ALEKS Postat Noiembrie 26, 2014 Partajează Postat Noiembrie 26, 2014 Salut, Un alt proiect de-al meu este restaurarea egalizatorului rominesc I.P.R.S. Baneasa model E 0201, fabricat in anul 1983. S-au fabricat putine exemplare si intocmai de aceea am decis restaurarea unuia din ele. Cel pe care am decis sa-l restaurez este numarul 568/29. Va face pereche buna cu amplificatorul IEI A350 prezentat aici: http://www.elforum.info/topic/95805-restaurare-electronica-industriala-a350/ Pe scurt, ce am facut:- am inlocuit toti rezistorii, am folosit cu tolerante foarte mici - am inlocuit toti condensatorii electrolitici, inlocuiti cu Nippon Chemi Con de foarte buna calitate - am instalat socluri augat la absolut toate circuitele integrate - am inlocuit mare parte din condensatorii IPEE cu poliester cu condensatori de top de productie japoneza (sunt cei cu rasina epoxidica transparenta din poze) - am inlocuit toate sarmele de calitate indoielnica cu sarme noi, OFC iar pentru semnal am folosit cabluri cu tresa argintata - am inlocuit LED-ul verde anemic cu unul portocaliu, mai potrivit gusturilor mele Mai am de facut: - sa schimb condensatorii IPEE ramasi in poze (PS: ce parere aveti de cei gri tubulari IPEE de 1uF sau 1.5uF nepolarizati PMP cred? e ceva de capul lor sau caut multistrat japonezi?) - sa inlocuiesc gramada de A741 cu altceva, compatibil pin-la-pin - sa cromez la un atelier toate butoanele din plastic negru, urate cu spume, pentru a se potrivi cu A350 - caut condensatori 680pF cu Stiroflex, obligatoriu Inca nu e un proiect terminat 100%, mai am de curatat reperele din plastic negru si sa le trimit la cromat. Altele: - Cum suna? Suna fain, tipic anii '80 la sunet. Bass placut cald, inalte "interesante", nimic HI-FI, mediile suna OK. Probleme? Zgomot de fond infernal de la A741. Vreau sa-i inlocuiesc cu altceva mult mai performant. TL071 probabil sau altceva ce-mi mai sugerati voi, fara modificari de cablaj. - Sunt uimit in mod placut de aparatul asta, putin cunoscut, produs al industriei noastre de profil. Imi pare rau ca Romania a vandut fabrica I.P.R.S. la fier vechi. PS: Mai am unul identic la care nu mai am timp sa lucrez. Am reconditionat parte din placa de baza dar cel mai probabil va ajunge in sectiunea Vanzari fiindca nici spatiu de stocare nu mai am suficient. Poze: ALEKS Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 26, 2014 Partajează Postat Noiembrie 26, 2014 (editat) Nu cred că zgomotul provine de la 741 ci de la etajele de intrare - ieşire cu 301. Probabil au amplificare mare. Dacă s-ar putea scoate schema pe hîrtie ar fi lămuritor.Legat de piesele folosite: rez cele noi sînt tot ca şi cele româneşti, doar au altă formă şi mărime.Cond de IPEE trebuie verificaţi sub aspectul capacităţii, toleranţa lor e cîteodată prin bălării. Am găsit unii de 0,68uF care aveau 0,58 şi 0,82uF. La fel şi cei ceramici.Semireglabilii trebuie neapărat schimbaţi cu unii capsulaţi.Cond din filtraj sînt mici, 1000uF era o valoare de atunci, poţi pune valori mai curajoase.Cond electrolitici mici, pînă la 10uF, se pot înlocui cu cond nepolarizaţi cu folie la 50 sau 63V care au gabarite mici.Nu prea cumpăra lumea egalizatorul ăsta findcă era scump şi arăta cam urît faţă de EQ-350, care e şi lipsit de zgomot. Parcă era vreo 3000 de lei adevăraţi. Editat Noiembrie 26, 2014 de zal Link spre comentariu
ALEKS Postat Noiembrie 26, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2014 (editat) Rezistentele cele albastre sunt cu pelicula metalica 1%. Ah, rusine mie ca n-am pozat partea de intrare-iesire cu 301. Acolo am folosit aproape exclusiv rezistorii albastri. Cele mai multe, maronii, asa-i, sunt standard cu carbon 5%, seamana cu alea rominesti. Din cele romanesti am gasit si cu 10% pe cablaj. Le-am pastrat pe toate intr-o cutie alaturi de cele de la IEI A350 pentru alte proiecte vintage (scuza sa nu le arunc) cum ar fi o orga IPRS de exemplu. Referitor la condensatorii aia de care zici, asa-i sunt in balarii majoritatea. Am un SMT de la taxdoru cu care tot verific prin sondaj piesele rominesti mai mult din curiozitate. Ce parere ai de aia tubulari gri pe care zice IPEE? Merita pastrati sau sa bag polipropilena metalizata (PP sau PPS), tip film pentru cei de de 1uF si 1.5uF? Cat despre filtraj, daca as gasi niste condensatori axiali de 4700uF sau de 10000uF i-as inlocui negresit. Din pacate aia i-am avut in cutia cu maimute. Din ce am ales sa pastrez sunt condensatorii cu stiroflex. Restul nu par prea interesanti si oricum aveam un mic surplus de piese japoneze mai bune. Cu semireglabilii am mari probleme in a gasi. Si la A350 imi trebuie 6 bucati de 2.5K si aici 2 de 250K. I-as vrea pe toti PIHER Spania. Dar nu prea gasesc, am rascolit prin Iasi magazinele de profil si nimic cu dispunerea asta la terminale. Cele noi sunt mai micute. Ce mi-ai recomanda in loc de 301? Sa fie tot cu condensator de compensare si dispunere similara a terminalelor sa nu fac modificari prin cablaj... 301 stiu ca pe timpuri erau destul de revolutionare, operationale de precizie, bla bla. Cred ca lucrurile au mai evoluat totusi din anii '80. Referitor la aspect, si mie mi se pare cam urat. Gresita combinatia de plastic sinistru negru impreuna cu masca din aluminiu. Sper dupa colorarea plasticelor in crom, ca la A350 (tot depunere electrochimica pe plastic pare) sa i se schimbe putin aspectul. As fi ales EQ-350 daca ar fi fost din aluminiu si s-ar fi potrivit cu A350. Din pacate a trebuit sa ma multumesc cu I.P.R.S.-ul. Editat Noiembrie 26, 2014 de ALEKS Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 26, 2014 Partajează Postat Noiembrie 26, 2014 Păi EQ-350 e din seria următoare, cu ampliful de 2x40W, cel de 2x60W cu preamplif, deck-ul CD-350 şi pick-up-ul PD-M350/351. De aia nu seamănă cu A-350.Chiar şi cond stiroflex se pot sorta, dacă nu sînt cu 2,5% toleranţă. Cei de IPEE merg cu oricare alt tip de cond cu folie, doar să fie sortaţi şi împerecheaţi. O problemă delicată e diferenţa de valoare din schemă cu cea de pe placă la unele piese, cînd Dorel nu găsea valoarea recomandată şi punea ce găsea prin cutii. N-am văzut însă vreo schemă pînă acum, dar cam bănuiesc ce e.N-am mai folosit de mult operaţionale singure într-o capsulă, există o mulţime de TL, OPA, NE şi altele cu performanţe mai bune, dar nu risc să-mi dau cu părerea. Soclurile alea s-ar putea să devină o problemă dacă s-ar folosi circuite în capsulă metalică. Link spre comentariu
ALEKS Postat Noiembrie 26, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2014 (editat) Din pacate cei cu stiroflex sunt 10%. Am sa mai caut prin talcioc placi romanesti cu stiroflex pe ele poate reusesc niste imperecheri mai de Doamne-ajuta. Schema e mister total, n-am gasit pe nicaieri. Dar, parerea mea, fara sa stau prea mult pe ganduri e ca fiecare din corectiile alea C-R-C-R-etc. sunt pe reactia negativa a fiecarui operational. Sursa e foarte simpla cu BD135 si BD136 cu Zenner-uri de 12V in asa fel incat sa ofere +/-12Vcc. Clasic. In principiu cred ca s-ar putea scoate usor de tot, am sa incerc pe weekend sa vad daca imi permite timpul. Ce n-o sa stim niciodata e clar, valorile originale trecute-n schema de la proiectanti. Asa, si la A350 am gasit piese aiurea pe placi... Portiunea cu 301-uri sigur e construita dupa schema de aplicatie din catalog. Nu pare nimic extravagant acolo. Sunt si 2 tranzistori BC416 parca, dar nu sunt folositi decat pe intrarea #2. Intrarea #1 merge prin 301-uri. Compensarea cred ca e 5.6pF daca am vazut bine. Ai dreptate cu operationalele in capsula din tabla. Mie unuia imi plac foarte mult si as vrea sa folosesc asa ceva. Din pacate am doar 6 bucati si toate sunt A741. Sincer eu nu sunt un mare fan al operationalelor prin audio. Mie-mi plac schemele simple "vintage" cu tranzistori bipolari. Dar se stie, am mai zis-o, pe mine nu ma intereseaza puterea sau alte smecherii audiofile. Vreau doar sa ascult muzica intr-un registru similar anilor '80. ALEKS Editat Noiembrie 26, 2014 de ALEKS Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 26, 2014 Partajează Postat Noiembrie 26, 2014 (editat) E suficient să scoţi schema intrării, ieşirii şi a unuia din filtrele active cu 741, iar valorile cond se pot trece într-un tabel, ordonate după frecvenţele de pe panoul frontal. Bănuiesc că doar la benzile extreme sînt ceva diferenţe în schema filtrelor sau la valorile rezistenţelor..............O schemă tipică: Editat Noiembrie 26, 2014 de zal Link spre comentariu
ALEKS Postat Noiembrie 26, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2014 Valorile rezistentelor sunt aceleasi peste tot: 680R si 220K. Condensatorii variaza in schimb. Filtrele de frecventa sunt exact cele din schema ta: 32, 64, 125, etc. Vedem pe weekend cu schema. Link spre comentariu
Dominicue Postat Noiembrie 26, 2014 Partajează Postat Noiembrie 26, 2014 Salut, PS: Mai am unul identic la care nu mai am timp sa lucrez. Am reconditionat parte din placa de baza dar cel mai probabil va ajunge in sectiunea Vanzari fiindca nici spatiu de stocare nu mai am suficient. Daca va hotarati sa vindeti al doilea exemplar , as fi interesat sa vil cumpar eu . Cu stima. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 26, 2014 Partajează Postat Noiembrie 26, 2014 Atunci e şi mai uşor, se simplifică schema.Benzile sînt cele standard la egalizatoarele cu 10 ''felii''.N-am întrebat de poţometrii de pe panou, dar bănuiesc că au mari probleme cu toleranţa. Am folosit o singură dată unii româneşti cînd eram puşti într-un egalizator după o schemă a lui G.D. Oprescu şi m-am lecuit. Link spre comentariu
Dominicue Postat Noiembrie 26, 2014 Partajează Postat Noiembrie 26, 2014 (editat) ........N-am întrebat de poţometrii de pe panou, dar bănuiesc că au mari probleme cu toleranţa. Am folosit o singură dată unii româneşti cînd eram puşti într-un egalizator după o schemă a lui G.D. Oprescu şi m-am lecuit. Mai mult ca siguri ca toleranta "potometrelor " e prin balarii . Am si eu un exemplar de EQ- 350 si mi-au mancat sufletul potometrii aia pana am reusit in timp s-ai imperechez cumva ( din potometre adunate de-a lungul timpului ) Dar na asta-i farmecul sculelor vintange romanesti, ai loc de experimentat si imbunatatit . P.S. mie unul imi place al dreacu de mult uriciunea egalizorului I.P.R.S. , ma rog chestie de gust . :rade: Editat Noiembrie 26, 2014 de Dominicue Link spre comentariu
ALEKS Postat Noiembrie 26, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2014 Potentiometrii sunt Electronica de 5K liniari. Posibil sa fie in balarii cu valorile. Sincer n-am masurat sa vad despre ce e vorba. Ce pot spune e ca nu fasaie la actionare. Cred ca nici n-au cum la cum sunt montati in schema. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 26, 2014 Partajează Postat Noiembrie 26, 2014 P.S. mie unul imi place al dreacu de mult uriciunea egalizorului I.P.R.S. , ma rog chestie de gust . :rade:Cu puţin efort se poate remedia asta, mai ales înlocuind butoanele negre cu unele argintii, cel mare de la comutator cu unul mai delicat din duraluminiu de la vreo sculă străină...În privinţa scrisului nu se poate face nimic. Link spre comentariu
ALEKS Postat Noiembrie 27, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 27, 2014 (editat) Scrisul mie-mi place. Uimitor. Chiar daca e putin "butucanos". Butoanele, asa e. Pentru retea si monitor cred ca merg butoanele retea si de comanda a vitezei din Rostov 105. Celelalte dupa cum spuneam, merg cromate electro-chimic. Sunt ceva ateliere. Editat Noiembrie 27, 2014 de ALEKS Link spre comentariu
Dominicue Postat Noiembrie 27, 2014 Partajează Postat Noiembrie 27, 2014 (editat) Cu puţin efort se poate remedia asta, mai ales înlocuind butoanele negre cu unele argintii, cel mare de la comutator cu unul mai delicat din duraluminiu de la vreo sculă străină...În privinţa scrisului nu se poate face nimic. Exact la ceva asemanator ma gandeam si eu , adica inlocuirea butonului de selectie surse cu unul din aluminiu si cu niste dimensiuni mai decente ( cel original de plastic este cam imens ) , iar la butoanele potometrelor ar fi interesant de folosit butoane tot metalice din aluminiu exolat ( in genul butonului de pitch de la legendarul Technics SL 1200 ) daca se gasesc de cumparat. Exemplu buton pentru selectie surse. http://www.adelaida.ro/buton-potentiometru-mc-131-6.4-6.3mm.html Editat Noiembrie 27, 2014 de Dominicue Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 27, 2014 Partajează Postat Noiembrie 27, 2014 Ptr axul comutatorului e nevoie de prindere cu şurub/ştift filetat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum