Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SMPS 220/+-35V

Vizitator pantera

Postări Recomandate

Vizitator pantera

Revin cu rezultatele:am bobinat traful in configuratia in care a mers ieri,iar secundarul l-am bobinat cu 20 spire pe ramura si tensiunea din secundar ramane de +-26,4V.

Problema este ca in 10 secunde s-a ars rezistorul de 220R,inseriat cu zenner-ul de 33-34V.

Traful nu mai scoate sunete.

Link spre comentariu

Marian are dreptate . Forward-ul cu un tranzistor , cu bobină de reset , este o configurație pretențioasă . Sau faci totul absolut identic cu construcția originală - și atunci , cu puțin noroc merge din prima - sau , dacă nu ai osciloscop și ceva cunoștințe - te lași păgubaș.

Iertare , nu vreau să descurajez pe nimeni .

Link spre comentariu

Eu zic sa nu renunti, nu mi se pare asa complicat, doar putina rabdare si foarte mare atentie la realizarea trafului si montarea componentelor 

Posibil si optocuplorul ala sa fie aiurea montat, verifica foaia de catalog 

http://measure.feld.cvut.cz/groups/edu/osv/4N35.pdf

http://www.classiccmp.org/rtellason/chipdata/pc817.pdf

Al tau de care e ?

Verifica daca mai e bun

Unde vine ledul trebuie sa iti arate pe aparatul de masura doar intr-un sens, iar emitor-colector trebuie, teoretic, sa nu ai nici-un fel de rezistenta, mai exista si riscul sa fie intrerupt de tot

Verifica si restul de componente

Editat de maxente
Link spre comentariu

Raman la "fixul" meu cu trafurile gata bobinate de ATX.Eu ma indoiesc ca cineva care abia intelege cum functioneaza o sursa in comutatie este expert in bobinarea unui traf care sa asigure norma de electrosecuritate.2 trafuri atx nu ocupa un spatiu asa mare pt 350w utili, asa ca as folosi schema semipunte cu trafurile cu primare paralel si secundare serie.

Link spre comentariu
Vizitator pantera

Optocuplorul meu este EL817 si este legat asa:

anodul in serie cu dioda 33-34V

catodul la ramura -35V

colectorul este legat la rezistorul de 100R

si emitorul prin 10K la pin 2.

,,miticamy", nu este primul traf pe care-l bobinez ;), ca nu inteleg pe deplin cum functioneaza o sursa in comutatie,este altceva.Nu mi-a explicat nimeni,am invatat citind pe internet si experimentand,deaia nu functioneaza sursa mea si deaia nici nu a luat foc.Nu este prima oara cand lucrez sub tensiune ;).

Link spre comentariu

Optocuplorul meu este EL817 si este legat asa:

anodul in serie cu dioda 33-34V

catodul la ramura -35V

colectorul este legat la rezistorul de 100R

si emitorul prin 10K la pin 2.

asa este comform schemei puse de dvs mai sus ...dar in realitate ati pus optocuplorul exact cum e in datasheet?

post-175623-0-58584200-1418127555_thumb.jpg

post-175623-0-23655800-1418127698_thumb.jpg

Editat de elmar
Link spre comentariu

Insist in ideea ca aceasta configuratie nu este pentru oricine si ca poate prezenta dificultati greu de depasit pentru realizatori fara suficienta experienta. La urma urmei poti respecta intocmai schema si totusi sursa sa nu mearga, asa cum am mai subliniat realizarea transformatorului are o importanta covarsitoare in punerea cu succes in functiune, poti obtine un cuplaj mai mare decat realizatorul original si inductanta de scapari mai mare genereaza energie suplimentara care trebuie disipata in snubber, de aici incalzire mai mare a rezistentei de acolo, si se intampla asta destul de des atunci cand nu te-ai lovit suficient de mult de diferite metode de realizare trafuri de comutatie si deci nu ai invatat pe propria piele ce este mai bine, poti deasemenea sa gresesti fazarea unei singure infasurari si totul s-a sfarsit, si cand sunt atat de multe infasurari este relativ simplu sa gresesti daca nu ai destula experienta ( si eu lucrez la o sursa forward 1T si la realizarea trafului m-am uitat de 3-4 ori la ce am de facut inainte sa dau fiecare infasurare si apoi am masurat cu Lmetru totul ca sa fiu sigur ca am fazat corect totul ), punem peste asta bucla de reactie care se foloseste de optocuplor si stim faptul ca CTR al acestuia depinde de anumiti factori, electroliticii folositi care pot avea ESR diferit, ceea ce complica treaba compensarii si deci instabilitatea poate aparea destul de usor... Ori atunci cand de succesul functionarii unei surse depind atat de multi factori sa imi fie cu iertare ( pe cuvant ca nu vreau sa franez evolutia nimanui ), dar nu vad pentru ce sa riscam atat cand nu avem nici pregatirea si nici dotarile necesare...

Eu merg pe ideea ca daca se poate mai simplu atunci de ce nu? Nu am observat sa se faca clar destinatia sursei dar eu am presupus ca se doreste a se alimenta un amplificator ( daca ma insel rog sa fiu corectat de catre autor, daca nu se va contesta presupunerea mea atunci va fi confirmata ), si sursa ideeala a unui amplificator este aceea cu rezistenta 0, adica aceea care poate oferi un curent nelimitat, dar un amplificator bun este unul cu rezerva dinamica buna ( dinamic headroom ), adica si anume capacitatea acestuia de a reproduce varfuri scurte dar de amplitudini mai mari, si semnalul audio e "bogat" in asa ceva, o sursa stabilizata anuleaza complet ideea de rezerva dinamica, deci de aici sper ca intelegeti de ce sursele stabilizate nu doar ca nu sunt necesare, dar pot fi chiar daunatoare performantelor ( si nu o spun eu ). Asadar de ce sa ne pierdem timpul, resursele si nervii cu stabilizare? chiar nu vad nici un motiv... O semipunte cu IR2153 este infinit mai simpla decat schema din prima postare de aici de pe topic, realizarea trafului este mult mai simpla, nu mai ai infasurarea de demagnetizare, nu mai ai infasurarea de alimentare a partii de control, deci din start castigi spatiu de bobinare consistent, inductanta de scapari nu mai conteaza atat de mult ( as putea spune chiar ca este aproape irelevanta ), fazarea corecta a infasurarilor este mult mai simpla deoarece nu mai ai decat 3 mari si late, numarul de spire necesare la primar scade mult datorita Uin care este in principiu pe jumatate fata de F1T, deci iarasi spatiu de bobinare castigat in ciuda faptului ca sarma va trebui sa fie ceva mai groasa ( curent mai mare ) in primar, normele de electrosecuritate sunt ceva mai lejere datorita tensiunii mai mici, lipsa zgomotului si a fricii de instabilitate facilitate de lipsa stabilizarii, inductanta dintre redresare si filtrare devine aici facultativa tot datorita lipsei stabilizarii, este totusi recomandata deoarece intarzie cresterea curentului la varfuri mari si potential distructive, deci timp oferit protectiei sa intervina, dar realizarea acestor inductanta devine mult mai lejera, valoarea lor nu mai este la fel de critica decat in cazul prezentei buclei de reactie, pierderile in miez sunt mult mai mici, pot fi folosite miezuri ceva mai mici, adica sursa devine mai simplu de pus in functiune, si cu un LC suplimentar pe iesire generos dimensionat zgomotul de comutatie este mult atenuat, si amplificatorul castiga mult la capitolul rezerva dinamica. Sa continui?...

PS: Referitor la izolatia dintre straturi la trafurile de comutatie, in speta semipuntea cu Uin specifica, am folosit asa ceva cu succes:

Posted Image

Rezistenta mecanica foarte buna, rezistenta termica foarte buna, ( rezistenta la umezeala foarte buna desi nu e cazul aici ), si grosimea sa este suficienta pentru a oferi o izolatie adecvata, pentru diguranta puteti da 2 straturi, cine nu ma crede il invit sa testeze singur, e foarte confortabil si usor de folosit.

Link spre comentariu

Sunt destul de multe variante de scheme cu IR2153, unele mai bune, altele mai putin inspirate, nu stiu insa si la capitolul PCB cum se sta pentru fiecare. Schema de baza a unei semipunti cu IR2153 este extrem de simpla, ceea ce o complica putin este protectia aleasa si diferite alte optimizari/adaugiri. Nu dispun de atat de mult timp cat mi-as dori ( am tot soiul de cereri de satisfacut ) dar as propune dezvoltarea unei scheme cu contributii la comun bazate pe IR2153 chiar aici pe topicul asta, la care voi asigura eu proiectarea PCB-ului... Stiu ca mai sunt si alte scheme dar pe mine unul niciuna nu ma atrage in mod deosebit, astept si parerea celorlalti ( In special a lui UDAR si a D-lui Miticamy ), asigur eu voluntar munca necesara desenarii si gasirii de cat mai multe solutii optime, dar ar ajuta mult orice sugestii sau observatii la fiecare pas, ceea ce s-ar obtine intr-un final ar fi o schema as zice de ce nu marca elforum cu IR2153 pe care evident o vom adauga la topicul cu scheme alimentatoare. Cand o sa am timp vin cu configuratia de baza simplificata la maxim pentru o sursa cu IR2153 si apoi cu ceva propuneri de optimizari si de acolo putem dezvolta.

Ce ziceti?

Link spre comentariu
Vizitator pantera

Ar fi perfect.

Cu PCB-ul depinde pentru fiecare in parte ce piese,radiatoare,spatiu,carcase are...,dar cea mai importanta, este schema,atata timp cat e 100% functionala ne adaptam.

Eventual,daca puteti explica pentru fiecare pas de ce asa, ar fi perfect.

Editat de pantera
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări