Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensatori trimeri

Postări Recomandate

Buna ziua,

Am cautat prin magazine condnsatori trimer si nu am gasit .

Am hotarit sa utilizez ceva , ca am gasit prin casa , de fabricatie .... mai veche .

Sint din ceiceramici , 8mm diametri , 8mm inltime , trei picioare pt lipituri. Pe el scrie 7/30 .

Am spart si cercetat 2 bucati , unul de 3/18 si unul 8/30 ; nu inteleg unde este limitata valoarea inferioara .; la rotire , in o anumita pozitie nu mai exista vreo suprafata de tip condensator , paralela , asa direct .

Nu cumva valoarea de minim este mai mare decit in realitate ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• spinach

5

• gauss

4

• Spitfire

1

• leo 17

1

Top autori în acest subiect

Aceia ceramici erau foarte slabi calitativ, au pierderi mari, care cresc odata cu frecventa. Valoarea inferioara e data chiar de terminale si pozitia acestora in ansamblul trimerului, e foarte posibil sa gasiti genul acela de trimeri cu capacitate "marita", intre ghilimele, fiindca nu e marita deloc, nu a crescut nici suprafata armaturilor, nici constanta dielectrica a materialul ceramic, ceea ce induce in eroare un capacimetru, acesta functioneaza pe principiul reactantei capacitive, practic rezistenta parazita existenta in parale pe condensator il face sa arate o valoare mai mare a capacitatii.

Se mai inca trimeri, gasesc modelul acesta, mult mai bun decat acei ceramici:

Posted Image

http://www.mikado.ro/trimer-ft7-2-22.html

Foarte buni trimeri sunt si cei antici, din radioreceptoarele anilor `30-`50, cei care aveau un numar de cilindrii coaxiali de aluminiu, pentru fiecare armatura, ce se intrepatrundeau. Acestia, adica:

http://karyasolderku.blogspot.ro/2008/10/kapasitor-trimer-jadul.html

Link spre comentariu

Merg si aceia ceramici ... sant prezenti in receptoare profesionale ... vezi receptoarele militare cu tambur , gen R311 , care se revendica de la Wehrmacht , gama comerciala gen Selena , chiar si receptoarele de UKW . E drept , unii sant mai putin calitativi , ultimele serii romanesti ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nu . O masori . Sant si metode " exacte " . Faci un oscilator , masori frecventa , adaugi trimerul in paralel pe capacitatea de acord , baleiezi toata " capacitatea " trimerului si din cateva calcule obtii valoarea exacta , cu Cmin si Cmax , poti trasa si un grafic unghi rotire - capacitate . La " lucru " , fa un semn la capacitatea minima ( sau unde doresti ... ) ca reper , ca sa stii " pe unde esti " ! ( cu reglajul ... ) .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Aoleu , ce s-a inteles ... . Eu am zis asa: ca pentru ca nu am de unde sa cumpar trimeri de valoare 1-9 pf , sint silit sa refolosesc ceva trimeri vechi . Dar ca cei vechi care ii am , sint de capacitate 7-30 pf .  Valoarea de maxim , nu ma deranjeaza ; valoarea de minim este mai mare . Si ideia era , daca nu cumva , practic , valoarea de minim , as putea sa o consider mai mica decit ce scrie pe ei . 

Inca nu m-am lamurit cu nimic ; a aparut o singura ideie , cum ca valoarea de minim este data de materialul din care este facut trimerul .

Ca se poate sa fie sau sa nu fie mai mica de 7 pf , ...

Link spre comentariu

Nu stiu ce s - a inteles . Si nu stiu motivele de deznadejde ... Am prezentat o metoda ( pe intelesul meu ... ) care elimina incertitudinile privind caracteristicile trimerilor ( nu numai ceramici ... ) . Postarea de astazi dovedeste ca trimerii ceramici sant calitativi , fiind folositi in aparate cu pretentii . ( raspuns la o alta postare care - i considera de slaba calitate ) . Cam atat ... ( pentru caracteristici , datasheet . Capacitatea minima e data de faptul ca ramane dielectric chiar cand zonele argintate sant opuse . E o simpla chestiune de geometrie , daca se intelege modul de functionare si constructie . Puteti sa scadeti ecartul de valori daca inseriati un condensator fix cu trimerul , valoarea reiese din calcule ) .

P .S . - cerinta cu 1 - 9 pF a aparut acum , Daca spuneati ce doriti din debut , obtineati rapid solutia .

P . P . S . - valoare mica de " trimer " puteti obtine rasucind un fir izolat pe un conductor gros de 1 mm ( sau pe - acolo ... ) .Cele 2 conductoare constituie bornele trimerului . Prin infasurare sau desfasurarea conductorului subtire izolat obtineti valoarea dorita . Sau 2 fire identice ( izolate ) rasucite , se taie cu sficul din ele pana se ajunge la val . dorita . Nu e inventia mea , prima se folosea la ap . mai vechi , din economie ... a doua se regaseste si in selectoarele de canale sau la neutrodinari , lipiti pe spatele cablajului ... puteti incerca si cu o foita de cablaj dublu placat , din care eliminati prin taiere ... ) .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări