Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio scaner banda de aviatie

aeromania

Postări Recomandate

Salutari. Imi plac la nebunie aparatele de zbor si daca nu am posibilitatea sa ma dau cu ele , macar sa ascult comunicarile intre sol si ele.In afara de un radio scaner profesional m-am gandit la o solutie de amator.Tinand cont ca banda de frecventa este undeva intre 118-135Mhz, AM , m-am hotarat sa folosesc un selector de banda larga de tv plus restul. Acum vine intrebarea pe care o adresez (pentru a nu lucra degeaba) celor avansati , credeti ca este fiabila aceasta solutie? Stiu ca la iesirea din selectorul de canale prima schimbare de frecventa este pe 38 Mhz , mai fac o schimbare pe 10,7 sau 6,5 Mhz si in continuare restul. Astept vesti bune sau proaste... :rolleyes: .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 60
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bebe2010

13

• aeromania

9

• mariand

5

• yo9hrb

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu e chiar asa de simplu. Cu selectorul TV apar o gramada de probleme. Daca e din ala vechi, fara sinteza, e instabil ptr ce vrei sa faci. Daca e cu sinteza, probabil ca are pasii prea mari si nici nu stii cum sa-l comanzi. Apoi schimbarile de frecventa suplimentare... mai bine il faci de la inceput.O solutie ar putea fi sa modifici un receptor de radiodifuziune (88-108), dar si acolo apare beleaua ca e MF. Comunicatiile in banda de aviatie sunt AM. Cred ca cel mai simplu ar fi sa faci o superreactie, asta daca vrei sa faci ceva la repezeala, sa ai la ce sa asculti in timp ce ticluiesti schema ptr receptorul mai pricopsit.Poate mai sunt si alte pareri.Cirip

Link spre comentariu

Salutari. Imi plac la nebunie aparatele de zbor si daca nu am posibilitatea sa ma dau cu ele , macar sa ascult comunicarile intre sol si ele.In afara de un radio scaner profesional m-am gandit la o solutie de amator.Tinand cont ca banda de frecventa este undeva intre 118-135Mhz, AM , m-am hotarat sa folosesc un selector de banda larga de tv plus restul. Acum vine intrebarea pe care o adresez (pentru a nu lucra degeaba) celor avansati , credeti ca este fiabila aceasta solutie? Stiu ca la iesirea din selectorul de canale prima schimbare de frecventa este pe 38 Mhz , mai fac o schimbare pe 10,7 sau 6,5 Mhz si in continuare restul. Astept vesti bune sau proaste... :rolleyes: .

Exista pe net o schema de scaner realizata cu selector de philips UV916 cu sinteza si comandat cu un pic si interfata pe portul serial al PC-ului.Maine cand ajung la munca o sa pun link-ul.Si eu vreau sa realizez acea schema.
Link spre comentariu

Acum vre-o 2-3 ani am vrut sa-mi construiesc si eu asa ceva dar am lasat-o balta pentru ca nu am gast toate componentele. Poate intre timp se gasesc si in RO. Daca te decizi sa il construiesti sa ma anunti ca poate ma apuc si eu de treaba :supz: http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/aviarx/aviarx.html

De apucat de treaba am sa ma apuc sigur.Hai sa asteptam si ce varianta de schema cu selector de canale o sa ne dea si MARIAND. Cand am deschis acest topic problema principala se punea in privinta sensibilitatii unui tuner tv.M-am gandit si la un amplificator tv in fata lui.Dar cautand pe net am vazut ca sensibilitatea unui radio scaner (normal nu profesional)nu este cu mult mai buna decat a unui tuner tv.Daca gresesc, scuzele de rigoare. Oricum vad ca si alti "drogati" cu siliciu impartasesc unele din ideile mele. :rolleyes: .editatAm vazut ca esti din aceeasi localitate ca si mine.Avem Strejnicul aproape si poate ii auzim pe baieti cand se joaca cu jucariile lor. :yawinkle: .
Link spre comentariu

Am vazut ca esti din aceeasi localitate ca si mine.Avem Strejnicul aproape si poate ii auzim pe baieti cand se joaca cu jucariile lor. :yawinkle: .

Pai d'asta vroiam sa-mi construiesc asa ceva, desi nu stiu pe ce frecvente comunica vecinii nostrii :d
Link spre comentariu

Am vazut ca esti din aceeasi localitate ca si mine.Avem Strejnicul aproape si poate ii auzim pe baieti cand se joaca cu jucariile lor. :yawinkle: .

Pai d'asta vroiam sa-mi construiesc asa ceva, desi nu stiu pe ce frecvente comunica vecinii nostrii :d
Cand am fost ultima data pe la ei , am vazut pe afisaj 122.2.
Link spre comentariu

Cand am fost ultima data pe la ei , am vazut pe afisaj 122.2.

Notat! :supz: Oricum nu prea o sa am timp de electronica in prima jumatate a anului pentru ca acum incep sesiunea si mai e putin si vine si licenta :smt005 Daca te apuci de proiect sa ne anunti ce rezultate ai obtinut.PS: ar trebui sa am sanse mari sa-i aud tinand cont ca stau destul de aproape de aerodrom, in Vest :rolleyes:
Link spre comentariu

Pentru schema de pe http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/aviarx/aviarx.html se gasesc toate componentele. Sint componente banale. Schema e corect conceputa si trebuie sa mearga de la inceput. Desigur cu putin talent la reglarea circuitelor de intrare. Folosirea selectorului tv nu este cea mai buna solutie, plus ca asa cum s-a mai spus trebuie un detector de ma care e bine de facut la frecvente mici deci mai multe schimbari de frecventa.

Link spre comentariu

Mai ce de ploiesteni :partyman: ! Ar mai merge facut dintr-o statie CB care merge in AM si un convertor la intrare. Convertorul cu cristal, ca sa ai stabilitate. Sau, alta varianta, sa folosesti un RTP sau RTM si sa ocolesti detectorul de produs. Demodularea o faci cu diode. Dar aici inseamna cate un cristal pentru fiecare frecventa. Oricum, sincrodina pe frecventa aia nu am vazut, cred ca este o problema cu stabilitatea VFO-ului.

Link spre comentariu
Sincrodina nu ar merge cu catziva tranzistori?????

La peste 100MHz? Am mari indoieli. Principiul este valid la orice frecventa, dar sunt probleme mari de stabilitate.

sensibilitatii unui tuner tv.

Tunerul in sine nu prea are sensibilitate. Tunerul are cel mult un castig si un un factor de zgomot. Aportul principal la sensibilitate il are ampliful de FI.

Sint componente banale

Sunt curios cine mai gaseste MC1350. Am auzit ca nu se mai fabrica de mult. Am lucrat cu el si e un circuit meseriash. Totul e sa-l ai.

Deocamdata raman la parerea ca o chestie care se poate face la repezeala, mai ales daca sunteti aproape de aeroport, este o superreactie cu un singur tranzistor. Pe vremuri ma distram ascultand CB-ul cu superreactia. Si in timp ce lucrezi la schema aia meseriasha, tragi cu urechea la ala simplu.

Cirip

Link spre comentariu

Ar mai merge facut dintr-o statie CB care merge in AM si un convertor la intrare. Convertorul cu cristal, ca sa ai stabilitate.

Are dreptate!!! Cel putin eu asa am facut. Iniitial am avut un convertor ptr banda de 2m, apoi l-am tras in 137mhz la satelitii meteo si ultima data pe la 124..132MHz, aviatie si APRS cu calculatorul. Echipamentul de cb este un RCI2950 si receptie in AM. Personal cred ca cea mai simpla varianta ramine tot convertorul.
Link spre comentariu

"Sunt curios cine mai gaseste MC1350" Este pe toate gardurile ! De ex. la conex cu 5 lei sau la vita la 10.75. La origine este un amplificator video dar se comporta binisor si un rf. Cel mai bine iei un Alinco dr135 care poate receptiona in am de la 118 Mhz, e ceva mai scump dar daca dragostea e mare nu mai conteaza ! Emil

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări