Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pentru pasionatii de lampi

Kosmin

Postări Recomandate

Gresesti profund! Cei mai multi au pe site-ul lor o "istorie" a sistemelor avute! Majoritatea au bricolat si bricoleaza puternic aparatura proprie, dar, tocmai pentru ca sunt de profesii diverse, intai se documenteaza puternic si apoi actioneaza. Faptul ca au un suport financiar bun ii fac sa acceada la produse scumpe, dar, oricat ar parea de absurd, e mult mai greu sa faci un amp. simplu, cu 20 de componente, cu tuburi, si mult mai usor sa faci o paranghelie HI HI END cu o galeata de componente chinezesti! E infinit mai greu sa bricolezi un horn sau un pick-up scump decat sa "tunezi" aparatura de serie , cu rezultate inchipuite, schimband electroliticii sau doua operationale! Cred ca emiti pareri nefondate, lucru de altfel obisnuit pe forum! :goodman: Dar opiniile astea trag inapoi, doar sutul in cur forteaza pe oricine sa faca un pas inainte.In tara lor am avut ocazia sa intalnesc multi melomani, intre care si un membru al aceastui club de la Salonic. Fara a dispune de resurse materiale mari, tot avea un sistem impresionant, pe care, aici s-ar plati peste 100.000 euro! Iar amplificatorul, incintele si pick-up-ul erau bricolate puternic, part intregi fiind reconstruite. Omul era .......un sarac cu duhul, profesor de literatura si istorie antica.!La noi inca prevaleaza ideea ca nimeni nu poate depasi JBL 100 sau mai stiu eu ce stupiditate, ca trebuie sa fii savant, oricum nu roman, ca sa poti lipi doua sarme, altfel lipitura nu e audiofila. Conceptia este raspandita atat la cei care nu se pricep cat si la cei care se pricep sa faca ceva, dar nu au taria de a sustine ceva. Mentalitate pur romaneasca!

VTP, indiferent de parerile despre oameni si forumuri, sau de supararile tale, cred ca faci o confuzie.Imaginea - nu ma indoiesc ca reala si corecta- pe care ti-ai format-o in legatura cu persoana respectiva pe care ai cunoscut-o personal, s-a impus, poate prin generalizare, fata de ceea ce descria filmuletul... altfel acolo nu este vorba deapre "majoritatea" pe care ai mentionat-o...La ce te referi in legatura cu "bricolajul" sau DIY? La power conditionerul (PC) de xxxxx mii de Eu al carui digit cel mai putin semnificativ al afisorului de tensiune care nu fluctua il facea pe utilizator sa afirme ca trebuie neaparat ca tensiunea de alimentare sa fie....., altfel se intampla.... ?! Ca persoana de care mentionezi, ca si altii, poate bricola in regim DIY aparate care in mod normal ar costa 100.000 Eu e ok, bravo lor, numai ca nu prea are legatura cu subiectul. Ai ascultat cu atentie ce spuneau?Pai unii dintre ei ziceau ceva tocmai despre cheltuieli, si nu de 100.000 de Eu cum spui, ci de 150.000 Eu si respectiv 250.000. [nu am putut sa nu observ o oarecare jena pe fata unei consoarte de-a lor ce era acolo de fata la intrebarea si raspunsul dat].Este acesta "bricolajul" sau DYI-ul de care mentionezi, are vreo legatura cu el?!Eu cred ca are mai degraba legatura cu "sunetul" argintului din cablul de alimentare ;-) si ca "bricolajul" in cazul respectiv seamana mai mult a "imperechere" intre aparate, cabluri si boxe, insotit de ceva modding: exista chiar si o afirmatie clara acolo, potrivit careia, audiofilul respectiv nu poate concepe ca amplificatorul X sa functioneze cu alte difuzoare decat nu stiu care, altfel....; este un gen de pseudo-DIY la fel de la moda azi ca si "shopping-ul" adoptat acum cu mare entuziasm ca si hobby de catre unii dintre mioriticii de langa noi, iar ca "documentatie" cred ca s-au potrivit in mare parte si niste cataloage audio si pagini de internet. Altfel, respect pasiunea si experienta de care ei dau dovada in alcatuirea sistemelor lor audio, si se observa ca au avut ceva pe mana la viata lor si chiar experienta de modding asa cum spui si tu... Cat despre afirmatia din postul respectiv, pe care o consideri nefondata, mi-o mentin: chiar si dintre cei mai putin cunoscatori, daca unii dintre ei ar sti ca acel Power Conditioner contine in interior un simplu amplificator de mare putere de joasa frecventa, si acesta inca fara legatura nici macar cu notiunea de Hi-Fi (la numai 50-60Hz, cu armonice puternice generate de chiar redresorii din sarcini), cu amplitudinea si frecventa semnalului de la iesire stabilizate/comandate, multi ar opta pentru DIY in loc de a a-l cumpara la pretul unei masini de serie... Dar tocmai faptul ca ei nu cunosc acest lucru, ii face enorm de fericiti, lucru care, in aceleasi conditii, mie si poate chiar si altora ne-ar fi imposibil ;-) tocmai asta am scris anterior, si aceasta este argumentatia.Da, faptul ca in zilele de azi cele mai aprinse discutii audiofile se refera la cabluri (mai ales cele din argint si eventual cat mai scumpe) este determinat tocmai de gradul de cunostinte disponibil: pentru majoritate, singurele "aparate" disponibile pentru "tuning" au ramas cablurile, conectorii si ... prizele! Restul sunt... cutii negre sau argintii in care, asa cum afirmi, numai electroliticii si AO mai sunt accesibili pentru "tuning", si aceia numai unora! Numai ca acesta situatie era chiar de asteptat a se intampla odata si o data in aceasta evolutie tehnica rapida...
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Shambala

4

• VTP

4

• MiniTehnicus

2

• Ovidanie

2

Top autori în acest subiect

@ TraianB,OK! Grecii aia sunt niste TAMPITI! Noroc cu noi, romanii!For me the subject is closed!

Cu toata stima, dar...Din nou lasi sa se intealeaga ceva ce eu si nici altii nu am spus.Nu am spus ca persoanele respective sunt asa cum mentionezi, dar, desi am toata admiratia pentru ei, nu le consider genii, cu atat mai mult cu cat in tehnica audio este putin probabil sa se poata vorbi despre asa ceva, mai ales in situtia concreta prezentata in film. In legatura cu preturile pe care le-am spus anterior, imi cer scuze, am urmarit din nou filmul: am gresit, nu era vorba despre 250.000 Eu ci de 200.000 GBP, adica vreo 300.000 Eu... Daca la suma aceasta inca mai crede cineva ca este vorba despre bricolaj, DIY, componente electronice etc, acela nu are decat sa urmareasca numele firmelor inscrise pe etichetele vizibile ale unor aparate, si in general aparatele implicate, power conditioner-ele, cablurile, etc. La un moment dat, ceea ce se specifica acolo cu mandrie ca fiind "bricolat" si DIY este ... inelul metalic ce se aseaza peste marginea discului/platanului, altfel Amplifier Research si alte firme cu nume respectabile in audio, care confirma dar si explica sumele mentionate "sunt la ele acasa" acolo in film... sunt chiar asa de greu de observat aceste lucruri, sau nu vrem sa le vedem?!Subiectul topicului este un simplu dar concret filmulet, ce prezinta o situatie concreta, cu aparate, persoane si afirmatiile lor concrete (pe care unele le-am si mentionat explicit anterior), si nu o discutie despre audio, cu cine, ce am discutat, cine, ce si cat de bine bricoleaza, etc. Despre concretul respectiv am comentat in posturile mele anterioare, iar atunci cand am facut altfel, am facut-o numai in conexiune cu acel concret.In legatura cu "noi, romanii" depre care mentionezi, CT Popescu avea dreptate: daca nu esti de acord cu argumentele aduse de cineva, poti sa transmiti romaneste mesajul "X este tarfa" (de exemplu) pur si simplu scriind pe prima pagina a unui ziar "X NU este tarfa"... mie personal imi pare rau ca asa ceva se intampla, dar in schimb incep sa inteleg ce-i cu parerile nefondate, despre care ai mentionat...
Link spre comentariu

Daca urmaresti tot continutul site-ului lor, se poate vedea ca fiecare a evoluat, cum a putut si cum l-a dus capul, cu mai multi sau mai putini bani sau DIY. Cum unii sunt departe de meserie, vor veni cu cabluri la Cernavoda dupa curent, sau, cu galeata! Oricum, nu prezinta importanta

Link spre comentariu

VTP vrote: Daca pastrezi o calitate buna si lucrezi ingrijit, obtii rezultate excelente cu un cost decent.

La asta m-am referit cand am spus ca nu trebuie sa-i invidiem prea tare pe cei care isi prezentau echipamentele in film si nu este neaparata nevoie de a cheltui sume mari pentru a avea un sistem HI-FI acasa. Iar faptul ca marea majoritate nu erau electronisti ci doar audiofili nu a fost in intentia mea sa fie o critica, doar am vrut sa scot in evidenta faptul ca nu au timp ( si unii nici chef sau nu-i intereseaza electronica) sa construiasca totul de la zero si este mai rapid sau mai eficient sa cumpere blocurile din care mai apoi asambleaza sistemul audio. Am vrut sa scot in evidenta un singur aspect si anume ca se poate realiza un sistem bun si cu o suma mai mica dar la aceeasi parametri tehnici.Un exemplu simplu ar fi despre elementul cel mai important, traductorul acustic.O vizita la magazinul Muzica sau la altele de profil te poate facefericitul posesor al unei perechi de boxe realizate de o firma recunoscuta in domeniu dar si sa cheltuiesti cateva mii de euro pe ele.Daca nu esti dispus la asemenea cheltuieli, aceleasi performante se pot realiza si prin construirea acelei perechi de boxe si in acest caz suma cheltuita se reduce mult dar se investeste in schimb multa munca.De multe ori se ajunge sa aiba performante comparabile sau mai bune cu perechea de boxe de care ai fost incantat cand le-ai cumparat. Celalalt aspect important este rezultatul, adica sistemul in functiune pentru a reda muzica.Analogia cea mai simpla este urmatoarea: Pentru a obtine rezultatul la o inmultire abcd x zywf= tqsrSe ia o foaie de hartie si se trece prin etapele intermediare la care se inmulteste fiecare cifra din al doilea numar cu fiecare cifra din primul iarrezultatele intermediare se aduna si se obtine rezultatul final.Daca se foloseste un calculator de buzunar se introduc datele si se obtine rezultatul.Pentru unele persoane este mai usor sa foloseasca calculatorul iar pentru altele sa ia o bucatica de hartie si sa faca calculele.Asa este si cu sistemele audio, unii cheltuie sute de mii de euro pe ele, altii cu mult mai putin cu rezultate comparabile.Nu trebuie sa ne punem cenusa in cap doar pentru faptul ca unii au realizat sau au fost norocosi sa poata sa dispuna si sa cheltuie sume importante pentru a realiza un sistem audio pe gustul lor.Intotdeauna se gasesc mai multe solutii pentru rezolvarea unei probleme si fiecare o rezolva in stilul personal stiind rezultatul la care trebuie sa ajunga.
Link spre comentariu

Traian B - ti-am citit cu interes posturile de pe hi-fi.ro (nu cred sa-mi fi scapat multe) si am tot respectul pentru pregatirea ta.

In aceste conditii, ma mira afirmatiile tale. Sincer, ma asteptam sa fii mai realist viz-a-vis de dificultatile unor realizari DIY de mare clasa.

Sigur ca - cel putin teoretic, se poate, dar practic e la limita [im]posibilului - sau cel putin dincolo de cea a rentabilitatii - sa iti construiesti singur sculele.

Poate ca un Power Conditioner e mai usor de facut, desi chiar si asa, o scula de 2-3000W nu e deloc simpla sau ieftina.

Dar un amplificator (hai, si preu), un DAC, sau niste incinte care sa sune cu adevarat precum cele de zeci de mii de euroi sunt realizari care pot sa iti ia ani multi pana sa le reusesti de unul singur.

Si ma indoiesc serios ca fie si un inginer mecanic FOARTE BUN sa reuseasca sa faca un pick-up - din aceeasi clasa cu cele incriminate.

Cate difuzoare (si cati mii de euro) ar trebui sa incerci pana sa spui ca ai scos ceva comparabil cu ... un Magellan Concerto, sa zicem ?

In plus, la experienta ta, ar trebui sa stii deja ca nu e deloc ieftin, totul ajungand pana la urma - in cel mai bun caz - la o fractiune din costul produsului industrial de la unul din fabricantii de mare clasa.

Si cand spun asta, ma refer la nenumaratele incercari pana obtii ceva conform asteptarilor, ceea ce costa.

Si costa atat de mult cat majoritatea celor de pe acest forum nici nu viseaza - vorbesc de componente de calitate.

(La incinte, daca te apuci sa faci incercari, poti sa iesi si peste suma)

Pretul unei scule [bune] inseamna nu doar suma preturilor componentelor acesteia, ci si a tuturor acelora folosite pana a ajunge la versiunea finala.

Ca idee, un amic (electronist foarte bun) s-a straduit sa faca un amplificator clasa A cu tranzistori - de foarte buna calitate.

Dupa cateva luni de munca crunta si vreo 2000 de euro cheltuiti s-a oprit pentru un timp din lipsa de fonduri, fiind inca destul de departe ce ceea ce se astepta sa obtina. (Probabil la inca 1-2000 euro distanta :smt003 )

Cine de la noi are la dispozitie si banii, si acele mii de ore necesare unui astfel de proiect ?

Si cine se poate inhama sa faca - ca hobby - un intreg lant audio care sa rivalizeze cu cele de 100 sau 200.000 euro ?

Mai mult decat atat - acei audiofili (de fapt melomani) aveau mai multe sisteme, cel putin 2-3, evident dedicate cate unui tip de sunet, respectiv muzica.

PS - Ai vazut monoblocurile cu lampi facute de Felix - stii ca a refuzat cel putin o oferta de vanzare pt. 3 sau 4000 euro ?

PS 2 - Nu vorbesc din burta, am peste 10000 euro investiti in DIY, si inca sunt departe de a fi multumit.

Link spre comentariu

MiniTehnicus - ma tem ca esti inca putin alaturi de audiophile path : nu este, nu a fost si nu va fi niciodata vorba de incinte de mii de euro ci de zeci de mii de euro. Este o MARE diferenta !

Rezultatele NU sunt comparabile, sau, daca tii totusi sa o faci, diferenta de calitate este cam aceeasi - mai multe ordine de marime.

Sorry, dar asta e.

Daca nu ai fost vreodata la Iura sau la Paul H. sa asculti scule adevarate, ar merita sa o faci. La Muzica e "parfum", florile sunt la ceilalti :yawinkle:

PS 3 - Nu cred ca e vorba de invidie, ci doar de intelegere. Nici ei nu se invidiau " ...So much ?! I should kill myself! " :weedman: (zicea cel ce isi dorea o casa pe malul marii)

Link spre comentariu

@shambalaai dreptate in ceea ce spui... dar ai inteles gresit postul meu....Am insistat ferm ca DIY nu este implicat acolo, doar atat, si nu am afirmat si nici macar nu am lasat sa se inteleaga ca am vreo pretentie (si cu ce drept as fi facut-o?!) sau macar ca ar fi trebuit sa fie ceva DIY acolo!!!Daca nu este DIY (este doar o constatare), nu inseamna ca ar trebui sa fie ceva DIY...Ceea ce am afirmat (si repet aici pentru a 3-a oara) este ca oamenii pot fi foarte fericiti privind afisajul digital al unui power conditioner, cum "sta fix" acolo si cum asta ar garanta 50% din calitatea sunetului (cam asta afirma extrem de sigur cineva in film)... In legatura cu chiar asta ii invidiez, eu nu as putea fi asa de sigur si de fericit in legatura cu afirmatia respectiva... Da, daca s-ar cunoaste numai ca un PC ar fi muuult mai usor si mai ieftin de facut decat un final "bun" de 100W cu tuburi si transformator...Si unii dintre cei ce construiesc finale audio pe tuburi sunt foarte fericiti inghesuind finalele una langa alta sau plasand suprafete reflectante cromate in apropierea finalelor, ce frumos se vad... dar cunosc ei oare cu cat s-au redus astfel posibilitatile de disipatie reala prin radiatie termica anodica, datorita reflexiei in acele suprafete sau radiatiei de la un anod catre altul?!Despre acest tip de fericire vorbeam, despre adevaratul si pozitivul sens (acelasi cu sensul ei biblic) al expresiei "fericiti cei saraci cu duhul", nu despre sensul negativ al ei! Daca cunosti intradevar sensul biblic al acestei expresii, atunci sigur ai inteles... La urma urmei si eu as proceda la fel, se vad frumos tuburile, asta chiar daca am vazut realizari profesionale in RF cu tuburi GU50 inchise in interiorul unui radiator metalic vopsit megru mat la interior, cu aripioare de racire la exterior si chiar daca stiu de ce se procedeaza asa ;-)Cunosc foarte bine dificultatile mentionate de tine, atat senzatia de bucurie sau satisfactie, cat si cea de nemultumire, atat dupa un mare efort DIY cat si la achizitia vreunui aparat... ; si imi plac mult echipamentele respective din film (cui nu i-ar place?!) si apreciez eforturile enorme implicate (inclusiv cele de natura financiara dar si personala-informare, cautari, pasiunea, etc); cu alte cuvinte "nimic din ceea ce este omenesc nu-mi este strain" ;-)De un an lucrez la un proiect (nu audio), >1000 Eu cheltuiti pana acum si sunt deabia la jumatatea drumului... insumat cu timpul pierdut, va rezulta un cost de 3-4 ori mai mare decat al unuia industrial/comercial. Stiam dinainte ca asa va fi, dar vreau sa fie ceva home made, satisfactia asta nu mi-o poate oferi nimic altceva si nici nu se poate cumpara... ceea ce ma nelinisteste este reducerea treptata a ceva ce deasemenea nu pot si cu atat mai mult nu voi mai putea pe viitor sa cumpar: timpul, mai ales cel liber...In legatura cu amp-ul lui felixx... niciodata nu as fi avut rabdarea pentru un asemenea finisaj... ar fi ramas sub forma unui sasiu... insa sa nu facem greseala sa-l comparam cu DIY-ul mediu din Ro... este o exceptie, cel putin asta am inteles eu... in conditiile actuale din Ro, chiar si numai informatia despre un loc/persoana capabila sa faca o cromare de calitate este greu de obtinut...

Link spre comentariu

Ok Traian, acum am inteles exact ce ai vrut sa spui, si ma bucur ca este exact ceea ce ma asteptam de la tine :smt001

Si eu am pasiunea DIY si traiesc aceleasi bucurii si/sau frustari functie de reusite/esecuri - asa cum le-ai descris.

Din pacate am constatat ca 'mai e muuuulte' de invatat ca sa iti iasa ceva de o calitate comparabila cu "referintele" adevarate.

Acum nu stiu daca o sa iasa sau nu, dar macar stiu ce vreau. :smt005

In privinta aspectului, as spune ca DIY romanesc trebuie impartit in "inainte de Felix" si "dupa Felix"...

Pe de o parte il admir profund, pe de alta il "urasc", caci a dovedit ca se poate.

Pana la monoblocurile lui as fi jurat ca la noi, in DIY, nu se poate scoate asa ceva (ca aspect). Acum am fost nevoit sa ridic stacheta - ceea ce nu e rau, ci doar greu :smt003 :axe:

Link spre comentariu

Desigur ca poti face ORICE vrei si in DIY (ex.Felixx), mai ales daca te decizi sa faci ceva ca lumea!Recunosc faptul ca nu am acordat multa importanta aspectului , decis fiind sa experimentez cat mai mult. Unde as fi ajuns in ultimii ani daca in loc de o duzina de perechi de incinte m-as fi apucat mai mult de tamplarie decat de acustica! M-am multumit sa dau un aspect decent si atat.Sau, si mai si, daca in loc sa cheltui sume bune pe aceste teste cumparam de-a gata cine stie ce minune a secolului fatata de burtica imensa a Chinei, dar cu nume vestic?Asa am multumirea ca am experimentat o multime de variante care s-au adaugat la alte variante experimentate din anii '70 incoace. Lucrul asta il doresc tuturor celor care au patima asta. Am fost intrebat cu ce se compara sunetul incintelor "fabricate" de mine, comparativ cu ce se gaseste pe piata!?!? Am raspuns ca nu se compara cu nimic din ce e pe piata, pentru ca am vrut sa ma compar totdeauna cu ce NU se gaseste, nu cu ce poate absorbi de catre cumparatorul raman care-si dramuieste banii ca sa cumpere ceva la nivel mediu in cel mai fericit caz! Nenorocirea este ca acest cumparator, dupa ce s-a captusit cu un hi-end chinezesc, i se urca scroafa in copac, si, devine un agresiv audiofil , gata sa emane judecati transante asupra domeniului sau a ceea ce fac altii! Bine ar fi fost ca acesta mentalitate sa fie invinsa de ceea ce englezii numesc common sense (bun simtz). Pentru ca am avut sansa ca sa calatoresc atunci cand hi-fi-ul era aproape de ultima suflare (urmand a fi inlocuit de "magia" HT) si mai puteai vedea realizarile de varf, si puteai sa le si asculti in multe show-room-uri , chiar daca voi fi acuzat ptr. afirmatie, am incercat sa ajung la rezultate comparabile cu cele de referinta, in conditiile pe care le-am avut, si, cu cat timp am avut la dispozitie. Acest lucru il recomand tuturor!Moda revine: in ultimul nr. din Haute Fidelite reapare JBL Hartfield, o incinta horn din anii '50, ce costa atunci o suma:circa 900 USD/buc.La prima expozitie americana (in pavilionul H din Herastrau) orice masina americana avea pretul standard:3.000 USD. Incinta Hartfield a reinceput sa fie abordata atat industrial cat si in regim DIY, desi nu e simpla, are traductoare pro (blasfemie ptr. "audiofili") si mai trebuie amplasata si in colturile camerei de auditie!De altfel, in toate revistele din domeniu se vede clar tendinta de reorientare catre incintele de mare definitie, incinte usor de abordat de catre DIY. Ele nu suna ca Dynaudio! Dar cine spune ca ASA e sunetul in sala de concert?

Link spre comentariu

Eu ma plasez undeva pe la mijloc (ca romanii :smt082 ) : - vreau sa fie facute de mine (ca si Traian B), - vreau sa fie BUNE - adica sa-mi ofere ceea ce nu-mi puteau oferi unele pe care le puteam cumpara (la momentul initierii proiectului; de atunci valoarea investita in ele a crescut de mai multe ori, deci si pretentiile) - desi la inceput voiam sa arate suficient de bine ca sa nu-mi fie rusine cu ele, acum am ridicat stacheta - vreau sa fie o desfatare sa le privesc.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Eu vin destul de nou intr-un subiect de genu. Nu am sa discut partea tehnica a problemei date, nici chestii legate de sumele investite. Nu pot spune nici ca "lampa suna bine pentru ca suna altfel decat tranzistor". Culmea am auzit oameni ce sustin contrariul pentru ca ..."lampa murdareste sunetul adaugand diverse armonici pare ... " pe cand tranzistorii impinsi adauga si fac clip si ... (?!) dar ma rog.... Unii oameni cred cu tarie si asta. Dar pot sustine o mica curiozitate personala. Hai sa luam toti oamenii aia de acolo, cat sa aiba fiecare, poate unii 35 de ani, poate unii 60 sau mai mult. La 50 de ani un om aude practic sunete intr-o banda de aproximativ 40-9000Hz. Eu am ramas putin contrariat cand am aflat asta. Si totusi sursele sunt oficiale, credibile si oarecum logice. In afara benzii asteia apar "atenuari" brutale are sensibilitatii urechii umane. Cum fac oamenii aia o egalizare, ce urmaresc ei mai exact sa auda in muzica ce o asculta? Esti audiofil daca in ce asculti cauti echilibrul sau poti audiofil si daca vrei proeminenta unor anume frecvente? Cand practic esti audiofil?Cunosc oameni mandrii de combinele cu mp3 player jdemii de beculete si difuzoare colorate care pentru ei suna impecabil de curat/tare/puternic/moale etc. Pentru ei, firma si pretul face tot dar oricat as vrea sa critic ceva, filmuletul postat la inceput spune tot. Cum poti comenta componenta fizica hardware in fata prejudecatii si subiectivitatii naturale ale fiecarui om cand vine vorba de audio?!? Poti vorbi de 200 de euro sau de 200 de mii, sentimentul ce sta in spatele astora ramane invariabil acelasi. Esti audiofil pentru ca in principiu sculele pe care asculti muzica au mai mult decat buton on/off pentru tine. Esti audiofil pentru ca stii ce iti place sa auzi si ai vointa sa vrei sa sa cauti asta la sculele pe care le ai. Dar nu esti audiofil pentru ca ai sculele ce raspund ultraliniar in banda cu toate ca tu auzi doar o treime din ea, nu esti audiofil daca stai 6 ore pe zi regland preampu, facand egalizarea si mai rotunjind semnalul in lampa pentru ca ai X motive sa faci asta sau cel putin asa crezi. Poate mai degraba esti maniac facand asta dar si aici e prea subiectiv sa criticam. Mai e un aspect in plus. Cand eram mic, primul amplificator care l-am facut avea 2 bd-uri 139-140 ca finali si un bm324 ca driver. Am stors cativa wati cu 10% distorsiuni in 2 difuzoare chinezesti din 2 boxe "fullrange" ale unei combine vechi. Dar cand a mers si cand am facut proba ascultand muzica pe amplificatorul ala nu pot sa neg ca pentru cateva minute atunci in momentul ala nu era nimic pe lume in audio sa ma multumeasca mai mult. In paralel, esti audiofil pentru ca la un moment dat iti place ce faci, ce si cum asculti. O clipa toti suntem audiofili iar alta simplii constructori de scule audio. Sunt treburi diferite. Cu toate ca nea' Mitica pune toata dragostea in reparatu' planetarei Daciei bulite, in service'ul de la coltul strazi pe care stau. Aaa da.. PS. Eu iubesc Romania nu ca's patriot, is prea mic sa stiu ce'i aia. Doar ca n-am fost pe afara ca sa stiu sa plasez tara asta undeva si sa cunosc ce-i mai bine. Pana atunci irfp-urile suna cel mai bine si o sa-mi ascult sculele cu cea mai mare placere la fel cum si le asculta si oamenii din acel filmulet. Chiar daca n-am sa am si eu clip pe youtube.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări