Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calcularea puterii transmise a unui traf R-core


Postări Recomandate

In curand am intrat in posesia unui traf R-core . Pe traf am gasit doar atata scris  BILLION si TF-6013.  Despre firma atat am gasit "http://pem.billion.com/products/transformer/02-transformer-R-core.html"  . Acum as vrea sa stiu pana la ce putere poate fi folosit un traf de acest gen, pornind de la DIMENSIUNILE EXTERIOARE ale trafului , precum si cum se calculeaza datele unui nou secundar sau chiar si primar (deoarece am si traf din asta dar cu primar pt 110V. Cred ca ar arata bine la un amplif pe lampi.

Editat de imreberes
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Cu traful de 110 V eu as face asa: l-as alimenta dintr-un variac cu 110 V dupa ce in prealabil am bobinat 20-30 de spire. Se masoara apoi tensiunea rezultata si apoi se determina numarul de spire per volt. Referitor la formule de calcul ...ele sunt orientative, intrucat dimensiunile miezului nu conditioneaza essential puterea transferata de traf. Ceea ce conteaza cu adevarat este sectiunea  sarmei folosite. Dar daca e prea mare deranjul puteti folosi linistit 40/S pentru bobinarea de la zero a trafului.

Link spre comentariu

Pt. a evalua puterea unui transformator (s-a mai scris), il incarcati in secundar, cu o sarcina rezistiva, pana ce tensiunea scade (fata de cea in gol) cu 5-10% (10% pt. 20W si 5% pt. 100W). Cand tensiunea a scazut la valoare dorita, Ps=U x I. Mentionez ca evaluarea este aproximativa. 

In literatura de specialitate, gasiti valorile randamentului unui transformator, functie de puterea lui.

Pt. transformatorul toroidal alimentat la 110V, propun (daca tensunile secundare corespund scopului) sa-l alimentati la 230V prin intermediul unui variator electronic, reglat corespunsator. Este f greu sa bobinezi un transformator toroidal, pe genunchi. Parerea mea.

Link spre comentariu

Eu am alimentat un traf toroidal, cu sectiunea torului dreptunghiulara, prin intermediului unui variator electronic, dar miezului nu-i convine si incepe sa bazaie la tensiuni "indepartate" de 220 V. In conditiile in care alimentat la retea traful e silentios. S-ar putea deci sa nu fie satisfacatoare o astfel de solutie.

Link spre comentariu

...... Poi, stati, bre, ca omu a zis sa pui variator electronic pentru niscai teste, ca sa deduci sau sa estimezi niste parametri, si-atunci trafu', cat de destept ar fi el "canta" dupa cum ii "joaca" sinusoida aia decupata de variator, ceea ce nu va fi cazul la o aplicatie de audio (unde, fie vorba intre noi, daca ii dai la intrare cu dreptunghi, cat ar fi el de traf tot va "zornai" cumva, mai ales la frecvente care rezoneaza cu elementele constructive ale trafului). Si-apoi, nu sunt foarte de acord cu testarea transformatoarelor cu sinusoida "decupata", (nici chiar atunci cand se dispune de osciloscop ca instrument de masura), pentru ca forma curentului prin traf va fi una cel putin ciudata, cu "zdrentze" in zona "decupata", ceea ce, un aparat de masura uzual va "interpreta" dupa "capul lui" ceea ce masori....Iar, pe osciloscop, nu stiu cu ce formule cunoscute vei calcula valorile efective ..... Cea mai OK metoda de evaluare pentru traf-ul de 110V , din punctul meu de vedere este, daca nu ai un variac, folosirea unui adaptor 220 -> 110V, bazat pe transformator, nu pe nush'ce variator electronic cu triac. Daca ai posibilitatea, tragi pe-acolo, prin fereastra, un nr. cunoscut de spire (10-20-30..., dupa marimea traf'-ului), alimentezi la 110V sinusoidal si masurand tensiunile din primar si acest secundar de test afli raportul de transformare, implicit numarul de spire pe volt (cu o aproximatie destul de buna) Utile ar fi si diametrele sarmelor de bobinaj folosite de fabricant, dar ... daca nu se poate... despre evaluarea puterii subscriu la ce a scris un coleg mai devreme, cu incarcarea in putere a traf-ului pana "cade in nas",  dar secundarul de test trebuie sa fie mai gros, sa nu cada puterea din cauza limitarii pe sarma de bobinaj, ci a limitarii pe circuitul magnetic - dar asta e o chestie destul de relativa, cred ca depinde mult de constructia si materialul din care este facut miezul feromagnetic.

Link spre comentariu

Nici sîrmele cu origine diversă nu au aceleaşi caracteristici, ideal e să fie folosită la teste sîrma cu care se va bobina definitiv trafo.Miezurile de acest tip şi carcasele lor au marele avantaj că nu îndoaie la 90* sîrma. În rest au aceleaşi probleme mecanice la ansamblare cu celelalte ce se bobinează pe două carcase (C+C, L+L, U+I), deci trebuie verificat înainte de a-l demonta cum e prins, cea mai rea variantă e aia sudată.http://www.youtube.com/watch?v=hY0b3emLGIE

Editat de zal
Link spre comentariu

Scuze de intarziere, dar abia azi am avut timp. Pozele promise:http://i62.tinypic.com/5xu3x3Tip 37452WA336Upo=220V; Ipo=37mA; Uso=2x118V; Iso=0,68AMai avea urmatoarele infasurari pe care le-am scos ca sa bobinez infasurarea de filamente si pe cea de negativare:U1=2x5,24V; U2=2x14,6Vhttp://i61.tinypic.com/mhziagcel toroidal este tip SEL451 80 378 3153 P1S3 WU01=220V/0,7A; U02=21V si U03=6,6Vcel rusesc este tip TP-100-13 nu stiu de la ce aparat provine. Da urmatoarele tensiuni:U01=4x17,3V; U02=2x19,1 si U03=2x2Vhttp://i59.tinypic.com/2z70osjtip 9067 da urmatoarele tensiuni:U01=2x108VU02=2x11,4VU03=2x8,1VU04=2x3,7VPrimarul este bobinat cu sarma de 0,78mm, secundarele toate cu 0,7mm.tip 9068 (arata la fel ca 9067)U01=2x104V bobinat cu sarma de 0,8mmU02=2x10V bobinat cu sarma de 0,9mmprimarul bobinat cu sarma de 0,85mmToate aceste transformatoare sunt din TV nemtesti, vechi (mai putin cel rusesc). Cu mici modificari, pot fi utilizate in amplificatoare cu tuburi.

Editat de vera
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări