Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Punerea energiei electrice inapoi in retea

BazsoDombiAndras

Postări Recomandate

Mi-a trecut si mie prin cap treaba cu teava :P

Problema e ca eu stau pe un mic deal si cele doua parauri sunt cu vreo 10 metri mai jos decat casa mea. N-ar merita sa pompez apa in sus...

Link spre comentariu

Parcă trebuie să ştie ăia că ai tu microhidro în curte.Faci un tub de aducţiune şi bagi jucăria undeva la scuteală :rade: Cu evacuarea e mai nasol...trebuie să ai ceva diferenţă de nivel.O microhidrocentrală e micuţă, nu bate la ochi.

Acum văd că sunt pe teren public.....nasol. Dar dacă aş fi aproape, tot aş lua apă cu ţeava :rade:

Orice fir de apa, chiar daca iti trece si PE SUB CASA(stiu un caz in Zarnesti) este proprietatea Apelor Romane.

MHC-ul nu bate la ochi, dar si cand te prinde, cu amenda aia ai plati curentul cat pentru o viata de om.

Link spre comentariu

Mi-se pare o prostie colosala sa te taxeze pentru ce faci cu apa. Atat timp cat trece pe terenul tau, daca nu o poluezi in niciun fel, ar trebui sa fii liber sa faci ce vrei cu ea, inclusiv hidrocentrala.

Daca se taxeaza apa, de ce sa nu se taxeze si aerul respirat? :) Dar mai bine tac, ca le dau idei...

O intrebare putin mai diferita: vreau sa fac un divizor de tensiune pentru a monitoriza tensiunea bateriei mele de 12V. Ma intreb care este valoarea maxima a tensiunii la care poate ajunge bateria in timpul incarcarii. Cu multimetrul si cu soarele asta de iara masor 13.5V in timpul incarcarii. Banuiesc ca mai poate urca. Care este limita absolut maxima peste care nu va trece niciodata tensiunea bateriei?

Link spre comentariu

Din controller ai posibilitatea sa setezi parametrul "Charge off voltage"?

Sau, ce scrie in specificatii, la cat taie incarcarea?

Ce fel de senzor de tensiune ai?

Editat de rinaldoparaipan
Link spre comentariu

Controllerul este ceva micut si foarte slabut chinezesc, care a venit cu panoul, de 1A max, nu scrie nimic pe el si nu are niciun fel de specificatie :) E doar pt sistemul de test. Cand voi avea un sistem real intentionez sa-mi fac regulator de incarcare din Arduino.

Senzorul de tensiune e pur si simplu un divizor de tensiune format din 2 rezistente. Sau va fi. tocmai asta vreau sa determin: raportul dintre cele 2 rezistente care imi va da o valoare de tensiune care sigur va fi sub 5V pentru Arduino.

Link spre comentariu

Pai e simplu:fa un divizor cu raport 1:2,7 de ex(10k si 27k) si culegi tensiunea intre 10k si masa.

Daca ai maxim 15V pe baterie:

I=U/R=15V/37k=0.4mA

Caderea de tensiune pe 10k=4,5V

Link spre comentariu

Am reparat calculele referitoare la monitorizarea panoului meu fotovoltaic. Iata productia din ultimele 4 ore:

Capacitate maxima panou fotovoltaic: 10W.

Inclinatie panou: approx. 45 grade relativ fata de vertical

Unghi panou: approximativ 40 de grade spre Est relativ fata de Sud

Datele obtinute in ziua: 16.Dec.2014.

Latitudinea geografica: 46.76 grade Nord

Posted Image.

Pai e simplu:fa un divizor cu raport 1:2,7 de ex(10k si 27k) si culegi tensiunea intre 10k si masa.

Daca ai maxim 15V pe baterie:

I=U/R=15V/37k=0.4mA

Caderea de tensiune pe 10k=4,5V

Pai tocmai asta intreb :) Deci zici ca tensiunea bateriei nu va fi niciodata peste 15V?

Editat de BazsoDombiAndras
Link spre comentariu

Foarte tare graficul.

Pai io stiu ce face regulatorul ala?Ar trebui sa nu o duca peste 14,8-15V.Ca sa fii sigur, mareste r2 la 30k

Din ce vad in grafic ai si peste 15V.Nu stiu ce senzor ai si unde l-ai pus.

Ar trebui sa si suprapui graficele.

Editat de rinaldoparaipan
Link spre comentariu

Ce dezamagire! Am incercat sa masor cu acelasi Arduino tensiunea de la panoul solar si tensiunea de la baterie. Am incercat sa fac asta prin 2 voltage dividere separate, unul scade 22V la 5V, celalalt scade 16V la 5V. Si, bineinteles, au catod comun, pentru ca pinii analogi ai Arduino masoara tensiunea relativ fata de GND. Dar din pacate regulatorul solar, dupa cum a mai zis si rinaldoparaipan mai devreme, merge pe anod comun, nu catod comun. Si din cauza asta cand folosesc amandoua divizoarele de tensiune, prin catodul comun de la Arduino leg circuitul de intrare de la panou cu circuitul de iesire spre baterie. In consecinta, nu merge. Amandoi pini analogi ai Arduino masoara tensiunea de la baterie (pt ca acum Vbat > vSolar) :(

Link spre comentariu

Cred ca ar ajunge si unul singur, celalalt ar putea ramane divizorul, dar habar nu am unde gasesc senzori de acest tip, mai ales in tara...

Editat de BazsoDombiAndras
Link spre comentariu

Te complici aiurea cu doi senzori.Foloseste divizorul conectat la Vout, pentru monitorizare este arhisuficient.

Doi senzori si masurarea curentului pe intrare si iesire se pun doar daca ai vrea sa verifici eficienta chargerului(sa zicem ca ar fi un MPPT) de tensiune si curent mare, cu multe panouri.

Link spre comentariu

cat costa acest Arduino?  Intrebarea nu e intamplatoare.

Eu am realizat primul meu program cu flowcode exact pentru controlul incarcarii bateriilor de la panoul solar, desigur ca ajutat de colegii de forum, si costa totul foarte putin. Cateva piese, un cuartz, niste relee comandate de optocuplori direct de PIC si niste divizoare de tensiune pentru fiecare baterie pentru monitorizare.. Astept acum piesele de pe e-bay ca sa transpun proiecul  de pe hartie in fiare.. :limb:

Editat de aureliu67
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări