Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discutii "Scheme alimentatoare"

Postări Recomandate

Nu as putea spune acum, majoritatea componentelor le aveam deja prin cutii, traful, torurile inductantelor si opto au fost recuperate din sursa ATX, doar integratul imi lipsea si l-am pus intr-o comanda la TME alaturi de componentele necesare unui alt proiect care sper ca va fi gata in curand.

Link spre comentariu

Daca te referi la sursa mea atunci da, in principiu ar trebui sa poata incarca cam orice tip de acumulator, limitarea nu este cu stop deci este in regula. Evident ca acumulatori de capacitati mari vor fi incarcati destul de anevoios, adica in multe ore deci nu este recomandabil. Este bine ca alimentatorul sa beneficieze de o buna ventilatie, eventual chiar una fortata pentru racire mai buna a integratului.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator szjany

Atasez si eu o schema de sursa liniara reglabila 0-50v si 0-5A.

Acestei surse este necesar un transformator cu mai multe prize pentru ca disipatia pe tranzistori sa fie redusa la o tensiune mica si un curent mare.

Sursa am relizat-o  in mai multe exemplare functionand foarte bine.

Documentatia cu cele necesare le atasez mai jos, insa din pacate nu mai am fisierele sursa  deoarece hdd-ul pe care am avut multe proiecte a decedat subit si nu am mai putut recupera nimic, aceste fisiere le-am avut in mail deoarece le-am trimis unui amic.

Sursa are nevoie de alimentare cu prize la 12vca-24vca si 36vca poate merge pana la 40vca, si inca o tensiune dubla de minim 15v...

In cazul in care nu va descurcati, intrebati...

Atasez o imagine cu documentatia, ca nu ma lasa sa o pun aici are 1mb..

Posted Image

Posted Imagesursa 0-50V & 0-5A.rar

Salut. Pot sa intreb cat costa cu totul, si de unde pot sa-mi cumpar toate cele necesare.

Mentionez ca sunt incepator.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

O schemă gata făcută pentru aplicația asta , mai greu . Poate totuși cineva are ...

Dacă însă vrei să dezvolți o schemă cu ajutorul Forumului atunci mai trebuie niște detalii :

1. 8...10Vcc sunt limite absolute? Adică tensiunea de intrare nu iese niciodată în afara acestui interval ? Întreb pentru că deja avem o marjă foarte mică ( 2V ).

2. 10A e curent maxim sau curent de regim normal ?

3. Există posibilitatea / se admit tensiuni auxiliare ?

4. Ce pretenții de stabilizare are schema ? 

5. Cum trebuie să reacționeze la scurtcircuit/suprasarcină ? ( Limitare , foldback, oprire ...) 

6. Ce condiții de gabarit , temperatură , etc se impun ?

Poate vor mai fi și alte întrebări .

Editat de UDAR
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Salutari.

Acest topic va avea ca singur scop prezentarea de diverse scheme de alimentatoare de tot felul, fie ele liniare sau in comutatie, oricine poate posta aici, dar o va putea face doar sa prezinte o anumita schema care obligatoriu va trebui sa fie una functionala si preferabil deja testata de autor sau de terte persoane, nu se vor discuta sau dezbate schemele prezentate, ci doar veti posta o oarecare schema prezentandu-o cat mai detaliat puteti, obligatoriu veti preciza si sursa de informare de unde ati preluat schema respectiva si autorul ei, sau daca schema este de conceptie personala va veti limita doar la a va prezenta creeatia cat mai detaliat dimpreuna cu scopul ei.

Orice discutii, cereri de modificare sau adaptare, ori alte comentarii la scheme prezentate in topicul de fata, se vor putea face in topicul acesta:

http://www.elforum.info/topic/97185-discutii-scheme-alimentatoare/

Incep eu cu ceea ce consider un ajutor de nadejde pentru orice electronist, fie el amator sau experimentat, si anume LM317, si va voi prezenta cateva variante deja dezbatute mai mult sau mai putin pe forum, prima dintre ele, versiunea de baza:

Posted Image

Acesta poate fi folosit in nenumarate configuratii, eu am prezentat una care ofera o iesire reglabila intre 1,25-30V. O sa prezint pe scurt si componentele:

-B1 este o punte redresoare banala, se recomanda una de minim 4A;

-C1 filtreaza tensiunea redresata de B1;

-C2 cond decuplare inalta frecventa;

-D1 previne descarcarea C3 ( condul de pe iesire ) in iesirea regulatorului in eventualitatea unui scurt pe alimentare;

-R1 stabileste curentul prin divizorul de la Adj, pe ea pica referinta care este 1,25V, deci Idiv=1,25/R1;

-P1 stabileste gama maxima de reglaj si se alege in functie de curentul prin divizor si tensiunea maxim dorita la iesire din care se scade referinta;

-C4 idem C2;

-C3 filtrare suplimentara a iesirii, si asigura stabilitatea regulatorului ( a nu se confunda cu stabilizarea );

LM317+PNP

Este vorba despre binecunoscuta schema a lui Smilex care ofera cca 5A curent la iesire:

Posted Image

Vin cu o versiune usor modificata de mine pentru iesire 1,25-30V:

Posted Image

Si cablajul desenat tot de mine:

Posted Image

Arhiva continand fisierele necesare realizarii placii:

https://www.mediafire.com/?u6z4brpc2f0y71b

LM317+PNP - 8A

Este vorba despre o varianta a aceleiasi scheme a lui Smilex dar adaptata de mine la cerere pentru un curent maxim de cca 8A:

Posted Image

Inca nu i-am desenat un cablaj, promit sa revin cu el cand o sa am timp.

LM317 3,5A+Iadj

Este vorba despre un regulator cu LM317 care ofera posibilitatea ajustarii curentului intre cca 0,15-3,5A, tensiunea este ajustabila ca de obicei intre 1,25-30Vcc. Bonus monitorizare curent pentru afisaj digital cu PIC, schema este conceptie personala:

Posted Image

Si cablajul pentru ea proiectat de mine:

Posted Image

Si arhiva continand fisierele necesare:

https://www.mediafire.com/?l6z78cglgtqj5uq

Pentru moment cam atat, o sa revin bineinteles si cu alte scheme, in limita timpului disponibil. Topicul va fi unul "lipicios" pentru a ramane permanent in prima pagina.

Marian@Elforum.

La sursa schema a lui Smilex care ofera cca 5A 

LM317 trebuie montat pe radiator ? 

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salut, am un transformator toroidal, si as vrea sa fac o sursa de laborator.

Dupa cum observati si in poza are patru infasurari in secundar.

As vrea sa folosesc ca sursa reglabila - 0-24Vcc - LM2756HV si ca stabilizator de 5Vcc un LM2576-5V.

pentru celelalte infasurari vreau sa fac o sursa simetrica sau 0 - 24Vcc cu un curent mai mare.

Credeti ca se merita sa fac sursele cu LM2576 sau sa fac surse cu amplificatoare liniare.

Stiu ca curentul maxim al stabilizatoarelor LM2576 este de 3A, iar eu pe o infasurare am in jur de 8,3A.

Ceea  ce as dori, as dori niste sfaturi la cum as putea avea o sursa de laborator mai eficienta.

Mentionez ca sursa vreau sa o folosesc doar pt montaje cu circuite digitale sau analogice, microcontrolere,...nu pt testarea de amplificatoare audio de putere mare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări