Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scheme amplificatoare "de magazin"

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Vizitator viobio

Deschid acest topic in special pentru cei care se mai ocupa cu depanarea sau vor sa construiasca amplificatoare dupa schemele unor amplificatoare "de magazin"Cine mai are scheme sa le puna aici.Incep cu un amp integrat japonez,foarte bine cotat si scump,costa peste 10000lei,e vorba de Leben CS300X.

Editat de viobio
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• deneinvins

5

• carageae

2

• nationalistu

2

• hpavictor

1

Probabil conteaza si marketingul,cat si folosirea de materiale si componente de o calitate exceptionala.Pentru marea majoritate pare un pret mare,dar atunci cand incepi sa faci asa ceva de la 0 folosind numai componente de buna calitate,nu pare asa de mare pretul...e doar parerea mea.

Link spre comentariu

Nu prea inteleg ce vrea sa spuna nr. 34 din numele amplificatoarelor Yarland...vad ca sunt destule si cu EL84...poate din motive de marketing au pastrat numarul 34.Eu am intalnit de mult schema de mai jos, cred ca a fost printre primele proiecte ale companiei, pe care am si facut-o, partea de atac, dar am folosit 6P3S in loc de EL34 pentru ca nu aveam transformatoare corespunzatoare. E o schema simpla si verificata in practica...cine vrea valorile pt. finala 6P3S gaseste amplificatorul facut de mine si publicat aici, pe forum, mai la vale.http://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/SERVICE-DIY-Electronice/FV34A.jpg

Numele original al acestei scheme e in fisier, FV34A.

Editat de carageae
Link spre comentariu

Un Marantz cu configurare ultralinear - trioda. Reactia negativa e interesanta (pare a fi un stra-stra-strabunic de sigma drive) cu trecere prin....  transformatorul de alimentare. Inca nu m-am prins cum functioneaza.

Link spre comentariu

Da, este foarte adevarat.

In circuitul de reactie se introduce o mica componenta alternativa, culeasa de la transformatorul de alimentare, care sa fie in antifaza cu brumul produs fara reactie.

Acest circuit are relevanta la aplificatoarele care prezinta brum si nu poate fi inlaturat pe alte cai.

Aceasta se face prin trecerea unei sirme prin fereastra transformatorului de alimentare (intr-un sens sau altul) si mai rar 1 sau 2 spire.

Prin atelier mi-au trecut unele amplificatoare (de inalta tinuta tehnica) care aveau acest circuit.

Inainte de a respinge aceasta, va recomand sa studiati schema precedenta si sa incercati circuitul in discutie. Sigur o sa obtineti rezultate surprinzatoare !

Spor la treaba si succes !

Link spre comentariu

In circuitul de reactie se introduce o mica componenta alternativa, culeasa de la transformatorul de alimentare, care sa fie in antifaza cu brumul produs fara reactie.

Aceasta se face prin trecerea unei sirme prin fereastra transformatorului de alimentare (intr-un sens sau altul) si mai rar 1 sau 2 spire.

Foarte interesant acest lucru si pare simplu de facut.

Sa intelegem ca acea componenta alternativa in antifaza se obtine prin inversarea sensului acelei mici bobinute in cazul in care nu merge? Cum ar fi inversarea capetelor secundarului la traful de iesire cand amplificatorul oscileaza? (si asta in cazul existentei reactiei negative).

Editat de Untold
Link spre comentariu

Da, este foarte adevarat.

Acest circuit are relevanta la aplificatoarele care prezinta brum si nu poate fi inlaturat pe alte cai.

Prin atelier mi-au trecut unele amplificatoare (de inalta tinuta tehnica) care aveau acest circuit.

Inainte de a respinge aceasta, va recomand sa studiati schema precedenta si sa incercati circuitul in discutie. Sigur o sa obtineti rezultate surprinzatoare !

Spor la treaba si succes !

Foarte corect,cu precizarea ca in cazul acesta (ultima pozitie a comutatorului SW-C2) reactia negativa (NFB) totala nu mai este aplicata,lipseste,deci amplificatorul va avea o amplificare foarte mare fiind foarte probabil ca si brumul sa creasca.In acest caz prin comutatorul SW sectiunea C2 (SW-C2) prin care se inchide la masa (R44) catodul tubului compus V1,se va injecta o fractiune din tensiunea alternativa de 50Hz luata din infasurarea de filamente pentru tuburile redresoare,prin divizorul /filtrul R48,C18,R40,R44.

Tensiunea alternativa de 50Hz se culege tocmai de la filamentele tuburilor redresoare si se va aplica in catodul primului tub din amplificare pentru a fi in antifaza cu eventualul semnal de brum existent pe bara de alimentare cu tensiune pozitiva anodica obtinuta din tuburile redresoare,aceasta urmarind cu "fidelitate" amplitidinea si faza brumului parazit ce ar putea sa apara  pe tensiunea redresata.

Acest artificiu nu va mai functiona la fel de eficient in cazul utilizari redresoarelor cu semiconductori.

Pentru cazul redresarilor cu semiconductori se poate aplica metoda expusa de @deneinvins mai sus,adica o  1/2 spira,o spira sau doua pe traful de alimentare si defazarea corecta a semnalului obtinut astfel,bineinteles divizat,filtrat si aplicat poate tot intr-un catod...,se poate proba practic.Cu cativa ani in urma,eu am postat aici o schema de acest gen foarte utila,dar nu cred ca a prezentat interes.

post-175212-0-37125000-1418280024_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Cred ca stiu la ce va referiti...acum vreo 2 ani si ceva...http://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/SERVICE-DIY-Electronice/ANTIBRUM%203.pdfSchema asta a fost o replica la solutia de aici:http://dl.dropboxusercontent.com/u/42982030/SERVICE-DIY-Electronice/ANTIBRUM.pdfChiar ma gandeam pe unde am pus-o...sau cum am botezat-o.Pentru mine prezinta interes, e pusa deoparte. Nu a fost nevoie de ea, dar am un amplificator SE cu EL84 pe care poate ca o s-o testez, am un brum suspect, care nu se lasa imblanzit cu armele conventionale.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări