Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un fel de registru apa calda de la soba

th3-razor

Postări Recomandate

Salutareee! La casa prietenei mele a cam inceput sa ii inghete apa in baie.Am incercat cu convector electric dar consuma mult si nu prea e o solutie rentabila.Are insa o soba de teracota cu plita la care face focu mai mereu si prin curte are o pompa de centrala termica si un calorifer de fonta cu 8 elementi.Ideea e ca as face un sistem de genu sa pun caloriferu in baie si o cratita mai mare pe soba cu gauri in ea care sa stea cu apa si sa o circule prin calorifer.In felu asta as scapa si de vas de expansiune.Tot sistemu v-a fi deschis fara presiune.Stiu ca este un sistem mai ceva ca in epoca de piatra dar de functional credca ar fi...Pareri ?Sfaturi ?

Link spre comentariu

Daca sistemul este deschis (fara presiune)vasul ,acea "cratita" trebuie sa fie asezata mai sus decit caloriferul, si cum apa calda are miscare ascendenta cred ca e destul de deductibil ca apa din calorifer va sta rece.Pentru a functiona , apa ce este incalzita trebuie sa fie mai jos decit caloriferul.Deci proiecteaza altfel sistemul.

Link spre comentariu

Pai totusi avem in ecuatie si pompa de recirculare care va trage apa din acea oala si o va duce direct in turul caloriferului iar pe retur ar trebui sa se intoarca apa rece.Pompa este una adusa din suedia si este una destul de puternica de vreo 80 de w

Edit:Totusi va respect ca nu m-ati luat `la misto` si mi-ati dat un raspuns pertinent cu o explicatie pe masura.Chestia este ca aceasta improvizatie demna de epoca de piatra o sa fie provizoriu pe o perioada de cel mult o luna pentru a se demonstra functionabilitatea sistemului.Pompa de recirculare va fi fortata pentru ca modul in care o voi lega va avea temperatura mai mare ea fiind legata pe tur.Totusi stiu pe cineva cu un cazan viadrus de 35-40kw cu o pompa legata pe tur care merge de vreo 2 ani la 70 de grade mai mereu+ca mai scapa fochistu cateodata si 90

Editat de th3-razor
Link spre comentariu

va salut

ceva in genu asta am facut cuiva dar un pic diferit pe motiv ca are cazanul(oala in cazu tau )facut din tabla de 4mm sudat ,inchis etans (cu exceptia tur retur)si vasu de expansiune este deasupra caloriferelor (2 la numar )caloriferele sunt ceva mai jos ca soba(1,3 metri )se recircula apa pe retur cu pompa grunfos 

Link spre comentariu

un volum al registrului daca se poate si a vasului de expansiune?Si as dori daca se poate mai multe detalii despre bazinul facut unde este pozitionat mai exact si cam ce suprafata are,ce temperatura reuseste sa atinga agentul termic

Link spre comentariu

hh

temperatura este de cele mai multe ori de  circa 60-80 grade dupa cum pune pe foc o si fiert de o gramada de ori 

volumul vasului este de circa 6-7 litri si duce 2 calori fere din care am golit odata la o revizie cam 2galeti si jumate estimez cam 23-26 litri 

este pus undeva in interiorul sobei sub plita si este un fel de L cu 2 gauri de 120 de teava le latura mica si latura mare are circa 3cm inaltime/35 latime /si cat o plita (20-25cm )

la inceput nu o vrut sa asculte si l-o facut cu supapa de supra presiune de 6 bari nu o tinut la gluma acuma este cu vas de expansiune si este plin cu antigel tot circuitul 

vasu de expansiune este in pod la 6-7 metri inaltime 

Link spre comentariu

Foarte de folos volumul de apa al registrului.Tot cam la 5 l ma gandeam si eu pentru un singur calorifer de 8 elementi de fonta.Dezavantajul mare al improvizatiei mele este ca o sa pierd putere din cauza suprafetei mici de contact dar probabil o sa castig ceva din pricina faptului ca `oala` are undeva la 2-3 mm grosime...Urmeaza sa vad cand reusesc sa curat caloriferul pentru ca nu e nou si trebuie sa il curat,sa il verific daca are pierderi si dupa sa il vopsesc si sa montez toata chestia.

Intrebare:Cum pot curata pompa de recirculare???Ea a fost folosita ca pompa de combustibil(motorina)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări