VTP Postat Ianuarie 17, 2007 Partajează Postat Ianuarie 17, 2007 ARITMA ? Pagina oficiala a ARITMA Pagina de discutii pe forum a ARITMA VTP are mare dreptate cu cei 2-3VA si difuzoarele de banda larga si SPL peste 90dB/m asa ca nu va orientati catre ceva de ordinul a zeci de VA, decat daca nu sonorizati o nunta cu lautari si toate cele acareturi. :rolleyes: Stima, ALEKS Poate merge si pe 2 - 4 cai, nu neaparat cu difuzoare de banda larga!Isi alege ce poate cumpara de la un importator! Link spre comentariu
VTP Postat Ianuarie 17, 2007 Partajează Postat Ianuarie 17, 2007 Un proect de incinta care se potriveste perfect la orice amplificator, de la 2 W la 200W sau mai mare este cel cu BM12CXA ( difuzor coaxial) cu care se obtine un SPL = 96 dB/w/m. Incintele sunt mari, difuzoarele sunt destul de scumpe, dar, au avantajul ca, in timp nu trebuie sa va schimbati incintele! Link spre comentariu
d2134 Postat Ianuarie 17, 2007 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2007 Intr-adevar o putere de 2-3 W pe canal este suficienta pentru o auditie normala si de aceea m-am orientat spre EL84 si nu spre tuburi mai puternice.Montajele PP, cu acest tip de tuburi, nu scot mai mult de 10 - 12 W pe canal (in regim Hi-Fi) iar uneori chiar mai putin (in conexiune trioda).Dupa o documentare destul de temeinica, as zice, m-am hotarit asupra schemei prezentate in articolul din atasament (anume varianta din fig. 1.a combinat cu fig. 1.c).Schema prezinta urmatoarele avantaje:- este relativ simpla,- are caracteristici bune (banda de trecere larga, stabilitatea punctului de functionare, necesita reactie negativa mica),- elimina condensatorii de cuplaj ( de calitatea acestor condensatori depinde mult calitatea intregului amplificator, in special la marginile spectrului audio),- se poate usor regla si echilibra.si urmatoarele dezavantaje:- lucreaza cu tensiuni mai ridicate,- disipeaza putere mai mare ( in principal pe rezistorii de 2k2 din catozii EL84 cca. 3.5W/tub)- necesita o sursa de tensiune negativa ceea ce complica blocul de alimentare.Schema din articolul atasat lucreaza in regim Ub = 300V si Ug1 = -11V. Ma gindesc sa folosesc un regim cu Ub = 250V si Ug1 = 8.5V ceea ce ar duce la scaderea puterii dar si a tensiunii de alimentare la cca 320-350V si a curentului anodic la cca 35 mA/tub.Alimentarea va fi stabilizata din doua motive principale:1. se asigura o tensiune de alimentare cu factor de ondulatie mic, asta folosind condensatori de capacitate mai mica si fara bobina de soc,2. se asigura functionarea corecta si in cazul fluctuatiilor tensiunii retelei de alimentare ( blocul de alimentare se va calcula la 230 +/- 15% Vca).In legatura cu transformatorul de iesire, calculele m-au condus la urmatoarele caracteristici:- sectiunea miezului: 12 cmp- tole: E+I 14 sau E+I 16 (ramine de facut un calcul amanuntit al facorului de umplere a ferestrei, E14 pare cam riscant, umplere cca 80% )- spire in primar (total, Raa = 8000 ohm): 4000 - 0.2mm (priza mediana + prize UL la 43%)- spire in secundar (8 ohm): 140 - 3x0.6mm (echivalent 1.0mm)- schema de bobinare: primar 5 sectiuni serie, secundar 3 sectiuni paralel- masa estimata: 2.00 -2.30 kgIntentionez ca,in faza initiala, sa realizez montajul in varianta mono pentru teste si masuratori.In legatura cu incintele ce vor fi folosite aveam de gind sa deschid un topic separat (la rubrica respectiva), ceea ce voi si face.In faza actuala m-am gindit la o incinta inchisa de 22 litri cu difuzoare Beyma 8BR40 + T2010 (recomandata de vinzatorii acestor difuzioare).Din pacate, in ziua de azi, sunt greu de gasit difuzoare cu SPL mare si putere mica (am impresia ca difuzoarele cu putere mai mica au echipamentul mobil, in principal bobina, mai usor si asta le face sa aibe o eficienta mai mare si o banda mai larga - s-ar putea sa ma insel).Difuzoarele de tip mai vechi ar fi foarte bune dar au urmatoarele dezavantaje:- fiind, in general, scoase din productia curenta sunt greu de gasit, mai ales perechi identice, tinind cont ca echipamentele vechi, erau, mai ales, mono,- pot avea defecte greu de depistat la prima vedere ( datorate folosirii indelungate sau manipularii/depozitarii necorespunzatoare).- pot avea impedante diferite de cele uzuale azi (10 ohm, 15 ohm etc).Va rog sa va exxprimati parerile fata de cele de mai sus. Link spre comentariu
VTP Postat Ianuarie 18, 2007 Partajează Postat Ianuarie 18, 2007 @ d2134,- alege ce schema vrei, dar nu te apuca de modificari! Sunt proectate sa functioneze optim la tensiunile specificate!- in loc de BC 109, mai sigura e utilizarea unui tranzistor cu tensiune de lucru mare, gen BD 4..... cu beta min. 100.- difuzoarele alese sunt probabil disponibile mai usor pentru tine, dar sunt unele aspecte: - SPL total sub 90 dB/w/m; - echilibru tonal nu prea fericit; - incinta inchisa se pune mai greu la punct daca ceva nu e corect.Din experienta, pot recomanda:- la 8" : 8PW3 + PCT 300, PA 800K + PCT 300 de la Selenium si PAudio, sau, daca iti permiti HW 204 + HT 264 ( CIARE )- la 10" : H 10W + PHT 407N;- la 12" - BM 12 CXAIn rest depinde de tine. Link spre comentariu
bogdan69 Postat Mai 12, 2007 Partajează Postat Mai 12, 2007 Puterea poate parea mica, dar e o problema falsa: inainte se utilizau difuzoare de banda larga cu SPL mare si 2 - 3 W era suficient si pentru party la bloc cu Militia impreuna. Cu 2 x 3 W alta viata!M-am hotarat sa fac si eu schema "Aritma" si am citit si acest subiect. Chiar daca e vechi vin si eu cu o precizare. In timp ce scriu aceste randuri ascult un silicon Technics dotat cu watt-metre pe VTP-urile mele cu difuri Monacor.(proiectul maestrului Mateescu si folosesc inca o data prilejul sa-i multumesc) In varf Watt-metrul abia atinge 0,1W si totusi ma astept sa vina vecinul sa-mi bata in usa ca ascult prea tare asa de dimineata. In timpul zilei mai ajung pe la 1W si mi s-a spus ca se aude de la cateva etaje mai jos( eu stau la 6). Asa ca putere mare trebuie pentru boxele alea scumpe cu SPL de 82dB care se cumpara din Galaxii si alte magazine de asa zis profil. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum