dj_bryz Postat Decembrie 10, 2014 Partajează Postat Decembrie 10, 2014 (editat) Buna ziua, stie cineva valorile componentelor din filtrul boxelor Heco Professional p4000 ? Macar partea de medii inalte......eu am cautat pe tot google timp de 4 ore si nu am gasit mai nimic....decat poze cu difuzoarele si cu filtrul ...dar nu inteleg ce scrie pe componentele lui. Poza este facuta exact cum nu trebuie..iar bobinele nu stiu de cati mh sunt. Desi...pe un site de la noi cineva a dezmembrat boxele si le-a vandut pe bucati iar filtrele lui aratau altfel. 100uf pe joase??? Si am observat in mai multe filtre pe care le-am avut ca la iesirea pe partea de inalte ....borna plus este de fapt minusul intrarii principale in filtru.Care este logica? Editat Decembrie 10, 2014 de dj_bryz Link spre comentariu
jvl_77 Postat Decembrie 10, 2014 Partajează Postat Decembrie 10, 2014 Scuza-ma daca gresesc, dar mie imi pare ca este vorba de doua modele diferite: p4000 si heco profesional 450/550/650. Difuzoarele din poze sunt de la profesional 450/550....(?).Poate asa se explica cele doua tipuri de filtre. P4000 au unul din difuzoare oval.(in pozele de pe net) 100uF ,posibil chiar in circuit zobel difuzor de joase , daca e pe 4 ohm si are inductanta bobinei in jur de 1,7-1,8 mH. Link spre comentariu
dj_bryz Postat Decembrie 10, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 10, 2014 (editat) Boxele astea 4000 sunt pe 3cai iar mediile si inaltele sunt exact cele din pozele atasate de mine....pe care le si detin. Gaura este taiata pe oval pentru ca sunt montate prin interior...daca la asta te refereai cu difuzorul oval...(sper sa nu gresesc) Valorile pot fi si de la p3000...nu conteaza pentru ca eu am nevoie mai mult pe medii-inalte. Cu difuzorul oval nu stiu ce sa zic...dar nu exista asa ceva...iar cu 4 difuzoare este p5000 Joasele din poza de jos sunt de la 5000 sigur..pentru ca se si vede marginea difuzorului care etanseaza..si este aceiasi cu cea din poza de mai sus. Oricum...pe mine ma ajuta niste valori daca ar avea cineva.....sau ar sti macar cum sa tai. Multumesc frumos Editat Decembrie 10, 2014 de dj_bryz Link spre comentariu
CBI Postat Decembrie 10, 2014 Partajează Postat Decembrie 10, 2014 nu te pot ajuta cu valorile dar astfel de calote de 1,5'' si 0,75 se taiau pe la 1khz si 3 khz in 3 cai(este posibil sa aibe si circuit pt aplatizarea varfului la Fs daca este f aproape de taiere,la mai putin de 1 octava,dar dupa numarul de piese,adica 4 L si 4 C cred ca sunt simple de ordin 2 peste tot) polaritatea tweterului sau mediei se poate inversa(la unul sau ambele raportat la joasa) sau nu in functie de cum se sumeaza acustic in zona de taiere,de obicei se stabileste practic prin masuratori.In general am obs ca doar polaritatea intre wofer si medie-inalta se inverseaza(media si inalta se pun ambele cu plusul la masa),dar depinde de ordinul pantelor de taiere(daca ambele sunt de ordin 2 se inverseza).A nu se confunda ordinul 2 electric(adica o bobina si un condensator) cu ordinul 2 acustic,care electric poate insemna o bobina,o bobina si un zobel,sau si condensator etc de asemeni valoarea de 100u pe joasa nu este iesita din comun daca woferul este pe 4R uite aici un calculator http://www.mh-audio.nl/CrossoverNetworksForLoudspeakers.asp orientativ avand calote iti recomand sa folosesti 6db la Fx si valorile de la Butterworth Link spre comentariu
dj_bryz Postat Decembrie 10, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 10, 2014 (editat) Mersi mult pentru raspuns CBI. Am si eu o intrebare poate sti....: Un ne/polarizat de "X"-uf la cat taie? Este batut in cuie ca unul de "X"uf sa taie la "Y"hz? Are treaba valoarea difuzorului in ohmi cu frecventa de taiere a filtrului?...nu inteleg asta scuze... 1.Ma gandeam sa incerc cu un filtru de la niste incinte WHD dar habar nu am unde si cum taie ..insa suna foarte bine pe mediile/inaltele heco....si am incercat si cu alte filtre dar nu taie atat de frumos ca acestea..mai ales pe inalte.Pe partea de medii ,pe bobina in paralel am pus un miez de ferita si s-a inbunatatit mult vocea. 2.Daca fac schema din poza 2.. o fi prea complicata? Editat Decembrie 10, 2014 de dj_bryz Link spre comentariu
CBI Postat Decembrie 10, 2014 Partajează Postat Decembrie 10, 2014 da,valorile se stabilesc in functie de raspunsul acustic(caracteristica de spl) pe care vrei sa-l obtii si folosesti valori pana obtii ce doresti,iar cum fiecare difuzor are o anumita caracteristica de spl si alta electrica de impedanta,diferita destul de mult fata de alt difuzor declarat ca avand aceeasi impedanta,deci valorile pot avea o plaja larga de marimi. cand spui filtru pe 4 ohmi este ceva ambiguu ,incomplet ,pt ca nu exista difuzor cu impedanta fixa(ea are o parte rezistiva si una reactiva) si nici cu spl drept in toate banda de frecvente .Un filtru calculat pe 4 ohmi dupa fomula netinand cont de raspunsul electric si acustic al difuzorului este o mare teapa,degeaba are componente de calitate sau scrie ceva anume pe el daca nu isi face functia care trebuie.Impedanta unei boxe este o medie a impedantelor difuzoarelor si a filtrelor luate impreuna LE:Nu fa scheme complicate optimizate pt alte difuzoare,cea din poza 2 este f complicata din niste considerente particulare si cu cat este mai complicata sansele sa iasa ceva bun si la tine sunt mai mici.Iti recomand sa folosesti calculatorul indicat si lpad dupa necesitati pt a le aduce la nivelul woferului.NU ai nici un fel de date despre difuzoare,deci tot ce poti face e prin incercari.Ai grija ca aceste calote sunt f vechi si au frecventa de rezonanta destul de ridicata,daca le tai cu pante line sau aproape de Fs la volum mai mare pot sa distorsioneze,chiar arda de ex ,la medie pt 4 ohmi ai HP 22uf cu 0,68mH si LP 0.39mH cu 12uF (rotunjesti la valorile standard care le poti cumpara pt ca nu sunt critice valorile in limita a 5-10%).Procedezi la fel si pt tweter si undeva pe acolo ai si calculator pt l-pad.Varianta cea mai sigura este sa faci rost de un microfon de masura Link spre comentariu
dj_bryz Postat Decembrie 10, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 10, 2014 Multumesc frumos pentru sfaturi!! Link spre comentariu
dj_bryz Postat Ianuarie 26, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 26, 2015 (editat) Am hotarat sa schimb mediile tip dome din boxele mele pe "trei cai gresite" cu ceva vechi de 5-10w maxim 13cm. Credeti ca genul acesta de difuzoare ar avea sensibilitate mai mare decat cele heco pe care le am? Nu ma intereseaza puterea.... Daca ar avea sensibilitate mai mare si as putea sa le tai mai jos ar fi minunat. Daca sunt mai bune genul asta de fullrange decat dome ...ce ma sfatuiti sa caut? Editat Ianuarie 26, 2015 de dj_bryz Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 27, 2015 Partajează Postat Ianuarie 27, 2015 Ăla e un difuzor de bandă largă dintr-un radio, conul de plastic îi dă o caracteristică mai ciudată, probabil corectează cutia în care era montat şi probabil mai era ajutat cu un dif de înalte. Nu ai ce face cu el, trebuie să-i faci o incintă etanşă în spate care va mînca din volumul boxelor şi va înrăutăţi munca difului de joase. Ce au mediile calotă? S-a demagnetizat magnetul? Link spre comentariu
dj_bryz Postat Ianuarie 27, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2015 (editat) Nu pe acela vreau sa il pun. Voi alege unul mai ok...poate ceva audax sau altceva...... dar eu vroiam sa aflu daca va suna mai bine unul 100% hartie dacat cu calota..ma gandesc eu ca poate este mai sensibil pe voce. Cele heco sunt minunate si am incercat si altele si nu au spl-ul acestora...doar ca ma gandeam sa incerc si altceva...sensibil de banda larga. Si pentru viitor ma gandeam la un design ca acesta: http://www.audioweb.ro/oferte/vizualizare/boxe-high-end/ Despre genul asta de schimbare vorbesc: http://www.lampizator.eu/speakers/projects/P15/Project%2015%20alnico%20speakers.html Editat Ianuarie 27, 2015 de dj_bryz Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 27, 2015 Partajează Postat Ianuarie 27, 2015 Fikus are multe idei. Greu de găsit difurile de genul ăla să mai fie în stare bună, pe urmă nici legenda lor nu e chiar aşa de reală, sînt difuri obişnuite ptr epoca lor, doar făcute mai bine decît cele de azi. Nu merită să strici boxele ptr un experiment. Link spre comentariu
dj_bryz Postat Ianuarie 27, 2015 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2015 (editat) Pai ma tot chinui sa gasesc LP si HP pentru media asta heco....si nu gasesc pentru ca nu stiu cat poate sa coboare. Eu media asta o am pe boxele sanyo sx1100 in locul celor originale...care erau niste balarii. Cand am facut proba la amandoua am pus media sanio canal stanga si heco canal dreapta. Ca sa se auda amandoua lafel trebuia sa duc balansul spre media sanyo pana la 70% ca altfel heco o acoperea pe cealalta ....plus ca nu se compara timbrul calotei cu cel al mediei originale care era slab ca de casetofon chinezesc. Editat Ianuarie 27, 2015 de dj_bryz Link spre comentariu
barbulescuorlando Postat Ianuarie 6, 2021 Partajează Postat Ianuarie 6, 2021 Filtrul pt P4000 taie la 800Hz și la 3000. Am să urc si schema cu valorile pt cei ce incă „dau” de acest ppt vechi, ca mine Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum