Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa HV


Postări Recomandate

Am facut o sursa de tensiune inalta  pentru un generator de ozon.Transformatorul de inalta este traful din televizoare pe care am bobinat alt primar cu doua infasurari de 5 spire. Treaba este ca se incalzeste bobinajul facut de mine. Prima data am crezut ca se incazjeste miezul de la traf, l-am desfacut si am marit intrefierul si apoi am observat ca de fapt este de la sarma din primar.Am bobinat cu 2 fire de 0.7 in paralel, doua bobine. De la ce cauza se incalzeste sarma in primar? Este prea groasa? Este prea subtire? Mosfetii stau reci fara radiator pe ei. Pun si schema dupa care am lucrat.

post-179996-0-71440400-1417721396_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu știu nici ce consum ai nici ce frecvență . Consumul, după textul original , și după ”ochi” ar tebui să fie mare , câțiva amperi . În acest caz secțiunea sârmei este cam mică . Dacă ai , să zicem 10A , ai 7Arms prin fiecare jumătate,  deci peste 9A/mmp -  mult . Dacă frecvența este peste câteva zeci de kHz mai apare și efectul pelicular care înrăutățește lucrurile.

PS . Am presupus că fiecare jumătate este realizată cu două fire în paralel , nu ?

Link spre comentariu

Se incalzeste cat de tare ? Si intr-un televizor e fierbinte ... Oricum daca se incalzeste ferita , intrefierul n-are legatura . Depinde frecventa , transformatorul fiind facut pentru 15KHz nici ferita nu o fii extraordinara . Bobinajul se face mai bine din multe sarme subtiri izolate evident

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Frecventa de functionare este de 4.7 khz. Am observat ca daca maresc frecventa se incalzeste mai greu si daca o micsorez se incalzeste mai repede. Am rebobinat primarul cu un singur fir de 0.7, parca merge mai bine dar tot frige dupa cateva minute de functionare. Am incercat si cu spire in plus in primar si nu are efect asupra temperaturii, doar tensiunea de la iesire se modifica. Consumul la 4.7khz cu fir de 0.7 in primar este de 0.9 A. Ceva idei?

Link spre comentariu

Exista socul, este de 220uH si nu se incalzeste. Tensiunea de alimentare 24v, mai putin de atat nu mai face corona si nu mai am ozon la iesire.Tensiunea de alimentare depinde mult si de transformator, am avut unul care mergea bine cu 14v, dar a decedat.

 

PS: adaug niste poze Posted Image Posted Image  Posted Image 

Ultima poza este cu partea care genereaza ozonul.

Editat de mikella
Link spre comentariu

Păi se pare că asta e . Randamentul e foarte mic , mai multă energie se disipă sub formă de căldură decât se transferă în secundar . Poate niște oscilograme ar ajuta ... 

 

Totuși niște cifre se cam contrazic . Cu 5 spire pe miezul ăla și la frecvența aia ar trebui să ia curent mult mai mare la 24v ( părerea mea , n-am făcut niciun fel de calcule , nu cunosc proprietățile miezului ) 

Link spre comentariu

Acolo are baterie de condensatoare pentru ca acest circuit are tendinta sa distruga acel condensator. S-au pus mai multe sa nu crape asa usor condensatorul. Urmeaza sa pun si eu mai multe dar in faza finala. Fix atat imi arata ampermetrul de pe sursa in timpul functionarii. Daca apuca sa faca arc intre electrozi curentul sare de 7A, atat apuc sa vad pe sursa pana intra limitarea. Eu am rezistenta inseriata pe electrodul pozitiv, ceea ce impiedica aparitia arcului. Practic electrozii radiaza in aer, probabil de aceia asa un consum. Uite nenea de aici http://www.energeticforum.com/renewable-energy/6980-ozone-generator.html (de unde m-am si inspirat) foloseste chiar un convertor step up pentru alimentarea montajului. Ar trage curent mare doar cand se formeaza arc pe iesirea traf HV, la mine nu se mai formeaza arc, doar foarte putin scantei si lumina uv pe varf la electrozi.

Link spre comentariu

Fabrica niste conductor multifilar,daca nu ai gata facut.Intre doua cuie infipte intr-o scandura lunga,incepe sa bobinezi cu conductor de cupru emailat de cel mult 0,1 mm de cateva zeci de ori.La sfarsit rasucesti manunchiul de fire,pentru a obtine conductorul de bobinat infasurarile.Am avut aceeasi problema,si asa am rezolvat-o fara a modifica cu nimic schema electrica a unei surse HV.

Editat de tavi 84
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări