Vizitator concorde Postat Decembrie 2, 2014 Partajează Postat Decembrie 2, 2014 Salutare tuturor!Stau la casa si am o problema legata de impamantare. Am masurat tensiunea dintre platbanda care intra in pamant(cred ca aceea este priza de pamant) si cablul care iese din cutia in care este contorul si am...24 volti... Daca te uiti atent se vad si scantei cand le atingi.Am scos absolut totul din priza si tensiunea ramane aceeasi intre platbanda si cablu.Urmeaza supriza: intre cablul care intra in panoul de sigurante si cablurile de la prize nu este nicio tensiune.La prima vedere, eu as spune ca e o problema intre cutia contorului si panoul cu sigurante sau doar in cutia contorului.Circuitul este urmatorul: platbanda-cutie contor-panou sigurante-prize. Voi ce parere aveti?Si inca o intrebare: cum masor la o anumita priza daca am tensiune "reziduala" pe impamantare? Imi trebuie aceasta informatie pentru centrala termica; mi s-a spus de unde am luat-o ca nu trebuie sa am nici macar 1 volt pe impamantare.Va multumesc anticipat! Paul Link spre comentariu
belasajgo Postat Decembrie 2, 2014 Partajează Postat Decembrie 2, 2014 Esti sigur ca acel fir ce iese din cutia in care este contorul, este legat la platbanda care intra in pamant? Nu cumva Enel-ul ti-a tras "impamantarea" de pe stalp(adica impamantare din nul-ul retelei, ce nu este legata la platbanda)? Eventual fa o poza sa vedem (se vede prin capacul cutiei?). Stai la casa sau la bloc? La contactul de impamantare a prizelor merge acel fir ce iese din cutia contorului? La ce te referi cu asta: "intre cablul care intra in panoul de sigurante si cablurile de la prize nu este nicio tensiune". Care fire / cabluri? Fir = un conductor electric Cablu = doua sau mai multe fire (conductoare electrice) intr-un invelis comun, firele fiind izolate intre ele La centrale si boilere, dar si la alte aparate electrocasnice care intra in contact cu apa, se recomanda montarea unei sigurante diferentiale, pentru a te proteja in caz ca ceva se strica la centrala / boiler si curentul ar ajunge in contact cu apa. De asta este importanta si impamantarea pentru centrale / boilere, ca sa nu ajungi sa in vana. Link spre comentariu
Vizitator concorde Postat Decembrie 2, 2014 Partajează Postat Decembrie 2, 2014 (editat) Multumesc pentru raspunsul rapid si scuze pentru inexactitatea fir/cablu. >Esti sigur ca acel fir ce iese din cutia in care este contorul, este legat la platbanda care intra in pamant? Nu cumva Enel-ul ti-a tras "impamantarea" de pe stalp? Da, sunt sigur ca firul care iese din cutia contorului este legat la platbanda care intra in pamant. Mai exact, conductorul de pe platbanda intra in cutia de la contor si este legat la o borna oarecare, in interiorul cutiei. Pe aceeasi borna este legat si conductorul care merge mai departe spre panoul de sigurante. Pe respectiva borna sunt doar acesti 2 conductori legati si nimic altceva. De asemenea, nu mai este nimic intercalat pe traseul acestor conductori sau in interiorul cutiei contorului. >La contactul de impamantare a prizelor merge acel fir ce iese din cutia contorului? Da. Am o siguranta diferentiala montata in interiorul cutiei contorului. Aceasta cutie se afla in afara casei. Editat Decembrie 2, 2014 de concorde Link spre comentariu
belasajgo Postat Decembrie 2, 2014 Partajează Postat Decembrie 2, 2014 Siguranta diferentiala din interiorul acelei cutii a contorului probabil declanseaza la 300 mA (0,3 A), are rolul de a impiedica furtul de curent si mai protejeaza de incendii cauzate de instalatia electrica. Pentru centrala / boiler ar fi indicat sa mai pui o siguranta diferentiala de 30 mA (0,03 A) sau chiar de 10 mA (0,01 A). Cum ai masurat tensiunea dintre platbanda si firul de impamantare (unde ai avut acces la fir)? Incearca sa vezi daca mai masori aceasi tensiune, daca decuplezi complet curentul de la siguranta din cutia contorului. Link spre comentariu
Vizitator concorde Postat Decembrie 3, 2014 Partajează Postat Decembrie 3, 2014 Am masurat decuplat complet instalatia de la siguranta din cutia contorului. Tensiunea in acest caz este 0.Daca tot m-am apucat, am mai facut niste masuratori azi; toate permutarile se refera la panoul de sigurante din casa.1. Fara nicio siguranta, tens=8v2. Doar cu faza prize, tens=14v3. Doar cu faza lumina, tens=9.1v4. Doar cu nul prize, tens=8.1v5. Doar cu nul lumina, tens=8.1v6. Doar faza+nul prize, tens=12v7. Doar faza+nul lumini, tens=9v8. Faza+nul prize+lumini(toate sigurantele cuplate), tens=12v. A se observa faptul ca tensiunea s-a redus de la 24v la 12v de la ultima masuratoare.Masuratorile au fost facute cu un multimetru uni-t 30b, setat la 200v.Atasez si 2 poze, cu platbanda si cablul deconectate, si cu cutia contorului.Referitor la siguranta diferentiala pt centrala, mentionez ca centrala va fi conectata la retea printr-un stabilizator de tensiune cu servomotor p=500va siguranta 5a. Puterea electrica maxima a centralei este de 175w. Link spre comentariu
v67 Postat Decembrie 3, 2014 Partajează Postat Decembrie 3, 2014 Daca intre nul(notat N vine din reteaua de distributie si este nul de lucru)si priza de pamint ati masurat 12 v indica un dezechilibru al retelei de distributie trifazice la care sunt racordati consumatori monofazati .Masurati tensiunea de alimentare la iesirea din tabloul electric spre fiecare circuit (intre faza si N) normal 230 v (220) cu consumatorii functionind Racordati priza de pamint (centura) la borna de nul de protectie (PE) cu cunductor (cupru) 16 mm2 sau pltbanda zincata 100 mm2 . Alimentati centrala termica prin stabilizator de retea montati intreruptoare diferentiale pe circuit masina de spalat si boiler. va astept cu noutati Link spre comentariu
Vizitator concorde Postat Decembrie 3, 2014 Partajează Postat Decembrie 3, 2014 (editat) Ataşez poză cu platbanda şi conductorul de împământare (cel care intră mai departe în cutia cu contorul şi de acolo la panoul cu siguranţe). Ambele (platbanda şi conductorul) se află sub cutia cu contorul, pe peretele exterior al casei. Între aceste 2 suprafeţe s-au măsurat tensiunile de mai sus. Editat Decembrie 3, 2014 de concorde Link spre comentariu
unuldinei Postat Decembrie 3, 2014 Partajează Postat Decembrie 3, 2014 (editat) In primul intre doua prize de pamant una care este legata la instalatie si una care nu este legata la instalatie va exista diferenta de potential , chiar si scantei cand incerci sa le conectezi . E normal si nu mai discutam despre inductile pe liniile electrice paralele! Am vazut asta de fiecare data cand adaugam impamantari noi in tablourile electrice industriale, iar prizele erau certificate si se comportau foarte bine dupa aceea. Al doilea: legati pe rand intre platbanda si firul ala un bec incandescent de 220V, de 24V, de 12V de 3.5V(de-asta nu stiu daca mai exista ). Daca vreunul se aprinde este o problema reala in instalatie si trebuie cautata incepand cu bransamentul deconectant toate sigurantele. Stii ca daca pun un tester al aparatului de masura pe rama metalica a patului meu si un alt tester pe o mana , eu fiind izolat am o frecventa de 49Hz si o tensiune minuscula ? Am masurat acuma , am 3.7V pe scala de 200V. Editat Decembrie 3, 2014 de unuldinei Link spre comentariu
belasajgo Postat Decembrie 4, 2014 Partajează Postat Decembrie 4, 2014 Eu ma gandeam ca este vorba de o platbanda care iese din pamant si intra in cutia contorului, unde platbanda este deja legata la firul de impamantare care de acolo merge mai departe. Credeam ca tensiunea masurata este atunci intre fir si platbanda, cand platbanda si firul sunt legate intre ele, de asta nu intelegeam de unde apare acea tensiune... Daca insa platbanda si firul de impamantare nu sunt interconectate, este absolut normal sa existe o diferenta de potential intre fir si platbanda. Exact cum spunea si colegul de mai sus, deoarece firul de impamantare merge peste tot paralel cu celalalte fire, acea tensiune masurata de tine apare prin inductie. >Esti sigur ca acel fir ce iese din cutia in care este contorul, este legat la platbanda care intra in pamant? [...] Da, sunt sigur ca firul care iese din cutia contorului este legat la platbanda care intra in pamant. [...] Mai sus am intrebat daca acel fir este deja conectat la platbanda si am primit raspuns afirmativ... Asta m-a derutat, ca nu intelegeam de unde apare diferenta de potential din moment ce platbanda si firul sunt legate. Nu m-am gandit ca s-ar putea sa nu fie legate inca. Link spre comentariu
ovy83 Postat Decembrie 4, 2014 Partajează Postat Decembrie 4, 2014 aici este totul o confuzie. face-ti va rog o poza la cutia contorului dar clara.mai mult se merge cu presupusul.poate in bmpm are sig diferentiala sau disjunctor. " "Siguranta diferentiala din interiorul acelei cutii a contorului probabil declanseaza la 300 mA (0,3 A), are rolul de a impiedica furtul de curent si mai protejeaza de incendii cauzate de instalatia electrica." sig. cu diferential(cum este corect) se mai numeste si "Salveaza vieti" si este de 30mA, cautati pe tovarasul "google".daca ar rezolva cu furtul ar fi minunat pentru distribuitorii de e.e. la 300mA nu mai are ce salva din oameni. sig.+disjunctor da, este de 300mA dar este alta mancare de peste. Link spre comentariu
bolek Postat Decembrie 4, 2014 Partajează Postat Decembrie 4, 2014 (editat) M-am abtinut greu sa comentez pana acum, am avut o problema similara mai demult pana sa ma bag in panou sa vad ce si cum, dar se pare ca problema e la multa lume...sa detaliez. Nu stiu de unde a tras cineva concluzia ca cei de la Electrica ofera impamantare pentru instalatia utilizatorului. Cel putin in cazul meu, NU ofera.Si e valabil la un complex intreg de locuinte. Mai pe scurt, din BMP unde e si contorul si diferentialul lor de 0.3A vin DOUA conductoare, FAZA si NUL. Atentie : Chiar daca in cablul lor sunt 4 fire, sunt conectate doar doua (alb si maro) iar Galben-verdele NU e legat la nimic...Pe cele neconectate deci poti masura orice tensiune posibila intre 0 si 220V functie de cum se induce capacitiv. Deci priza de pamant si-o face utilizatorul, in regie proprie (un Dorel sapa si un electrician cu aparat o masoara dup-aia) sau cu o firma de profil de genul face-tot-strica-tot-taxeaza-pe-loc. @ concorde: Leaga firele alea cum erau, si pune un bec (ceva cu filament putere mica ) intre faza si impamantare, la orice priza din casa. Trebuie sa sara diferentiala de afara. Daca nu sare, inseriaza un ampermetru de curent alternativ si vezi la ce curent nu sare. Poate ai sa afli din intamplare ca e diferentiala lor defecta si le-o pui in brate ! Atentie, risc de electrocutare! Daca nu stii, mai bine nu pune mana . Daca vrei sa afli cat de buna e priza ta de pamant, e un pic mai complicat dar se poate si in regim de amator, putem detalia si cum (incepi prin a bate in pamant un tarus metalic la cativa metri distanta si procuri un fir deajuns de lung pe care il legi de el si il aduci pana langa platbanda veche, sunt pe net proceduri cu masurarea cu tarus martor) . Desigur ca nu o sa poti dovedi rezultatul masurarii oficial daca il cere cineva, dar poti dormi ceva mai linistit daca stii ca e foarte buna. Am intalnit si buletine de masura falsificate pt ca hartia suporta orice. @ovy83 : Toate bransamentele noi , fie la bloc fie la casa fie pe camp pentru telefonia mobila etc au in cutie 2 echipamente: Un contor electronic si o diferentiala de 300mA. Nu am gasit exceptii, repet, daca sunt bransamente NOI. NU este problema OD daca tu te electrocutezi pt ca te-ai bazat pe dif de 0.3A. Vrei protectii suplimentare, iti pui matale un panou dotat cu tot ce visezi. Inclusiv traf de separatie pe partea de forta daca ai consumatori cu regim special , inclusiv automatizare pt grup electrogen, inclusiv circuit de 24Vac pentru iluminat zone cu risc, diferential de 10mA pe fiecare circuit, lampi de siguranta cu acumulator la fiecare usa, alarma la intreruperea energiei, ceas cu cuc...etc. Dar nu trebuie nimeni sa pretinda OD sa ii faca instalatia pana la priza sau bec... Editat Decembrie 4, 2014 de bolek Link spre comentariu
Vizitator knauf75 Postat Decembrie 4, 2014 Partajează Postat Decembrie 4, 2014 Eu la bmp am si impamantare (doar pt bmp). Cand am facut bransamentul ,a venit o firma autorizata si a montat stalpul de beton si tot tacamul si am observat in masina lor un tarus de impamantare si le-am spus ca eu am impamantarea facuta la casa. Au zis ca ala este doar pt bmp...si intr-adevar l-au infipt in pamant si firul intra in bmp. Link spre comentariu
unuldinei Postat Decembrie 4, 2014 Partajează Postat Decembrie 4, 2014 (editat) Exact , compania de electricitate in pururi si in vecii vecilor NU vor oferi al treilea fir ala de impanatare la standarde dar culmea .... Ei vor ca firul lor care vine de pe stalp sa-l legi la impantarea ta !Si nu odata am intalnit cerintele astea . De ce oaree? . Domnul Bolek stie ce zice dar deja intram in detalii si le avem. Editat Decembrie 4, 2014 de unuldinei Link spre comentariu
belasajgo Postat Decembrie 4, 2014 Partajează Postat Decembrie 4, 2014 M-am abtinut greu sa comentez pana acum, am avut o problema similara mai demult pana sa ma bag in panou sa vad ce si cum, dar se pare ca problema e la multa lume...sa detaliez. Nu stiu de unde a tras cineva concluzia ca cei de la Electrica ofera impamantare pentru instalatia utilizatorului. Cel putin in cazul meu, NU ofera.Si e valabil la un complex intreg de locuinte. Mai pe scurt, din BMP unde e si contorul si diferentialul lor de 0.3A vin DOUA conductoare, FAZA si NUL. Atentie : Chiar daca in cablul lor sunt 4 fire, sunt conectate doar doua (alb si maro) iar Galben-verdele NU e legat la nimic...Pe cele neconectate deci poti masura orice tensiune posibila intre 0 si 220V functie de cum se induce capacitiv. [...] Eu stau intr-un fel de bloc cu etaje (cladire veche de peste 80 de ani), la noi de pe stalp vin 4 fire (3 faze + nul). Cei de la Enel care au montat cu cativa ani in urma BMP-urile noi, au facut astfel incat la fiecare etaj ajunge o faza + nul. Ei au legat acel nul si pe post de impamantare (fir verge-galben), desigur inaintea trecerii nul-ului prin sigurantele diferentiale. Acel nul pe fir verde-galben am avut si noi legati timp de mai multi ani pe post de impamantare (au facut cei de la Enel acest lucru, au zis ca se poate folosi in loc de impamantare), de functionat a functionat deoarece nul-ul a fost legat la pamant printr-un tarus undeva la un stalp din apropiere, insa nu vreau sa imi imaginez ce s-ar fi intamplat daca undeva se intrerupea nul-ul pe traseu intre stalp si BMP-uri... Acum cateva luni cand mi-am schimbat toata instalatia electrica (veche de peste 80 de ani), mi-am legat impamantare facuta calumea, cu trei tarusi batuti in pamant, cu platbanda zincata, fir de 16 mm² care merge pana la tabloul de sigurante, etc. La masurare s-au obtinut 2 ohmi. Link spre comentariu
flomar60 Postat Decembrie 4, 2014 Partajează Postat Decembrie 4, 2014 S-ar putea ca utilizatorul concorde sa se afle intr-o situatie nefavorabila fata de reteaua de alimentare...Ma gandesc la faptul ca d.p.d.v. geografic , locuinta domniei-sale sa se afle la capatul retelei adica la distanta mare de postul de transformare si asta implica dezechilibre intre faze , apoi prizele de pamant proprii retelei sa fie de calitate proasta si , in final , priza de pamant a locuintei sa ' incerce ' sa preia dezechilibrul retelei...asa s-ar putea explica valorile 'ciudate ' obtinute la masuratori....De foarte multe ori m-am intalnit cu aceasta problema in mediul rural si la consumatorii plasati la capetele retelei... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum