Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum alimentez 20 led-uri cree?

Vizitator BogdanMarin

Postări Recomandate

Vizitator BogdanMarin

Dxxx nu sunt sigur de 60w asa cum bine intuiesti.

Am presupus ca 20 led-uri a 3w fac 60w.

Am atasat o poza cu led-ul.

Sunt 4 culori de led-uri. Nu stiu daca are vreo importanta asta.

Din punctul meu de vedere cea mai buna varianta este cea mai simpla si cat de cat ieftina.

post-239213-0-73658700-1417084066_thumb.jpg

Link spre comentariu

Din pacate pe forumuri poti primi atat sfaturi bune, cat si mai putin bune. 

Chiar aşa...singura solutie rationala e inserierea a trei LED-uri+rezistor de limitare cu valoarea corespunzatoare, la sursa in comutatie care sa scoata FIX 12V. 7 grupe a cate 3 LED-uri, adica alimentator de cca. 8A. Se poate folosi si o sursa AT, pentru economie de bani.Una buna gasiti cu cca. 15 lei.

Sunt 4 culori de led-uri. Nu stiu daca are vreo importanta asta.

Are, si inca una mare...difera mult parametrii electrici ai unui LED rosu de al unuia albastru.

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Chiar aşa...singura solutie rationala e inserierea a trei LED-uri+rezistor de limitare cu valoarea corespunzatoare, la sursa in comutatie care sa scoata FIX 12V. 

Mă miră expresia asta categorică  ”singura soluție rațională” .... Nu prea am auzit să fie folosită la produse industriale ( cu excepția , desigur , a celebrelor ”benzi” ) deși ar fi mai simplă decât generatoarele de curent cu eventuale circuite de echilibrare a curentului prin șiruri. 

Explicația e foarte simplă ( de ce nu se folosește ) - dacă căderea de tensiune pe rezistența serie e mare avem randament redus , dacă e mică există riscul de ambalare termică care - dacă radiatorul nu e corespunzător - duce la distrugerea LED-urilor. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

E singura solutie rationala in raport de buget versus securitate electrica, cat despre solutia cu rezistor serie e paguboasa energetic(pierderea de putere poate ajunge la 25%), dar daca valoarea rezistorului e calculata cum trebuie, iar sursa are valoare stabila a tensiunii la iesire merge ani de zile fara probleme. Nici cea mai fabuloasa sursa de curent constant nu poate compensa slaba racire a LED-urilor, nu mai vorbim de inexistenta racirii...o sursa de curent constant in comutatie ar fi cea mai potrivita, dar userul doreste pret mic.

Cat despre unele produse industriale cu LED-uri, fabricatie China, era acum vreo 3 ani un domn aici pe forum cu un panou de LED-uri pe care a dat 700$, pentru a ilumina un acvariu in care crestea spirulina, i-am facut o vizita la domiciliu, unde am constatat ca acele sursulici in comutatie chinezesti, care aveau la iesire ~75 V si-au luat cu ele in ceruri dupa cateva minute de functionare majoritatea LED-urilor de pe panoul de 700 $...trist. Daca panoul ar fi avut alimentare cu 12V, de ex. de la un alimentator HP/Delta Electronics/etc, plus rezistor serie, aproape sigur luminau si azi. Se pierdeau 3-4W pe rezistori, dar nu costa factura la Enel in 3 ani 700$ pentru 3-4W.

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Spitfire, te rog sa nu mai spui asa convins ceea ce spui ca poate cineva te crede, poate chiar tu.

Si de asemenea fii atent la ce spune UDAR poate mai inveti unele chestii, ca de la el nu am auzit niciodata prostii.

Nici nu are sens sa-ti explic unde este gresit, aici pe threadul pe care il poluezi!

DON'T FEED THE TROLLS!

Si acum on-topic.

Fiind si acvarist am continuat discutia si pe PM cu Bogdan Marin, multe chestii nerelevante pentru thread, insa se pare ca intre cele 4 culori de leduri sunt si de 10.000 si chiar 20.000K, deci radiatii UV bactericide.

Eu nu le vad sensul, astept clarificari.

Ce pot spune este ca la asa energii evident ca cei 2,8V (Vf) pe care contam pot fi foarte bine 3,6V.

Evident ca asta aduce probleme in echilibrarea stringurilor daca discutam de stringuri.

ORICUM, CA PASIONAT DE CREE POT SA GARANTEZ CA CE ESTE IN POZA NU ESTE PRODUS DE CREE (si nici 3W nu cred...)

In plus nu exista nici o referinta (cod produs) ceea ce este imposibil pentru un produs Cree, care stau ireprosabil la capitolul asta.

Deci asteptam multe clarificari si apoi mai vedem...

Link spre comentariu

insa se pare ca intre cele 4 culori de leduri sunt si de 10.000 si chiar 20.000K, deci radiatii UV bactericide. 

Multumesc. ma speriasem la inceputul mesajului dar cu asta m-am lamurit. Tot ce are 20.000K temperatura de culoare e clar pe 253 nm, UV-B, deci germicid. E clar ca eu poluez cand ii dau omului o solutie extrem de simpla pentru inserierea LED-urilor acelea, si alimentarea lor ieftina.

Unde e greseala in ideea de-a inseria 3 LED-uri cu un rezistor calculat, si alimentarea de la o sursa stabilizata de 12V? Mie imi functioneaza de 8 luni non-stop, 3 LED-uri de 1W (no-name) asa, cu o sursa in comutatie de 12V/1,25A si rezistor de 6,8 ohmi/5W, curentul nu trece de 320mA prin cele trei LED-uri inseriate.Luminozitatea LED-urilor n-a scazut absolut deloc.

Dar ma rog, Dvs. sunteti expert din moment ce va dati seama dupa capsula "star"(universala) cine a fabricat LED-urile. Eu credeam gresit ca pot fi oricare dintre Lumileds, Nichia, Cree, Samsung, AMS, Lite-On, Wancheng, Higuchi Inc, etc, etc.

Link spre comentariu

1.

Alimentarea extrem de simpla cu stringuri de 3 leduri, adica 7 stringuri nu e asa simpla.

Cat timp se pot adauga leduri in string fara a depasi valori uzuale de tensiune este mai simplu sa faci asa, conectarea in serie e de preferat. Asa ca ar fi mai bine cum am zis deja 2 stringuri de 10 leduri sau 3 stringuri de 7.

2.

"Driverul" pasiv cu rezistente serie dupa un regulator tensiune constanta este primitiv si nu este de recomandat pentru puteri mari, ori ce zicea el de 60W este o putere mare.

Daca esti bine-intentionat nu poti sa-i recomanzi decat driver activ, chiar daca e mai complicat, asta tine de faptul ca s-a bagat la asa ceva.

In plus eu nu consider un driver in comutatie scump, daca ledurile nu sunt de furat...3.

Cum zici la leduri de 1W pui rezistoare de 5W in serie. La el sunt de 3w deci recomanzi rezistente de15W asta ti se pare bine... si i-ai propus si 7 stringuri. Ai vazut vreodata un acvariu? Si cum te descurci ca el are diverse temperaturi de culoare si sigur Vf-ul diferit?

Pobabil ca vrea o solutie ieftina insa nu cred ca va pune pe capacul acvariului 7 rezistente de 15W...

4.

Star nu este capsula, este interfata termica, steluta de cablaj pe suport de aluminiu, sigur faci o confuzie.

Capsula din poza este de polimeri termoplastici si Cree foloseste la astfel de puteri substrate de tip ceramic cu mediu optic de siliconi. Eu nu am vazut o astfel de capsula la Cree, nu in ultimii cativa ani.

So, if it walks like a duck, quacks like a duck, looks like a duck, it must be a duck.

Scuze ca a trebuit sa poluez threadul.

Link spre comentariu

Hai sa ma bag si eu putin in seama...

In primul rand parerea mea este ca acest topic nu ar trebui sa decida cine are dreptate, ci ar trebui sa vina cu o solutie optima la aplicatia mentionata, nu vad sensul unor expresii in genul "tu nu stii" sau "tu poluezi" etc... incercati sa contribuiti cu propriile idei si mai putin sa le desfiintati pe ale altora, cel mai util este sa vii cu o solutie la care prezinti atat avantajele cat si dezavantajele cat mai detaliat, lasi apoi beneficiarul sa aleaga.

Si ca veni vorba de beneficiar, e greu sa se ajunga la un consens si deci la o solutie optima cu atat de putine informatii, nici macar poza prezentata nu este facuta de el si deci cel mai probabil nu este de fapt cu ledurile sale, este un print dupa ebay, ori mi se pare lipsa de respect pentru cei care sxe chinuie sa ofere solutii, sa nu iti faci timp pentru o amarata de poza reala, deci sugerez autorului sa acorde mai multa atentie acestui topic ca pana la urma este in interesul sau, si sa precizeze cat mai multe detalii posibil, trebuie stiut exact despre led este vorba in detaliu, la fiecare in parte.

Link spre comentariu

Mariane, stii ca iti dau dreptate de obicei, deci si de data asta.

Imi cer scuze daca am fost prea irascibil, insa cred ca si pe tine sau pe UDAR (nu mai spun de mine) v-a deranjat ca dupa ce contribuiti cu postari gandite si bine intentionate vine de undeva un Guru care se milostiveste sa ne dea "singura solutie rationala". Si aici am incheiat.

On-topic - iarasi ai dreptate, insa trebuie de data asta sa fim iertatori, este un incepator si asta e nivelul.

Ce este interesant este discutia despre "luminaire" adica instalatii care sa permita crestera plantelor in lumina artificiala, poate aprofundam si fac eu inceptul.

Ideea este ca s-a constatat ca activitatea clorofiliana este sustinuta de lungimi de unda mari (rosu-orange) dar si de cele mici (albastru). Verdele - toatal inaficient.

De aceea pentru crestere in lumina artificiala intensiva se folosesc leduri monocrome, corespunzatoare celor 2 lungimi de unda.

Se pare cu rezultate sunt superioare luminii solare , ceea ce le face populare printre cei care vor sa creasca in mediu inchis plante, mai ales cultivatorii casnici de canabis...

Si la acvarii - se pare ca comunitatea acvaristica este in urma... acolo se recomanda tot un mix de leduri rosii si albastre.

Insa cine este electronist documentat a vazut graficele de la un led alb, care are varfuri echivalente exact mixului respectiv.

DECI PENTRU ACVARII RECOMAND SIMPLU - LEDURI ALBE DE PUTERE (asta si ca acvarist care are asa ceva)

Si inchei cu varianta comoda de a copia aici o postare mai veche care imi apartine pentru lamurirea celor care nu stiu:

Posted Image

sau aici: http://www.allledlig...0&doc_id=560341

sau aici:http://www.candlepow...Club-Here/page8

Comentariu:

- 450nm ar fi albastru, din cate se vede in ultraviolet (lungimi de unda sub 400nm) radiatia este zero

- 600nm ar fi oranj si din cate se vede lungimi de unda mai mari de 700nm sunt emise cu intensitate scazuta (infararosu) ceea ce poate explica si randamentul bun pentru LED, adica majoritatea emisiei este in zona in care ochiul este sensibil la radiatia emisa

Link spre comentariu

Off:

Ai dreptate, si mie mi se pare cel putin nepotrivita afirmatia "singura solutie rationala", dar nu am dorit sa sustin o polemica ( de astea pe cuvant ca sunt satul ), de fel nu-mi plac postarile care incearca sa sustina o solutie ca fiind singura posibila, sau singura care merita atentie, electronica este foarte vasta, solutii sunt tare multe si depinde de imaginatia proiectantului, si dorintele beneficiarului, pentru a se ajunge la o solutie optima.

On:

Este normal ca verdele sa nu fie eficient, este lungimea de unda majoritar reflectata de catre plante, de aceea si culoarea verde a frunzelor. Si iarasi ai dreptate, este incepator si poate ar trebui un grad mai ridicat de toleranta, totusi este punctul meu de vedere generat din propria experienta, faptul ca nu imi inspira incredere cei care posteaza poze de pe net, culmea, aici de fapt pozat monitorul ( deci retrag afirmatia mea cu "print de pe ebay" ca fiind eronata sau mai bine zis inexacta ), omul in loc sa pozeze amaratele alea de leduri, a deschis o pagina de pe ebay pe care apoi a pozat-o, mie chestia asta imi inspira neincredere, si atata timp cat nu esti sincer 100% cu interlocutorii, cu cei carora le ceri ajutorul, nu poti pretinde de fapt nimic.

Link spre comentariu

@BogdanMarian

- spuneai ca ai 4 culori, zi-ne aproximativ ce culori au led-urile (cam fiecare culoare are tensiunea diferita de a celeilalte);

- din ficare culoare cate exemplare ai?

Off topic:

Ce a prezentat BogdanMarian in poza sigur nu este CREE, mult mai probabil este ceva chinezarie.

@Dxxx de unde ai scos ca ceea ce depaseste 20k este uv-b adica germicid? Din cate stiu eu, germicid e UV-C,  adica undeva intre 280nm - 100nm, iar UV-B e aia de-ti fixeaza calciul in oase :). Nu fa confuzie intre lungimea de unda si temperatura de culoare!

Link spre comentariu

Cum zici la leduri de 1W pui rezistoare de 5W in serie. La el sunt de 3w deci recomanzi rezistente de15W asta ti se pare bine... si i-ai propus si 7 stringuri. Ai vazut vreodata un acvariu? Si cum te descurci ca el are diverse temperaturi de culoare si sigur Vf-ul diferit?

Pobabil ca vrea o solutie ieftina insa nu cred ca va pune pe capacul acvariului 7 rezistente de 15W...

Nenea, rezistorul e de 5 W constructiv, dar disipă sub 1W, ia calculează!!! Al dracu` de grea e legea lui Ohm, ia bagă mata, domnu` avansat, un calcul pentru 3 LED-uri albe 3,2V/700mA, la 12V, să vezi ce cincişpe watti iti dă!!! 

In cazul de faţă soluţia cu siruri de 3 LED-uri inseriate+ rezistor e chiar optima, desigur ca e perfect posibila si solutia cu sursa de curent constant, dar aceasta din urmă, strict in situaţia asta, reprezintă un moft, bani aruncaţi pe fereastră, în contextul în care acel acvariu puţin probabil să se afle într-o încapere în care temperatura va depaşi +35 gr. C...

Dar pentru fiecare tip de LED va trebui calculat rezistorul pentru a nu depăşi curentul maxim suportat.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Legea_lui_Ohm

Link spre comentariu
Vizitator Darylrobo

Nenea, rezistorul e de 5 W constructiv, dar disipă sub 1W, ia calculează!!! Al dracu` de grea e legea lui Ohm, ia bagă mata, domnu` avansat, un calcul pentru 3 LED-uri albe 3,2V/700mA, la 12V, să vezi ce cincişpe watti iti dă!!! 

In cazul de faţă soluţia cu siruri de 3 LED-uri inseriate+ rezistor e chiar optima, desigur ca e perfect posibila si solutia cu sursa de curent constant, dar aceasta din urmă, strict in situaţia asta, reprezintă un moft, bani aruncaţi pe fereastră, în contextul în care acel acvariu puţin probabil să se afle într-o încapere în care temperatura va depaşi +35 gr. C...

Dar pentru fiecare tip de LED va trebui calculat rezistorul pentru a nu depăşi curentul maxim suportat.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Legea_lui_Ohm

Cu o diferenta insa: pentru LED-urile rosii, care se deschid la 1.8V as pune o serie de 6 leduri rezistenta de 1,7 ohmi/2W, pentru leduri verzi o serie de 5 bucati cu rezistenta serie de 2,2 ohmi/2W, pentru leduri albastre sau albe 3 leduri serie cu rezistenta de 3,4 ohmi/3W.  Randamentul de utilizare a energiei ar fi mult mai bun asa decat cu 3 leduri indiferent de culoare inseriate  cu rezistenta.

Tensiunea de alimentare de 12 V e buna, mai ales langa un acvariu sau in sera, unde tensiuni mai mari prezinta pericol.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări