Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensator umflat


Ombladon2002

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Ombladon2002

    4

  • Depanatoru

    2

  • validae

    2

  • belasajgo

    2

Zile populare

Stiu ca nu i mare filozofie sa schimbi un condensator,mai ales ca folosesc pistolul de lipit de la 10 ani,dar am auzit prin alte parti ca mai bine duc placa de baza la cineva care se ocupa cu asa ceva,ca e cablaj multistrat,si sa nu stric ceva,totusi nu cred ca stric nimic in timp ce schimb acel condensator.Daca e sa i schimb,ii schimb cu altii recuperati tot de pe o placa de baza,iar din moment ce nu am cu ce sa i masor,mai bine il schimb doar pe cel cu defecte vizibile.Ce se intampla daca unul sau mai multi condensatori sunt defecti?

Link spre comentariu

Ne reintalnim. 

 Pentru a schimba acei condensatori nu trebuie neaparat sa ii dezlipesti de pe placa de baza.

 Tragi de ei, cu miscari stanga-dreapta, pana cand se desprinde capsula iar terminalele raman pe cablaj.

  Pe acesti pini ramasi se lipesc noile condensatoare. Inainte trebuie indepartate foitele de aluminiu care au ramas pe terminale.  Metoda garantata.  

 Nu se intervine deloc pe placa de baza.

Analizati 

Link spre comentariu

Dacă lași condensatorii defecți pe placă, vei avea surprize neplăcute cât de curând.Dacă ți-e teamă să-l scoți de pe placă, taie-l de deasupra terminalelor și apio lipești înlocuitorul de terminalele celui vechi. Nu aș pune unul folosit acolo, se găsesc destul de ușor condensatori Low ESR.

Link spre comentariu

Daca pui un condensator recuperat de pe alta placa, nu o sa tina mult. Cine stie cati ani au fost condensatorii recuperati in functiune pe placa veche, in plus si aceste componente mai "imbatranesc" cu timpul (se usuca).

 

Daca ai experienta cu pistolul de lipit, nu cred ca vei avea probleme, insa in loc de pistol de lipit as recomanda un ciocan de lipit cu varf mic si daca se poate sa fie termostatat. Ideal ar fi o statie de lipit.

Link spre comentariu

@PINTI   Urmeaza sa vand placa respectiva,si nu arata prea frumos asa...

 

@validae Care sunt consecintele daca nu il schimb? Stiu ca se gasesc usor condensatorii,dar nu la mine in oras,unde nu se gasesc deloc.

 

@belasajgo Nu am de unde sa iau condensatori noi.Ma descurc cu pistolul,am lipit SMD-uri pe receptorul unui elicopter cu radiocomanda,fara sa stric ceva...

Link spre comentariu

Depinde de zona în care este condensatorul, poate da restarturi, blocaje sau erori aparent inexplicabile  :rade:

Nu sunt puși numai pentru filtrare acolo, ei asigură o micșorare a rezistenței interne a sursei, mai ales la vârfuri de consum (similar rolului supercondensatorilor auto).

Editat de validae
Link spre comentariu

Scade performanta generala cand sunt condensatori umflati ( sau uscati si cu esr mare fara sa fie vizibili ) , evident ca nu se mai alimenteaza corect procesorul , ramii , chipset-ul , etc , etc unde e respectivul filtraj . Pana la urma se strica si alte componente si adio

Link spre comentariu

In cazul acesta, daca nu e schimbat, va lua dupa el un MOSFET, eventual si placa video...nu inteleg temerile legate de "PCB-ul multistrat", terminalele condensatorilor sunt lipite numai pe cele doua suprafete exterioare ale placii, nu exista alimentari importante pe straturile interne ale PCB-ului, deci nu are cum fi conectat terminalul unui condensator la vreun strat intern al placii.

Link spre comentariu

Poate unii nu au curajul sa se puna sa lipeasca ceva pe un PCB multistrat pentru ca se gandesc ca PCB-ul multistrat este mai sensibil decat un PCB normal.

 

Eu condensatori am schimbat pe multe placi de baza si cu ciocane de lipit ieftine. Dar am folosit varfuri subtiri si am fost atent sa nu incalzesc nimic prea tare.

 

Ai grije si la ESD...

Link spre comentariu

Depinde ce condensatori si placi , in general nu prea merge sa folosesti ciocane ieftine si proaste cu varfuri subtiri  , trebuie multa putere la varf ca sa dezlipesti terminalul de masa , probabil masa e pe mai multe straturi . De asta cred ca s-au obisnuit unii sa lase terminalele condensatorului vechi

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări