Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Echivalent 74HC132


cristianvalentin

Postări Recomandate

dacă permite aplicația, versiunea CMOS, adică 4093.

Atenție , pinii nu sunt la fel ! Oricum , în aplicația dată e preferabil 74HC132. Și , apropo 74HC132 e tot CMOS. 

Comentarii :

1. 74HC132  sau M74HC132 sau CD74HC132 sau SN74HC132 se găsesc pe toate drumurile , THT sau SMD . 

2. Schema nu e grozavă ( e foarte neliniară , deci degeaba etalonezi la capăt ) ,găsești pe net variante mai bune . Am realizat și eu cândva o variantă proprie , mai complexă, dar am avat ceva probleme cu una din game ( avea trei game ) și nu am mai insistat. Celelate două mergeau însă bine.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Un link util ar fi ăsta :

 

http://sound.westhost.com/project121.htm

 

Eu am făcut o variantă , așa cum am spus mai sus , mai complexă . Dacă vrei o caut și o postez , dar fără nicio promisiune de suport - e făcută de câțiva ani. 

Recomand însă să te limitezi la una din variantele sugerate de Rod Elliott.

Dacă ai un multimetru care măsoară frecvența poți opta pentru o altă abordare - un oscilator cu LM311 , măsori frecvența la ieșire și faci calculele. Precizia e mult mai bună chiar dacă e incomod să faci calcule la fiecare măsurătoare.

Link spre comentariu

Mai bine vezi că sunt colegi care vând la preț convenabil multitestere sau LC-metre cu precizie mai mult decât suficientă, caută la Bazar. Ca să ieși convenabil, cumperi doar kit-ul fără carcasă.

Link spre comentariu

Mai bine vezi că sunt colegi care vând la preț convenabil multitestere sau LC-metre cu precizie mai mult decât suficientă, caută la Bazar. Ca să ieși convenabil, cumperi doar kit-ul fără carcasă.

Am cautat prin bazar dar fara succes :( ramane sa gasesc IC si sa il fac singur , asta daca reusesc sa il gasesc.

Link spre comentariu

Circuitele CMOS din seria 74HC sunt mai rapide si mai puternice decat cele din seria 4000. Pot fi inlocuite doar cu circuitele bipolare din seria 74LS, dar nu merita pentru ca se gasesc usor.Adaptoarele ca in schema de mai sus sunt doar orientative si nu sunt liniare la inductante mici. Nici aparatele portabile de fabrica, gen ELC-132A, nu sunt mai bune. Numai puntile sunt de incredere.

Link spre comentariu

Am cautat prin bazar dar fara succes :( ramane sa gasesc IC si sa il fac singur , asta daca reusesc sa il gasesc.

Chiar azi am găsit cel puțin două oferte de LC-metru și SMT (super multitester) uitându-mă prin Bazar. http://www.elforum.info/topic/97483-oferta-de-black-friday-ce-a-mai-ramas/ e un exemplu.Mai are și taxdoru așa ceva...

Sincer, am vrut și eu să fac așa ceva, dar făcând calculele, rezultă că ieșeam doar cu circa 20-30 Lei mai puțin dacă cumpăram toate piesele și-l făceam singur.Având în vedere că  acei colegi care le vând le fac ,,în serie,, își permit să cumpere componentele ,,en gross,, și au de unde să sorteze și totodată le iese mai ieftin. Având în vedere că aplicațiile respective au nevoie și de programare de PIC-uri, cu care n-am lucrat, am ales să cumpăr un ESR-capacimetru kit gata făcut de la vcdec.Sunt foarte mulțumit, merită toți banii... 

Editat de validae
Link spre comentariu

Acel LC-metru l-am gasit si eu , insa eu cautam ceva mai ieftin , undeva pana in 30 de lei, pentru ca nu lucrez chiar asa de mult . Mie imi trebuia un L-metru cu care sa masor inductanta specifica a unui miez . Am luat de la cineva o sursa in comutatie de 150w care a fost prajita la propriu ( electroliticii de filtraj plus inductanta  ) si ma gandeam sa o repar. Bobina era facuta din 3 conductoare de Cu fiecare cu diametrul de 1 mm si avea cam 20 de spire .Daca avea un L-metru puteam masura inductanta specifica a miezului si puteam stabilii valoarea inductantei bobinei cu formula AL = L / N^2 .Va multumesc de ajutor !

Link spre comentariu

Inductanta bobinelor cu miez variaza in limite largi cu frecventa si cu inductia in miez, chiar si cu forma semnalului. Cu un adaptor L-metru se poate face o bobina cu inductanta egala cu a alteia pe acelasi tip de miez. Valoarea de catalog AL este masurata in conditii standard si nu este utila ca atare in proiectare. Bobina sursei a fost optimizata experimental de catre fabricant.

Link spre comentariu

De acord cu ce spui . Dar asta este valabil pentru orice tip de L-metru . Chiar și punțile sofisticate sunt afectate de acest păcat . De aceea , uneori  se menționează că inductanța este la curent mic ( inducție mică ) și la ce frecvență este măsurată. 

 

Trebuie precizat cu această ocazie  că întrefierul conduce la o liniarizare care micșorează mult aceste dependențe nedorite . Astfel , la bobine pe ferită cu întrefier am găsit o bună corespondență cu valorile marcate sau de catalog . ( Oale , E , ETD - cam asta am avut ocazia să măsor ) 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări