Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PP AB1 cu KT88

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Vizitator viobio

Am in dotare 10 tuburi KT88 Sovtek si multe 6H6P,vreau sa le pun la treaba,de mult timp nu am mai construit pentru mine un amplificator,a venit timpul sa mai fac si pentru mine ceva.Am desenat schema de aici.Transformatoarele de iesire vor fi Hammond 1650RA (105 euro/buc)Nu ma apucam de acest amp,dar am reparat si ascultat un Jasis DA50(clasa A,cu KT88) si am ramas surprins de sunet,vreau sa incerc si eu acest AB,sa vedem ce iese.Schema nu are unele valori.Primul etaj este un repetor,asa amplificatorul "se pupa" cu orice sursa,urmeaza defazorul ,dupa defazor inca un etaj amplificator si repetor pentru atacul finalelor,dupa cum se observa etajele sunt cuplate galvanic.Pareri??

Editat de viobio
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

5

• carageae

1

• vidax

1

• hpavictor

1

Top autori în acest subiect

Am in dotare 10 tuburi KT88 Sovtek si multe 6H6P,vreau sa le pun la treaba,de mult timp nu am mai construit pentru mine un amplificator,a venit timpul sa mai fac si pentru mine ceva.Am desenat schema de aici.Transformatoarele de iesire vor fi Hammond 1650RA (105 euro/buc)Nu ma apucam de acest amp,dar am reparat si ascultat un Jasis DA50(clasa A,cu KT88) si am ramas surprins de sunet,vreau sa incerc si eu acest AB,sa vedem ce iese.Schema nu are unele valori.Primul etaj este un repetor,asa amplificatorul "se pupa" cu orice sursa,urmeaza defazorul ,dupa defazor inca un etaj amplificator si repetor pentru atacul finalelor,dupa cum se observa etajele sunt cuplate galvanic.Pareri??

Dl.Viorel!...mergi mai departe cu acest proiect,schema este OK,cu ceva mici modificari vezi in simulare ce se poate obtine cu aceasta configuratie,tuburile 6N6P sunt foarte bune si nici nu sunt prea solicitate in aceasta aplicatie,mai ales ca se zice ca ar fi proiectate/fabricate pentru amplificatoare de joasa frecventa si aplicatii speciale.Ai aici simulare asa dupa cum am vb. mai devreme.

post-175212-0-72920400-1417866411_thumb.png

post-175212-0-42436200-1417866424_thumb.png

post-175212-0-69395300-1417866441_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

De unde draku se polarizează grilele de comandă U1 si U2  http://www.elforum.info/uploads/monthly_12_2014/post-175212-0-72920400-1417866411.png că nu văd ? ,grilele de comandă U1 şi U2 par izolate în dc(C1 ,C5) posibil se polarizează gc ECC88 din aer.

Mai pun o întrebare Lăzăroiu , triodele alea din defazor  http://oi57.tinypic.com/9unt6e.jpg  ECC88 funcţionează cu diferenţă de potential de numai 12,4Vdc anod-catod ?!

Spuneţi că a fost simulată schema asta/prezentată ?!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

De unde draku se polarizează grilele de comandă U1 si U2  http://www.elforum.info/uploads/monthly_12_2014/post-175212-0-72920400-1417866411.png că nu văd ? ,grilele de comandă U1 si U2 par izolate în dc posibil se polarizează din aer.

Mai pun o întrebare Lăzăroiu , triodele alea din defazor  http://oi57.tinypic.com/9unt6e.jpg  ECC88 funcţionează cu diferenţă de potential de numai 12,4Vdc anod-catod ?

Spuneţi că a fost simulată schema asta/prezentată ?!

Defazorul este de tip long tailed pair si de regula este utilizat in cuplaj galvanic cu etajul anterior , pentru aceasta grila se cupleaza direct in catod sau anod , insa potentialul acestora (amplificator sau repetor) trebuie sa fie undeva la 73-74v, a fost o omisiune usor rezolvabila de d-l Lazaroiu

Link spre comentariu

Da Marius da... ,dar schema asta a fost simulată bre... (ce să mai spun) ,eventul priveşte şi la valorile R23  R24(totuşi se discută de de KT88 în AB1 ,mai degrabă ar fi "ABB1/Hi-Cu-Cu" prezic) ,sau cum că "nu mă prind" ?! (poate mă "ajuţi" tu Marius).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Da Marius da... ,dar schema asta a fost simulată bre (ce să mai spun) eventul priveşte şi la valorile R23  R24(totuşi se discută de de KT88 în AB1)

9.

Intresant este cum o greseala ,a captat atentia si o schema buna mai greu,ma rog; eu am incercat o simulare pentru schema propusa de @viobio,o schema fara toate valorile (intentionat sau nu!),o schema pentru care in niciun caz personal nu am afirmat ca-i vorba de AB1,asa ca pe schema valorile din catozi finalelor sunt cele "recomandate" din schema originala,iar la defazor lipseste rezistenta de descarcare din grilele tuburilorU1,U2 si-mi cer scuze pentru asta,in importul din Spice in Paint am omis acea rezistenta intrucat in schema simulata am avut acolo un potentiometru de volum...numai cine nu munceste nu greseste,din sute de scheme proiectate sau copiate apoi simulate si postate de mine aici mai am si cate o mica gresala...mii de scuze!

...si ca fapt divres,eu nu m-as complica cu aceasta schema pentru un etaj final PP cu KT88,aceste tuburi au S=11.5mA/V deci pot fi excitate si mai simplu,parerea mea!

@valderama : fiti sigur ca-i simulata,iar dupa simulare,in paint scriu valorile tensiunilor si curentilor citite pe asc-ul din Spice si asta din mai multe motive printr-e care si faptul ca in Spice schema ar fi mult prea stufoasa cu toate punctele de masura ce le ofera simulare,eu fiind nevoit sa le "periez" pentru a fi cat mai "comestibila" si asa se pot strecura multe greseli,nu ma justific ,este o greseala si mi-o asum!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

,iar la defazor lipseste rezistenta de descarcare din grilele tuburilorU1,U2 si-mi cer scuze pentru asta,in importul din Spice in Paint am omis acea rezistenta intrucat in schema simulata am avut acolo un potentiometru de volum...

Am devenit foarte curios  ,pune domne o rezistenţă de descărcare în masă de ce valoare consideri dumneata(în rest configuraţie şi valori neschimbate DEFAZOR) prezentaţi potenţiale anod catod U1 U2 ECC88.Am senzaţia că cineva încearcă să facă mişto de noi (cu defazorul ăla).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am devenit foarte curios  ,pune domne o rezistenţă de descărcare în masă de ce valoare consideri dumneata(în rest configuraţie şi valori neschimbate DEFAZOR) prezentaţi potenţiale anod catod U1 U2 ECC88.Am senzaţia că cineva încearcă să facă mişto de noi (cu defazorul ăla).

Si cam asa pentru AB1,cu modificarile discutate cu @valderama,se pare ca potentiometrul de volum trebuie neaparat implementat in alta parte comparativ cu schema propusa de @viobio ,sau un alt tip de defazor...

post-175212-0-62303900-1417894857_thumb.png

Link spre comentariu

Aşa DA ,se schimbă calimera.

Acum defazorul este cuplat corect (galvanic) ,plus aveţi pondere  semnificativă de putere pe sarcină în clasa A  circa 27W  cu R23-R24 bine dimensionate 330Ω (se poate şi ceva mai puţin dar nu e cazul să insistăm).

10W în A din situaţia anterioară "nu sună" ca 27W în A de acum(UL).

Aici (25W-26W-27W) se poate prezenta thd imd banda sau ce mai credeţi de cuviinţă. Restul puteri utile în sarcină(de la 26W-27W în sus) considerăm ca fiind +1db,+2db,+3db vârfuri de putere în AB1 dacă ne respectăm(sau mă rog prezentăm şi puterea maximă sinus nelimitat pe sarcină fără prea multe pretenţii/detalii Hi-Fi).

PS Pentru terţi.Nu cuplajul galvanic este găselniţa/avantajul cum greşit se poate înţelege aşa funcţionează corect tipul de defazor reprezentat în schemă cuplat galvanic la potenţial ridicat.Complexitatea schemei nu mă priveşte am dorit ca schema să fie funcţională şi bine clasată(AB1) sau poftim UL.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

In afara de cuplajul galvanic, ar mai fi ceva care sa justifice complexitatea schemei?

Sau, altfel spus, e avantajul unui cuplaj galvanic atat de important incat sa folosim 7 tuburi in etajul preamplificator/defazor?

Mergand totusi pe firul schemei...nu se poate ajusta cumva defazorul cu E88CC ca sa renuntam si la C2-C3? Bineinteles, daca se justifica asta...EDIT: OK, daca nu cuplajul galvanic, sau avantajul adus de acesta, atunci ce ar justifica o complexitate asa mare? Vad ca si sensibilitatea de intrare nu e foarte mare, nu s-ar potrivi defazorul Williamson pt. tuburile astea? Intelegeam sa fie atatea etaje daca erau niste tuburi mai "puturoase", gen triode, dar KT88, cum s-a spus, e destul de rezonabil la capitolul atac...

Chiar daca suna a critica, e totusi o intrebare...pur si simplu as vrea sa stiu de ce merita sa folosim o schema asa de sofisticata? Distorsiuni mai reduse, raspuns armonic, liniaritate etc.? Nu sunt asa de avansat sa deduc raspunsul dupa schema ca atare, dar pot deosebi doua amplificatoare cu raspuns armonic diferit...chiar daca mi-ar fi greu sa spun care si in ce fel se comporta, pot spune doar ca unul imi place mai mult ca altul...

Editat de carageae
Link spre comentariu

E oarecum firesc ca schema sa fie " cenzurata " ... unii doresc mura-n gura ?

Nu este cazul Dnului Vali , in privinta Dniei sale  treaba e clara , nu are nevoie de scheme sau de indrumari de la altii  .

Pe undeva consider firesc , net-ul e plin de erori , unele fiind erori pur umane ( inclusiv cazul de mai sus ) iar altele din motive comerciale , perfect justificate financiar  .

Schema lui Viobio are cateva " secrete " , dar nu oricine le poate identifica .

Nu degeaba ...  imi permit sa  le recomand " carcotasilor "  scheme mai simpliste , gen Williamson  , corespunzatoare cu nivelul lor de evolutie tehnica :)  .

Noroc ca Dnul Lazaroiu nu a prezentat si restul parametrilor !

Sper ca acest comentariu sa indemne la ratiune , evolutie , progres . 

Doar asa userii vor fi motivati sa aleaga doar ceea ce este bun , nu ceea ce este simplu , ieftin , neperformant , asemanator cu proiectele gen " PP  catodina " ale unor useri entuziasti .

Daca se considera offtopic , imi cer scuze anticipat pentru " munca " pe care va fi nevoit sa o depuna un moderator . 

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Am devenit foarte curios ,pune domne o rezistenţă de descărcare în masă de ce valoare consideri dumneata(în rest configuraţie şi valori neschimbate DEFAZOR) prezentaţi potenţiale anod catod U1 U2 ECC88.Am senzaţia că cineva încearcă să facă mişto de noi (cu defazorul ăla).

In buna traditie romaneasca se duce dracu si acest topic!Dupa ce o sa construiesc amplificatorul,ca un ciocanar ce sunt ,o sa va invit la o auditie.Cu 330ohmi in catozii finalelor le dam foc cu Ua 500V!!. Va rog studiati foile de catalog pt KT88. Editat de viobio
Link spre comentariu

Cu 330ohmi in catozii finalelor le dam foc cu Ua 500V!!. Va rog studiati foile de catalog pt KT88.

Conform foi de catalog(şi în realitate) posibl să ia foc.

Dar cu siguranţă/cert defazorul de aici http://www.elforum.info/uploads/monthly_12_2014/post-176980-0-81757200-1417848002.jpg nu se încadrează în peisaj(nu am văzut până acum acest defazor conectat de aşa manieră).În reprezentarea ta schematică ca să corectezi se potriveşte Long-Tailed Pair  http://www.valvewizard.co.uk/acltp.html

Sarcina anod-anod(4K) KT-88 UL nu prea corespunde clasei AB1-UL(alegere cam nefericită a sarcini).

Oricum când discutăm disipaţii al anod sau g2 analizăm în raport cu diferenţa de potenţial anod -catod respectiv g2-catod(static sau dinamic-average).

În opinia mea având în vedere sarcina aleasă (4k) ,tuburile finale şi conexiunea UL cred că Ub putea să nu depăşească 450Vdc(preferabil 425V) adică în repaos se ajungea cu anod-catod respectiv g2-catod undeva la 390V.Acum de ce sa mers cu sarcina 4K în conexiunea dată nu mă priveşte(intuia/sugera bine Victor o altă sarcină pentru conexiunea dată în regimul dat) .

PS Când alegem conexiunea UL dorim o podere cât mai mare a puteri utile pe sarcină în clasa A(trebuie să alegem sarcina atent bănuiesc).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Conform foi de catalog(şi în realitate) posibl să ia foc.Dar cu siguranţă/cert defazorul de aici http://www.elforum.info/uploads/monthly_12_2014/post-176980-0-81757200-1417848002.jpg nu se încadrează în peisaj(nu am văzut până acum acest defazor conectat de aşa manieră).În reprezentarea ta schematică ca să corectezi se potriveşte Long-Tailed Pair http://www.valvewizard.co.uk/acltp.htmlSarcina anod-anod(4K) KT-88 UL nu prea corespunde clasei AB1-UL(alegere cam nefericită a sarcini).7Oricum când discutăm disipaţii al anod sau g2 analizăm în raport cu diferenţa de potenţial anod -catod respectiv g2-catod(static sau dinamic-average).În opinia mea având în vedere sarcina aleasă (4k) ,tuburile finale şi conexiunea UL cred că Ub putea să nu depăşească 450Vdc(preferabil 425V) adică în repaos se ajungea cu anod-catod respectiv g2-catod undeva la 390V.Acum de ce sa mers cu sarcina 4K în conexiunea dată nu mă priveşte(intuia/sugera bine Victor o altă sarcină pentru conexiunea dată în regimul dat) .PS Când alegem conexiunea UL dorim o podere cât mai mare a puteri utile pe sarcină în clasa A(trebuie să alegem sarcina atent bănuiesc).

Dl ValiAcel defazor functioneaza ,fara probleme,am folosit acel defazor de multe ori,cred ca am mai avut o discutie despre acest defazor,cred ca acum un an ,un an si ceva.Eu vreau sa folosesc Hammond 1650RA ,are Raa 5K,nu stiu cine a spus ca voi folosi traf de 4K!!!Am notat modelul trafului si pe schema.Observati defazorul pe aceasta schema. Editat de viobio
Link spre comentariu

Am observat , acum observă şi tu dezechilibru valorilor din anozi(pentru a echilibra câştigul pe ieşiri),mă gândeam că pentru un amplificator de audiţii nu strică un defazor mai echilibrat.Da Viorel ai dreptate referitor la transformatorul de ieşire(1650RA 5k)am neglijat precizarea din schema ta şi am luat de bună sarcina(4k)de aici http://oi57.tinypic.com/9unt6e.jpgAvând în vedre conexiunea UL şi o pondere mai mare a puteri utile în clasa A cred că se potrivea mai bine ca sarcină la anozi de 6k.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări