Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare surse ATX ( scheme si documentatie )

Postări Recomandate

Vizitator mister_rf

38°C ? si tot asa daca afara sunt 39°C? :smt003 ai sursa montata in frigider?Serios, la 38°C nu este o problema. dar apropo de unde stii tu ca sunt 38°C?

Link spre comentariu

pai eu raportez tenperatura obiectelor la cea a corpuluiin casa nu e temperatura de afara,nu-ti fa griji :P,acum de ex am 29 grade(termocuplul multimetrului)da,am in jur de 40 grade aerul evacuat,ca nu frige grilajul,dar e cald...se supraincalzeste,se simte pe toata cutia,il las sa meraga o ora si bag sonda-n sursa sa vad exact ce si cum

Link spre comentariu

Hm...sursele astea toate au puteri ingrasate..am luat azi o sursa at de "200 W" si are traf de 50 W.Inca ceva suna galagios bobinele...din ce cauza ..banuiesc ca freceventa e prea mica...Initial pentru ca nu a avut sarcina(suplimentara..ca sarcina de pe rezistentele interne ale sursei exista) au puscat tranzistorii de putere din primar si 2 rezistente.?Oare sa maresc frecventa?..dupa specificatii traful suporta maxim 300 khz...?

Link spre comentariu

Suna galagios ptr ca e conceput intr-un hal prost trebuia imbinat in lac si lasat la uscat bobina cu miezul magnetic , iar infasurarile facute strans pas cu pas.Apropo m-ar interesa un mic info cum sa bobinez choperul de ATX cu sarma dubla in asa fel incat sa nu faca scurt si sa nu fac 10 straturi ca sa le leg prima cu inversul celei de-al doilea?

Link spre comentariu

Nu e numai de la imbibare.Am vazut si alte surse care le-am desfacut si nu sunau..e de la frecventa...de asta s-au ars si finalii..in sarcina creste factorul de umplere si am impresia si frecventa si suna mai incet..in gol suna tare..am patit si cu o sursa de firma Sirtec de 500 W...sa vad ce pot sa fac sa o mesteresc.Pai bobineaza spirele alaturate si apoi izolezi..tu vrei sa bobinezi cu sarma neizolata sau banda de cupru..daca da lasa loc intre spire si izoleza fiecare strat in parte.Am rezolvat-o..am crescut frecventa si acuma e silentioasa la incarcari medii..

Link spre comentariu

vreau sa bobinez cu fir dublu izolat cu email problema este ca nu stiu cum sa leg intre infasurari sa nu cumva sa imi creeze scurt eu am facut o infasurare cu doua sarme odata si erau legate incepututl cu inceputul si sfarsitul cu sfarsitul si dus a fost sursa :d hi hi sursa ta CPX pe ea ma joc :weedman:

Link spre comentariu

Pai ai legat bine.Asa se face.Dar ai grija la scapari..bobineaza spirele alaturate neaparat(adica una alanga alta) fara trecere ale uneia peste cealalata lasand 10 % loc liber pe cat posibil in partea de sus si de jos a trafului.Bobinele de putere cat mai apropriate de prima si cu izolatie(scotch din belsug daca nu ai altceva) intre spire.Sursa s-a ars din alte cauze..s-a saturarat miezul sau ai incurcat fazele bobinelor..am patit-o si eu :smt003 ...nu uita inserierea becului la alimentare si tranformatoare izolatoare pana la versiunea finala de sursa.Cu a mea nu te poti juca deoarece nu e folosibila caci am descompus-o pentru a o modifica :weedman: ..

Link spre comentariu

Da..acolo a fost :smt001 .Din pacate mie numi zice nimeni de ce sursa mea are zgomot si se incalzesc tranzistori....am mai redus frecventa la 100khz de la 250 khz dar tot sunt fierbibti dupa cateva minute la orice factor de umplere..chiar si la factor foarte mic ...trafu are iesirile exceptand cea ce alimenteaza tl494 in gol.Daca pun sarcini tot se incalzesc :smt022 .Cred ca schema e devina..voi continua sa o compar cu alte surse cu aceleasi piese de baza(tranz si controler) care merg reci si nu suna...

Link spre comentariu

Am reusit sa ard iara tranzistorii de putere ,rezistentele din baza si o parte din diodele redresoare si de protectie. :smt022 .Am testat intensitatea direct la priza(cu siguranta) fara protectie la scurt sau supravoltaj..le-am luat jos ca sa modific sursa..vreau sa obtin+-38 la 3-4 amperi.Actualmente secundarul este bobinat cu 2x 30 de spire cu sarma de 1 amper si primarul cu 42 spire cu 2 sarme de 0.5 amperi in paralel.Am obtinut stabilizare mai buna decat cu 15 spire cu 2 sarme de 1 amper in secundar.Nu stiu de ce a puscat...testam intensitatea fara protectii dar 4 amperi in secundar la 38 de volti <200 W.Oricum la orice consum tranzistorii se incing..eficienta este probabil foarte mica(<70 %).Asa a fost sursa asta de la inceput..i-am schimbat trafu cu unul mai mare dar degeaba.Ceva in schema este prost facut...am alta sursa cu acelasi control-er care nu se incalzeste..sunt mici diferente in schema la tranformatorul de comanda si la rezistentele de la tranzistorii de putere.Problema de ieri era ca se arsese dioda si sursa era in scurt si tiuia.Astept sfaturi..multumesc mult.. :smt001

Link spre comentariu

CPX CPX ai dat o sursa buna pe mana unui netrbnic am vrut sa o modific ptr 13,8V 20amperi si am ars tranzistorul de putere :smt013 cam asta e si totusi era o sursa buna.Eu am barberito de condensatorii de filtraj am modificat iesirea sa am numa 13,8V dar am bobinat gresit traful is convins 1000%.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări