Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena "mica" pt HF

lorik199

Postări Recomandate

Deoarece vreau sa mai fac cate un qso, insa statia si antena e acasa, eu fiind in alt oras pt studii, cer ajutorul pt a realiza o antena de dimensiuni relativ mici care sa poata lucra acceptabil in banda HF(evident cu un tuner, n-am nici o pretentie in a rezona)

In locatia actuala, am disponibil un spatiu destul de limitat, ceea ce face aproape imposibila intinderea unei antene decente.

De la geamul meu e o posibilitate de intindere a unei antene filare cam de 5-6 m pana intr-un copac, acesta fiind singurul punct de ancorare sau executarea unei antene verticale, avand disponibila o platforma de vreo 10m^2, insa cam greu cu ancorarea, neputand da gauri de fixare in planseu, din cauza deteriorarii hidroizolatiei, singura solutie fiind stabilizarea greutati.

Avand in vedere posibilitatea destul de limitata de ancorare, in cazul unei verticale trebuie sa ma limitez si la o inaltime destul decenta, sa spunem max 5 m.

Vin cu rugamintea de a-mi da cateva idei cum as putea rezolva problema destul de elegant, stiu ca ceea ce vreau e un compromis, insa vreau sa mai activez in banda, ca nu prea am mai facut-o de mult

Editat de lorik199
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lorik199

4

• MiniTehnicus

1

• vio2007

1

• mosu20

1

Top autori în acest subiect

Vizitator YO9IRF

Salut,

eu am folosit intr-o asemenea situatie un fir de ~8m aruncat in copacul din dreptul balconului (etaj 4 din 9), alimentat printr-un UnUn 1:9 iar pe post de "contragreutate" structura metalica a balconului. Evident e nevoie de tuner si ar fi bun si un choke pe cablu pentru a elimina curentul de mod comun, insa isi face treaba daca nu ai pretentii prea mari, mai ales in benzile superioare. Daca firul e subtire nici nu va atrage atentia, insa trebuie sa nu il pui intins pentru ca se va rupe cand pomul balanseaza in vant.

Ar fi mai buna solutia cu antena pe acoperis, insa avand in vedere ca necesita un sistem de fixare cu greutati (in stilul asta) si ca instalarea e temporara, e posibil ca efortul sa fie prea mare raportat la beneficii.

Razvan.

Link spre comentariu

Plarforma de care vorbeam e acoperisul unei  anexe a blocului de 4 etaje, eu fiind la et1.

Link-ul cu antenele loop e foarte detaliat, o sa incerc constructia antenei pt 80m, numai ca trebuie sa fabric un condensator de acord

Link spre comentariu
Vizitator YO9IRF

Plarforma de care vorbeam e acoperisul unei  anexe a blocului de 4 etaje, eu fiind la et1.

Link-ul cu antenele loop e foarte detaliat, o sa incerc constructia antenei pt 80m, numai ca trebuie sa fabric un condensator de acord

Tine cont ca performanta unei asemenea antene e foarte slaba comparata chiar si cu un simplu fir nerezonant, iar utilizarea ei se limiteaza la situatiile unde chiar nu ai alternativa. Oricum, sa te auzi in 80m dintr-un spatiu limitat e cam ambitios, eu m-as orienta catre benzile superioare. Nu gasesti un vecin dintr-un bloc apropiat, sa tragi un fir de la tine pana la el ? 

Link spre comentariu

Stiu ca performanta nu e una grozava la tipul asta de antena, e un compromis pana la urma.

Este un brad ceva mai departe, estimez undeva la 15m fata de geam, insa sa vad cum ma pot ancora de el la o inaltime decenta.

In cazul acesta, antena fiind long wire, cum o pot adapta la statie? Ar mai fi varianta cu un bat de undita de vreo 6 m ce il am, sa vin la baza lui cu long wire-ul si sa creez un soi de dipol asimetric, acolo sa alimentez printr-un soi de balun

Link spre comentariu

Poti realiza o antena verticala pe un bat de undita la care nu ai nevoie de ancore, trebuie doar fixata. O galeata de 20L (de la vopsele lavabile sau cele de constructii de culoare neagra umpluta cu beton si cu o teava sau un cornier de 1-1.5m inaltime pe care sa fie prins batul ) rezolva treaba. Iar cand trebuie sa pleci este usor de demontat.

Pe aceeasi varianta poti realiza un suport pe care sa fie prinse 2 undite si sa incerci un deltaloop.

Eventual poti cumpara o antena verticala de la YO9FNJ.

Pentru franghiile de ancorare, se pot utiliza de asemenea galeti umplute cu beton cu un cornier de care sa se prinda capetele ancorelor si dispuse la colturile terasei sau pe 3 directii.

Se mai poate utiliza suportul de fixare si contragreutatile de ciment de la o umbrela de soare pentru terase, care este cam de 2x2m deschisa.

Din pacate pentru 80m in special dar si pentru 40m antenele verticale trebuie sa fie mai lungi, de aceea o sa ai disponibile benzile de la 14Mhz in sus.

Ar mai merge incercat si o antena spiderweb multiband dar ocupa mai mult spatiu si necesita mai multa munca de instalare si reglaj.

Pentru 40m mai poti incerca si o antena verticala de 10m monoband cu ancore in 2 etaje.

In functie de situatia de la fata locului poti gasi varianta cea mai convenabila.

Link spre comentariu

Astazi o sa incerc instalarea unei antene filare (in functie de disponibilitatea unei scari) dar cu rezultate o sa revin dupa sarbatori pt ca nu am statia disponibila in locatia actuala.

Link spre comentariu

Ca sistem de ancorare poti folosi 4 cauciucuri vechi de masina postate pe acoperis si unde in interiorul lor asezi un disc de polistiren ,peste polistiren stivuiesti cazamizi de constructie cat de multe poti .Am facut acest sistem la un prieten pe bloc,si un a afectat deloc izolatia ,plus ca mai usor urci pe bloc cate un cauciuc si cate 2-3 caramizi odata decat o galeata de 20-30k plima cu ciment.

Editat de mihaighe
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Ca sistem de ancorare poti folosi 4 cauciucuri vechi de masina postate pe acoperis si unde in interiorul lor asezi un disc de polistiren ,peste polistiren stivuiesti cazamizi de constructie cat de multe poti .Am facut acest sistem la un prieten pe bloc,si un a afectat deloc izolatia ,plus ca mai usor urci pe bloc cate un cauciuc si cate 2-3 caramizi odata decat o galeata de 20-30k plima cu ciment.

Ceva mai detaliat pentru ca nu inteleg cum sta antena in picioare acolo. Cauciucurile sunt separate unele de altele , nu ca galeate cu beton.

As recomanda ca antena discreta un delta loop facut din 2 undite prinse in v pe in suport , e mai ieftin si delta loop lucreaza multiband.Eventual alimentata simetric.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări