Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mentenanţa limbii române


Toni Marginean

Postări Recomandate

 

 Mentenanţa limbii române: 
trecerea de la
 "să-ţi fac şi să-ţi dreg" la "implementare"!
Andrei Pleșu
 
 
Îmi plac cuvintele străine naturalizate. Mai dezmorţesc limba. În timp, unele rezistă, altele dispar. A ieşit din uz cea mai mare parte a turcismelor şi grecismelor aclimatizate, de sus în jos, în Ţările Române.
Franţuzismele din limbajul administrativ al sec. XIX. au rezistat fiindcă era nevoie de ele, ca şi cuvintele nemţeşti din limbajul tehnic.
Rusismele din anii '50 ai veacului trecut au avut viaţă scurtă. Nici nu se potriveau cu româna şi aveau şi conotaţii nasoale...
După 1989, cine voia să pară pro-occidental începuse să anvizajeze şi să achieseze.
Au apărut apoi multinaţionalele, ai căror manageri nu ştiau româneşte, românul întors de la burse, fotbalistul de 2 bani şi reclamele (advertaizingurile) vazute în engleză.
Adjuncţii autohtoni ai şefilor de multinaţionale au început să vorbească o română pigmentată cu feed-back-uri şi locaţii.
Secretarele nu-şi mai spun decât manager assistant.
Cizmarii sunt designeri.
Mă aşteptam să fie vorba de crize de aclimatizare şi de micile noastre snobisme de cetăţeni ai unei ţări mici, dar vioaie. Nici gând. S-a ajuns la un nou limbaj de lemn, neologistic, întrebuinţat pe la posturi de radio şi de televiziune, iar cuvinte româneşti cât se poate de utile sunt înlocuite prosteşte de persoane care stau prost şi cu vocabularul limbii române, şi cu gramatica ei.
Tot soiul de absolvenţi şi absolvente de facultati diverse, cărora li se adaugă politicieni inepţi şi comentatori care par să-şi fi luat doctoratul la un sprit, înainte de a lua notă de trecere la română în liceu, se dau în bărcile neologismelor, cu dezinvoltura prostului fudul. Notele nu se mai dau cu zgarcenie, ci cu porcimonie.
Potrivit lor, nu mai avem prilejuri, avem doar oportunităţi.
Nu mai suntem hotărâţi să facem ceva, ci determinaţi.
Nu mai realizăm, ci implementăm.
Nu ne mai ducem într-un loc, ci într-o locaţie.
Nu mai luăm în considerare, fiindcă anvizajăm.
Nu mai consimţim, ci achiesăm.
Serviciul de întreţinere a devenit  mentenanţă.
Ceva care ţi se pare obligatoriu e un must!
Nu mai avem speranţe, deoarece am trecut la expectaţiuni.
Nu ne mai concentrăm, pt. că ne focusăm.
Şi nu mai aşteptăm un răspuns, ci un feed back.
Nu mai avem frizeri si croitoreseavem hair stilisti si creatoare de fashion.
Cu alte cuvinte, deţinem o oportunitate pe care suntem determinaţi să o implementăm într-o locaţie pe care am anvizajat-o, achiesând la o mentenanţă care e un must şi asupra căreia ne focusăm în expectaţiunea unui feed-back pozitiv.
 
Motto:
Nu incetam sa ne jucam pentru ca imbatranim. 
Imbatranim pentru ca incetam sa ne jucam.
Nimic nu se intimpla... pina nu visam.
 

 

 

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

...si cand mai vine cate unu' si "te avanseaza" la gradul "domnu' maistru" , iti vine sa "achiesezi", sa-i "implementezi" de sa-i vina "feedback-ul" direct dupa cap...

Link spre comentariu

Care Cantemir ?

Ăla care a facut cadou Rusiei jumătate din Moldova ?

Cantemir înseamnă " tătar " in limba tătarilor din Crimeea , asa ca in afara de struțo-camile ( oare stiau moldovenii de rând , plăieșii sau răzeșii ca exista cămile si struți ? ) si alte SF-uri cu trimiteri masonice de secol 18 , nu ar trebui sa existe decât in manualele de istorie ale rusilor .

E o rusine sa-i pomenim numele alături de Eminescu !

Link spre comentariu

Nici nu mă obosesc să-i răspund cuiva care crede că cartea îngraşă. Din aceeaşi categorie, unii cred că Carol I a fost urmat de Carol al II-lea, sau că soarele se învîrte în jurul pămîntului.  :scarpin

.............

Cantemir a fost votat acum cîţiva ani de mai multe universităţi europene ca fiind cel mai cult conducător din istorie. Universitatea din Berlin a vrut să-i inaugureze un bust lîngă Leibnitz, dar s-au opus culturnicii noştri şi s-a emis doar o medalie. Ca fapt divers, ruşilor le-a luat vreo 50 de ani să inventarieze şi să pună în ordine documentele din cele 56 de lăzi rămase de la Cantemir, chiar Stalin a intervenit în 1936 să se accelereze procesul. Interesul altora ptr opera lui arată că e mai importantă decît aurul şi acţiunile la firme moarte pe care-l considerăm încă a fi tezaurul de la Moscova. Oamenii necultivaţi pun preţ doar pe averea materială. Acelaşi lucru se întîmplă cu opera lui Eminescu, străinii sînt interesaţi şi de ciornele lui de la cursurile de la Viena, ce la cursurile de filozofie şi religii orientale, dar pe români îi doare la bască. Unii încă cred că Eminescu a murit de sifilis. Dovada că la oameni inculţi o minciună tipărită atunci s-a transmis ''culturii'' populare.

Cîteva detalii: 

http://ro.wikipedia.org/wiki/Dimitrie_Cantemir

http://berlin.mae.ro/local-news/996

Editat de zal
Link spre comentariu
Toni Marginean
Sa ne amuzam nitel!
 
Articolul nehotarat din limba romana
Stau şi mă gândesc: oare e întâmplător faptul că tot ce denumeşte ceva care te enervează, te pune în pericol, sau te distruge pare a fi FEMININ? Iar apoi, tot ce ne alină, ne bucură şi ne mai dă un ţel în viaţă este de natură MASCULINA?
Voi, femeile, sunteţi: O ploaie, O zăpadă, O grindină, O furtună.
Noi suntem: UN soare, UN timp frumos, UN paradis.
 Stau şi mă uit, chiar nu aveti noroc: O bucătărie, O veselă, O mătură, Ocaldură, O mizerie. 
Noi suntem: UN repaus liniştit într-UN fotoliu confortabil, citind destinşi UN ziar şi ascultând UN jurnal, asta dacă nu veniţi voi să semănaţi O discordie sau să ne faceţi O şicană.
 Voi, femeile, vă daţi mari că aveţi O telecomandă, dar priviţi la UNtelevizor, unde noi alegem UN post pe care îl dorim.
În trecut, pentru a face calcule aveaţi O numărătoare prăpădită, acum bărbaţii au inventatUN calculator. 
Si ceea ce vă defineşte, sexul, tot UN sex se spune şi niciodată O sex. Când vă simţiţi bine, trăiţi, nu-i aşa, UN orgasm, iar dacă o daţi în bară vă alegeţi cu O frustrare.
 Voi puteţi avea O carte de credit, dar aceasta nu înseamnă nimic fara UN cont. 
Ce poate provoca O problemă care se poate transforma  într-Ocatastrofă? O eroare de pilotaj, O pană de benzină, O proastă vizibilitate, O întrerupere de curent.
 Voi pentru a ne înrobi doriţi căsătorie, dar există şi eliberarea, care este UN divorţ. 
Este limpede că limba română a fost inventată de UN bărbat, care nu v-a avut deloc la suflet!!!!
 
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări