Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Magneti si supraconductoare


cavit

Postări Recomandate

 La modul general magnetii si supraconductoarele au un comportament similar, stocheaza energie sub forma de camp magnetic pe o peroada indefinita de timp.

 Energia respectiva se conseva atit timp cat nu interactioneaza cu nimic.

 

 La fel ca si supraconductoarele,  magnetii daca sunt supusi unor interactiuni se pot magnetiza si demagnetiza, singura diferenta e ca magnetii au o histereza, prin urmare transformarea nu e reversibila o parte din energie se pierde neaparat sub forma de caldura,  la supraconductoare transformarea e reversibila, si energia e transferata fara pierderi, bineinteles ca apar pierderi exterioare supraconductorului.

 

 Asa dar se pot face motorase care consuma aceasta energie stocata fie din supraconductoare fie din magneti, trebuie magneti tari, de neodimium, sa stocheze oarece energie sa se invarta cat de cat, in proces magnetii se demagnetizeaza si se incalzesc. supraconductorul o transfera in totalitate.

 

 Varianata asta cu supraconductoare e ca scarpinatul pe dupa cap, caci se poate face si direct fara piese in miscare.

 

 Supraconductoatele mai stiu sa transfere cumva energia, e vorba de traductorul squid, care este reversibil, poate transforma energia stocata in radiatie electromagnetica si viceversa. acest traductor e format in esenta dintro pelicula subtire de vid cuprinsa intr-un supraconducor, ceva ca o spira cu un mic gap, vidul acela vibreaza la rezonanata si preia sau baga energie din sau sau in supraconductor.

 traductorul squid mai stie sa faca ceva ceva ce face si amplificatorul cuantic, sau circulatorul, stie sa amplifice vibratii electomagnetice foarte slabe cum ar fi campul magnetic produs de inima sau ceeer, ca performanata bate la cur senzorii electrici ai rechinilor, s-au putut inregistra magnetocardiograme sau magnetoencefalograme de la zeci de metri distanta fie in apa fie in aer.

Singura dificultate e ca in spate trebuie putere de procesare ca lumea sa le poata extrage din zgomutul ambiental.

spatiul dintre spraconductoare se numeste jonctiune Josesephson.

 varianta cu 2 jonctini este pentru amplificare.

post-228803-0-60652600-1417176483_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cavit

    2

  • addysoftware

    1

  • Marian

    1

  • puriu

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Jonctiunea josephson poate transforma in totalitate energia electrica stocata in radiatie electromagnetica, daca prezumam ca vidul e nondisipativ conversia e totala randament 100%.

 izolatorul e doar de suport pentru a putea depune peliculele de supraconductor, poate fi asimilat cu vidul.

Link spre comentariu

Un magnet supraconductor poate fi incarcat si descarcat, deci poate fi considerat un acumulator de energie. Un magnet permanent de calitate nu poate fi demagnetizat decat daca se incalzeste peste punctul Curie. La racire domeniile magnetice se remagnetizeaza spontan, dar orientarea lor aleatoare nu mai ofera un camp exteruior important. La un corp magnetizat nu exista energie suplimentara, ci informatie suplimentara privind orientarea domeniilor magnetice.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

ca o mica paranteza: energia "enorma" stocata intr-un magnet cu neodym (despre care spun unii ca este folosita treptat in motoarele "magnetice") nu e deloc mare, este abia 512mJ / cmc, adica un magnet de 1 centimetru cub contine abia 0.5 wati*secunda energie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări