Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bizarerii la radio Sokol-403 si Sokol-310


Kostas1

Postări Recomandate

Buna ziua!

 

Nu am stiut cum sa denumesc altfel topicul, ținând cont de problema pe care o am.

Posed aparatele sus-menționate. Aparatele funcționeaza IREPROȘABIL pe ambele lungimi de undă (UM+UL): selectivitate bună, sensibilitate bună, sunet fără distorsiuni. Nedumerirea mea este următoarea: la ambele aparate, pe gama unde de unde lungi, în jurul frecvenței de 180 kHz prind Radio Romania Actualități, foarte clar. Numai că respectivul post nu are ce să mai caute în unde lungi, întrucât acolo nu mai emite decât Radio Antena Satelor, pe frecvența de 153 kHz. Am incercat cu 2 aparate foarte bune (Sony ICF-SW11 și ICF-SW35) și nu prind nimic la 180 kHz. Așa cum am spus, selectivitatea este foarte bună, dacă mișc acordul prind bine și clar Antena Satelor la 153 kHz, fără interferențe, fără autooscilații,  deci nu cred că aparatul este dezacordat sau altceva.

Cum va explicați bizareria, mai ales că apare la ambele aparate (ambele rusești) și de generații diferite (anii 70 vs anii 80)?

Vă mulțumesc anticipat.

Link spre comentariu

O supoziție . Poate fi frecvența imagine a unui emițător puternic AM din zonă . De exemplu , dacă ești din sud , ai Tâncăbești pe 855kHz . La o frecvență intermediară de 465kHz ( parcă atâta era la URSS ) ai recepție la 195kHz pe scală cu armonica a doua a oscilatorului  . Alte combinații sunt posibile . 

Link spre comentariu

Din câte ştiu, staţia de la Bod (cca 200 KW) difuza (partajat)Radio România Actualităţi şi Antena Satelor (pe intervale orare) pefrecvenţa comună de 153 KHz (pe lângă cea de 1197 KHz din gama UM).Nu pot afirma dacă în prezent această partajare mai este actuală;personal nu mai deţin de ani buni nici-un aparat prevăzut şi cu gamaUL.Totuşi, din descrierea domnului Kostas1 am înţeles că recepţia celordouă posturi (pe aceeaşi gamă) a fost practic simultană (nu la orediferite, ci cu diferenţe de ordinul secundelor, necesare acordării),ceea ce mă determină să înclin şi eu în favoarea ipotezei domnului UDAR. Poate că cineva din zonă ne poate lămuri definitiv asupra acestui aspect.

Link spre comentariu

Sunt din Ploiesti. Nu stiu daca emitatorul de la Tancabesti poate fi cauza. Pe de alta parte, de ce nu apare si la aparatele Sony? In fine, de ce apare la ambele aparate rusesti, nu numai la unul? S a fie ceva din modul cum au fost concepute schemele aparatelor? E curios oricum...

Si inca ceva: prind la orice ora din zi/ noapte Radio Actualitati in jurul respectivei frecvente, repet  numai la aceste 2 aparate. Am uitat sa va spun ca am incercat si cu un Pescarus romanesc in timp ce prind Actualitati si nu prind nimic in dreptul frecventei de 180 kHz. Deci, ca sa depet: in timp ce aparatul/aparatele rusesti sunt pornite in acelasi timp cu Sony sau alte aparate, cele rusesti prind clar si bine Actualitati, celelalte nu.

Link spre comentariu

Probabil sunt diferențe constructive - altă FI (la noi parcă e 455kHz)  , altă schemă a oscilatorului , etc. Interesant ar fi următorul experiment . Căutat postul de la Tâncăbești  - până la proba contrarie , principalul suspect - pe UM , undeva la pe 855kHz ; găsit un post puternic relativ apropiat ca frecvență ; văzut dacă și al doilea se poate ”prinde” parazit pe UL.

 

EDIT . Să fie efectul Luxembourg ? Nu aș crede , s-ar recepționa probabil cu toate aparatele . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Am si eu un Sokol 403 si am verificat daca receptionez RA in gama de unde lungi. Da, se receptioneaza putin mai mai sus de 0,18MHz (asa are scala inscriptionata). Sigur se intampla ce a spus UDAR. Emitatorul de la Tancabesti are 400kW si cam tot atat este si PAR-ul (puterea aparent radiata) si este la o arucaturade bat si de Ploiesti. Cred ca acest fenomen se intampla si din cauza faptului ca, cel putin la Sokol 403, circuitul de intrare pe unde unde lungi nu are bobina pe bara de ferita, ci este o bobina asemanatoare celor de frecventa intermediara, dar fara ecran (este amplasata langa condensatorul variabil). Aceasta primeste semnal de la bobina ce face parte din circuitul de intrare pentru unde medii si care este amplasata pe bara de ferita.

In schema Sokol 403 L1 este bobina din circuitul de intrare pt UM si L3 este bobina din circuitul de intrare pt UL.

post-174729-0-42469200-1418239440_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am inteles. Deci pana la urma e vorba de constructia aparatului Sokol 403. Asta explica de ce nu prind RA pe lungi cu aparate Sony sau alt tip. Mai ramane aparatul Sokol 310, care e pe siliciu si nu are schema modelului 403. La acela nu imi dau seama de ce prinde RA pe unde lungi.

In fine, multumit de raspunsuri.

Link spre comentariu

 Aparatele respective au pe unde lungi selectivitate slaba fata de frecventa imagine, cu 930 kHz mai sus. Pe acolo (1152 kHz) se afla postul foarte puternic de la Cluj care transmite Romania Actualitati si acopera o buna parte din Europa. Pe antena magnetica e numai bobina de unde medii (bizar!). Este normal ca prin condensatorul de antena exterioara de 7 pF sa intre mai tare undele medii decat cele lungi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări