eugeniusro Postat Martie 15, 2015 Partajează Postat Martie 15, 2015 Aerul condiţionat se suprapune cel mai bine cu consumul peste producţia solară, în rest fie îţi iei un Invertor off-grid destept ce comuta el de pe retea pe acumulatori sau invers în funcţie de programare, sunt multe modele care fac asta, dezavantajul este preţul ridicat pentru echipament şi baterii, fie îţi faci tu o automatizare peste un invertor mai simplu dar care poate să alimenteze consumatorii tăi. Gica randamentul ăla oscilează cu 1-2% în funcţie de temperatură, depinde ce tip de celule iei şi de la ce producator, toata investiţia pentru răcire nu se justifică, costurile echipamentelor suplimentare pentru răcire sunt mai mari decât dacă ai cumpăra de la bun început panouri de calitate şi le-ai monta corespunzător. Dacă asta e un hobyy oricum nu contează costul, contează distracţia ca să faci ceva cu mâna ta. Vezi ce fac ăia mai mari, daca nu ai văzut pe nicăieri un câmp solar de ordinul MW cu dispozitive de răcire pe panouri, asta trebuie să îţi dea de bănuit, câmpurile alea sunt proiectate de echipe de specialişti şi fi convins că nu le-a scăpat nici o soluţie viabila care poate creşte randamentul instalaţiei. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Martie 20, 2015 Partajează Postat Martie 20, 2015 "Referitor la folosirea cât mai eficientă economic a energiei electrice produsă cred că primul pas ar fi să trec în plus pe solar frigiderele casei. Acestea consumă cel mai mult ziua când am curent din belșug (mult mai puțin noaptea) evitând astfel necesitatea unor acumulatori mari." Mi-am amintit de cursurile despre centralele termice cu niste grafice care iti aratau cum trebuie alese prizele din boiler pentru preincalzirea apei ce intra in cazan. Tot asa se poate raci acele panouri dar trebuie aleasa cantitatea optima de energie pentru un randament maxim, adica energia obtinuta prin scaderea temperaturii lor sa fie mai mare decat cea consumata pentru scaderea temperaturii in panouri. Ai studiat rezultatele mele cu folosirea luminii concentrate la panouri fotovoltaice?poti obtine o crestere de cel putin 250% a energiei prin concentrare x3 ori a radiatiei solare cu oglinzi Link spre comentariu
eugeniusro Postat Martie 20, 2015 Partajează Postat Martie 20, 2015 Ai studiat rezultatele mele cu folosirea luminii concentrate la panouri fotovoltaice?poti obtine o crestere de cel putin 250% a energiei prin concentrare x3 ori a radiatiei solare cu oglinzi Şi o reducere a duratei de viaţă corespunzatoare, daca în mod normal o instalaţie solara se amortizează în 10-15 ani iar panourile au o speranţă de viaţa de 20 ani, daca le reduci durata de viaţa de mai mult decât câştigi prin concentrare deja le scoţi din zona de profitabilitate. Vezi aici : http://energyinformative.org/lifespan-solar-panels/ Link spre comentariu
aureliu67 Postat Martie 20, 2015 Partajează Postat Martie 20, 2015 De ce reduci daca temperatura este mai mica decat la panourile normale? temperatura maxima este de 50 c. Mai mult nu rezista sticlasi curg lichidele afara. Mai degraba scade durata de viata a celulelor care se supraincalzesc decat cele care sunt mentinute reci. Sau Dvs sugerati ca unele celule ar putea suferi de fotofobie, sau nu ati studiat metoda si rezultatele, Daca imi scapa o varianta va rog sa-mi explicati ce ati avut in vedere prin scaderea dutratei de viata a celulelor si mai ales de ce Link spre comentariu
eugeniusro Postat Martie 20, 2015 Partajează Postat Martie 20, 2015 Tu prin racire forţata nu reduci temperatura în joncţiunea celulei, o reduci cel mai posibil pe partea din spate pe zona de suport, evident că va exista o zona de gradient termic şi evident temperatura de pe joncţiune va reduce durata ei de viaţă. Pe de alta parte un sistem de răcire are şi el costurile lui care vor creşte costul investiţiei posibil cu mai mult decât dacă ai folosi o suprafaţă dubla de panouri, sistemul de fixare devine mai complicat, se adauga şi sistemul de oglinzi cu fixarea propie, daca foloseşti un sistem de racire activa cu pompă vei consuma o parte din energie. În concluzie eu nu spun că nu e posibil tehnic, spun ca nu e viabil economic. Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 21, 2015 Partajează Postat Martie 21, 2015 Daca ne imaginam o instalatie cu panouri fotovoltaice montata intr-o camera (lumina vine printr-o fereastra special construita pentru acest scop) si o instalatie de racire (AC) atunci, e posibil, sa se obtina un randament mai mare a instalatiei solare. Un asemenea aranjament nu ar fi posibil in regim intensiv. "Vezi ce fac ăia mai mari, daca nu ai văzut pe nicăieri un câmp solar de ordinul MW cu dispozitive de răcire pe panouri, asta trebuie să îţi dea de bănuit, câmpurile alea sunt proiectate de echipe de specialişti şi fi convins că nu le-a scăpat nici o soluţie viabila care poate creşte randamentul instalaţiei." O asemenea idee nu as lua-o in consideratie tinand cont de ce realizari remarcabile au unii, asa zisi, amatori. (v. domeniul spatial, de ex.). Link spre comentariu
eugeniusro Postat Martie 21, 2015 Partajează Postat Martie 21, 2015 Alea sunt câteva excepţii, din acest motiv şi auzi de ele, de celelalte milioane de amatori care o dau în bară nu auzi nimic. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Martie 21, 2015 Partajează Postat Martie 21, 2015 (editat) Este clar ca nu ati studiat sistemul meu care functioneaza deja din anul trecut. Ma amuza ca multi isi spun parerea fara sa cunoasca sistemul. printre altele sistemul meu e mai original si mai complex decat va inchipuiti dvs iar caldura e bagata in calorifere. Pe de alta parte deja exista astfel de manouri (PV T) care se folosesc cu succes. Nu sunt raspandite nu din cauza ineficientei ci din cauza costurilor foarte mari. Eu am construit in regim de amator si ma declar multumit ca am reusit sa inving obstacolele Editat Martie 21, 2015 de aureliu67 Link spre comentariu
eugeniusro Postat Martie 21, 2015 Partajează Postat Martie 21, 2015 Am văzut treadul unde prezinţi sistemul tau, dar nu ma convins că este o soluţie viabilă, pe de alta parte pentru un hobby oricum nu conteaza costul sau randamentul. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Martie 21, 2015 Partajează Postat Martie 21, 2015 (editat) Tu prin racire forţata nu reduci temperatura în joncţiunea celulei, o reduci cel mai posibil pe partea din spate pe zona de suport, evident că va exista o zona de gradient termic şi evident temperatura de pe joncţiune va reduce durata ei de viaţă. Din ce scrie mai sus nu reiese ca cunoasteti ca celula se raceste si din fata si din spate de catre uleiul in care este imersata. si mai ales ca in acest tip de racire nu are cum sa existe in jonctiune diferenta mai mare de 10 C la o celula care are grosime de cateva zecimi de milimetru. Editat Martie 21, 2015 de aureliu67 Link spre comentariu
eugeniusro Postat Martie 21, 2015 Partajează Postat Martie 21, 2015 Daca raceşti şi faţa celulei mai ai pierderi de radiaţie şi acolo, în fine urmareşte videoclipul din link şi discutăm apoi pe marginea lui. https://www.youtube.com/watch?v=mBtDGE_Xir0&feature=youtu.be Link spre comentariu
aureliu67 Postat Martie 21, 2015 Partajează Postat Martie 21, 2015 (editat) Bineinteles ca fara pierderi nu exista castig. Insa imersarea in ulei a aratat ca doar prezenta uleiului intre geamul de sticla si celula a crescut tensiunea cu cateva sutimi de volti, deci respectiv si puterea. Concluzia, inlocuirea aerului cu ulei in spatiul dintre celula si geam creste puterea celulei datorita imbunatatirii indicelui de refractie. Drept dovada- folosirea uleiului de imersie la microscoapele optice la maririle cele mai puternice, Pe de alta parte daca omitem acest aspect se poate auga cu usurinta inca o oglinda ca sa compenseze pierderile daca apar. o oglinda nu se compara nici ca pret, nici ca montare cu panoul fotovoltaic,, Editat Martie 21, 2015 de aureliu67 Link spre comentariu
eugeniusro Postat Martie 21, 2015 Partajează Postat Martie 21, 2015 Urmareşte videoclipul că despre asta e vorba, randamentul celulei solare, vorbim după. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Martie 21, 2015 Partajează Postat Martie 21, 2015 nu am inteles mare lucru. E prea savanta chestia. Sa inteleg ca daca crestem iradierea nu creste si puterea? Eu nu am masurat amperajul insa cu cat e mai puternica lumina cu atat radiatorul diodelor e mai fierbinte Link spre comentariu
eugeniusro Postat Martie 22, 2015 Partajează Postat Martie 22, 2015 Cam aşa ceva, puterea este proporţionala cu tensiunea în gol (open circuit voltage) şi cu curentul în scurtcircuit dupa un grafic, tu trebuie să gaseşti pe grafic punctul de putere maximă (Maximum power point). Mai departe tensiunea în gol este data de o formula care ne arata o creştere cu iradianţa (ce intenţionezi tu să faci) dar scade cu temperatura. Temperatura creşte datorita recombinărilor dintre goluri şi electroni nu datorita creşterii curentului (recombinări Shockley Read Hall şi recombinari Auger), în termeni fizici la o recombinare electron-gol se emite un phonon (adică o cantitate de căldura). Pe de alta parte celulele solare comerciale sunt produse pentru a funcţiona în domenii uzuale de temperatură, peste o zona de temperatură materialele încep să se degradeze rapid, celulele solare folosite pe sateliţi sunt total diferite şi au alte costuri. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum