Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discutii "Scheme alimentatoare"

Postări Recomandate

• 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator totgabi2002

Hristos a Inviat,

Eu mai mult citesc(sunt chiar novice), dar as avea nevoie de o sursa de alimentare sa inlocuiesc acumulatorii la o bormasina cu Acumulator  de 18v.

Am un Einhell care a tinut acumulatorul exact cat garantia, acum nu mai primeste curent si am ars  si incarcatorul.Ma intereseaza o sursa sa alimentez direct bormasina; 250v-18v sau alta varianta care sa merite.

Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Dacă ai vrea să alimentezi o bormașină cu acumulatori dintr-un stabilizator ca cel din postarea #25 mai sus (liniar), pe lângă volumul radiatorului necesar tranzistorilor și integratului, trebuie ținut cont că transformatorul care ar trebui să asigure puterea necesară ar fi mai greu decât însăși bormașina.Tot alimentatorul ar avea volumul unui redresor auto mai măricel. De aceea varianta cea mai eficace e cea cu sursă în comutație, mai pretențioasă la realizare (necesită experiență și traf pe ferită) dar destul de mică să încapă în cutia fostului acumulator.

Link spre comentariu

Am mutat discutiile aici pentru ca asta e scopul acestui topic, cel de scheme este rezervat numai si numai pentru postarea de scheme, preferabil deja realizate si cat mai bine explicate si documentate.

Acuma schema de mai sus... pai prima problema ar fi ca nu are limitare de curent prin tranzistori, deci nu va luati dupa cei 4A scrisi acolo in dreptul fiecaruia, in fapt nimic nu limiteaza strict la valoarea asta curentul maxim posibil prin ei. O alta problema este faptul ca se pretinde o gama 0-20V la iesire, iarasi o mica minciunica, maximul este cca 19V, iar minimul 1,25V. In alta ordine de idei, nu stiu de unde s-a scos acea valoare de 2,02A prin LM338, regulatorul acesta este evaluat la un curent nominal de 5A, in gama de diferenta pe el de pana spre 20V poate duce cca 4A si in anumite conditii varful de curent poate depasi 8A...

Link spre comentariu

Schemelor de la #55 si #68 li se poate adauga o limitare de curent primitiva: 3 diode înseriate conectate în paralel cu rezistorul de 1 ohm. Se poate adaptasi pentru LM317 (se redimensioneaza rezistorul de 1 ohm si cele doua de 0R15). Varianta de limitare cu tranzistor o presupun cunoscuta (a mai publicat-o si Marian).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări