Dr.L Postat Noiembrie 28, 2014 Partajează Postat Noiembrie 28, 2014 Ledurile verzi, albastre sau albe au aceeasi cadere de tensiune, de 3-3,5V ! Link spre comentariu
Dxxx Postat Noiembrie 28, 2014 Partajează Postat Noiembrie 28, 2014 Dr.L Principial corect, insa ultimile "creatii" de la Cree, adica LEDuri albe de putere au la curentul recomandat/de masurare astfel: - cele de maxim 1,5A, curent masura 350mA, Vf=2,85V (tipic) - cele de maxim 3A, curent masura 1,05A, Vf=2,95V (tipic) Evident ca Vf este subiect de binning daca le vrei sortate. Se pare ca scaderea Vf este indisolubil legata de randamente mai bune, probabil progresul tehnologiei duce si la scaderea Vf. Apropos conform datelor Cree sunt disponibile randamente de peste 150 lumen/watt. In masura abaterii graficelor se pot obtine chiar si 200 lumen/watt daca racirea este foarte buna si se accepta curenti/puteri mai mici decat cele recomandate. Draw-backul este ca pretul varfurilor de gama este si de 2-3 ori mai mare dect cel main stream, in conditiile in care performanta este doar 10% mai mare. Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 22, 2014 Partajează Postat Decembrie 22, 2014 (editat) Dr.L Imi fac "mea culpa" pentru ca am preluat niste date de catalog fara sa le verific in practica... Ce am spus asa este in catalog insa putin diferit in practica... Cu ledul Cree - XPL pe banc - am facut masuratori. Este un led minuscul, de 3,45 x 3,45mm, care rezista la 3A / 10W, desigur putere maximala, in montajele finale incarcarea va fi uzual sub 60-70%. Am dus LEDul pana la 1,5A, adica 50% din maxim si pentru scurt timp, pentru ca racirea nu era o varianta definitivata. Valorile citite au fost in jur de 3,10-3,15V, ceea ce este semnificativ mai putin decat un LED uzual, insa in DS tipic este 2,95V la 1050mA. Explicatia vine de la modul in care Cree a inceput sa faca binningul - se specifica temperatura de masura 85 grade Celsius. Deci scaderea Vf in catalog este datorata atat tehnologiei, dar si metodei de masurare - la temperatura mai mare decat ce eram obisnuiti. Se intelege de aici ca speranta tipica de viata pentru ledurile Cree de 50.000 ore este conditionata de temperaturi pe jonctiune pana la cele 85 de grade. Am continuat experimentul, insa la alti curenti si estimarea este (doar o extrapolare, pot sa existe erori grosolane...) ca la 85 grade Vf este cu circa 120mV mai mic decat la 25 grade. Editat Decembrie 22, 2014 de Dxxx Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum