Vizitator Mihai Merca Postat Noiembrie 24, 2014 Partajează Postat Noiembrie 24, 2014 Bun gasit, De ceva timp ma tot gandesc cum as putea controla temperatura intr-o incinta de 1 metru cub. Incinta este un cub realizat din tabla/osb Sursa de caldura este un bec montat in partea de jos Sursa de ventilatie (in cazul in care se ajunge la X grade) un ventilator montat in partea de sus Temperatura dorita in interior este cuprinsa intre 50 - 80 de grade. Guri de aer pt absortie in partea de jos si pentru evacuare in partea de sus. Toata instalatia va fi pe 220V. Ma gandesc sa folosesc urmatoarele: Bec E27 20-40W Ventilator in partea de sus ceva cu elice metalice sa nu fie afectat de caldura Controler de temperatura (aveti mai jos linkul) http://www.tehnoelectric.ro/produse/ap_1300_controler_de_temperatura_industrial Sonda de temperatura (aveti mai jos linkul) http://www.tehnoelectric.ro/produse/ap_1370_sonda_de_temperatura_0_400c_lungime_cablu_2_m Rog sa nu se inteleaga ca as face reclama. Am pus linkurile pentru ca cei binevoitori sa ma ajute sa poata consulta specificatiile articolului. Cum imi imaginez ca ar trebui sa functioneze Intrerupator general > pornire bec + controler caldura Se seteaza temperatura dorita (ex. 70grade celsius) Cand temperatura a ajuns la 70 de grade se stinge becul (preferabil daca becul ar fi legat la controler sa fie stins automat) Daca temperatura depaseste 80 de grade sa sa porneasca ventilatorul comandat de controller. Cand temperatura scade sub 60 de grade sa se aprinda becul, se opreste ventilatorul. (aprinsul/stinsul becului/ventilatorului e pentru reglarea temperaturii sa fie cat mai apropiata de 70) Temperaturile sunt un exemplu. Temperatura principala este cea setata de 70 grade Temperaturile intermediare de stins/aprins becul/ventilatorul pot fi si mai apropiate de 70de grade. Ce parere aveti? Controlerul ales de mine, oare suporta astfel de comenzi? Ce ma sfatuiti? Cum sa le leg? Ce sa adaug sau sa elimin din planul meu? Va multumesc anticipat! Link spre comentariu
adicontakt Postat Noiembrie 24, 2014 Partajează Postat Noiembrie 24, 2014 ma tu vrei sa faci plantatie de cannabis Link spre comentariu
Vizitator Mihai Merca Postat Noiembrie 24, 2014 Partajează Postat Noiembrie 24, 2014 Adevarul e ca se castiga bine, insa nu e de mine ))) Vreau sa fac un uscator pt fructe (familia mare, trebuie hranita) Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 24, 2014 Partajează Postat Noiembrie 24, 2014 (editat) Atunci trebuie să lași ventilatorul continuu pornit, astfel ca aerul să fie uniformizat ca temperatură și să se elimine totodată și umezeala.Becul nu-i o variantă prea bună, ar merge totuși un fel de aerotermă, cred că cel mai simplu ar fi modificarea unei aeroterme de 500W (sau chiar de 2000W, dar cu toate rezistențele înseriate ca să-i scazi puterea) prin adăugarea unui termostat precis.Inerția termică a rezistenței va fi destul de redusă pentru scopul propus. Ventilatorul aerotermei va funcționa continuu, termostatul acționând doar asupra rezistenței de încălzire. Editat Noiembrie 24, 2014 de validae 1 Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 24, 2014 Partajează Postat Noiembrie 24, 2014 (editat) Mai întâi trebuiesc făcute niște calcule termice . Așa , la prima vedere , fără o izolație serioasă nu ai nicio șansă să încălzești incinta aia cu un bec. Mai ține cont de faptul că sunt și alte materiale înăuntru ( fructe , zici ) . Uscarea fructelor implică evaporarea unei cantități de apă care ( pe lîngă faptul că trebuie eliminată cu căldură cu tot ) necesită o cantitate suplimentară de căldură. Chiar și goală fiind incinta ( respectiv cu aer ) ca să obții 70°C la interior cu 20°C la exterior trebuie ceva putere . EDIT Am citit postul lui @validae Puterile alea sunt mai aproape de realitate . Editat Noiembrie 24, 2014 de UDAR Link spre comentariu
Vizitator Mihai Merca Postat Noiembrie 24, 2014 Partajează Postat Noiembrie 24, 2014 In primul rand va multumesc pentru timpul acordat. Bineinteles ca incinta va fi izolta/inchisa astfel incat sa se pastreze cat mai binecaldura. Vor fi doar guri de aer jos pt absorbtie si sus pt evacuare caldura si umiditate. @validae - ventilatorul poat ramane pornit - aeroterma nu am prea luat-o in calcul datorita faptului ca acele rezistente prin incalzire emana un usor miros specific (cel putin asta am simtit eu in preajma tuturor aerotermelor), iar acel miros mi-e teama sa nu afecteze calitatea fructelor. Eventual un bec mai puternic sau mai multe becuri ar merge? Ceva tabla argintie pentru a reflecta mai multa lumina si caldura ar fi o varianta buna? Legat de termostat, ma gandeam sa folosesc unul gen centrala termica, insa plaja de temperaturi este de pana in max. 35-40grade. De asta am ales varianta cu controlerul + sonda. Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 24, 2014 Partajează Postat Noiembrie 24, 2014 (editat) 1.Eu îți recomand totuși să-ți faci o analiză termică, ca să știi cum stai . Proiectarea electrică / electronică se face de obicei ultima . Estimarea mea - incintă de 1mc închisă , fără circulație de aer , 70°C la interior , 20°C la exterior, izolată cu polistiren de 10cm - peste 100W doar pentru a compensa pierderile prin pereți ! 2. Dacă faci găuri de aerisire sus și jos la ce îți mai trebuie ventilator ? 3. În rest , schema e foarte simplă . Un senzor de temperatură oarecare - e important locul unde e amplasat - și un comparator cu histerezis care comandă sursa de căldură. Și încă o observație, legată de becuri. Acestea au inerție termică relativ mică ceea ce va duce la conectări / deconectări destul de dese . Asta va determina o scădere importantă a duratei de viață. Editat Noiembrie 24, 2014 de UDAR Link spre comentariu
Vizitator Mihai Merca Postat Noiembrie 24, 2014 Partajează Postat Noiembrie 24, 2014 Multumesc UDAR pentru sfaturi. Pe specificatiile controlerului de temperatura apare: - aparat destinat controlului temp. intr-o incinta, temp. programabila cu histerezis reglabil; La asta te referi? Mai exact la ce ajuta histerzisul? (Sunt incepator in electronica) Unde imi recomanzi sa montez sonda/senzorul de temperatura? Nu ma pricep la masuratori, schite, proiecte, analize termice. Ziceai ca pentru compensarea diferentelor de temperatura e necesar cam 100w. Ventilatorul l-am gandit ca un ajutor la evacuarea caldurii in cazul in care se supraincalzeste incinta, insa cred ca e mai bine sa mearge in permanenta chiar daca nu la turatie maxima pentru a asigura un flux de aer continuu Ce putere imi recomanzi sa folosesc pentru incinta? 3-400w ar fi sufient? Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 24, 2014 Partajează Postat Noiembrie 24, 2014 (editat) Păi , să le luăm pe rând. Tema uscării fructelor în această instalație tu ai lansat-o. Credeam că te-ai documentat , cât de cât. Eu personal habar n-am care este cantitatea de fructe care se poate usca în acea incintă, ce condiții trebuiesc îndeplinite , câtă căldură absoarbe apa care se evaporă, etc. Deasemenea nu ne spui nimic despre construcția incintei , despre volumul de aer circulat pentru aerisire/dezumidificare . Deci , nu se poate calcula puterea necesară. Eu ți-am făcut doar o estimare pentru pierderile prin pereți ( nu pentru diferențe de temperatură , cum zici tu ) ca să-ți arăt că un bec este mult prea puțin . Vorbești de supraîncălzirea incintei - păi deconectezi sursa de căldură la atingerea temperaturii maxime . E drept , datorită inerției termice aceasta va mai radia o vreme dar căldura fiind transportată prin aer supraîncălzirea va fi mică - se poate compensa din alegerea unui prag mai coborât. Eu îți propun să te mai documentezi și să pui aici mai clar și mai concret ( mai ales ) ce vrei să faci . Cum am spus mai sus partea electronică ( cu care se ocupă acest forum ) este cea mai simplă . Dar dacă de restul nu prea ai habar , șansele sunt mai mici ... Poate ai norocul să citească cineva care a mai făcut așa ceva. PS Există și posibilitatea să experimentezi pe timpul, banii și nervii tăi... Editat Noiembrie 24, 2014 de UDAR Link spre comentariu
Fulgerik Postat Noiembrie 25, 2014 Partajează Postat Noiembrie 25, 2014 (editat) Pentru uscat fructe temperatura trebuie sa fie mai mare, undeva la 90 -95 grade. Daca mergi la 80 grade uscarea va dura cateva zile. Eu mi-am construit un uscator de fructe pe care-l folosesc de vreo 3 ani . Probleme am avut de la faptul ca fructele mai lasa ci ceva zeama . Important este temperatura si asigurarea unei ventilatii suficiente. O parte din aerul din incinta trebuie inlocuita permanent pentru a scoate vaporii de apa. Uscatorul l-am construit prin transformarea unui frigider ARCTIC caruia i-am adaugat o aeroterma in partea inferioasa si un controler de temperatura TTM-004 . Aeroterma are 500 W si pot sa spun ca in primele ore functioneaza continuu, uscarea dureaza 8 ore la 93 grade. Ventilatorul aerotermei functioneaza permanent. Editat Noiembrie 25, 2014 de Fulgerik Link spre comentariu
Vizitator Mihai Merca Postat Noiembrie 26, 2014 Partajează Postat Noiembrie 26, 2014 SALUTARE FULGERIK Multumesc pentru raspuns. As dori sa te mai intreb cateva lucruri: In afara de aeroterma de 500w si de cotrolerul de temperatura amintit ce mai folosesti? Sonda de temperatura? Controlerul porneste aeroterma si o opreste la o anumita temperatura? Ai ventilator in partea superioara pt un flux de aer mai mare? Din ce ai confectionat ramele pe care intinzi frunctele? Plasa fibra de sticla, metalica,. plastic? Multumesc Link spre comentariu
mecomanv Postat Noiembrie 26, 2014 Partajează Postat Noiembrie 26, 2014 Peste o anumita temperatura unele vitamine se pierd definitiv,si,nu obtii mare lucru decat glucoza si ...fructoza.... Link spre comentariu
Vizitator Mihai Merca Postat Noiembrie 26, 2014 Partajează Postat Noiembrie 26, 2014 (editat) Salut Mecomanv Detii un uscator sau ai lucrat cu unul? Ce temperaturi si timpi zici tu ca ar fi ok pentru uscare? Editat Noiembrie 26, 2014 de Mihai Merca Link spre comentariu
Fulgerik Postat Noiembrie 26, 2014 Partajează Postat Noiembrie 26, 2014 (editat) Controlerul foloseste un termocuplu pentru masurarea temperaturii, l-am montat in partea superioara. Tot in partea superioara am facut un orificiu reglabil pentru a asigura evacuarea unei parti din aerul din interior. Dimensiunea orificiului este cam de 20 x 5 cm, dar se poate regla deschiderea intre 5 si 0 cm. In partea inferioara am efectuat cam 10 gauri de 10 mm pentru priza de aer proaspat. Aerul din interior era recirculat si numai o parte este inlocuita. Eu am 3 gratare ale frigiderului peste care am mai montat o plasa metalica cu ochiul de 5 mm. Apropo de vitamine, am incercat cu temperaturi mai reduse dar n-am reusit, abia peste 85 grade se observa un progres in uscarea fructelor. La 85 grade dureaza cam 12 ore pentru prune cu samburele scos sau 24 ore pentru fructul intreg. La 90 grade timpul scade la jumatate. Editat Noiembrie 26, 2014 de Fulgerik Link spre comentariu
Vizitator Mihai Merca Postat Noiembrie 27, 2014 Partajează Postat Noiembrie 27, 2014 Cum recirculezi aerul? Ai ceva ventilator inauntru? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum