Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automatizare calorifer

Electronicserver

Postări Recomandate

Nu vreau asa va supar sub nici o forma, dar ma gandesc ca daca repartitorul masoara temperatura se numea simplu termometru si nu repartitor.

Gresesc si aici ?

Repartitorul masoara diferenta de temperatura si conform unor setari initiale, calculeaza cantitatea de energie extrasa.

Uitati o idee, avem un radiator 22x600x600 ce are o putere o putere de ~1200 wati la 90/70/20.

Cei de la radet stiu ca in coloana trimit apa cu 70*C tur si returul conform asa ziselor "echilibrari" se intoarce cu 50*C.

Ca urmare, radiatorul acela are la 70/50/22 o putere maxima de 663 wati.

In acest moment, cand diferenta de temperatura a radiatorului este de [(70+50)/2] - 22 = 38K, repartitorul, conform setarilor si  cunoaste faptul ca extragi din retea 663 wh si ca urmare contorizeaza un numar de unitati.

Sa presupunem ca inchideti din robinet.

Temperatura de intrare va fi tot de 70*C, dar cea de iesire va scade, zicem spre exemplu 40.

In acest moment, diferenta de temperatura este de [(70+40)/2]-22 = 33K, repartitorul, conform setarilor, va recalcula valoarea extrasa din retea si astfel in locul celor 663 de unitati (sau corespondentul in Gcal, etc) va contoriza doar 552 , caci aceasta este puterea efectiva a radiatorului la 70/40/22.

Si tot asa in functie de cele 3 temperaturi (bine, in cazul repartitorului sunt practic doar doua, adica cea a medie a radiatorului si cea ambientala).

Link spre comentariu

Repartitorul masoara diferenta de temperatura si conform unor setari initiale, calculeaza cantitatea de energie extrasa.

Uitati o idee, avem un radiator 22x600x600 ce are o putere o putere de ~1200 wati la 90/70/20.

Cei de la radet stiu ca in coloana trimit apa cu 70*C tur si returul conform asa ziselor "echilibrari" se intoarce cu 50*C.

Ca urmare, radiatorul acela are la 70/50/22 o putere maxima de 663 wati.

In acest moment, cand diferenta de temperatura a radiatorului este de [(70+50)/2] - 22 = 38K, repartitorul, conform setarilor si  cunoaste faptul ca extragi din retea 663 wh si ca urmare contorizeaza un numar de unitati.

Sa presupunem ca inchideti din robinet.

Temperatura de intrare va fi tot de 70*C, dar cea de iesire va scade, zicem spre exemplu 40.

In acest moment, diferenta de temperatura este de [(70+40)/2]-22 = 33K, repartitorul, conform setarilor, va recalcula valoarea extrasa din retea si astfel in locul celor 663 de unitati (sau corespondentul in Gcal, etc) va contoriza doar 552 , caci aceasta este puterea efectiva a radiatorului la 70/40/22.

Si tot asa in functie de cele 3 temperaturi (bine, in cazul repartitorului sunt practic doar doua, adica cea a medie a radiatorului si cea ambientala).

Multumesc.

Pai in acest caz nu masoara temperatura ,  calculeaza "ceva" /adica unitatile  alea adimensionale ,ca eu n-am vazut pe vre-o factura si unitati de masura gen kw*h ;.. ..etc, am vazut  doar cifre / , in baza unui algoritm , avand referinta diferenta de temperatura si  timp probabil si mai.... ce ? repartitorul habar n-are cat am eu caloriferul dimensionat , corectiile le aplica ce-i cu softul in baza celor declarate/ masurate ,tipul caloriferului , pozitionarea geografica, vecini...etc , de cel care a instalat repartitorul/, asa ca nu inteleg exemplul de calcul facut mai sus, decat in cazul in care este un rezultat final si care a suferit corectiile necesare

Nu cred ca repartitorul stie daca eu am calorifer de aluminiu sau de fonta sau de otel...si dimensiunile,si nu cred ca setarile sunt personalizate, cred ca vine by default cu o metoda matematica memorata si care integreaza  diferentele de temperatura intr-un interval de timp si poate si de alti factori, habar n-am, dar in nici un caz nu stie cat are pe tur si retur , senzorii de diferenta sunt in caracasa de plastic si citesc temperatura de pe calorifer si temperatura "ambianta daca o pot numi asa " in fine este tarziu si cred ca trebuie sa mai ma documentez si sigur daca dumneavoastra , ne mai puteti explica cate ceva , este bine venit si va multumesc anticipat.

Doar ca trebuie si sa inteleg si faptul ce sa afirmat >>repartitorul masoara temperatura este ca si cand ai spune : contoarul electric masoara puterea si nu energia / kw*h/ ,

Probabil exprimarea a fost doar laconica si atat.

Cred ca am  sa revin cu intrebari , doar ca sa ma lamuresc , eu in principiu vad cumva diferit anumite aspecte si daca reusesc sa inteleg , am doar de castigat.

Toate cele bune

Editat de comanici
Link spre comentariu

In subsolul blocului mai e si un gigacalorimetru, care ghici ce masoara...

Si masoara corect, ca are si senzori de temperatura, atat pe tur, cat si pe retur si un debitmetru.

Ce zice maretul gigacalorimetru se imparte la suma unitatilor date de repartitoarele din bloc si ia uite cum se stabileste valoarea unei unitati.

Simplu?

Nu de alta, dar e deja un subiect de vre-o 20 de pagini pe tema asta, din care doar am repetat ca papagalul :limb: .

Repartitorul s-ar fi putut numi si ca**tul ala electronic alb, cu 2 senzori de temperatura, care incearca sa repartizeze (aha, poate de aici i se trage numele?) corect caldura consumata in bloc.

Link spre comentariu

Nu cred ca repartitorul stie daca eu am calorifer de aluminiu sau de fonta sau de otel...si dimensiunile,si nu cred ca setarile sunt personalizate, cred ca vine by default cu o metoda matematica memorata si care integreaza  diferentele de temperatura intr-un interval de timp si poate si de alti factori, habar n-am, dar in nici un caz nu stie cat are pe tur si retur , senzorii de diferenta sunt in caracasa de plastic si citesc temperatura de pe calorifer si temperatura "ambianta daca o pot numi asa "  in fine este tarziu si cred ca trebuie sa mai ma documentez si sigur daca dumneavoastra , ne mai puteti explica cate ceva , este bine venit si va multumesc anticipat.

Unul din producatori:

Pentru a programa repartitorul de costuri cu valori specifice ale radiatoarelor, este necesaradaptorul de programare WHZ3.P3. Acest adaptor poate fi conectat atât la un PCcât si la un laptop.

Acum, ca intr-un bloc exista vechea retea de incalzire fara modificari, automat se pot monta repartitoare "default" caci toti au acelasi radiatoare in casa.

Link spre comentariu

Sa le explice cineva locatarilor asa , simplu:

Daca deconectam caloriferul (taiem teava cu flexu) , si scurgem toata apa din el , si

Incalzim caloriferul cu un resou pus sub el pana are 40 de grade, cum avea inainte , de la agentul termic  , si

In camera avem aceleasi 20 de grade , camera fiind incalzita dupa cum vrem , cu lemne, electric, cu ... sporturi diverse.... etc,

Repartitorul va indica ACEEASI CANTITATE DE CALDURA CONSUMATA ca si cand ne-am incalzi de la Radet. Chiar daca in ziua aia teava Radet e sparta si Dorel face baie prin noroaie sa o sudeze la loc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări