Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare surse ATX ( scheme si documentatie )

nosferatu

Postări Recomandate

Vizitator tyc

Sursa de st-by e cea care asigura 5V tot timpulsi e separata de sursa primara (aia cu 12V ,5V ,3,3V) ;tensiunea de st-by o gasesti pe pinul 9 (firul violet) de la conectorul cel mare iar sursa e formata din un traf mic si 2 tranzistoare (uzual ,la tine nu vad de ce ar fi altfel). Dioda de iesire ai verificat-o ,ai schimbat condensatorii ;care ? Cei mici sant importanti ,iar cei de la iesire trebuie sa fie low ESR.O atentie deosebita trebuie acordata electrosecuritatii si pericolului de incendiu .In sensul asta vezi cum lucrezi si sa ai pregatita o haina/patura veche ,la indemana .In primul rand trebuie sa decuplezi curentul si sa nu folosesti apa pt stingere.

Link spre comentariu
Vizitator fulger75

TYC multumesc, tensiune de stdby am 5V pe firul violet, condensatorii i-am pus low ESR cam toti de pe partea de iesire 2200uF,1000uF inainte sa ma apuc de asta am achizitionat de pe acest forum un ESR metru special ptr acest lucru....patura nu mi-am achizitionat :) in caz de forta majora scot tricoul de pe mine sper ca este deajuns :)....lasand gluma la o parte sunt constient de pericolul la care ma supun si chiar cred ca o sa-mi achizitionez o pereche de ochelari de protectie, nu de alta, dar nu vreau sa ma aflu la un moment nepotrivit exact cand bubuie vreun condensator sa mai patesc cine stie ce....

Link spre comentariu
Vizitator fulger75

am doua posibilitati, ori masor in gol, ori pun un tester de surse care se comporta ca o sarcina , si intr-un caz si-n celalalt tensiunea de stdby este 5V ( 5.1 in gol)

Link spre comentariu
Vizitator fulger75

c ondensatorii mici, i-am amsurat cu ESR-ul si sunt aproximativ ok ca valoare in uF, adica o decalibrare la unii de cca 25% , dar ca si rezistenta echivalenta serie sunt ok, in parametrii normali

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Din practica,metoda cea mai sigura e inlocuirea. Nici un aparat nu poate simula conditiile din montaj asa ca...Se prea poate ca la frecventa de lucru sa cedeze, la tensiuni/frecvente mici sa fie ok.

Link spre comentariu

@fulger75Tester de surse care sa se comporte ca o sarcina? Sper ca nu vorbesti de ceva mai mic fizic ca sursa in comutatie,ca e vrajeala! (adica consuma muuuuuult prea putin).Da,in general cand sursa cedeaza in cauza unor condensatori,nici ceilalti din jur nu o duc prea bine (nu au stat toti in aceeasi caldura?)@Vlad MihaiEu sunt moderator,nu cenzor. Doar cand aplic regulamentul am funtie de moderator,cand dau raspunsuri tehnice sunt un simplu utilizator.Apoi,oricine se poate insela. Si daca sterg mesajul...nu-l mai pot recupera!Deci daca nu postezi porcarii complet aiurea,nu am de ce sa-ti sterg mesajulE bine ca ai punctul de vedere al unui incepator,deci abordarea ta poate fi mai ok pt incepatoriDar tot nu vad cum buzzerul poate fi peste testerul de diode: cel mai prost multimetru are tester de diode,pe cand multe n-au buzzer (in special cele ieftine!)Apoi,si un incepator se prinde ca daca atinge testerele conduce,daca nu nu. Asa ca daca dioda e polarizata direct,apare ceva pe ecran,daca nu nu.Ce inseamna ce apare: pai ori cauta pe goolge despre diode,ori poate intreaba aici (imi place sa cred ca cineva care repara o sursa s-ar documenta macar minimal in legatura cu piesele...desi cu ajutor se poate si fara).Deci testul cu vizualizarea caderii de tensiune pe jonctinue mi se pare mult mai relevant decat buzzerul.Poate cei cu experienta in domeniu ne pot da exemple de defecte ale diodelor,in care masurarea cu buzzerul poate sa fie defectuasa (dioda are o cadere prea mare de tensiune sau mai stiu eu ce)

Link spre comentariu

am doua posibilitati, ori masor in gol, ori pun un tester de surse care se comporta ca o sarcina , si intr-un caz si-n celalalt tensiunea de stdby este 5V ( 5.1 in gol)

La un tester de sursa atx nu exista sarcina ... doar niste led-uri.Faci cum crezi de cuviinta dar nu asta e calea daca vrei sa inveti.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

@Dr.L...Poate ca uneori am tendinta de a lua apararea unor colegi de forum incepatori si asta din simplul motiv ca si eu ma consider a face parte din aceasta categorie.Daca la fiecare mica greseala a lor,ei vor fi luati la zor,mai devreme sau mai tarziu,vor evita,sau vor inceta a mai posta,de teama ca ar putea gresi.Se pot pierde astfel idei interesante,sau de ce nu,respectivul,daca nu e mai incapatanat din fire si hotarat sa lupte cu toata lumea,renunta la a mai posta,sau mai rau,renunta la forum...Pana la urma,toti suntem incepatori,depinde la cine ne raportam,toti mai gresim,important e sa fim ajutati sa intelegem unde am gresit,si sa invatam din greselile respective. In legatura cu masurarea diodelor cu buzzerul...singura situatie in care se poate folosi,dupa parerea mea,este atunci cand dioda e in scurt.Sa zicem ca e o metoda expeditiva,daca buzzerul suna,iar dioda e scoasa din circuit,sigur e in scurt circuit,nu-si au rostul alte masuratori...Cred ca asta a vrut sa spuna si Mihai...Pe de alta parte,la masurarea unei diode valide,sau cu posibile alte defecte,altele decat scurtcircuitul,nu-i vad utilitatea.Chiar daca buzzerul nu suna,de ex poate fi o dioda intrerupta,nu cred ca putem trage concluzia ca dioda e buna,si atunci ajungem la masurarea clasica,setand multimetrul pe domeniul dedicat diodelor.

Link spre comentariu

@pisica matache asa este, la genul ala de defect m-am referit eu am o problema cu explicatiile0sunt greu inteles. in sursele atx doar diode in scurt am gasit si doar una gasisem ce se comporta aiurea dar nu am stat sa o masor ci am inlocuit-o. Cu multimetru fara buzzer sa mai ai si bateria slaba adio masuratoare buna, in schimb cu cel cu buzzer iti faci o idee, daca dioda nu e in scurt sunt sanse reale sa fie buna sau nu(dupa caz) pana si tranzistorii forta care i-am schimbat cand se buseau erau in scurt. Cum ziceam mai sus eu asa m-am obisnuit ca o fi bine ca nu o fi bine e problema mea si ma voi indrepta cand va fi cazul, dar pana acum mi-a mers bine cum am facut.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Referitor la diode,ai dreptate..Cand se duc,marea majoritate intra in scurt.In ce priveste bipolarii,cu timpul vei descoperi si jonctiuni intrerupte.Cu ce te ajuta buzzerul in acest caz?Cat despre bateria slaba si cel mai prost multimetru te avertizeaza ca trebuie schimbata,altfel toate masuratorile sunt eronate.

Link spre comentariu

Pai am intalnit si tranzistori cu jontiunea intrerupta sau am intalnit tranzistori care nu se deschideau complet diverse defecte dar in mare cam asa am patit si cu tranzistorii forta cand mor ori pocnesc ori se pun si scurt si omoara tot pe langa ei. Ei, am o tampenie de multimetru am dat 40 de lei pe el si nu imi arata ca bateria e slaba. O verific eu si daca scade tensiunea nominala sub 7 v o pun la incarcat(ca am acumulator de 9v).

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Sincer,acum aud prima data ca exista multimetru ce nu afiseaza descarcarea bateriei,daca n-o fi defect al tau.Fa un efort si schimba-l.....Ce multimetru ai,ca m-ai facut curios...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări