Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Diagnoza impamantare casa

Vizitator concorde

Postări Recomandate

Furnizorul de energie electrica nu poate "oferi" fir de impamantare pentru ca ar avea traseu lung si nesigur pana la pamant si multi alti consumatori legati la el. De aceea e recomandat ca fiecare abonat sa-si faca o impamantare la care sa lege si nulul retelei. Reteaua trifazata este dezechilibrata si prin firul de nul trece curent si pe el cade tensiune, chiar daca la transformator este legat la pamant. O priza de pamant trebuie sa aiba o rezistenta ce depinde de umiditatea solului si nu trebuie sa depaseasca 4 ohmi. Daca prin priza de pamant trece un curent de dezechilibru de 3 A este normal sa masor pe ea 12 V. De aceea un consumator mai mare trebuie sa aiba o centura in jurul cladirii cu mai multe prize. Pentru o locuinta cu consum monofazat de maximum 5 - 7 kW este suficienta o singura priza.

Link spre comentariu

S-ar putea ca utilizatorul concorde sa se afle intr-o situatie nefavorabila fata de reteaua de alimentare...Ma gandesc la faptul ca d.p.d.v. geografic , locuinta domniei-sale sa se afle la capatul retelei adica la distanta mare de postul de transformare si asta implica dezechilibre intre faze , apoi prizele de pamant proprii retelei sa fie de calitate proasta si , in final , priza de pamant a locuintei sa ' incerce ' sa preia dezechilibrul retelei...asa s-ar putea explica valorile 'ciudate ' obtinute la masuratori....De foarte multe ori m-am intalnit cu aceasta problema in mediul rural si la consumatorii plasati la capetele retelei...

Eu din cate am inteles pana la urma, este vorba de o platbanda si un fir care nu sunt legate. Firul din poza intra in cutia contorului, unde este legat la alt fir care merge mai departe in locuinta spre prize, in rest acel fir nu este legat niciunde la impamantare sau la nul. Este un fir pus paralel cu celalalte fire, dar fara legatura la pamant, deci nu este lucru neobisnuit sa apara tensiune intre acel fir si platbanda. De asta si tot variaza tensiunea dintre fir si platbanda, in momentul in care cupleaza / decupleaza anumite sigurante.

@concorde: Din cate inteleg de mai sus, ai sigurante separate pentru faza (prize / lumini) si sigurante separate pentru nul (prize / lumini)? Inteleg ca nu sunt sigurante bipolare, ci sunt sigurante simple (probabil cu patron fuzibil) atat pe faza cat si pe nul?

Link spre comentariu

in ziua de azi,la un nou abonat,pana nu este in regula cu impamantarea- max.4ohmi(obligatoriu bmpm/bmpt) nu il pune in functiune distribuitorul de energie electrica.lucratorul care pune in functiune un abonat si nu este corespunzatoare impamantarea risca sa-si piarda serviciu. relatare din sursa sigura.deci firma care asigura lucrarea trebuie sa respecte normele in vigoare pentru a duce treaba pana la capat.

apropos...asteptam ce mai zice initiatorul topicului...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator concorde

Vă mulţumesc tuturor pentru răspunsuri. Din cauza lucrărilor nu am mai avut acces la calculator. Şi acum scriu pe mobil, aşa că voi fi succint.Am vorbit la Dedeman pe raion cu cineva de specialitate şi i-am explicat situaţia. Mi-a zis, aşa cum a mai spus cineva aici, că platbanda de sub contor e priza de pământ doar pentru contor. Concluzie: trebuie să fac o împământare.Întâmplarea face să fi aflat chiar ieri cum că ar exista o împământare care ajunge în pivniţă.Acum trebuie să văd cum mă pot lega la ea. Voi reveni cu detalii.

Link spre comentariu
  • 5 ani mai târziu...

Salut, meseriasul care mi-a facut baia a realizat impamantarea in fundatia unui perete de la baie, a fost realizata pe o distanta de aproximativ 3.5 m cu 3 tarusi de tija batuti in pamant aproximativ 2 m fiecare legati intre ei cu platbanda sudata. Este ok cum a fost facuta sau trebuie sa realizez alta in exteriorul casei?

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Nu pot spune ca este "ca la carte" dar , cu siguranță este funcțională și este ok. 

Dacă stai în zona de deal sau câmpie cu sol fără prea multa piatra, valoarea rezistentei de dispersie iese în parametrii (max 4 ohm) și cu doar 3 țăruși.

Totuși ar fi trebuit sa pună țăruși la o distanta de minim 2 m unul fata de celalalt, (1 x L tarus, recomandat ar fi 2 x L tarus)

Priza executata în fundația casei este foarte ok și se utilizează foarte des la construcțiile noi.

Pentru liniștea ta, cauta un electrician cu aparat dedicat și măsoară rezistenta prizei de impamantare, dacă are sub 4 ohmi e ok. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări