Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

radio tranzistorizat 1936

NICA

Postări Recomandate

Va salut,am citit cu multi ani in urma (cred ca in Tehnium) despre un radio fara lampi construit prin 1936 in Germania care era echipat cu niste "cuburi de nisip" in loc de lampi.Alimentarea acestui aparat era,parca,cu o baterie de 4,5 volti.

La fel si despre prima linie functionala de videotelefon cu definitie redusa prin Leipzig.

Cunoasteti amanunte despre aceste lucruri?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• NICA

8

• feri.visky

6

• gauss

4

• franzm

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Adevarul este ca primul tranzistor a fost tranzistorul FET si inventat in 1925 de catre Canadianul Lilienfeld , iar teoria BJT dateaza cam din anul 1874 si patentat in 1906  ( http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_transistor ),in 1934 germani au brevetat un alt FETasa ca ;..."istoria ne invata ca nu invatam nimic de la istorie ",vb. unui coleg si prieten de pe acest forum !!!

@franzm ; extrem de interesante exemplele dv.,multumim!

P.S se pare ca tranzistori sunt mai "batrani" decat tuburile (diodele sau triodele cu vid,1904 respectiv 1906/1907),asa-i ? :rade: 

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

......sunt OK, domnilor!

Ati expus prin linkuri, istoria semiconductorilor...

Acestea, inca nu erau utilizate, "practic/fizic" (vorba lui valderama) in aparatura radio!!! Articolul din Tehnium era o  PD-1A = Pacaleala De 1 Aprilie!

Am postat mai multe articole legate de acest subiect. De ex. detectoarele cu galena cu trei electrozi si polarizate intr-un anume fel dar ele nu au functionat si nu au avut utilitate practica. Erau un fel de previziuni, daca vreti.  Fara a dispune insa de o teorie (mecanica, electronica cuantica!!!) si mai ales de tehnologii adecvate nu aveai cum sa rezolvi problema mai ales in anii in care nu erau inca emisiuni de radiofonie.

Cam asta se intampla cand se prezinta teme generale, fara bibliografie...

Imi cer scuze de la NICA, dar daca se documenta afirmatia, atunci paream cu totii mai seriosi!

Link spre comentariu

Tranzistorul a fost creat de Oleg Losev, în anul 1921, numit de acest inventator "cristadină", tot Losev, în acelaşi an a construit prima diodă electroluminiscentă (LED) cu emisie în albastru, pe baza de carbură de siliciu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Oleg_Losev

P.S se pare ca tranzistori sunt mai "batrani" decat tuburile (diodele sau triodele cu vid,1904 respectiv 1906/1907),asa-i ?  :rade:

Paradoxal, si tehnologia cristalelor lichide e mai batrana decat tubul cu raze catodice(CRT)...

• [*]In 1888, 
Friedrich Reinitzer (1858–1927) discovered the liquid crystalline nature of cholesterol extracted from carrots (that is, two melting points and generation of colors) and published his findings at a meeting of the Vienna Chemical Society on May 3, 1888 (F. Reinitzer: Beiträge zur Kenntniss des Cholesterins, Monatshefte für Chemie (Wien) 9, 421–441 (1888)).[3] [*] The earliest version of the CRT was invented by the German physicistFerdinand Braun in 1897 and is also known as the Braun tube.[5] It was a cold-cathode diode, a modification of theCrookes tube with a phosphor-coated screen.

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări