Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare surse ATX ( scheme si documentatie )


nosferatu

Postări Recomandate

Modulul ala este numai ridicator de tensiune si deci tensiunea de la iesire poate fi doar mai mare decit intrarea.

Daca am inteles bine tu ai la iesirea panourilor o tensiune ce poate fi mai mare de 12V si vrei 12V la iesire - deci eu zic ca NU.

 

Alegind aleatoriu module de pe internet si conectindu-le in stil paianjen nu ai sa reusesti sa obtii ceea ce doresti, circuitul final nu are sa aiba fiabilitatea dorita si necesara.

Ar trebui sa-ti faci o placuta pe care sa ai si ceva filtrari si protectii iar la acea placuta sa conectezi toate modulele tale, altfel nu-i decit timp si bani pierduti.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Salut.

 

Am o sursa ATX defecta careia nu reusesc sa-i dau de cap.

Este o sursa Amacrox AX650GLN cu pfc activ, forward cu 2 tranzistori si alte cele mai "interesante":

001.jpg

 

 

002.jpg
 
 
003.jpg
 
 
Motivul pentru care vreau sa o repar este tocmai pentru ca mi se pare interesanta, este destul de bine lucrata, are o sacosa de cabluri ( la propriu ) destul de bine dimensionate ( grosime ) si vreau sa o pastrez pentru mine ca rezerva.
 
Pun si ceva poze in detaliu la placa ( tot nu se vede prea mare lucru, e inghesuiala ):
004.jpg
 
 
005.jpg
 
 
006.jpg
 
 
Ce am facut pana acum?
Ca la fiecare alta sursa, am verificat intai semconductorii de putere ( tranzistori si diode ), toti sunt ok.
Am verificat si inlocuit toti electroliticii ( inclusiv aia mici ) cu altii noi, exceptand initial doar pe cei de pe 12V care la masuratoare au dat ok, am conectat alimentare si am verificat 5Vsb care e ok, la fel si alimentarea auxiliara pentru partea de control, apoi am pus firul verde la masa si initial a pornit, ceva mai greu ( dupa cateva secunde-nu stiu de ce ), la masuratoare toate tensiunile erau ok mai putin +12 care varia mult intre 6 si 8V, si semnalul PG care era lipsa, nu se incalzea nimic, nu se auzeau zgomote suspecte...
 
Mi-am zis ca n-are cum sa fie coincidenta ca tocmai tensiunea la care n-am schimbat electroliticii are probleme, asa ca am pus si acolo electrolitici noi, apoi am conectat alimentarea si surpriza, sursa e moarta, in afara de 5Vsb si alimentarea auxiliara pentru partea de control, nimic nu merge. Deci intrebarea se pune ce-a patit?
 
Integratul de control in primar este CM6800G:
 
El deserveste atat pfc-ul activ cat si convertorul principal ( forward cu 2 tranzistori ), iata placuta lui:
009.jpg
 
 
010.jpg
 
 
In secundar supervizarea se face cu PS223 si WT7518:
007.jpg
 
 
008.jpg
 
 
Am facut ceva "investigatii" si vad ca alimentarea CM6800G se comanda printr-un opto ( unul din cele 2 de langa traful mare, celalalt face stabilizarea ) de PS223 prin pinul 3 ( drena deschisa ), si aici e baiul pentru ca supervizarea blocheaza alimentarea CM probabil pe motiv ca detecteaza eroare undeva, dar unde anume nu pot fi sigur pentru ca se fac mai multe supervizari acolo, aparent nimic nu ar fi defect ( am masurat pana si diodele mici si rezistentele SMD ), si totusi...
 
Am alimentat cu traf separator ca sa pot folosi osciloscopul in primar dar atat iesirea de la PWM cat si aia de la PFC sunt moarte, deci nici pfc-ul nu merge, si altceva n-am ce sa mai verific cu osciloscopul...
 
Stau si ma intreb daca nu cumva chiar PS-ul de la supervizare e defect, dar de ce s-ar defecta n-am idee, si-apoi de ce cand a pornit prima oara 12-le era defect? ( doar el ), am pus inapoi conzii originali de pe 12 si tot nu porneste ( asta in ideea ca aia ar fi fost mai cu mot...). O idee traznita ar fi sa fortez alimentarea CM shuntand opto, dar cine stie ce probleme or fi pe undeva si risc sa iasa fumul magic din vreo componenta...
 
Momentan sunt in pana de idei, deci vin cu postarea asta aici, daca aveti ceva sugestii va ascult...
 
Toate cele bune.
Link spre comentariu

Am mai spus-o si la depanare tv: o sursa cu supervizare este exact o SURSA cu supervizare. Adica intai a fost SURSA (Adam) si apoi SUPERVIZAREA (Eva). Deci scot SUPERVIZAREA (la TV este Stby) si ma ocup de sursa. Supervizarea la ATX forward se face prin optocuplor. Se face scurt pe tranz din acesta. Ca sa fim siguri ca nu avem supratensiune putem pune un optocuplor peste cel de stabilizare comandat printrun simplu zener de 11V de tens de iesire de 12V.

Asa vedem daca ne functioneaza Adam, pardon, sursa. Este ca ecuatia de 2 necunoscute, nu ma lupt cu ambele deodata.

Link spre comentariu

Sesebe supervizarea se alimenteaza din 5Vsb si e ok.

Motivul erorii este fix problema pentru care am venit aici, nu-l gasesc.

 

D-le Miticamy pai exact asta am sugerat si eu in finalul postarii anterioare, adica shuntarea opto de la supervizare, dar nu am testat si practic de teama sa nu pocnesc ceva.

O voi face probabil spre seara sau cel tarziu maine, acum trebui sa ma apuc de modificarea unei surse ATX cu 494 pentru cineva.

 

PS: In ideea ipotetica si anume ca fara supervizare forward-ul ar merge ok, tot nu rezolv problema supervizarii, dar vorba dvs intai adam si apoi eva :rade:

Link spre comentariu

Poti trece la nivelul superior, in locul zenerului pui un 341 si reglezi iesirea de 12V intre 11si 14 sa zicem. In acest timp vezi ce fac cele 2 CI din supervizor conform PDF-urilor.

Si am scris 1% pt tine, ce se scrie pe forum se adreseaza tuturor. Ca altfel ne intoarcem la ce ai spus chiar si tu: nu pot sa dau acelasi raspuns pt o intrebare la zeci de utilizatori care pun intrebarea fara sa citeasca daca a mai fost pusa si ce s-a mai raspuns.

Daca nu pleca SMILEX poate scria si despre niste proceduri generale, eu nu mai am puterea iar cand mai puneam cate ceva-mai ales oscilograme la depanare- apareau imediat superdepanatorii care se simteau ei obligati (era clar ca oscilogramele sau teoria nu este adresata avansatilor) sa-ti dea una in freza ca cine mai castiga bani daca pune mana pe sonda. Marele intelept Iliescu avea o vorba: lasati-i sa fiarba in suc propriu! Asa ca mai raspund cand vad ca cineva chiar are nevoie si are si o atitudine care nu iti ceeaza disconfort.

Link spre comentariu

Pai nu pot decat sa va multumesc pentru aport si sa sper ca nu fac parte din aia care creeaza disconfort...

 

Am anulat supervizarea si am inseriat 10v cu 2v4 plus opto suplimentar asa cum ati sugerat.

Sursa porneste acum, dar tensiunile sunt mai mari decat ar trebui, 13,2, 6 si 3,9.

Stabilizarea de pe placa are si un semireglabil langa 431 care presupun ca ar servi la ajustarea fina a tensiunii, numai ca iesirile sunt fixe la valorile alea indiferent de pozitia semireglabilului.

Am pus zener combinat mai mare in ideea ca asta ar interveni numai daca stabilizarea de pe placa nu o face, adica am gandit ca daca stabilizarea este ok ar fi trebuit sa am iesirile la valori normale, si daca nu e in regula atunci stabilizarea aia suplimentara e pentru OVP.

Si stabilizarea este intermediata tot de placuta supervizoarelor, deci pe undeva acolo e baiul, cred...

O sa mai verific mai tarziu cand o sa am timp, ma mai uit prin pdf-uri si pe placuta si mai vedem.

 

LE:

S-a rezolvat!

Culmea, din toate cate puteau fi, un amarat de fir mi-a scapat din bratul ala de pe iesiri...

L-am gasit verificand traseul de masa plecand de la anodul 431 de langa opto pentru stabilizarea sursei principale, am urmarit traseul ala pana la placuta de supervizare, si merge la pinul 2 al PS223 care conform pdf este masa de alimentare a lui, numai ca nu aveam continuitate cu masa de pe placa, atunci am verificat si am gasit un fir micut negru ratacit prin multimea de pe iesiri care era rupt dar tinut de un tub termocontractabil ce-l fixa de altele adiacente, am tras usor de el si surpriza, era rupt, l-am pus la loc si am testat cu supervizare anulata si stabilizare de 13V suplimentara prezenta, iesirile revenisera la normal, am scos stabilizarea aia suplimentara si am reactivat supervizarea, sursa functioneste normal, iesirile par ok, semireglabilul ajusteaza fin tensiunile, totul pare ok acum...

 

La naiba cu el de fir, ca din cauza lui era cat pe ce sa dezmembrez sursa... :tryre

Link spre comentariu

CITAT: La naiba cu el de fir, ca din cauza lui era cat pe ce sa dezmembrez sursa

 

Nu din cauza firului dezmembrai sursa ci din cauza ca multi considera ca pensionarii trebuie sa joace table in parc. In primii ani insa iti mai aduci aminte ce ai lucrat zeci de ani. Dupa aceea vine medicul acela german care ascunde lucrurile. Deja a inceput sa sune la interfon.

Link spre comentariu

Pai acum vreo 9 ani(adica de cand am descoperit forumul) am scris la depanare TV ca primul lucru la o sursa cu optocuplor este punerea in paralel a altuia comandat de zenere care sa aibe tensiunea ceva mai mare decat scrie pe schema.

Alta metoda este cu punerea oscului pe viteza minima de baleiaj, se porneste sursa cand e spotul la inceput si se vede evolutia tensiunii de iesire. La TV unde este fly se poate face un truc (trebuie sa ai si ceva dotari): alimentezi la 110-150V, pui sarcina cat mai mare ca sa nu faca prea mult supratensiune si de la o singura pornire stii ca bucla este activa sau nu.

La ATX 5V si 12V sunt de obicei interdependente, asa ca masori una dintre ele. Daca sunt ok mergi la 3,3V si la cea negativa. Cineva de pe forum a venit cu o sursa cu aceleasi integrate si care se oprea imediat. Am vazut cu oscul ca 5 si 12 erau ok, a urmat 3,3V care urca in 4V si putin. Era plina de smd-uri, o rezistenta din divizorul de 3,3V avea lipitura rece. Era trecuta la "greu de depanat" iar la mine a fost din categoria "depanat in 5 min". Metoda este mai importanta decat transpiratia. Sursa ta avea supratensiune pe iesire, stabilirea acestui lucru se face in cateva secunde si nu te mai gandesti la defect in supervizare ci iti spui "ce bine ca aceasta si-a facut treaba".

Link spre comentariu

...Sursa ta avea supratensiune pe iesire,...

Asa cum am zis supervizarea actiona prin opto alimentarea integratului de control.

Face asta la pinul 3 al PS223 care este drena deschisa, comanda de pornire a sursei se da prin activarea mosfetului de pe pinul 3 al PS care astfel trage catre masa catodul ledului din opto ( anodul e dus cu 470R la +5Vsb ), problema era ca traseul de masa intrerupt insemna ca mosfetul de la pinul 3 se activa degeaba ( daca o facea ), ledul opto nu se alimenta, deci nu se activa alimentarea CM.

Sigur, lipsa traseului de masa inseamna si anularea stabilizarii, si daca anulam supervizarea fara sa pun si stabilizarea aia suplimentara sugerata de dvs, se lasa cu fum ( aici am fost inspirat sa fiu precaut neincercand inainte sa vin cu problema aici, pentru ca ma gandisem sa incerc si asta dar mi-am zis ca intai sa postez aici ), ideea este ca si daca stabilizarea ar fi fost ok, sursa tot n-ar fi putut porni.

 

Pai acum vreo 9 ani(adica de cand am descoperit forumul) am scris la depanare TV ca primul lucru la o sursa cu optocuplor este punerea in paralel a altuia comandat de zenere care sa aibe tensiunea ceva mai mare decat scrie pe schema.

Nu urmaresc discutiile de la depanare TV, nu ma intereseaza domeniul, am refuzat politicos orice solicitare de depanare TV, in primul rand nu detin spatiul necesar, apoi nici timpul si nici nu ma atrage domeniul prefer proiectare si constructie. Asta este probabil si unul dintre motivele pentru care abordez depanarile diferit, prefer sa identific inainte de toate cauza si circumstantele defectului si de acolo extrapolez ce s-ar fi putut intampla, verific tot ce se poate verifica inainte de prima alimentare, testez abea dupa ce ma asigur ca totul ar trebui sa fie in regula, adica evitand cat mai multe variabile.

 

Experienta dvs si-a spus cuvantul, nu mi-e jena sa recunosc ca nu m-as fi gandit la stabilizarea suplimentara, ci as fi cautat sa o verific cat mai minutios pe cea originala, varianta dvs este mai rapida si mai sigura. In cazul de fata mi-a scapat firul ala rupt, asta nu m-a facut sa-mi pierd increderea in abordarea mea, este o premiera sa se rupa un fir fara sa-l vad, insa cu siguranta voi tine cont de "trucurile" dvs.

 

In fine, nu mai lungesc offtopicul, ma bucur ca s-a rezolvat si multumesc pentru suport.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Salut.

 

Se da o sursa Nexux RX-1K, modulara, sau semi-modulara, sau cum ii zice, cu urmatorul comportament:

-Sursa auxiliara ok si in gol si in sarcina;

-Sursa principala forward cu 2 tranzistori ( si 2 trafuri de putere ), porneste, si in gol toate tensiunile sunt in regula, inclusiv PG;

-Cand pun ceva sarcina pe oricare din cele 3 iesiri principale, PG pica.

-Cu sarcina modesta pe +12V ( cca 2A ), tensiunea scade pe la putin peste 10V, iar pe +5V scade cu cateva zecimi de volt;

-Cu sarcina si pe 5V si pe 12V ( aproximativ acelasi curent tras simultan din amandoua ), +12 scade si mai mult;

-Daca pun sarcina doar pe +5, +12 in loc sa creasca, scade;

-O sarcina modesta pusa pe 3,3 provoaca interventia protectiei;

-Sarcini simultane pe toate cele 3 iesiri nu rezlva nimic;

-O sarcina mai mica pe +12V are tendinta sa declanseze protectia in momentul conectarii si deconectarii ei ( a sarcinii );

-Pfc-ul activ pare ok pentru ca tensiunea pe electroliticii mari se mentine ok;

 

Primul lucru pe care l-am facut a fost verificarea si inlocuirea electroliticilor, dar degeaba.

La verificare toti aratau excelent, totusi am pus de proba altii noi, nimic nu s-a schimbat.

Mergand pe ideea ca este ceva pe traseele de putere, am refacut toate lipiturile componentelor de putere dar degeaba, am scos si verificat pana si shuntul din primar, tot degeaba...

 

Ceva poze:

001.jpg

002.jpg

00003.jpg

 

Supervizarea se face cu PS232S ( se vede ain poza urmatoare ), integratul de control...pai trebui scoasa placuta de control ca sa-l identific ).

0003.jpg

 

004.jpg

005.jpg

006.jpg

007.jpg

008.jpg

 

Sursa mai are un soi de regulator buck ( cred ca asta este ) cu care face iesirea de 12 si care este comandat de o infasurare suplimentara de pe traful de putere.

Am pus osciloscopul la intrarea in inductanta serie si asa arata in gol semnalul acolo:

pic_15_2.png

 

Oscul tot acolo, sarcina doar pe +12:

pic_15_3.png

 

Cu sarcina doar pe +5:

pic_15_4.png

 

In secundarul trafului forma de unda este destul de instabila atat in sarcina cat si in gol ( in sarcina umplerea variaza destul de mult ):

pic_15_5.png

pic_15_6.png

pic_15_7.png

pic_15_8.png

 

Ce ar mai ramane de facut este sa aplic si aici sugestia D-lui Miticamy cu anularea supervizarii prin decuplarea opto si improvizarea unei stabilizari cu zener, inca nu am facut-o pentru ca m-am plictisit si decat sa fac vreo gafa... 

Pun totusi postarea asta aici, poate aveti si alte sugestii, sau eventual observatii/critici.

E o sursa interesanta, ar merita reparata.

 

Toate cele bune.

Editat de marian
Link spre comentariu

Mai multe detalii despre topologie se poate?

Are 2 trafuri.

Sint in paralel?

Unele surse serioase au un singur convertor 350V (380V-400V) -> 12V si apoi alte convertoare buck din 12V in 5V si in 3V3.

Asta nu este tot de genul acesta ? Pt ca s-ar potrivi la comportament: orice incarcare a oricarei iesiri duce la scaderea tensiunii de 12V => probleme pe stabilizarea tensiunii convertorului principal de 12V.

 

Din pacate de la servici nu pot vedea pozele pt ca este blocat accesul pe serverul de hosting img ales de tine.

 

 

PS: M-am uitat de pe mobil si nu reusesc sa-mi dau seama dar prezenta a mai multe bobine pe toruri de ferita asta sugereaza.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Infasurarile primare sunt in paralel.

La secundare, capetele care merg la masa sunt comune, apoi un traf face separat iesirea de 3,3 si celalalt traf pe cea de 5, iar cea de 12 este facuta la comun.

Din pacate este imposibil sa vad ce scrie pe componentele de forta de pe radiatorul din primar datorita inghesuielii, iar masuratoarea nu ajuta foarte mult datorita influentelor, solutia pentru o constatare mai clara ar fi scoaterea radiatorului cu componente cu tot, dar la cat de greu se topeste fludorul ( zici ca-i cositor ) ar fi muuuuulta bataie de cap.

 

Toate cele 3 iesiri au cate un soi de regulator, la cea de 5V am indentificat pe radiator ( fiind in margine ) un 7805 ce comanda probabil un amplificator magnetic.

La +12 vad ceea ce par a fi 2 mosfeti canal P, fiecare cu sursa la cate un traf ( comanda in porti vine de la acelasi traf ), iar drenele merg la inductanta aia mare din centru, si printr-o dioda dubla, la masa ( de aici si supozitia mea cu regulatorul buck ).

La +3,3 pare a fi tot un amplificator magnetic.

Imi pare rau daca par criptic dar inghesuiala e prea mare ca sa vad mare lucru fara sa scot radiatorul ala.

 

PS: Stau si ma intreb de ce era nevoie de regulatorul ala suplimentar pe secundarele de 12?... 

Amplitudinea pulsurilor dupa mosfeti este aceeasi ( asa cum ar fi si normal ), poate totusi comanda e mai cu schepsis pentru ca umplerea pulsurilor ce ataca inductanta pare mult mai stabila decat cea din secundar, iar asta iarasi nu-mi explic cum se intampla, devreme ce comanda vine de la acelasi traf...

Editat de marian
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări