Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

caut bec PHILIPS UHP 100W/120W 1.0 P22

Vizitator ghost_-

Postări Recomandate

Vizitator ghost_-

Am un videoproiector Epson eb-s72 al carui modul(lampa) a cedat.Modulul original este ELPLP54 si pe el scrie LCP-GF40 dar bineinteles ca nu am innebunit de tot sa dau 10 mil pe un bec,si am preferat sa merg pe calea mai 'ieftina" si anume sa caut un bec Osram Philips pe nume: PHILIPS UHP 100W/120W 1.0 P22 sa incerc sa-l adaptez pt ca am auzit ca ar merge si costa doar 30-40 dolarei.

Intrebarea mea este:

unde as putea gasi acest bec in Romania?Am sanse sa-l gasesc la noi?Stie sa mi spuna cineva?Ca daca fac comanda pe ebay dureaza cateva "saptaluni"...

Va multumesc,

becul ar arata cam asa:

http://www.ebay.com/itm/REPLACEMENT-FOR-PHILIPS-UHP-100W-120W-1-0-P22-UHP-120-132W-1-0-PH-P22-XG20-BULB-/131070031305

proiectorul:

https://www.youtube.com/watch?v=0bBRupdc6BY&feature=youtu.be

Editat de ghost_-
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

4

• aygun

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca ne spui doar o putere nu putem sa-ti sugeram mare lucru.

Ar fi de ajutor tensiunea, curentul si puterea, eventual dimensiunile fizice (macar diametrul) pentru ca presupun cam orice bec compatibil merita incercat.

Si mai important daca stii cati lumeni produce becul...

Reflectorul este dicroic?

Cativa membri de pe forum au incercat (unii declara ca au avut succes) inlocuirea cu LEDuri de putere, insa problema este ca in majoritatea cazurilor este necesar ca sursa de lumina sa fie punctiforma.

Din aceasta cauza nu merg COBurile care ar fi corespuns la putere ci numai leduri normale, cu o singura jonctiune.

Asa ceva este insa limitat la 10W uzual. Adica chiar si in regim riscant (la maximum cat se poate) si luand binningul cel mai performant totusi radiatia nu cred ca poate fi egala cu ce facea becul original, deoarece mult mai mult de 1000-1500 lumeni nu se prea poate la momentul actual.

Daca insa asa ceva ajunge (poate nu folosesti maximumul), atunci costul cu LED este mult mai mic (100 lei sa zicem cu toata instalatia).

Desi cu led ai 50.000 ore de functionarein conditii normale, daca vrei sa scoti maximum de putere atunci sunt conditii "de tortura" nu normale.

Trebuie sa te astepti la defectari catastrofale aleatorii sau durata de viata drastic redusa oricum, probabil pe la 1000 ore.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu
Vizitator ghost_-

Proiectorul este Epson eb-s72 l-am pus si in filmuletu atasat pe youtube.Ca specificatii are:

http://www.projectorcentral.com/Epson_Europe-EB-S72.htm

Modulul si becul in sine arata asa:

p.s dimensiunile becului nu le-am masurat.Tot ce vreau este sa improvizez ceva astfel incat sa ies mai ieftin,ca nu e nimeni nebun sa dea 10 mil pe un bec.Asta ajunge sa ma scoata din sarite la proiectoare,ca becurile originale costa de vorbesti singur :(

post-239508-0-17073000-1417733740_thumb.jpg

post-239508-0-39225400-1417733747_thumb.jpg

Editat de ghost_-
Link spre comentariu

De pomana scrie ca proiectorul merge 110-220V asta e nerelevant, se poate ca intern tensiunea respectiva sa fie convertita in orice.

O fi 24V, 82V??? poate scrie direct pe bec tensiunea si puterea - asta presupun ca e pe la 100W; 2100 lumeni e credibil.

Daca tu nu il foloseai la luminozitate maxima atunci se poate incerca conversia la LED.
Adica de la cei 2100 lumeni sa iti ajunga la 1000 lumeni.
Cu led trebuie un montaj de alimentare (~ sa zicem 50 lei), ledul (15-50 lei) si solutia de racire (...???...).
Problema este cu solutia de racire pentru ca LEDul trebuie mult mai bine racit ca becul, deci racirea nu poate fi inghesuita in cutie sub nici o forma. Daca il folosesti stationar asta poate sa nu fie o problema, altfel insa este prohibitiv.
Daca convertesti la LED, chiar daca ledul este maltratat in cazul arderii lui tot ce trebuie cumparat este alt led deci probabil 15 lei, oricum sub 50 lei si oricum devin din ce in ce mai ieftine si produc mai multi lumeni deci vei face automat si un "upgrade" daca ledul moare.

PS din ce am discutat cu alt user "improvizatia" lui cu led (era o improvizatie grosolana...) producea maxim 500 lumeni si zicea ca ajunge dar la limita, pentru uz casnic. Deci ia asta ca oarece informatie de considerat.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu
Vizitator ghost_-

mai am un videoporiector pe LED acasa si nu sunt multumit de el.Un benq gp10 cu rez nativa 1280x800.Si nu sunt multumit de el nu din cauza imaginii. de vazut vede excellent ca are 500 lumeni si contrast 10.000:1.Ma enerveaza altceva  la LED si anume faptul ca pixelii sunt afisati in "alta forma" si se creaza acel efect de diamond shape....daca intelegi ce spun,si daca ai auzit de acest fenomen

Si sincer mai ma enerveaza ceva la tehnologia asta LED,si anume :

-culorile sunt RECI.La LCD-uri culorile sunt mai calde si mai placute.Sincer marturisec faptul ca pana sa se arda becul la acest Epson ebs72 cu toate ca avea doar 800x600 culorile lui mi s-au parut mult mai CALDE si mai placute decat la acest benq gp10 cu toata rezolutia lui de 1280x800

Editat de ghost_-
Link spre comentariu

Da, este vorba de "impresiile" tale, deci subiectiv, ceea ce evident nu se dicuta.

Dar nu stii probabil ce se poate face si ce dispozitive sunt disponibile.

Deci hai sa le iau pe rand:

- vede excellent ca are 500 lumeni - daca este asa si 500 de lumeni iti ajung, atunci cea mai buna solutie pentru tine este conversia LED

- contrast 10.000:1 - DLP?

- pixelii sunt afisati in "alta forma" - aici problema este de optica si cum e realizata ea, cat si cum este tratata sursa de lumina dpdv optic.

Conteaza exact cum se formeaza imaginea, dar nu vad sa aiba legatura cu sursa de lumina.

Este mare diferenta intre reflective (DLP) si transiluminare (TFT)

Vezi aici ca n-are legatura cu sursa lumina: http://www.kguttag.com/2012/02/09/ti-dlp-diamond-pixel/

Deci am mai spus pe forum: curentul continuu fie ca este dat de vechiul montaj IPRS, sau de unul si mai vechi rusesc sau de ultima gaselnita japoneza sau americana este exact la fel, nu are gust sau miros diferit, atat timp cat e chiar continuu.

La fel lumina este identica in sine fie ca provine de la halogen / CFL sau LED. Evident ca cromatica nu e de fel pereche, insa la aceeasi lungime de unda si intensitate luminoasa ea se comporta la fel.

Ceea ce iti dau dreptate este ca sursele nepunctiforme, adica leduri COB cu dimensiuni fizice ale ariei de centimetri patrati daca sunt direct "infipte" intr-un proiector care mergea cu halogen vor da rezultate proaste pentru ca optica este conceputa pentru o sursa virtual punctiforma.

- culorile sunt RECI.La LCD-uri culorile sunt mai calde si mai placute

Aici este chestia subiectiva.

Toata gama de culori se vede in lumina solara care vrei nu vrei este "rece" dpdv al temperaturii de culoare. De asta producatorii folosesc asa ceva.

Probabil ca tu interpretezi complet si precis ca "rece". Ceva foarte "cald" are spectrul virat spre rosu, ceea ce nu este corect.

Deci un bec cu incandescenta (fie el si Halide) da inevitabil preponderenta spre rosu, pentru ca emite prin incandescenta.

TFT nu are nici o legatura cu temperatura de culoare a backlightningului ci cu faptul ca imaginea se formeaza prin transiluminare , nu prin reflexie. Iar rezolutia este cu totul alt subiect.

- mai este o problema denumita CRI - asta studiaz-o pe net...

Aici ai intr-un fel dreptate, dar culorile in surse cu CRI mic apar nu reci ci nenaturale sau daca vrei "aiurea".

Ai mare dreptate ca un bec cu incandescenta are CRI superior, spre 100.

Dar se produc din ce in ce mai mult leduri cu CRI peste 80, unde efectul este rezonabil.

In plus CRI si temperatura de culoare sunt legate, adica CRI superior (bun) se gaseste la LEDuri cu temperatura de culoare mica, adica lumina calda.

Si acum on-topic:

Deci rezolutia si tipul de formare al imaginii sun lucruri independente de tipul de iluminare si le poti schimba doar prin schimbarea proiectorului.

Se pare ca nu stii: sursa de lumina LED poate fi aleasa practic de orice componentza cromatica, cat si cu diverse valori CRI

Adica, in cazul ca virarea spre rosu chiar iti place se pot gasi LEDuri care sa dea 500lm / sa fie cu temperatura de culoare mai mica / sa aiba CRI superior.

Daca asta este alegerea ta insa trebuie sa tii cont ca fluxul luminos/randamentul vor fi o idee mai mici si pretul tot o idee mai mare pentru temperaturi mici de culoare (se cer mai putin = mai scumpe) insa pentru CRI superior trebuie sa fii pregatit pentru costuri duble sau chiar triple. Chiar si asa, la 500lm cred ca se gasesc leduri bine sub 50 lei.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu
Vizitator ghost_-

ce ma enerveaza la acest videoproiector LED benq gp10 este faptul cum sunt afisati pixelii,pentru ca imi da senzatia de "imagine tulbure" sau BLUR si nici nu am cum sa fac sharpening din cauza ca la DLP-uri oricum nu poti face acest lucru pentru ca chipul DMD nu stie prin definitie asa ceva,doar cele LCD stiu asta de aia le IUBESC

LCD-urile au imagini mult mai sharp.Uite am sa postez  un ss cum sunt afisati pixelii la imaginea proiectata de acest benq gp10.

In figura 1 este proiectia data de acest benq gp 10 iar in figura 2 este imaginea data de Epson LCD.Mie unu sincer mi se pare mult mai normal ca pixelii sa fie afisati ca in figura 2.

Efectul acela de diamond ajunge sa ma scoata din sarite,si sincer iti spun imi da senzatia de imagine tulbure mereu,sper sa nu am probleme cu ochii,dar mie asa imi da impresia.Nu spun ca si dureri de cap am cand stau mai multe ore in fata acelei imagini

Pana sa se arda becu la acel Epson puteam sa stau oricate ore doream ca nu ma durea capul deloc

p.s Si totusi de ce naiba a ales producatoru benq sa puna "pixelii inclinati"??Chiar nu-I inteleg logica.

post-239508-0-93622900-1417875051_thumb.jpg

Editat de ghost_-
Link spre comentariu

Ok, deci abandonam subiectul sursa de lumina si facem "versus" intre afisoare reflective si cu transiluminare...

Sincer la noua directie nu ma picep cine stie ce, cand revii la iluminare discutam.

Iar cu intrebarile tale retorice raspunsul e simplu: asa este tehnologia, daca iti convine cea veche atunci achizitioneaza asa ceva si nu achizitiona DLP.

Macar pe tine nu te sanctioneaza nimeni.

Gandeste-te ca sunt unii sanctionati financiar de guvernanti ca le plac masini mai fiabile, si cu toate acestea continua sa cumpere/foloseasca vechile ALHuri pentru ca nu suporta DPFurile si lipsa de fiabilitate...

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Nu e cazul sa inchizi subiectul. Am modat zeci - sute de proiectoare cu instructiunile de pe www.allinbox.com

Vezi aici realizari : http://www.allinbox.com/DIY_AUDVID/DIY_AUDVID.php

Si vezi pe forum cum poti inlocui HID-ul cu altul. Eu am inlocuit cu HID-uri Auto alimentate de la o sursa de 12Volti externa.

Am inlocuit , unde a fost posibil si cu led-uri . La DLP-uri mergefoartebine LED de la 30 la 100W .

Este suficient sa suntezi un optocuplor si ai Deblocat proiectorul.

La cele cu HID , de regul merg la un atelier de geamuri care cu o freza imi da o gaura in vechiul HID cu o freza fina , diamantata si foarte rapida astfel incat nu deterioreaza fatetele oglinzii. Apoi , vin cu lampa HID auto o pun pe un stand facut de mine si misc HID-ul auto pina obtin un punct . Acolo e distanta focala optima.

Fixez temporar cu poxipol A+B ulterior cu poxilina care nu cedeaza la caldura. 

Pus HID-ul la loc , sursa e pusa pe exterior si in loc sa dau1000RON pe un HID de proiector dau 300RON pe o pereche de HID-uri H7 sau H4.

Sau LED-uri.

http://video.agaclip.com/w=4NaWud2vRtm

Link spre comentariu

ce ma enerveaza la acest videoproiector LED benq gp10 este faptul cum sunt afisati pixelii,pentru ca imi da senzatia de "imagine tulbure" sau BLUR si nici nu am cum sa fac sharpening din cauza ca la DLP-uri oricum nu poti face acest lucru pentru ca chipul DMD nu stie prin definitie asa ceva,doar cele LCD stiu asta de aia le IUBESC

LCD-urile au imagini mult mai sharp.Uite am sa postez  un ss cum sunt afisati pixelii la imaginea proiectata de acest benq gp10.

In figura 1 este proiectia data de acest benq gp 10 iar in figura 2 este imaginea data de Epson LCD.Mie unu sincer mi se pare mult mai normal ca pixelii sa fie afisati ca in figura 2.

Efectul acela de diamond ajunge sa ma scoata din sarite,si sincer iti spun imi da senzatia de imagine tulbure mereu,sper sa nu am probleme cu ochii,dar mie asa imi da impresia.Nu spun ca si dureri de cap am cand stau mai multe ore in fata acelei imagini

Pana sa se arda becu la acel Epson puteam sa stau oricate ore doream ca nu ma durea capul deloc

p.s Si totusi de ce naiba a ales producatoru benq sa puna "pixelii inclinati"??Chiar nu-I inteleg logica.

In figura 1 se vede asa pentru ca proiectorul este DLP si ar trebui sa mergi la garantie cu el deoarece oglinzile nu sunt corect centrate.

Nu compare 3 LCD cu DLP. SI DLP e super ok dar tu ai dat de un proiector prost calibrat. Atat!

Posted Image

Unele proiectoare DLP folosesc Oglinzi in forma de "diamant" la un unghi de 45 grade ( stanga ) iar cele clasice oglinzi in forma de carouri.( dreapta ).

Mai conteaza si factorul de umplere.

Posted Image

Succes!

Editat de aygun
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator ghost_-

va salut pe toti.Am desfacut becul din proiector si pe el scrie asa din ce am reusit sa descifrez: UHE 200 E1 C  175 w  Made in china

Modelul asta de bec hid nu prea am sanse sa-l gasesc este?

Pe ebay l-am gasit intre 32-36 dolari,dar cei care au cumparat de acolo spun ca il iei cu risc ca te poate tine si doar 100 ore

Am atasat 2 poze cum arata becul original din acest Epson eb-s72

p.s nu am sa inteleg niciodata cat oi trai dc sunt asa scumpe becurile astea de proiector si nu vor producatorii sa le scada preturile .Ca e doar un bec ordinar ca si cel care-l pui in tavan la urma urmei, poate oleaca mai bun,dar tot bec ramane.....

post-239508-0-97040300-1425063291_thumb.jpg

post-239508-0-68837400-1425063368_thumb.jpg

Editat de ghost_-
Link spre comentariu

Uite un model ce da peste 2100 Lumeni cat ai de la lampa originala:

http://xenon.ro/ro/p/81-instalatie-kit-xenon-canbus-h1-4300k-5000k-6000k/

Si vin vu tot ce trebuie , balast, bec, etc.

Numai ca va trebui sa gasesti unghiul focal.

Din tot ansamblul ala scoti becul care e ala din mijloc ,  mergi la un atelier de geamuri care au freza sa scoata becul la fest iar in gaura ramasa faci focalizarea.bagi HID-ul auto si ca la lanternele vechi misti becul pina obtii un punct.

Fixezi cu ceva poxipol 2 + 1 gri cae mai rezistent apoi cu poxilina.

O sa ai nevoiedeo sursa de tensiuneexterna iar balastul va fi pus tot extern. Dar ce conteaza. Cu 250 RON iti iei un kit cu doua HID-uri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări