Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Punerea energiei electrice inapoi in retea


BazsoDombiAndras

Postări Recomandate

Buna ziua!

 

Incerc sa-mi formez o idee despre cum as putea "pune inapoi" in reteua de 230V energia electrica produsa de un panou solar.

 

In primul rand este nevoie in mod clar de un invertor, care transforma DC12V sau DC24V in AC230V. Exista asa numitele "grid tie inverter" (cunosc doar denumirea in limba engleza), care au intrare de DC si iesire de AC. Se sincronizeaza la tensiunea si frecventa retelei principale de 230V si "pun inapoi in retea" curent la tensiunea, frecventa, etc care se potrivesete cu cea din reteaua principala. Ba chiar sunt "inteligente" in sensul ca produc o tensiune putin-putin mai ridicata decat cea din retea, astfel consumatorii vor lua curent in primul rand de la aceste invertoare si numai dupa accea din retea.

Puteti viziona un video despre un asemenea aparat aici: https://www.youtube.com/watch?v=hANi5NbcY5g

 

Aceste invertoare grid-tie sunt capabile sa "pompeze" curent inapoi in reteaua principala, in afara retelei din casa, atunci cand consumul din casa este mai mic decat capacitatea invertorului. De exemplu daca am un astfel de invertor de 300W, atunci daca in casa am un consum total mai mic de 300W pe moment, atunci restul curentului iese in reteaua principala, in afara retelei din casa. Daca reteau din casa este contorizata cu un aparat care poate functiona in ambele directii atunci contorul va merge in sensul opus. Daca acest contor este unidirectional, atunci, din cate am inteles, curentul tot va merge in reteua exterioara dar practic se va vinde gratis catre furnizor pt ca nu va intoarce contorul in sensul opus.

 

Si aici incep intrebarile grele.

1. Eu momentan am un contor obisnuit (standard) de la Electrica, tipul acela care are un disc care se invarte. Oare acest contor poate merge in sensul opus? Daca poate, atunci este permis (legal, etc.) sa pompez electricitate inapoi in retea si astfel sa intorc contorul inapoi, sau e nevoie de ceva permise aditionale, contract special cu Electrica, etc.?

2. Daca acest contor nu este capabil sa se roteasca in ambele sensuri dar eu mizez pe faptul ca in casa intotdeauna voi avea consumatori ai caror consum total va depasi capacitatea invertorului (in exemplul de mai sus presupunem ca invertorul poate oferi max 300W dar in casa mai tot timpul exista un consum de 300W sau mai mult), atunci pot folosi invertorul in reteaua noastra fara nicio temere sau problema? Bineinteles ca ar fi vorba de un grid tie inverter care se sincronizeaza la 230V/50Hz, etc. Altfel spus, oare chiar e atat de simplu, bag iesirea invertorului in priza si acesta imi preia o parte din consum (si astfel folosesc mai putin din reteua principala)? Nu am nevoie de ceva componente speciale in reteua din casa? Toate sigurantele obisnuite, etc sunt OK? Nu se va defecta contorul sau altceva? Presupunem ca invertorul produce curent electric care are tensiunea, frecventa, faza, tot tot tot corspunzatoare, nu decalate sau cu valori gresite.

 

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Link spre comentariu

După cîte înţeleg ,vrei să "furi" energie electrică, n-am nimic împotriva acesteia,energia electrică ar trebui să fie gratuită pentru toţi :) . Dar dacă vom gîndi mai empiric, crezi că aşa ceva este posibil? Ideea pe care o ai nu prea are logică... Montezi invertorul la reţea,poţi să consideri deja că ai 2 surse de curent electric alternativ montate în paralel.  Imposibil aşa ceva

Link spre comentariu

nu vrea sa fure energia, are posibilitatea sa foloseasca energie alternativa si surplusul sa-l injecteze in retea. in Romania nu se poate decat daca ai minim 5kwh posibilitate de producere. dupa ce ai aceasta putere, trebuie sa mai ai puterea sa completezi aproximativ o tona de hartii. dupa ce le-ai completat, te opresti, fiindca nu faci parte din clubul "baietilor destepti". asa ca ramai cu cei 5kw pe care-i poti produce, dar nu ai cum sa-i stochezi. inchizi pravalia si iei curent de la EON, cu pretul pe care vor ei sa-l dea, nemaiavand alta alternativa. punct!

exista invertoare on-grid si off-grid, nu cred ca are rost sa traduc. la noi, se folosesc in special cele off-grid, cu cheltuielile suplimentare aferente.

Link spre comentariu

Ce vrei tu să faci e un lucru posibil în țări cu o economie sănătoasă, nu trebuie să mai dau exemple.....

În țara în care eu trebuie să-i plătesc în rate producătorului (,,certificate verzi,,) tehnologia pe care el o folosește ca să producă curentul pe care mi-l vinde tot mie.....n-ai să vezi așa ceva.

Ar trebui să ieșim cu toții și să terminăm o dată pentru totdeauna cu acest sistem național de furat banii oamenilor pe față.....că se numește Renel sau cum morții măsii i-o mai zice  :nerv

Editat de validae
Link spre comentariu

In primul rand va multumesc tuturor pentru raspunsuri!

 

Nu, nu vreau sa fur curent! Dinpotriva, vreau sa produc curent si sa-l vand, sau macar sa mi-l scad din consumul de la reteaua nationala.

 

Stiu can la noi asa ceva nu se prea putea face in anii trecuti, dar cu cateva luni in urma am fost la un targ de energie alternativa si acolo una dintre firme se lauda ca poate realiza un astfel de sistem si ca exista ceva lege noua prin care reteua nationala este obligata sa preia curentul produs de mine. Insa nu gasesc nicaieri informatii privind pretul la care s-ar prelua energia. Din pacate cred ca eugenbt are dreptate si ca intr-adevar acest lucru implica o tona de hartii completate, dupa care daca nu dai ceva spaga la persoanele potrivite, nu se va rezolva in vecii vecilor.

 

Da, domnule validae, ar trebui sa iesim in strada cu totii si sa scapam de tot sistemul care ne "conduce". Din pacate lacomia, coruptia, etc sunt infiltrate atat de adanc in societatea noastra, incat vor trece multi ani pana cand copii nostri poate vor fi destul de multi cu gandirea limpede si vor reusi acest lucru. Deocamdata majoritatea poprului are mintea incetosata si n-ai cu cine...

 

Dar haideti totusi sa ne gandim la cazul in care as folosi un astfel de grid tie inverter, care, sa zicem ca imi pune inapoi in reteua din casa 300W in mod constant (teoretic vorbind, bineinteles). Atat timp cat eu am consumatori care au un consum total de peste 300Wh, n-ar trebui sa fie problema, corect? Si in momentul in care as deconecta toti consumatorii (consum total 0), cei 300W produsi de grid tie inverter s-ar pierde cred, afara in reteaua exterioara (nationala). Raman intrebarile:

 

Contorul standard cu rotita s-ar roti inapoi? Bineinteles ar trebui sa am grija sa nu se observe atat timp cat n-am contract special, etc. Dar eu banuiesc ca oricum nu se roteste inapoi, deci tot ce bag inapoi in retea, bag gratis. Exista vreun risc de a defecta contorul sau alta componenta din reteaua din casa? Sa nu uitam ca acest invertor special furnizeaza o tensiune putin-putin mia ridicata decat cea din reteua nationala, fapt care ar trebui sa forteze consumatorii sa consume in primul rand de la invertor si doar dupa aceea din reteua globala.

Link spre comentariu

din ce stiu eu singurele contoare care se invart inapoi si inregistreaza inapoi sunt cele antice, cu carcasa metalica , gri , cu geam de sticla in fata. se invart inapoi si numara tot inapoi.

cele cu carcasa de plastic incolor si cu disc, se invarte discul inapoi dar inregistreaza inainte, deci tot ce injectezi in retea platesti tot matale :) .

daca aveti tot timpul un consum mai mare decit produce invertorul atunci ar trebui sa consumati doar ce e in plus fata de invertor de la eon ( in conditiile incare produceti acea putere ca daca e noapte si aveti panouri solare sigur nu o sa produca )

-invetorul se pune direct in priza, acele modele au chiar cablu de alimentare si nu priza ca cele off-grid.

Link spre comentariu

Eu am un contor mai nou, montat cu vreo 4 ani in urma pe gardul de pe strada, mai marisor, cu cracasa de plastic alba (sau gri deschis parca), cu rotita care se invarte. Deci se invarte inapoi, dar inregistreaza tot in plus, nu in minus? Asta e chiar culmea :) S-au gandit la toate "baietii". Nesimtire la patrat!

 

Da, invertorul grid tie intra direct in priza. Trebuie avuta un pic de grija, pt ca astfel se poate pacali siguranta si se poate suprasolicita cablul din perete, dar atat timp cat cunosc capacitatea de transport a cablurilor si am grija sa nu o depasesc, n-ar trebui sa fie problema. Sunt nedumerit doar in legatura cu contorul. cine stie ce componente contine, n-as vrea sa se defecteze cumva si dupa accea sa fiu nevoit sa dau explicatii la "baieti"...

Link spre comentariu

daca dvs aveti contorul la poarta e f simplu, firda pina in casa cred ca e de cel putin 4mm sectiune, aluminiu si duce fara frica 30A, asa ca puteti pune invertorul direct in locul sigurantelor care intra in tabloul general,

ideea e ca daca produceti mai mult decit consumati atunci o sa platiti tot dvs la eon ca le dati curent.

de vazut ca se invarte invers nu are cum sa vada si nu intereseaza pe nimeni atat timp cat nu afecteaza contuarul si acesta se invarte tot inainte ca si consum.

Link spre comentariu

Intr-adevar imi intra in casa de la poarta cu cablu de cupru (nu aluminiu) solid, de 4mm2 sectiune. La poarta am o siguranta principala de 32A. eu personal as fi dormit mai linistit nopatea daca ar fi intrat cu cablu de 6mm2, dar asa a facut electricianul.

 

Cu montatul invertorului in asa fel incat sa fie cuplat exact in fata sigurantelor (practic pe capatul din casa al firelor principale care vin de la poarta) e mai greu, pentru ca firele de la panourile solare imi intra intr-un loc diferit, intr-o alta incapere, la vreo 15m distanta (masurata pe cablu). Acolo am si bateriile, etc. Am acolo o priza unde as conecta invertorul acesta special. atat timp cat acesta complementeaza curentul din reteaua principala cu doar 300W, n-ar fi niciun pericol, pt ca peste tot in perete am cabluri de 2.5mm2  (si 4mm2 la pita electrica). Acestea, din cate stiu ar trebui sa suporte lejer 15A (respectiv 24A), deci acei 300W in plus (1.3A in pus) care nu ar trece prin sigurantele consumatorilor (care nu ar contribui la curentul maxim care decupleaza sigurantele consumatorilor), ar constitui un plus minor, care nu ar trebui sa incalzeasca prea mult cablurile in perete. Oricum problema apare doar atunci cand consumatorii solicita la max (sau apropape la max) cablurile din perete, si nu prea e cazul. Totusi, daca as avea un grid tie inverter din acesta nu de 300W ci, sa zicem de vreo 1500W, atunci probabil ca m-ar ingrijora deja acest "hack" si as cauta sa rezolv situatia intr-un mod sigur, fara pacalirea sigurantelor.

 

Scriu astea doar de dragul teoriei. In practica nu am inca nici un fel de invertor (grid tie sau off grid), ma gandesc doar la posibilitati. Cand am construit casa, am pus in perete si fire in plus, peste tot, pentru u circuit alternativ pentru energie solara. Deci practic am posibilitatea sa-mi leg toate luminile pe acest circuit total separat de reteua nationala si as putea sa le operez de pe un invertor obisnuit off-grid. In acest caz ar trebui sa caut ceva comutator cu 6 poli pentru panoul de siguranta, unde as putea computa toti consumatorii ba pe circuitul national ba pe circuitul solar. Practic mi-ar trebui un ditamai comutator care suporta 230V, 32A, care sa mute contactul consumatorilor (simultan cle doua fire) ori la reteua nationala, ori la cea solara. Astfel as tine consumatorii (cel putin iluminatul) pe reteua solara si daca s-ar descarca bateriile solare, cu o singura miscare le-as muta pe reteua nationala. Ideea e buna, numai nu stiu daca exista un astfel de comutator si stua cam prost cu spatiul in tabloul electric principal...

Link spre comentariu

Am facut un modul de monitorizare special pentru chestia asta cu invertorul on-grid:Daca panourile produc mai mult decat consumul din casa diferenta se duce prin PWM intr-un consumator separat(boiler electric, etc)Daca consumul e mai mare decat productia, diferenta se ia din retea.

Exista un alt modul cu doua relee SSR, unul in PWM, celalat on-off-de exemplu vara, s-a incalzit apa din boiler ca sa nu pierd energia, pornesc un aer conditionat.

Pragurile de setare ale consumului, puterea comandata in PWM sau ON-OFF sunt setabile din program.

In cazul invertorului off-grid, pentru comutarea de pe retea pe baterii nu trebuie"ditamai" comutatorul , ci un releu SSR si un invertor cu functie de UPS.

Detalii pe PM

post-186518-0-69582900-1417620556_thumb.jpg

post-186518-0-05581200-1417620571_thumb.jpg

Editat de rinaldoparaipan
Link spre comentariu

MaesTTro scrie:

Montezi invertorul la reţea,poţi să consideri deja că ai 2 surse decurent electric alternativ montate în paralel. Imposibil aşa ceva

Pe asta de unde aţi mai scos-o ?!!De la Westinghouse încoace (adică de pe la 1886) punerea în paralela transformatoarelor este o practică nu numai curentă, dar şi vitalăpentru orice sistem electroenergetic.Mai mult de-atât, chiar şi generatoarele (sincrone) se pun în paralel.Condiţiile (simultane) de cuplare sunt şi ele extrem de clare:- să aibă toate aceeaşi tensiune şi frecvenţă- succesiunea fazelor să fie aceeaşi- în momentul cuplării tensiunile lor să fie în fazăAşadar, afirmaţia dvs. este complet gratuită, în necunoştinţă de cauză.
Link spre comentariu

Contoarele moderne numara numai inainte ca metoda antifrauda, bobina de curent poate fi legata si invers.Mi se pare ciudata ideea de a lega sursa solara pe reteaua de iluminat. Casa nu are geamuri? Mai bine la o masina de spalat, un aspirator, frigider, etc.

Link spre comentariu

Mi se pare ciudata ideea de a lega sursa solara pe reteaua de iluminat.

da poate omu aprinde becurile si seara :))

folositi becuri de 24V si 70w cu filament -1leu/buc si nu mai utilizati invertorul , sau economice cu led dar acestea sunt scumpe. 40lei de 3w putere consumate, eu am puse cite 2 si nu sunt cit un bec de 100w cu filament.

Link spre comentariu

MaesTTro scrie:Pe asta de unde aţi mai scos-o ?!!De la Westinghouse încoace (adică de pe la 1886) punerea în paralela transformatoarelor este o practică nu numai curentă, dar şi vitalăpentru orice sistem electroenergetic.Mai mult de-atât, chiar şi generatoarele (sincrone) se pun în paralel.Condiţiile (simultane) de cuplare sunt şi ele extrem de clare:- să aibă toate aceeaşi tensiune şi frecvenţă- succesiunea fazelor să fie aceeaşi- în momentul cuplării tensiunile lor să fie în fazăAşadar, afirmaţia dvs. este complet gratuită, în necunoştinţă de cauză.

Mulţumesc că m-aţi corectat, tot ce este posibil că nu am idee despre aceasta, mi-am expus propriul punct de vedere.

Link spre comentariu

Salutare!

 

Va multumesc din nou pentru raspunsuri :)

 

Cu ideea de a folosi curentul electric generat de panourile solare pentru iluminat m-ati inteles gresit :) Nu vreau sa irosesc energia aprinzand becurile ziua. Din contra, vreau sa stochez energia intr-un acumulator si sa o folosesc noaptea. Peste tot in casa am becuri cu LED la care se poate seta intensitatea luminii pana la max 900 lumeni din telecomanda. La 900 lumeni consuma doar 9W si cu scaderea intensitatii luminii consumul de curent scade exponential, deci practic pot sa le folosesc lejer la consum de 5W pe bec si sa am lumina bunicica in casa.

 

Totusi ideea asta are o problema din punct de vedere financiar. Cunoscand valorile de iradiere solara pentru zona in care locuiesc si pentru pozitita acoperisului meu, am calculat ca un panou fotovoltaic de 100W ar produce max 100 kWh curent electric pe an. Daca mai luam in calcul tot felul de pierderi in sistem (inclusiv la conversia pe 230V) si incercam sa fim realisti, ar ramane cam 75 kWh pe an. Eu in ziua de azi platesc cam 0.55 RON pe kWh. Asta inseamna ca un panou de 100W ar produce curent in valioare de aproximativ 40 RON/an. Panoul costa astazi cam 500-600 RON, de unde rezulta ca as recupera investitia in 12-15 ani. Dar aici vorbim numai de investitia in panou! Panoul are o durata de viata estimata la 30 ani, deci practic in a doua jumatate am curent gratis. Daca ne mai gandim ca e probabil sa se scumpeasca curentul in viior, putem spune ca merita din plin sa fac asta. Problema e ca din momentul in care e neoie si de un acumulator in sistem, deja termenul de recuperare a investitiei creste de la 12-15 ani la approximativ 30 de ani pentru ca bateria costa cel putin cat panoul solar, ba chiar mai mult. Sa nici nu mai vorbim de costul regulatorului de incarcare, al invertorului, etc.

 

Asadar un scop principal ar fi eliminarea bateriei din sistem, ceea ce poate insemna un singur lucru: pomparea curentului produs de panouri in reteua de 230V din casa atunci cand acest curent este produs, nu stocarea in baterie. Si aici incepe sa ma intereseze tot mai mult ideea domnului rinaldoparaipan cu device-ul acela inteligent care redirectioneaza curentul ba la consumatorii care au nevoie de el, ba intr-un buffer. Din pacate nu prea inteleg ideea lui deocamdata in detaliu, trebuie sa incerc sa aflu ce sunt releele SSR...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări