Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discutii "Scheme alimentatoare"

Postări Recomandate

Intr-adevar ai observat corect, nu este pe placa releul pentru ventilator, o sa si explic de ce, pe placa nu este nici filtrul LC de pe alimentarea de forta, pe ala l-am pus chiar langa borna de + de pe panou, se poate observa ce spun in pozele de la acel proiect, daca ai releu cu 2 randuri de contacte atunci da, se poate un singur releu, cel pus de mine pe placuta de comanda este simplu, si nu vroiam sa alimentez ventilatorul direct din comanda, ventilatoarele astea polueaza alimentarea, in schimb am luat plusul pentru ventilator inaintea filtrului, direct de pe borna de alimentare de pe panou, in speranta ca filtrul LC alcatuit de inductanta si condensatorii de pe placa, mai filtreaza cumva acel zgomot... marturisesc ca nu am testat cu osciloscopul cat de eficace este dar mi-am zis ca merita.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Imi puteti spune si mie, ce rol are si ce anume se regleaza din semireglabilul colorat in rosu pe schema?.

post-238516-0-89235600-1431808507_thumb.gif

De ce integratele sunt alimentate cu +30V, schema nu poate functiona si la +24V, atat cat da stabilizatorul 78242 ?

De ce IC1 si IC3 au minusurile comune la -5V iar IC2 nu?

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Multumesc @flomar60, deci nu este ceva critic si foarte important, oricum nu intentionez sa obtin "0" volti la iesire, daca am nevoie de "0" volti scot sursa din priza si am "0" volti declarati si siguri. :85

Despre alimentarea IC-urilor nu zici nimic?

Dupa parerea mea de neavizat, acea dioda de 6V din masa stabilizatorului 7824 mi se pare inutila, cred ca schema ar functiona foarte bine si la 24V.

Multumesc pentru urare, lucrez de zor la aceasta sursa.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

OP1 si OP3 fac reglajul curentului si respectiv al tensiunii, alimentarile negative sunt necesare la ele pentru a putea asigura pragurile minime pretinse. OP2 stabilizeaza si ofera o referinta pentru celelalte 2, acea tensiune de referinta este raportata la un punct comun, in cazul de fata, masa iesirii, deci alimentarea OP2 trebuie sa fie cu pinul 4 la acel punct ( masa ). Alimentarea cu cei 30,1V ( inteleg ca zenerul e de 6V1-n-am vazut din asta...) este necesara pentru a asigura pragul maxim specificat de tensiune, desi cei 30V mi se pare unul optimist, ( cum optimist mi se pare si acel BC sa comande in baze tranzistorii de putere ). Daca am ignora Vbe de la tranzistori ( darlington compus ), atunci iesirea ar merge pana la cat poate merge iesirea OP3, daca aducem in ecuatie si Vbe care la curent maxim probabil depaseste 1,5V cumulat, deja iesirea nu are cum sa mearga la 30V in sarcina... dar nu mai conteaza, ideea este ca daca alimentezi la 24V atunci cam atata poate merge si iesirea ( de fapt mai jos cu 1-2V ).

Mie imi este neclar scopul NPN-ului ala micut de langa shunt, T2 parca, si BC337 din cate observ ( rezolutia e foarte proasta la schema ), din ce observ divizorul ala din baza lui, il mentine la cca 0,5V sub potentialul emitorului, si cum masa este fixa, alimentarile de 30 si respectiv -5V sunt stabilizate, rezulta ca sta mereu blocat...care-i treaba?

Link spre comentariu

Despre alimentarea IC-urilor nu zici nimic?

Initial , in postul dvs. a fost doar intrebarea la care v-am raspuns...cat m-am mosmondit eu la clape , dvs. ati editat postul si eu nu am observat asta...

Intre timp , au raspuns colegii nostri ....doi baieti destepti ! :aplauze

Link spre comentariu

@XAN77 cred ca este mai degraba valabil in eventualitatea in care pica alimentarea negativa de -5, situatie in care baza NPN-ului este dusa la plus si acesta blocheaza iesirea. Daca insa cele 2 alimentari +30 si -5 cad simultan atunci tranzistorul nu se va deschide ca nu are cum. Sau cel putin eu asa vad lucrurile.

Link spre comentariu

Păi pe asta se și bazează ideea folosirii acelui tranzistor, negativa va ceda prima la oprire. Cel puțin cam asta e explicația pe saitul unde este postată schema originală de 30V-3A.

Editat de XAN77
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Stimati colegi, @marian, @flomar60, @XAN77, va rog frumos, aruncati o privire si in topicul desdicat acestei surse,  http://www.elforum.info/topic/104591-sursa-poloneza-0-30v-0-8a-rexoly-geomar/page-3 , unde am descris ce problema intampin cu aceasta schema.

Problema arzatoare este ca nu pot obtine la iesire tensiunea maxima la curentul maxim, adica 30V la 8A.

Va multumesc anticipat, pentru orice idee, sfat, indrumare si nu in ultimul rand pentr timpul pe care mi-l veti acorda studiind schema.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări