Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condens


Mishu_17

Postări Recomandate

Buna seara. In camera calculatorul este asezat chiar langa geam (vedeti imaginea). 

Exista posibilitatea sa se faca condens in unitatea centrala ?  

Daca da, ce trebuie facut pentru a preveni condensul ?

Deschid de multe ori geamul pentru a aerisi camera chiar in timpul in care calculatorul este pornit. 

post-182321-0-25161800-1416937920_thumb.jpg

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Mishu_17

    5

  • Den

    4

  • Spitfire

    2

  • validae

    2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca e vorba de dormitor 100% e condens in el.E bine sa nu-l opriti cand deschideti geamul.Cat de rau ii face depinde de calitatea componentelor din el.Stricaciunile apar de obicei dupa muuult timp de functionare...dupa cum e norocul ,iar daca sta mult timp in functiune grijile sunt mai mici. Daca nu modificati pozitia faceti rost de pungute de silica.Le plasati in carcasa in partea de jos.Se /schimba/usuca obligatoriu din cand in cand.

Editat de Den
Link spre comentariu

Condensul apare pe suprafețele reci în contact cu aerul umed și cald, deci veți face condens pe ochelari când întrați în baie venind de afară, sau pe placa de bază a noului smartphone când veniți de la săniuș în casă (avertisment pentru părinții care nu știu de ce nu mai pornește telefonul, că acum o oră mergea..)

În concluzie, nu e niciun pericol să aveți condens în PC dacă deschideți geamul de lângă el  :rade:  calculatorul e cald, aerul de afară deși rece, este uscat.

Pericolul apare dacă având calculatorul, laptop, telefon mobil, etc.... afară sau într-o cameră rece, intrăm cu ele într-o cameră încălzită și locuită.Umezeala din aer va condensa inevitabil pe suprafețele reci și poate distruge aparatură scumpă foarte ușor și uneori ireparabil dacă nu se așteaptă până când se echilibrează temperaturile.

Editat de validae
Link spre comentariu

Dar daca aerul rece de afara se amesteca cu aerul care iese din caloriferul asezat exact sub geam ? In cazul acesta exista pericolul sa se faca condens in unitatea centrala ? 

Link spre comentariu

Cand deschizi geamul dimineata (in perioada asta) se abureste instant? Nu e vorba de geam bla bla bla,e vorba de ce ai tu in camera respectiva..cat e gradul de umiditate,de aia intrebam daca e vorba de dormitor sau alta camera.  Iar umiditatea trage catre zonele reci..adica geamul..si asta cand e INCHIS! fa rost de pungute cu silica si nu-ti mai bate capul.

Oricum tehnica se demodeaza repede si te plictisesti tu de el pana crapa.;

Editat de Den
Link spre comentariu

Nu există acest pericol, aerul cald și umed va ieși afară prin partea superioară a camerei (pe geam) iar aerul rece și uscat va intra și va  coborî.Calculatorul nu va face condens, nu aveți de ce să vă faceți griji.Aerul rece nu poate să-i facă decât bine la ventilație, calculatorul produce el însuși destulă căldură în funcționare.

Editat de validae
Link spre comentariu

Ar fi de dorit ca umiditatea in acea camera sa fie situata intre 45 si 60 %, exista higrometre digitale cu care puteti masura gradul de umiditate, daca e mai mare decat trebuie, merge un dezumidificator.

http://www.okazii.ro/aparate-de-masura/multimetre/termometru-higrometru-digital-termohigrometru-ceas-calendar-alarma-temperatura-interioara-exterioara-factura-si-garantie-12-luni-a162216085

http://alecoair.ro/dezumidificator-casnic/dezumidificator-ttk50e

Cu cele doua chestii de mai sus am rezolvat perfect problema umiditatii.

Daca PC-ul acela e mai cald decat aerul care va intra de afara nici pomeneala sa va faca condens, condens se face la contactul aerului cald, incarcat de umiditate, cu o suprafata rece(asa functioneaza dezumidificatorul de mai sus, are o mica masina frigorifica inauntru).

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Din cauza umiditatii se mai gasesc unitati cu mufele usb corodate,diverse parti metalice afectate.Intre timp s-au mai desteptat si chinezii,le pun si ei pe sus in rand cu toata lumea  :rade:

De exemplu eu am renuntat a mai tine vreo unitate de pc jos , le tin pe birou si am renuntat la matahale.Eventual ridicate umpic de jos,marea majoritate a meselor de calculator sau birou sunt ok.. Eu tot ma chinui cu pastile de ceresit.. Ce fericiti cei care stau la casa si ce nefericiti pacientii blocurilor comuniste.

Editat de Den
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri. 

Sa luam acum situatia in care geamul e inchis si vine caldura de la calorifer spre calculator. In acest caz, aerul cald venind dinspre calorifer va intalni calculatorul (placa de baza, ram, cpu, etc). In acest caz se poate intampla altceva decat sa se incalzeasca mai tare calculatorul ? Nu cumva in aceasta situatie va face condens ? 

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

 

Eu tot ma chinui cu pastile de ceresit.. Ce fericiti cei care stau la casa si ce nefericiti pacientii blocurilor comuniste.

 

Pastilele acelea au un efect minim, nu aduna nici jumatate de litru de apa/zi. Un dezumidificator electric poate sa scoata chiar si 18-20 litri pe zi.

La casa umiditatea e mult mai mare decat la bloc...

Link spre comentariu

Zau ca as fi zis ca e invers,dar na.

Va referiti la intrebarea mea ?  (cea despre condensul din cauza caldurii de la calorifer)

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

schimbul de caldura se face intodeauna de la cald la rece si nu invers.

 

consideram un AC /aer conditionat/ aerul din incapere sa spunem la 30 de grade( +  ) este tras de ventilatorul din spliter  , plimbat in schimbator/evaporator-ul spiteru-lui / , cedeaza o parte din caldura pe care o  are si din umiditate , reintra in camera cu o temperatura mai joasa si noi vom fi mai fericiti,  cam asta-i principiul .

 

la fel si intr-un congelator de frigider , cu sau fara ventilatie fortata si doar tiraj natural , sistem inchis. Aerul cald cedeaza caldura vaporizatorului si astfel se obtine temperatura scazuta din frigider.

 

aerul cald retine umiditatea , adica cu cat are o temperatura mai ridicata cu atat va avea mai putina dispozitie de a ceda surplusul de umiditate /suprasaturatia vaporilor de apa/ pentru a condensa.

 

nu are de ce sa faca condens , decat in conditii extreme si cu  Pc- in stand-by ,fereastra deschisa mult timp,foarte aproape de fereastra , temperatura foarte  joasa, Pc-ul atinge valori scazute de temperatura , echipamentul  exagerand vorbind " ingheata "si sigur ca pornind Pc-ul va avea loc o incalzire a echipamentului si posibil ca in anumite portiuni neventilate sa atinga punctul de roua si ca atare condens.

Editat de comanici
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări