Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6 led 10w 220v

Vizitator voicu cristinel

Postări Recomandate

Vizitator voicu cristinel

buna ziua,ma scuzati daca deranjez.am si eu nevoie de o schema pt a alimenta 6ledx10w la 220v.si daca ma puteti ajuta sa enumerati piesele necesare.multumesc mult.nu sunt prea priceput in ale electronici, de aceea apelez la ajutorul vostru. la ceste leduri este nevoie de radiator?vreau sa le comand de pe mivarom.

Editat de voicu cristinel
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• aygun

5

• Dxxx

4

• UDAR

2

• rinaldoparaipan

1

Top autori în acest subiect

Ledurile de 10W sunt de doua tipuri:unele care merg la 9-12V-700-900mA, altele la 30V-300mA.

In functie de cum vrei sa le legi(serie-paralel sau combinatii) iti comanzi tot de acolo, sau de la TME o sursa dedicata, care sa le dea curent constant.

Da, ledurile trebuie puse pe radiator, cu pasta siliconica.Si vezi ca au + si- :) .

Editat de rinaldoparaipan
Link spre comentariu

@voicu cristinel

”Nu sunt prea  priceput ” sau .... PS S-au inventat majusculele . Folosește-le la început de propoziție .E mai clar ce vrei să zici.

Și acum on topic :

1.La LED-urile alea ne-ai spus doar puterea . Ele au o tensiune și un curent . Nu ne pune pe noi să căutăm pentru tine .

2.La 220V le poți alimenta în mai multe feluri - cu transformator clasic + driver liniar, cu transformator clasic + driver în comutație , cu driver în comutație direct de la rețea , etc .

3.Mă raliez propunerii făcute de un coleg de forum ( îmi pare rău că nu mai rețin care ) . Dacă nu faci dovada unui mimim de cunoștințe de electricitate cel puțin , eu unul nu îți voi da sfaturi care implică lucrul cu tensiunea rețelei .

@rinaldoparaipan Mai sunt și altele , de exemplu de 3,3V și 3A . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Asta să zicem că rezolvă punctul 1. Dar de 2 și 3 , ce zici ? Ca de obicei , cei ce solicită ajutorul sunt laconici dar pretind explicații cu lux de amănunte.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

In loc sa dam cu parul am putea face un pic de bine. 

Nu ne-am nascuti cu LED-ul in brate si nici cu , cunostinte despre el .

LED-ul este cel de aici probabil : http://www.aliexpress.com/store/product/Led-light-module-10W-white-20000K-High-Power-800LM-LED-Lamp-for-Aquarium-free-shipping/906629_444961209.html Luminous Intensity:800 Lumen Forward Voltage: 9V~10.5V Forward Current: 900mA. 

Pentru acel LED ai nevoie de asa ceva :

http://www.ledlight.ro/?p=productsMore&iProduct=178&sName=/Driver-universal-LEDuri-ajustabil-3A,-5-35V.html

Pe care il poti utiliza in mai multe moduri . Ori 6 module per fiecare led . Ori un modul si legi  cate trei LED-uri in serie.

Rezulta doua serii a cata trei LED-uri. Alea le pui in paralel si ajustezi din Driver o tensiune de vreo 30 de volti si un curent nominal de aproximativ 950 - 1000mA ( asta conform teoremei intai a lui Kirchhoff ) .Asta pentru o serie . Ca ai doua serii , curentul se va imparii la cele doua serii si vei avea nevoie de aproximativ 1800mA sau 2000mA.

Succes!

Poti calcula singurel daca vrei , tensiunea si curentul necesare iluminarii cu acel driver. 

http://led.linear1.org/led.wiz

Inseriind trei LED-uri tensiunea se insumeaza. Asadar 10,5 Volti prefer sa il pun la 10Volti si ajung undeva de 30Volti.

Tensiunea per LED este de 10 Volti dupa cum am zis si am pus la Curentul printr-un singur LED la 900mA.

Cat da in specificatii.

Driverul facee ceea ce trebuie facut.

Atentie la protectii asa cum a mai fost discutat.

Driverul trebuie alimentat cu o sursa de 24 Volti . Daca alimentezi la 12Volti vei avea diverse caderi de tensiune. Succes.

Link spre comentariu

Da, desigur ca daca vrei sa iei de-a gata 70 lei pe un driver in comutatie este tentant, si numai si numai exact ala ca altele nu or fi existand...

Mie mi se pare o suma enorma si absurda, dar fiecare cu ce este obisnuit...

Si in rest am unele obiectii ... de fond.

Tensiunile (mai ales ca driverul ar fi in comutatie) nu au nici o importanta in calcule cat timp sunt suficiente (adica mai mari ca Vf sau suma Vf), deci sa-i precizezi unui incepator tensiunea este gresit ca va incepe sa se chinuie datorita ei si este inutil.

Trebuie sa-i explici ca daca sursa de curent constant stabileste un anumit curent atunci LEDul isi va lua o tensiune variabila dar corespunzatoare curentului si temperaturii la care se afla jonctiunea.

In plus Ledurile de orice fel (chiar si astea de 12V) nu se pun in paralel decat daca se prevad si mici rezistente de echilibrare. Fara ele se poate ajunge la un fenomen de ambalare care distruge ledurile pe rand incepand cu cea cu Vf minim.

Iar inconsecventa cu tensiunile (3x10,5V; 3x10V dar alimentate din 24V???? cu referire la 12V????) nu cred ca poate fi inteleasa de nimeni fie incepator fie avansat ca nu are sens...

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Cristinel

Scuze, nu ti-am dat nici o solutie, dar ce sfaturi ai primit m-au dezamagit...

1. prima problema este ca nu ai ales cine stie ce leduri, ba chiar as spune ca nu merita sa lucrezi cu asa ceva... Nici macar nu e clar daca 10W e puterea continua sau de varf, si cu banii aia puteai lua Cree de 10W.

2. sper ca esti constient ca ele trebuiesc bine racite, deci fiecare dintre ele necesita cate  un radiator cam de marimea si forma celor de procesoare, daca nu ai ventilatie fortata. Fara radiatoare vor sucomba rapid.

3. astfel de leduri exista in proiectoare gata facute de chinezi, cu sursa de la 220V~ carcasa si radiator. Din cate stiu sunt extrem de ieftine la 10W, iar daca tu incerci sa faci aceeasi functie te va costa extrem de mult.

In plus trebuie spus ca un montaj corect va fi intradevar mult mai bun ca precizie a curentului si speranta de viata decat solutia de mai sus, insa parerea mea este ca nu merita sa te chinuiesti si sa ai costurile respective, daca la capatul montajului pui LEDuri din astea proaste.

Adica, pentru cineva multumit cu putin un proiector gata facut este lesnicios ca montare (doar il conectezi), foarte ieftin si contine tot ce e necesar - solutie cu pret imbatabil dar solutie firava la calitate.

Daca vrei ceva mai bun atunci primul lucru la care renunti sunt ledurile alea, dupa care discutam de alt montaj.

Si daca totusi insiti sa folosesti ledurile alea:

1. din ce zice Aygun poti incerca doar varianta cu alimentator de 19V (merge orice intre 15 si 24V) dar cu putere peste 90W care sa debiteze pe 6 drivere.

Desigur ca drivere in comutatie la 70 lei este absurd, gasesti asa ceva pe la 25. Dar sursa va costa peste 50 lei sau peste 100 una buna.

Deci discutam de 250 lei pentru instalatie.

2. poti mai bine sa cumperi 2 surse dedicate pentru leduri COB cu tensiune maxima peste 40V si curent cat vrei (900mA). La astfel de surse te astepti la calitate buna daca sunty spre exemplu MeanWell etc, chiar daca costa multicel.

Partea buna este ca daca au tensiunea pana la 35-40V poti pune in serie 3 leduri pe o sursa, deci iti trebuie doar 2 surse.

Cost estimat 150 lei plus ca e mult mai simplu de cablat

3. daca vrei sa construiesti tu... asta inseamna multe alte variante, dar trebuie sa te pricepi ...

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Da, desigur ca daca vrei sa iei de-a gata 70 lei pe un driver in comutatie este tentant, si numai si numai exact ala ca altele nu or fi existand...

Mie mi se pare o suma enorma si absurda, dar fiecare cu ce este obisnuit...

Si in rest am unele obiectii ... de fond.

Tensiunile (mai ales ca driverul ar fi in comutatie) nu au nici o importanta in calcule cat timp sunt suficiente (adica mai mari ca Vf sau suma Vf), deci sa-i precizezi unui incepator tensiunea este gresit ca va incepe sa se chinuie datorita ei si este inutil.

Trebuie sa-i explici ca daca sursa de curent constant stabileste un anumit curent atunci LEDul isi va lua o tensiune variabila dar corespunzatoare curentului si temperaturii la care se afla jonctiunea.

In plus Ledurile de orice fel (chiar si astea de 12V) nu se pun in paralel decat daca se prevad si mici rezistente de echilibrare. Fara ele se poate ajunge la un fenomen de ambalare care distruge ledurile pe rand incepand cu cea cu Vf minim.

Iar inconsecventa cu tensiunile (3x10,5V; 3x10V dar alimentate din 24V???? cu referire la 12V????) nu cred ca poate fi inteleasa de nimeni fie incepator fie avansat ca nu are sens...

Am dat un exemplu in lipsa altora . Ca omul a fost trimis sa invete , asa cum se procedeaza pe aici . 

Poate alege ec sursa DC - DC doreste step down sau step-up. Dar deja il faceai de cap.

Poate pune serie cu LED-urile si o rezistenta de 1ohm ca este suficient. Iar ca un incepator sa invete i-am dat link sa calculeze. 

Avand acum specificatiile , ca totul de aici a plecat ( De ce nu ai dat bai datele complete !)

Daca vrei sa ajuti un om il ajuti neconditionat si nu ii dai cu bata in dinti. Toti am fost incepatori si crede-ma inca si acum tin mintecad un coleg de munca mi-a zis " Ce baaaai , eu am invatat pentru tine ?" Si nu o uit ever. O fi uitat cand si el era ca mine invatacel .

Hai sa nu-i impuiem capul cu  Vf-uri si alti parametrii ce nu ii intelege. Omul vroia o solutie. Calculul era simplu. Vreau 6 LED-uri de 10W legate la 220V a nevoie de :

- Dc-DC converter 

- alimentator pentru convertor

- schema de conectarea LED-urilor.Am recomandat sa nu foloseasca tensiuni de 12Volti deoarece vor avea loc caderi de tensiune ( daca omul alimenteaza jucaria in casa si trage pina la LED-uri doua fire lungi de 50 de metri alculeaza tu caderea de tensiune in CC pe conductor functie de sectiune si lungime ).

In 24 de volti , corect , am gresit prin faptul ca nu am specificat ca la 24 de volti ar trebui trei grupe a cate doua leduri inseriate puse ulterior paralel .

Nu este gresit sa precizez tensiunea deoarece asta i-ar semnala ceva , sunt niste legi pentru curentii si tensiunile in circuit - una din ele , esentiala in acest circuit este cea a lui Kirchhoff.

Sau il trimitem la manualul de Electronica Aplicata ?

Repet - am dat o solutie in lipsa uneia. In graba am gresit fara sa revizuiesc corect enuntul in ceea ce priveste faza cu 12 Volti sau 24V. Puteai formula altfel ideea ca asa putem sa ne masuram are le are mai mari prin diverse replici. Eu as fi zis astfel " La 24 e volti probabil te referi si la alta configuratie de conectare a LED-urilor ." 

Te rog , da-i si un link de unde sa ia omul asemenea drivere la 25 de lei. Sincer , si eu vreau cateva.

Mi-a fost mai simplu sa cumpar un proiector cu senzor  PIR la 159RON  cu LED de 50W .

De fapt am luat vreo 4 bucati.

Fara a se considera reclama , isi poate alege de aici :

http://www.comenzi.ro/index.php?route=product/search&search=proiector%20LED

Editat de aygun
Link spre comentariu

Nu am vrut sa-i dau link, pentru ca exact cum sugerezi tu vreau doar sa-l ajut.

Defapt la inceput m-am ambalat si nu i-am dat nici o sugestie, dar apoi am revenit cu cel putin 2 solutii practice / dar mai ales cu analiza unei situatii in care s-a bagat si nu cred ca-i convin acum variantele pe care le are... Cred ca achizitia acelor leduri nu a fost deloc o idee buna.

Si daca vrei linkul cu leduri Cree 10W-15 lei si drivere comutatie la 25 lei uite aici

Tinand cont de autorul anuntului, probabil ca intelegi de ce nu am pus linkul in momentul cand dadeam sfaturi...

Link spre comentariu

@Dxxx - apreciez efortul , sincer , insa driverele sunt recuperate pentru baghete din displayuri.

Daca vrei , am o circa de baghete cu care nu stiu ce sa fac ca nu am nevoie de ele , ba am si dat unor forumisti care m-au vizitat.

Cu tot cu drivere. Gratuit. Ideea e ca eu nu am timp de bibilit drivere , baghete , etc. Sunt mult prea ocupat.

Led-urile de 10W nu sunt deloc o achizitie proasta. Eu am vreo doua din 2009 iar iarna cand pica curentul pe la noi le mai cuplez la acumulatori de 12V 7,42Ah de ups sau alea de 14W le cuplez la acumulatori auto . 

Faine driverele tale dar ala prezentat de mine este totusi reglabil in anumite marje ceea ce ii da o versatilitate .

Specificatii tehnice  :

• [*]
domeniul tensiunii de intrare : 5V ~ 35V DC [*]curent iesire reglabil : 0 ~ 3000mA( capabil pana la 5000mA)   [*]curent maxim (fara radiator ) : 1500mA [*]tensiune de iesire reglabila : 0.8V ~32V DC ( Vout = Vin -3V) [*]frecventa de lucru : 150kHz [*]zgomot iesire : < 50mVpp [*]temperatura de functionare : -20grade ~ 60 grade [*]dimensiuni : 40mm x 65mm (fara radiator )

5000mA si cu sa zicem 30Volti DC ( ca sa nu zicem 32Volti ) - undeva de 150W putere disipata . Fara suparare insa as prefera sa dau 70 ron si apoi sa cuplez serie / paralel LED-uri de putere pina ating undeva de 100W sau si mai bine decat sa dau 25 RON per modul de maxim 12W. La sase LED-uri inmultind cu 25 vine cam 150 RON investitia. La 159 RON ti-am aratat ce poti lua.

Uite un LED asemanator oarecum cu cel al posesorului:

http://www.webhtb.ro/aygun/LED-uri_proiecte_vechi/

Nu te supara. Nu vreau sa o iei ca antireclama ci doar cum prefer sa fac eu lucrurile. Lipsa de timp ma preseazasa iau lucruri gata facute , cu Garantie decat sa pierd timpul cu giumbuslucuri.

Ultimul proiect , a fostacum doi ani cand a picat curentul , aveam doua battery pack-uri de11500mAh unul si altul de 2200mAh cu iesiri USB  si impreuna cu fii-mea, care mi-a tinut lanterna vreme de jumatate de ora . am lipit cu letconul cu gaz baghete cuLED-uri SMD alimentate ulterior la acele battery pack-uri.

Tot ce am facut ulterior a fost sa iau de-a gata de la diverse firme. Intamplator ma cunosc cu cei de la Alsacian Group care fac firme luminoase si imi procur diverse subansable gata facute. 

Am trecut de etapa in care imi bateam capul cu chestii DIY. Nu mai am timp! Efectiv. Time is money ! Decat sa stau sa lipesc cateva zeci / sute de LED-uri , sa fac protectii , drivere sau alte cele , prefer sa castig niste bani iar cu o parte din banii castigati sa imi iau ceva gata facut , cu garantie si toate cele.

De multe ori lucrul facut de tine e sfant sau nu il gasesti in magazine . ar in ziua de azi gasesti mai tot ce vrei in magazine si la preturi decente.

Editat de aygun
Link spre comentariu

Pai nu e nici o suparare sau jignire, sunt lucruri total diferite, dupa cum unii prefera sa faca ei ceva indiferent cat costa acel lucru gata facut.

Si asta le face placere, nu este o risipa de timp.

Cred ca forumul defapt pentru acesti oameni este.

Si driverele mele pot fi facute "reglabile" insa pentru securitatea ledurilor este mai bine sa fie exact curentul prestabilit - la cat de "talentati" sunt multi potentiali useri daca valoarea nu e fixa oricand se pot depasi limitele sigure...

In plus puterile relativ mici sunt cu marje mari de siguranta, driverele sunt si pentru aplicatii auto, unde 60-70 grade in mediu nu sunt excluse. Daca eram chinez lejer dadeam puteri duble... Si cum vezi au radiator per primam, din echiparea initiala.

Nu stiu cum este la driverul de care zici tu, dar majoritatea au rezistenta de sesizare pe V-, adica borna negativa a ledului floteaza la zeci/sute de milivolti peste masa. Nu mai zic ca multe au aproximatii pe circuitul de masura...

Driverele mele au amplif instrumentational si ca atare masa e comuna - inclusiv  ledul e conectat la V-, ceea ce e si mai bine ca securitate, dar este chiar obligatoriu auto.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

@Dxxx - corect , insa dupa cum observi opiniile noastre sunt usor divergente in ceea ce priveste aplicabilitatile auto ale LED-urilor.

Am exprimat de ce in topicul dedicat .

Nu ca nu mi-ar placea sa am diverse traznai cu LED-uri pe autoturism dar sincer , bag banii in LED-uri , drivere si alte dracii pentru ca mai apoi sa imi iasa pe nas cu amenda data de Garcea.

Inainte de a pune pozitiile cu LED-uri DIY am discutat cu un var care lucra la Politia Rutiera. L-am intrebat daca e ok sa pun in loc de pozitiile clasice pozitii cu LED. Dupa ce am avut verdele lui spunand ca de pozitii albe nu se leaga nimeni ci doar de pozitii albastre  , violet sau alte culori am montat acele poziti Doar in soclul aferent.

In rest mi-a zis sa nu ma bag pe celelalte ca mi-o pot fura elegant.

Singurul loc unde mai poti umbla este la stopuri , marsalier , luminile de franare si semnalizari precum si la cel de ceata.

Totuldoar la culoare si nu cu alte giumbuslucuri , ori acolo nu am nevoie de LED-uri pretentoase ( Cree sau surogate ).

Link spre comentariu

Am uitat sa mentionez ca , singurul lucru efectuat de mine cu LED-uri pe autoturism , a fost cu o arie de 200 LED-uri IR si o camera web pe usb careia i-am scos  filtrul IR pentru navigare pe timp de noapte. De ce ? Simplu. In curba de la Eforie Nord , pe varianta ( pina sa reabiliteze soseaua ) era vizibilitatea destul de nasoala iar farurile , pe luminile de intilnire nu cuprindeau intreg unghiul ( pe Matiz nu am faruri adaptive ) . Atunci am folosit un EEEPC 701 pe post de monitor , camera WEB cuplata la el si aria de LED-uri alimentata si pusa detest in spatele parbrizului .

Pot sa zic ca puteai conduce noaptea doar cu ledurile IR si Camera web insa scopul meu era sa evit persoanele care mergeau pe marginea carosabilului fara vesta reflectorizanta , biciclisti nesemnalizati si boschetarii care traversau amboulea curba fix unde nu aveai vizibilitate. Sa nu zic ca odata , la intrarea in localitate era sa iau pe sus o caruta totalmente nesemnalizata .

Ulterior am dat jos instalatia. urmind sa o pun la punct si sa o montez astfel. Intre timp am primit cadou o camera auto cu GPS si cu posibilitatea de inregistrare Full HD cu alimentare de la bricheta auto . Card de 32GB , LED-uri infrarosii de jur imprejurul obiectivului. Numai buna pentru asemenea situatii . 

Astfel incat nu a mai fost nevoie de improvizatia mea. Cert e ca vreo cateva zile a facut faa cu brio si pe ninsoare abundenta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări