nationalistu Postat Decembrie 8, 2014 Partajează Postat Decembrie 8, 2014 De fapt prima datare apare in antichitate,mai exact in egiptul antic atunci cand muncitorii tarau blocurile de piatra au observat mici descarcari...asa a aparut efectul piezo si....uite asa avem noi astia de azi,brichete piezo. :rade: Link spre comentariu
franzm Postat Decembrie 8, 2014 Partajează Postat Decembrie 8, 2014 Paradoxal, si tehnologia cristalelor lichide e mai batrana decat tubul cu raze catodice(CRT) Descoperirea cristalelor lichide e una, tehnologia lor, adica utilizarea cu buna stiinta pe scara larga, e cu totul altceva. Valabil si pentru alte descoperiri/realizari. Link spre comentariu
feri.visky Postat Decembrie 8, 2014 Partajează Postat Decembrie 8, 2014 Losev, a facut un experiment interesant polarizand cristalul inlensnind conductia, respectiv detectia. S-a incercat sa se polarizeze in asa fel cristalul incat sa se obtina o zona cu rezistenta negativa. Chiar s-a reusit sa se obtina oscilatii dar montajul nu era stabil... Dar asta nu este (inca) tranzistor... Losev a dezvoltat experienta folosind diverse cristale si ace din materile diverse... Googalind prin biblioteca am gasit articolul din Sport si tehnica, 1961. Link spre comentariu
NICA Postat Decembrie 11, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 11, 2014 ......sunt OK, domnilor! Ati expus prin linkuri, istoria semiconductorilor... Acestea, inca nu erau utilizate, "practic/fizic" (vorba lui valderama) in aparatura radio!!! Articolul din Tehnium era o PD-1A = Pacaleala De 1 Aprilie! Am postat mai multe articole legate de acest subiect. De ex. detectoarele cu galena cu trei electrozi si polarizate intr-un anume fel dar ele nu au functionat si nu au avut utilitate practica. Erau un fel de previziuni, daca vreti. Fara a dispune insa de o teorie (mecanica, electronica cuantica!!!) si mai ales de tehnologii adecvate nu aveai cum sa rezolvi problema mai ales in anii in care nu erau inca emisiuni de radiofonie. Cam asta se intampla cand se prezinta teme generale, fara bibliografie... Imi cer scuze de la NICA, dar daca se documenta afirmatia, atunci paream cu totii mai seriosi! Revin cu informatia ca articolul era in nr 3 din anul 1980 pag 23 scris de ing.Sergiu Florica.Nu cred ca are legatura cu balivernele de 1 aprilie dar puteti consulta revista in colectia dl.Copcea si dati-va cu parerea.Astept pareri sa vedem daca e s-au nu o aiureala cu pd-1a Link spre comentariu
vergil Postat Decembrie 12, 2014 Partajează Postat Decembrie 12, 2014 (editat) Asta e la pag 23 /Tehnium 1980 .Totusi cred ca e pacaleala . Editat Decembrie 12, 2014 de vergil Link spre comentariu
gauss Postat Decembrie 12, 2014 Partajează Postat Decembrie 12, 2014 Sigur e pacaleala . Cuvintele " reflector parabolic " ar trebui sa dea de banuit . Si nu numai astea ... Ce emisiuni se receptionau in perioada aceea de trebuia " parabolica " ? ... Link spre comentariu
NICA Postat Decembrie 12, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2014 (editat) Atasez intreaga pagina pentru a se vedea provenienta. Jos,stanga paginii exista o nota care avertizeaza ca pd1a este pacaleala dar aceasta pagina nu face parte din paginile cu pricina care nu sunt nici semnate.Sa fie chiar si dl. Sergiu Florica,despre activitatea sa in radio se stiu multe,un mistocar? Editat Decembrie 12, 2014 de NICA Link spre comentariu
Untold Postat Decembrie 12, 2014 Partajează Postat Decembrie 12, 2014 (editat) Din seria PD1A, am vazut candva niste indivizi cocotati pe casa care intindeau de niste elastice de chiloti inmuiate in sulfat de cupru si prinse pe scanduri pentru a modifica lungimea in functie de canalul dorit de receptionat pe tv: turcii, danezii, nemtii, sarbii, etc, etc.... Editat Decembrie 12, 2014 de Untold Link spre comentariu
feri.visky Postat Decembrie 16, 2014 Partajează Postat Decembrie 16, 2014 In general in numerele din martie apareau "fentele" pentru luna urmatoare... Link spre comentariu
NICA Postat Decembrie 16, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 16, 2014 Bun ! deci mai toata lumea se indoieste de acest articol... Intr-un episod pe History la Razboiul depozitelor cineva gaseste un radio mic,portabil, despre care spune ca a fost primul portabil si era insotit de un bilet unde scria ca a fost castigat la joc de noroc in anul 1943.Nu ma puneti sa probez si asta ca nu am cum,nu am facut o captura video. 1943- credeti ca fost un aparat cu lampi portabil ? sa fi avut un invertor pentru tensiunea anodica s-au tuburi care functionau la 6-12 Volti ?Oricum avea vreo 25x15x5 cm. Nu stiu de ce dar am senzatia ca tanarul tranzistor e mult mai batran decat vor altii sa credem. Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 16, 2014 Partajează Postat Decembrie 16, 2014 (editat) Oricine făcea radiouri portabile cu galenă în anii 30-40. Nici nu foloseau baterii. Armstrong married Marion McInnis, in December 1922. He gave Marion the world's first portable radio as a wedding gift. http://earlyradiohistory.us/1920WWV.htm The Regency TR-1, announced on October 18, 1954 by the Regency Division of I.D.E.A (Industrial Development Engineering Associates of Indianapolis, Indiana) and put on sale in November of 1954, was the first practical transistor radio made in any significant numbers. ................. Japan's Sony introduced their transistor radio in 1954 and then a more popular version in 1957 that was truly a "pocket radio." Editat Decembrie 16, 2014 de zal Link spre comentariu
nicolae57 Postat Decembrie 16, 2014 Partajează Postat Decembrie 16, 2014 Bun ! deci mai toata lumea se indoieste de acest articol... Intr-un episod pe History la Razboiul depozitelor cineva gaseste un radio mic,portabil, despre care spune ca a fost primul portabil si era insotit de un bilet unde scria ca a fost castigat la joc de noroc in anul 1943.Nu ma puneti sa probez si asta ca nu am cum,nu am facut o captura video. 1943- credeti ca fost un aparat cu lampi portabil ? sa fi avut un invertor pentru tensiunea anodica s-au tuburi care functionau la 6-12 Volti ?Oricum avea vreo 25x15x5 cm. Nu stiu de ce dar am senzatia ca tanarul tranzistor e mult mai batran decat vor altii sa credem. In 1935 au aparut primele tuburi din seria K, care functionau cu 2v tensiune de filament si 90v tensiune anodica, destinate aparatelor alimentate de la baterie.Asadar, fiind alimentate de baterii sau de un termogenerator, independente de conectarea la retea, pot fi considerate portabile. http://www.radiomuseum.org/r/hornyphon_marquis_b_vi_2.html Sau varianta cu invertor/vibrator http://www.radiomuseum.org/r/radione_alt_r2_6volt.html si exemplele pot continua... Link spre comentariu
NICA Postat Decembrie 16, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 16, 2014 Va multumesc,posibil sa fie un aparat asemanator. Link spre comentariu
feri.visky Postat Decembrie 17, 2014 Partajează Postat Decembrie 17, 2014 Aparat de radio portabil cu tuburi? Da! Chiar mai devreme... si eu am unu: http://www.proradioantic.ro/getpicw.php?src=1224171043_poza.jpg Era prevazut cu o baterie anodica micuta care furniza 90 V si o baterie pentru filamente aproape cat cea anodica! Din pacate nu l-am testat inca! Link spre comentariu
puriu Postat Decembrie 17, 2014 Partajează Postat Decembrie 17, 2014 Oscilatoare cu zincita si detectoare cu galena s-au folosit cu mult timp in urma. Am vazut si o schema de superheterodina fara amplificare realizata de catre un amator, mai aproape de zilele noastre, cu aceste cristale. Pana la tranzistorul cu contacte punctiforme din 1947 nu s-a reusit obtinerea unui amplificator solid cu valoare practica. Interesant este ca microundele s-au folosit in sec. 19 in India. Bose a facut un emitator cu scantei si un receptor cu galena cu care a facut la Bombay o demonstratie publica de telecomanda a aprinderii unui tun. Frecventa era enorma, 60 GHz. Probabil ca antenele erau parabolice. Tesla facuse cu un an in urma o demonstratie de telecomanda asemanatoare, dar cu unde scurte. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum