Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Punerea energiei electrice inapoi in retea

BazsoDombiAndras

Postări Recomandate

Da am avut şi ideea asta, de fapt am intenţionat să schimb bobinele în relee cu bobine la 24 V (sunt contactoare Moeller ce folosesc eu), şi alimentarea să o fac dintr-un alimentator de 24 V cc, condensatorul din alimentator urmând să asigure "inerţia" necesară pentru a nu simţi salturile de tensiune.

Instalaţia este acasă în ţară ,si alimentează doar iluminatul în acest moment, oricum la următorul upgrade o să schimb invertorul cu unul care o să gestioneze el direct comutarea de pe reţea pe baterii, ,intre timp am făcut rost de un set de baterii pentru automobile electrice ,si mă documentez ce sistem charger- invertor pot folosi pentru acestea.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Pai imi permit sa va recomand eu ceva.

Incercati Power Jack seria LFPSW

Scot sinusoida pura, au trafuri toroidale in interior, au charger si comuta de la baterie la retea functie de preferinte/setare.

Ca si electronica sunt robuste, destul de bine realizate, consuma putin (un invertor de 5Kw consuma cam 40wati dar si asta se mai poate ajusta)

Doar sa aveti in vedere ca puterea reala pe care o debiteaza este la jumatate din cat zice producatorul. (a se citi: 5Kw = 2,5Kw)

Editat de bratueduard
Link spre comentariu

nu vrea sa fure energia, are posibilitatea sa foloseasca energie alternativa si surplusul sa-l injecteze in retea. in Romania nu se poate decat daca ai minim 5kwh posibilitate de producere. dupa ce ai aceasta putere, trebuie sa mai ai puterea sa completezi aproximativ o tona de hartii. dupa ce le-ai completat, te opresti, fiindca nu faci parte din clubul "baietilor destepti". asa ca ramai cu cei 5kw pe care-i poti produce, dar nu ai cum sa-i stochezi. inchizi pravalia si iei curent de la EON, cu pretul pe care vor ei sa-l dea, nemaiavand alta alternativa. punct!

exista invertoare on-grid si off-grid, nu cred ca are rost sa traduc. la noi, se folosesc in special cele off-grid, cu cheltuielile suplimentare aferente.

Nu am citit tot topicul dar o s-o fac.

Eu le iau partea "baietilor destepti". Daca nu fiecare casa, dar 1 din 5 sau mai mult  ar produce 5kW pe care sa-i injecteze in retea (reteaua actuala...asta aveam, cu asta defilam) oare ce s-ar intampla ? Ce unealta (prajina, bici, telecomanda etc) ar trebui sa aiba dispecerul energetic pentru a strunii toti producatorii de energie electrica ?

Link spre comentariu

Daca nu fiecare casa, dar 1 din 5 sau mai mult  ar produce 5kW pe care sa-i injecteze in retea (reteaua actuala...asta aveam, cu asta defilam) oare ce s-ar intampla?

Ce s-ar intampla? Intreb serios. Ar fi o problema pt retea?

Link spre comentariu

Da, ideea e cat de "destepte" sunt aceste invertoare si cat control poate avea dispeceratul. Spre exemplu, pe o strada, sunt 2 producatori si alimenteaza, de fapt, pe cei din apropiere; daca sarcina se micsoreaza (scade consumul) pe care producator din cei 2 il opresti sau ii diminuez productia? Deasemenea trebuie ca protectiile invertoarelor sa fie setate in functie de multi factori care tin si de conditiile locale; nu mai spun ce protectii sofisticate sunt necesare retelelor. Eu cred ca, momentan, nu suntem pregatiti. Deasemenea s-ar putea ca toti producatorii sa fie contolati de dispecer prin reteaua de net (daca deja nu se face lucrul acesta) pentru ca, spre ex., daca se doreste o interventie pe retea iar producatorul "baga" din plin va puteti inchipui ce se poate intampla.

Sunt convins ca sunt mult mai multe probleme pe care eu nu le-am abordat.

Link spre comentariu

Daca discutam de producator cu scule ON-grid, Producatorul nu mai baga din plin daca se opreste reteaua pentru ca nu are ce sincroniza.

Fie ca se produce eolian ori cu panouri, invertorul se opreste automat daca nu exista tensiune pe retea.

Chiar daca sunt doi producatori ori doua invertoare in paralel, nu se vor sincroniza intre ele si implicit se vor opri ambele in lipsa tensiunii de grid.

Editat de bratueduard
Link spre comentariu

Gica70, orice sistem de producere de energie electrica trebuie sa poata indeplinii o serie de cerinte ca sa poata fi pus in functie in paralel cu reteaua nationala.

Printre protectiile cele mai importante pe care trebuie sa le faca invertorul ar fi:

deconectare la lipsa tensiune retea , deconectare la frecventa  mai mica si mai mare decat a reteaua (+-cateva procente) si multe altele.

Tine cont ca nu toate invertoarele pot face tot ceea ce se cere la noi si de asta unuii nu pot ajunge sa debiteze in retea. In plus tu trebuie sa demonstrezi ca acele cerinte le respecti si de cele mai multe ori asta se face destul de greu.

Daca cineva chiar e interesat sa isi monteze contor dublu sens si sa debiteze in retea ii pot da lista de cerinte electrica transilvania pe care trebuie sa le faca invertorul. Am facut un astfel de sistem anul trecut pentru cineva la serviciu, pentru 10kW instalati, si am cerintele din ATR.

Link spre comentariu

Spune-mi ce anume te intereseaza.

Am folosit panouri policristaline de 250W, 2 stinguri de cate 20bucati montate pe acoperis.

Am atasat o schema bloc, tot acolo vezi si tipul invertorului folosit. Am avut putin de lucru si cu acest tip de invertor pana am convins electrica ca poate face tot ceea ce ei cer.

Ca si preturi te pot ajuta mai putin pentru ca eu ma ocup de partea tehnica-proiectare.

Posted Image

Link spre comentariu

Nu o sa pun contractul clientului aici. Spune-mi ce anume te intereseaza, partea de racordare la retea (conditiile din ATR), sau partea cu sumele primite la injectarea puterii in retea?

Poate iti pot raspunde punctual la unele intrebari.

Multa lume crede ca daca injecteaza putere in retea primeste acelasi pret ca cel care il plateste el la electrica. Sau daca daca el consuma 100kwh si injecteaza in retea tot atat nu o sa aibe de plata nimic ca ce a luat din retea a pus inapoi.

Gandirea asta e total gresita. Tu ca si producator mic pe JT o sa primesti cam 25% din pretul pe kW al electrica pe care il ai tu pe factura.

Explicatia este destul de complicata. kW de la electrica contine multe taxe ( serviciu transport, distributie IT, distributie MT, distributie JT, servicii de sistem, aciza, si alte taxe) kW produs de tine nu contine aceste taxe, de aceea este mai ieftin)

Link spre comentariu

asta ştiu, problema e alta, cum se facturează ce produci? trebuie sa ai firmă ceva fiindca trebuie sa platesti impozit, TVA, accize pe ce produci, sau nu se permite să ai productie excedentara faţa de consum şi doar ţi se permite să acoperi o parte din consumul tau (în acest caz practic foloseşti reteaua ca pe un acumulator)

Link spre comentariu

Ai nevoie obligatoriu de o forma legala. Tu produci niste bani, si statul trebuie sa te impoziteze. Din regulamentele de la ANRE imi amintesc ca se poate in anumite cazuri sa fi si PFA.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări