spinach Postat Decembrie 4, 2014 Partajează Postat Decembrie 4, 2014 Buna ziua, Am cautat prin magazine condnsatori trimer si nu am gasit . Am hotarit sa utilizez ceva , ca am gasit prin casa , de fabricatie .... mai veche . Sint din ceiceramici , 8mm diametri , 8mm inltime , trei picioare pt lipituri. Pe el scrie 7/30 . Am spart si cercetat 2 bucati , unul de 3/18 si unul 8/30 ; nu inteleg unde este limitata valoarea inferioara .; la rotire , in o anumita pozitie nu mai exista vreo suprafata de tip condensator , paralela , asa direct . Nu cumva valoarea de minim este mai mare decit in realitate ? Link spre comentariu
Spitfire Postat Decembrie 4, 2014 Partajează Postat Decembrie 4, 2014 Aceia ceramici erau foarte slabi calitativ, au pierderi mari, care cresc odata cu frecventa. Valoarea inferioara e data chiar de terminale si pozitia acestora in ansamblul trimerului, e foarte posibil sa gasiti genul acela de trimeri cu capacitate "marita", intre ghilimele, fiindca nu e marita deloc, nu a crescut nici suprafata armaturilor, nici constanta dielectrica a materialul ceramic, ceea ce induce in eroare un capacimetru, acesta functioneaza pe principiul reactantei capacitive, practic rezistenta parazita existenta in parale pe condensator il face sa arate o valoare mai mare a capacitatii. Se mai inca trimeri, gasesc modelul acesta, mult mai bun decat acei ceramici: http://www.mikado.ro/trimer-ft7-2-22.html Foarte buni trimeri sunt si cei antici, din radioreceptoarele anilor `30-`50, cei care aveau un numar de cilindrii coaxiali de aluminiu, pentru fiecare armatura, ce se intrepatrundeau. Acestia, adica: http://karyasolderku.blogspot.ro/2008/10/kapasitor-trimer-jadul.html Link spre comentariu
spinach Postat Decembrie 5, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 5, 2014 Am inteles , nu mai insist. Multumesc. Link spre comentariu
leo 17 Postat Decembrie 5, 2014 Partajează Postat Decembrie 5, 2014 daca ai un radiocasetofon stricat gasesti pe partea de radio ..trimer .. Link spre comentariu
gauss Postat Decembrie 5, 2014 Partajează Postat Decembrie 5, 2014 (editat) Merg si aceia ceramici ... sant prezenti in receptoare profesionale ... vezi receptoarele militare cu tambur , gen R311 , care se revendica de la Wehrmacht , gama comerciala gen Selena , chiar si receptoarele de UKW . E drept , unii sant mai putin calitativi , ultimele serii romanesti ... Editat Decembrie 5, 2014 de gauss Link spre comentariu
spinach Postat Decembrie 5, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 5, 2014 Nu inteleg nimic ; ideia era daca valoarea minima o pot considera mai mica in calcul ? Link spre comentariu
gauss Postat Decembrie 5, 2014 Partajează Postat Decembrie 5, 2014 (editat) Nu . O masori . Sant si metode " exacte " . Faci un oscilator , masori frecventa , adaugi trimerul in paralel pe capacitatea de acord , baleiezi toata " capacitatea " trimerului si din cateva calcule obtii valoarea exacta , cu Cmin si Cmax , poti trasa si un grafic unghi rotire - capacitate . La " lucru " , fa un semn la capacitatea minima ( sau unde doresti ... ) ca reper , ca sa stii " pe unde esti " ! ( cu reglajul ... ) . Editat Decembrie 5, 2014 de gauss Link spre comentariu
spinach Postat Decembrie 5, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 5, 2014 Aoleu , daca fac acesta chestie cu 24 buc ..... Asa ca iau si eu ca atare ce scrie pe ei. Link spre comentariu
gauss Postat Decembrie 8, 2014 Partajează Postat Decembrie 8, 2014 Trimeri ceramici in aparate profesionale ( chiar militare ... ) ! http://www.elforum.info/topic/97821-statie-militara-cu-tuburi/ Link spre comentariu
spinach Postat Decembrie 8, 2014 Autor Partajează Postat Decembrie 8, 2014 Aoleu , ce s-a inteles ... . Eu am zis asa: ca pentru ca nu am de unde sa cumpar trimeri de valoare 1-9 pf , sint silit sa refolosesc ceva trimeri vechi . Dar ca cei vechi care ii am , sint de capacitate 7-30 pf . Valoarea de maxim , nu ma deranjeaza ; valoarea de minim este mai mare . Si ideia era , daca nu cumva , practic , valoarea de minim , as putea sa o consider mai mica decit ce scrie pe ei . Inca nu m-am lamurit cu nimic ; a aparut o singura ideie , cum ca valoarea de minim este data de materialul din care este facut trimerul . Ca se poate sa fie sau sa nu fie mai mica de 7 pf , ... Link spre comentariu
gauss Postat Decembrie 8, 2014 Partajează Postat Decembrie 8, 2014 (editat) Nu stiu ce s - a inteles . Si nu stiu motivele de deznadejde ... Am prezentat o metoda ( pe intelesul meu ... ) care elimina incertitudinile privind caracteristicile trimerilor ( nu numai ceramici ... ) . Postarea de astazi dovedeste ca trimerii ceramici sant calitativi , fiind folositi in aparate cu pretentii . ( raspuns la o alta postare care - i considera de slaba calitate ) . Cam atat ... ( pentru caracteristici , datasheet . Capacitatea minima e data de faptul ca ramane dielectric chiar cand zonele argintate sant opuse . E o simpla chestiune de geometrie , daca se intelege modul de functionare si constructie . Puteti sa scadeti ecartul de valori daca inseriati un condensator fix cu trimerul , valoarea reiese din calcule ) . P .S . - cerinta cu 1 - 9 pF a aparut acum , Daca spuneati ce doriti din debut , obtineati rapid solutia . P . P . S . - valoare mica de " trimer " puteti obtine rasucind un fir izolat pe un conductor gros de 1 mm ( sau pe - acolo ... ) .Cele 2 conductoare constituie bornele trimerului . Prin infasurare sau desfasurarea conductorului subtire izolat obtineti valoarea dorita . Sau 2 fire identice ( izolate ) rasucite , se taie cu sficul din ele pana se ajunge la val . dorita . Nu e inventia mea , prima se folosea la ap . mai vechi , din economie ... a doua se regaseste si in selectoarele de canale sau la neutrodinari , lipiti pe spatele cablajului ... puteti incerca si cu o foita de cablaj dublu placat , din care eliminati prin taiere ... ) . Editat Decembrie 8, 2014 de gauss Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum