Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Overclocking Intel Pentium g3258 3.2ghz la 4.7ghz pe chipset H81 (racire pe aer).

Den

Postări Recomandate

Overclocking Intel Pentium g3258 3.2ghz la 4.7ghz pe chipset H81 (racire pe aer).

Sistem de test:
-placa de baza   : Asrock H81M
-procesor : Intel Pentium Dual-Core G3258 2 x 3.2Ghz
-cooler cpu : Zalman CNPS5X Performa
-memorie ram   : 8GB ddr3 1333 dualchannel (4Gb x2 )
-placa video   : AMD MSI R7250OC 1GB ddr5
-sursa alimentare : Be Quiet BQT E5-400W
-hdd -irelevant

Este o carcasa mica ,"aranjata".
Placa de baza se monteaza invers,avantajul principal fiind faptul ca procesorul sta in partea de jos a carcasei.
Coolerul principal de la procesor este ajutat de al doilea ventilator montat pe carcasa,cele doua functioneaza in tandem,placa de baza avand doua controlere pt coolerul de procesor.

Posted Image
Posted Image

Pt cine poseda o placa de baza asrock cu chipset h81 placa de baza poate face overclock la acest procesor automat la 3 pozitii,respectiv 4ghz,4.2ghz si 4.4ghz.
Problema este ca la 4.4ghz placa de baza baga un vcore automat de peste 1.4xx v !!! Ceea ce nu este prea recomandat.

Inainte de toate,trebuie stiut ca un overclock facut fara cap poate duce la distrugerea procesorului cat si a placii de baza.
Recomand cresterea vcore in mod treptat de la 1.1v incolo,urmarind stabilitatea sistemului + neaparat un jumper mai lung,ca sa poate fi usor resetat biosul :)
Un overclock stabil in bios este unul pe jumatate facut!

Nota* exista o mica loterie la aceste procesoare,unele cipuri nu ating 4.2ghz decat cu vcore peste 1.4v! si sunt cam instabile si foarte fierbinti.

Se pare ca cel pe care il am eu e mai mult decat ok.Revizie C0 / Malaysia

Frecvente atinse cu acest procesor:
 4.7Ghz cpu vcore 1.280 V
 4.8Ghz cpu vcore 1.356 V
 4.9ghz cpu vcore 1.440 V !!!

Acum putin despre acest cooler Zalman CNPS5X Performa.
Nu este un cooler pentru overclock,de fapt asigura temperaturi doar putin mai bune decat cel stoc,faza cu super silent fiind o gluma proasta cand iese din idle.
Ca o nota suplimentara,pasta termica se aplica diferit fata de metoda traditionala (google it).Am preferat pasta standard cu titan hc151,pliculetul furnizat in cutie neajungand pt o aplicare corecta.

La 4.8ghz si 1.356v in prime 95 temperaturile au ajuns la 85..90 de grade. Dar la maxim 72 de grade in full load in aplicatii uzuale (gaming,editare,etc)
  la 4.9ghz si 1.440v in prime 95 temperaturile au zburat instant catre 100..aratand neputinta completa a coolerului!
  Adevarul e ca nu cred ca exista aplicatie care sa forteze un procesor precum o face prime95,in utilizarea de zi cu zi..

Astfel am considerat ca punctul dulce in configuratia actuala ramane 4.7ghz la 1.280v,diferenta fiind semnificativa pana la 4.9ghz si 1.440 v + un cooler infrant total.
Ca o mica nota,a acceptat si 1.250 v dar am luat un bsod aleatoriu cand era in idle...

Am atasat si doua screenuri din bios pentru cine doreste modificarea manuala:
Pentru un overclock simplu sunt doar 3 pozitii care se modifica:
 -EIST : disabled!
 -multiplicatorul la 47
 -cpu vcore: override  /vcore 1.280
Mai sunt si alte fineturi,fiecare cu binefacerile lor..
Posted Image
Posted Image

TESTE:
 -Temperaturi idle G3258 3.2ghz  
Posted Image

-Temperaturi idle G3258 4.7ghz  
Posted Image

-Temperaturi fulload g3258 4.7ghz AIDA64 extreme.
Posted Image

TEST Cinebench r15. Se observa o crestere notabila de performanta de la 3.2ghz la 4.7ghz,cat si surprinzator de la 4.7ghz la 4.8ghz

Posted Image

Teste Aida64 extreme.
Am ales doar doua mari diferente.

G3258 la 3.2ghz (auto)
test Cpu Photoworxx
Posted Image
G3258 la 4.7ghz (overclock)
test Cpu Photoworxx
Posted Image

Se observa o diferenta foarte mica,aproape jenanta,intre 3.2ghz si 4.7ghz.Doua nuclee/fara ht,complet insuficiente.

G3258 la 3.2ghz (auto)
test FPU VP8
Posted Image

G3258 la 4.7ghz (overclock)
Posted Image

De data asta diferenta este mare,probabil ca la 4.9ghz si peste spulbera multe.
Cand o sa am pe mana un cooler mai potent care sta degeaba,o sa testez si alte frecvente,pentru ca cipul poate..duce..pana crapa.

Editat de Den
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Den

2

• 1987

2

Zile populare

Se comporta foarte bine placa de baza.Neasteptat chiar,mai ales ca nu sunt pot zice ca as fi fan asrock.in bios e setat la 1.280v iar in cpu-z indica permanent 1.282 indiferent de stres . Nu am umblat la "line calibration" de unde as putea sa mai finisez..Ca sa fiu carcotas,daca apropii urechea de placa de baza se aude mai finut asa...cum susura bobinele.

La 4.9ghz am tinut prim95 cateva secunde,ca sa fiu cinstit am oprit pc-ul direct de la sursa... La 4.8ghz am tinut cam 5 minute,iar la 4.7ghz cam 15 minute.Inca nu sunt sigur cu temperaturile safe pe procesorul acesta,parerile sunt impartite pe net. Ce m-a ingrijorat a fost socul termic,de exemplu intre pauze la prime 95 temperatura scade brusc catre 40..45 grade si apoi creste brusc catre 75..80 .Nici nu am micsorat fft..l-am lasat standard programul.Momentan prefer sa stau in banca mea cu intel burn test.Am mai stricat acum ceva timp un cip care nu sarea de 4.3ghz nici la 1.5v..De necaz mi-am luat direct un i3 4160.Nu stiu ce mi-a venit de am zis hai sa mai incerc odata.Asa ca stau umpic linistit.. Oricum eu stiu ca mai devreme sau mai tarziu tot ii dau in blana..

Link spre comentariu

Probabil cu un alt cooler cu o talpa mai ok s-ar putea sa dispara acel soc termic, vdrop-ul este extrem de mic ceea ce e bine, eu am un cpu overclockabil (e8400) dar placa de baza nu ma ajuta deloc,  intr-un timp am tot bibilit la voltaje dar nu reuseam sa-l mentin in daily use la 3.5/3.8 ghz, vdrop-ul era imens desi am dat vina pe sursa dar am schimbat-o. Eu imi stresam cpu-ul o noapte intreaga, se intampla sa crape in primele 10 minute sau dupa 2-3h sau 5h, daca depaseste 14-16 ore se poate folosi in conditii normale de daily use, trebuie urmarit vdrop-ul caci ala conteaza cel mai mult si daca nu oscileaza o sa mearga ok si-n 4.5ghz.  Cpu-ul ala nu se va arde, mai degraba ar muri placa de baza, nu prea am vazut cpu-uri arse asa repede de la celeron incoace, singura buba la procesoarele intel (in special quad-uri) am vazut ca incep s-o ia razna de la oc-uri, practic ii  va creste temperatura cu 10-15-20 grade fata de unul normal, asta daca i s-a dat voltajul peste cap, arse nu am vazut decat cu voltajele zapacite si temperaturi ridicate. Sunt sigur ca un lapping ok ar mai ajuta sau schimbarea pastei din pastila o sa vedeti minuni, este 'la moda' sa fie schimbata pasta, schimbarile pot fi majore si foarte vizibile :). Felicitari pentru testele facute, overclocking-ul poate deveni un hobby care-ti mananca timp si ceva neuroni storsi :aplauze .

Editat de 1987
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări