Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum alimentez 20 led-uri cree?

Vizitator BogdanMarin

Postări Recomandate

Vizitator BogdanMarin

Buna ziua.Sunt foarte incepator in domeniu.Am nevoie sa alimentez 20 led-uri CREE de 3w fiecare 3.7V pentru o lampa de acvariu.Nu am nici cea mai mica idee despre cum pot face lucrul asta.Am auzit tot felul de variante de la sursa de calculator pana la driver de 60w si 20A.Imi puteti spune va rog de ce am nevoie si daca led-urile trebuue legate in serie sau paralel?Imi cer scuze daca am incalcat vreuna din regulile forumului.Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Parerea mea, cel mai indicat este un driver de 60 W / 20 A sau chiar mai mare, poate in viitor te gandesti sa suplimentezi numarul de leduri. Conecteazale  in paralel, deoarece daca le conectezi in serie, poti avea surpriza ca daca se arde un led nu mai lumineaza nici unul, asa, in paralel vezi care led s-a ars si poti sa-l inlocuiesti.

Editat de albasete
Link spre comentariu
Vizitator BogdanMarin

Multumesc pentru raspuns.E posibil sa spun o prostie: daca driverul scoate 12V si led-urile au 3.7V trebuie legate serii de cate 4 led-uri si seriile legate in paralel intre ele?Exista posibilitatea de a pune dimmer pe un asemenea driver?Am inteles ca dimmer-ul se pune numai pe sursa.Se poate folosi ca dimmer o sursa step-down?Multumesc.

Editat de BogdanMarin
Link spre comentariu

Din pacate pe forumuri poti primi atat sfaturi bune, cat si mai putin bune. Ledurile in general, dar mai ales cele de putere, nu se conecteaza in paralel. Nu lua de bun ce spun eu, asteapta si alte pareri.

Eu le-as conecta pe toate in serie, caz in care ai nevoie de o sursa de curent constant de maxim 800mA, sau cat suporta ledurile si de minim 80V. Exista probabil de cumparat asa ceva, sau se poate construi. 

Uite ce-am gasit, la o cautare rapida... http://www.tme.eu/ro/details/acl-cc-50-700/surse-de-alimentare-cu-led/cellevia-power/#

E posibil ca tensiunea de iesire sa fie putin cam mica, ar trebui sa spui exact tipul ledului, sa stim exact ce caracteristici are.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Mai potrivită era secțiunea ”LED-uri și alte surse de lumină ”. 

Îți recomand să citești ce scrie pe acolo despre alimentarea LED-urilor.

EDIT: Am vrut să-ți recomand exact același lucru ca și @giongiu dar m-am răzgândit pentru că nu e normal să repetăm mereu și mereu aceleași lucruri care s-au scris deja.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Daca citesti cu atentie, la legarea in paralel, se specifica clar ca exista in serie cu fiecare led, o rezistenta sau o sursa de curent constant. Cand tu recomanzi ca omul sa puna 20 leduri de 3W in paralel, fara sa amintesti acel amanunt ...nesemnificativ, ce ar intelege initiatorul topicului, care se declara ...foarte incepator... ?

Link spre comentariu

Mutat la leduri si alte surse de lumina.

Nu stiu daca exista un soi de lege scrisa care sa spuna ca ledurile se conecteaza numai intr-un fel sau altul, este mai degraba un compromis intre niste avantaje dorite si unele dezavantaje asumate. Dupa mine ledurile se pot la fel de bine conecta atat in serie cat si in paralel atata timp cat stii ce faci, si tot dupa mine exista riscuri in ambele situatii.

-Conexiunea in serie prezinta marele avantaj al curentului necesar mult mai mic, atat cat are nevoie un singur led, este suficient pentru oricate leduri in serie se folosesc, se mareste insa exponential tensiunea, uneori o tensiune mai mare la curent mic este un avantaj, alteori poate un impediment, depinde de la situatie la situatie. problema principala la aceasta conexiune este tot din punctul meu de vedere faptul ca daca un led se intrerupe atunci toata instalatia se stinge, daca un led se "sarmeaza" ( nu stiu in ce masura se intampla asta, imi dau doar cu presupusul ), atunci exista riscul real ca celelalte sa cedeze daca curentul prin ele nu este precis limitat;

-Conexiunea in paralel are avantajul unei tensiuni necesare mult mai mici, cat cere un led e suficient pentru toate, dar de data asta curentul necesar poate fi destul de mare, de multe ori asta este un dezavantaj, inseamna disipatie mare. Cand un led se intrerupe, exista riscul unui domino pentru toate celelalte leduri, curentul prin celelalte creste, disipatia creste, si deci se vor incalzi mai tare, pot pica si altele si... toate intr-un final.

Solutii se gasesc in aceasta sectiune pentru fiecare varianta, trebuie doar rabdare de cautat.

Spor.

Link spre comentariu

Mea culpa, Giongiu. Chiar nu am luat in consideratie acest aspect. M-am gandit ca inainte de a-si propune sa faca acea lampa cu leduri, s-a documentat putin, sau poate chiar asta face acum. 

Link spre comentariu

Avem 20 leduri de 3W, care trebuie alimentate. Daca le punem in paralel, trebuie musai cate o ssc pentru fiecare, adica 20 bucati. N-am auzit inca sa se foloseasca rezistenta de limitare, la 700mA.  Daca vrem cadere mica de tensiune, trebuiesc mosfeti , care costa. Daca pe fiecare scc se mai pierde cel putin un volt, sunt vreo  20W pierduti inutil. Daca le inseriem, chiar daca nu folosim o scc dedicata, ci o sursa de vreo 80V/1A, e nevoie doar de o scc, merge si banalul LM317. In cazul asta se pierd doar cativa watti.  Ca randament si pret, inserierea e net avantajoasa. Ca ledurile se mai si ard, e adevarat. Dar se ard ele si sursele. Bag mana in foc, ca un led corect alimentat si racit, e mult mai fiabil ca sursa ce-l alimenteaza.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

E mai avantajos sa fie inseriate , dar totusi in paralel nu trebuie cate o rezistenta de limitare la fiecare sau sursa , ci o rezistenta de egalizare de valoare mica care nu va disipa mult, asa cum au tranzistorii in paralel . In rest o singura sursa de curent pentru toate

Uzual se fac combinatii serie / paralel , ca nu e la indemana o sursa de tensiune mare cand ai multe leduri.

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu
Vizitator BogdanMarin

Multumesc pentru interesul acordat. Nu am vrut sa incing spiritele (am vazut ca s-a intamplat un pic mai devreme). Stiu ca se pot arde led-urile, asta nu e o problema. Problema e sa nu le ard pe toate cand le leg in caz ca sursa de curent nu e corect aleasa pentru ele. Led-urile le voi lipi pe un radiator (trebuie sa il gasesc intai) si peste el vor sufla doua sau 3 ventilatoare. Ar trebui sa fie suficient ca racire.

Inteleg ca SCC= sursa de curent continuu.

In afara de LM317 de ce altceva as mai avea nevoie pentru a alimenta led-urile?

Din ce am auzit pana acum voi alege sa le leg in serie din moment ce costurile sunt mai mici si este mai putin complicat.

Daca sunt si alte aspecte de care trebuie sa tin cont va rog sa mi le precizati.

Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Si eu as merge tot pe legatura serie. Atat timp cat curentul sursei este setat la 70-80% din curentul maxim suportat de LED-uri si temperatura lor este mentinuta sub 70 grade C, LED-urile vor functiona ani de zile fara nicio problema.

In afara de LM317 mai ai nevoie de cateva rezistente si o sursa de tensiune in jur de 80-90 volti. Calculator care sa iti dea valorile rezistentelor gasesti pe net. Ca sa nu arzi LED-urile, poti proba sursa cu o rezistenta aleasa corespunzator, inainte sa montezi LED-urile. Insa 80V cu 700mA inseamna 56W, iar rezistentele de putere sunt scumpe... Cel mai simplu este sa inseriezi un ampermetru cu LED-urile si sursa si verifici curentul cand alimentezi montajul. LED-urile nu se vor arde instantaneu daca dai 1A in loc de 0.7A de exemplu. O sa ai destul timp sa reglezi.

Editat de Th3_uN1Qu3
Link spre comentariu

Wow....

Am citit cu nesatz....

Oameni buni avem de-a-face cu un incepator, hai sa-l ajutam cu adevarat, el vrea ca cineva cu experienta sa ii dea o solutie practica realista nu comentarii teoretice.

S-au spus si bazaconii ca legarea paralel nu o pot incadra altfel, cred ca numai UDAR si Marian au perfecta dreptate.

Pentru BogdanMarin

- esti sigur de 60W??? Ledurile Cree, daca sunt recente au randament foarte bun. Eu folosesc la un acvariu de 30l (da, este micutz, dar numai atat loc am, nu ca in tinerete cand inmulteam ovipari si aveam o droie de bazine, acum e doar decorativ) numai 2,5W LED si este pus prin temporizator, lumina merge 6 ore pe zi iar plantele se dezvolta normal. Deci ai acvariu peste 500 litri?

- daca ti-ai facut calcul LED de 3W il incarc cu 3W, atunci este profund gresit. Un led de 3W (maxim) poate fi incarcat in cazul unui montaj in exploatare normala indoors cu maxim 1,5W, dar daca este facut de un amator fara experienta nu conta pe mai mult de 1W...

- eu ma ocup in special de leduri Cree. Uzual tensiunea pe ele in regiunea normala de exploatare este de 2,8-2,9V deci ce zici tu nu prea cred, pana nu imi dai exact codul.

- daca (desi eu simt ca nu prea este afirmativ raspunsul la primele 3) totul sta corect si ai nevoie de 60W per 20 leduri atunci cea mai buna solutie  de conceptie a montajului este cu 2 sau 3 stringuri de leduri.

Adica fie 2 siruri de cate 10  leduri in serie fie 3 siruri de 6/7 leduri in serie.

De ce? Pentru ca astfel stai pe la tensiuni (20-30V) si curenti (2-3A) uzuali, unde componentele costa putin si se gasesc usor.

Alimentarea stringurilor se face fie cu 2/3 drivere independente pentru fiecare,  fie cu un singur driver si se pune in serie cu fiecare sir o rezistenta de echilibrare care nu va disipa mult.

- ledurile nu se ard daca sunt Cree, daca driverul chiar da ce trebuie sa dea si daca sunt racite corespunzator.

Speranta de viata la curentul recomandat de functionare (gasit in DS, undeva la 30-40% din maxim) este de 50.000 ore, puteti calcula voi cati ani de functionare neintrerupta.

Chiar si dupa aceea, tot ce se intampla este scaderea luminozitatii sub  70% din initial, vor mai merge mult si bine.

Insa in toti acesti ani vor aparea LEDuri cu randament superior si probabil ca montajul va capata un upgrade mult inainte de cele 50.000 ore.

Deci nu il mai speriati cu prostii.

Daca ledurile Cree se ard insemna ca ceva nu a fost realizat ca lumea.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări