Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa HV

Postări Recomandate

• Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vezi că cel mai bun randament se obține prin descărcare Corona în incintă închisă prin care se trece aer de la un minicompresor.Am avut ocazia să folosesc un dispozitiv medical de firmă și m-a uimit cât efect avea la dimensiunea unui prăjitor de pâine.După cinci minute se simțea ionizarea într-o cameră de peste 50 mp .Avea un tub de ionizare de dimensiunea unui marker mai gros, prin care se sufla aer de la un mic compresor.Traful de înaltă era cât unul de sonerie  :rade: .

A fost cea mai intensă experiență cu un ionizator, am mai avut și industrial (românesc) și am construit și eu unul, dar niciunul nu dădea randamentul aceluia cu ionizare forțată...

Link spre comentariu

Recomand ca fiind mult mai eficientă schema cu descărcare capacitivă pe bobină de înaltă tensiune, curentul consumat în primar e mai mic, fiindcă e nevoie de tensiune mai mică pe condensator, de doar 1000-2000V. Un exemplu poate fi acest electroșoc, se poate folosi partea de după invertor doar, piesa cu două săgeți este un eclator calibrat (se poate înlocui și cu două fire subțiri de oțel distanțate la 1-2mm. Se ține cont de tensiunea de străpungere a aerului de circa 10kV/cm sau de 1kV/mm   :rade:

post-179973-0-81294300-1417883930_thumb.gif

Editat de validae
Link spre comentariu

Traful, care intra in componenta montajului,poate fi inlocuit cu o bobina de inductie, care scoate o tensiune de la 18Kv pina la 27Kv suficienta pentru scopul propus.Asa cum spunea colegul @validaeo schema cu descarcare capacitiva este mult mai potrivita.Am facut multe aprinderi electronice cu convertoare de tensiune DC-DC si la care traful scotea o tensiune de 400-450V.Aceasta tensiune incarca un condensator de 1uF/630-1000V care era descarcat de un tiristor pe primarul bobinei de inductie.In secundar, intre iesirea de inalta tensiune  si masa,obtineam o scinteie lunga de pina la 2-2,5cm.Pentru verificarea functionarii aprinderilor,foloseam un multivibrator astabil care comanda un tranzistor BD139.Acest tranzistor simula ruptorul(platina).Multivratorul oscila pe frecventa de 200Hz.

Link spre comentariu

Tocmai am facut o proba cu primarul bobinat cu fir multifilar confectionat din fire de 0.1 si tot se incalzeste. Ma gandesc ca nu o fi bun miezu la traf. Cred ca imi bobinez un traf pe miez din sursa atx. Pastrez 2x5 spire im primar iar secundaru cat incape. Bag un multiplicator dupa secundar si ar trebui sa mearga. Cel putin teoretic, practic ramane de vazut. Bobina de inductie nu am decat una de motocicleta, o fi buna pentru o sursa HV?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări