sesebe Postat Noiembrie 16, 2023 Partajează Postat Noiembrie 16, 2023 Nici o șansă să iasă ceva bun cu o schema asa de simpla la curenți și tensiuni asa de mari. Link spre comentariu
Icoman Postat Noiembrie 16, 2023 Partajează Postat Noiembrie 16, 2023 3 hours ago, franzm said: Din ceea ce spuneti, rezulta ca ar fi vorba de niste amplificatoare în comutatie (clasa D). Poza? Tip? Gasiti surse în comutatie cu puterea necesara, nu are rost sa va complicati si sa construiti dvs una. Da, este class D. Merge o sursa de acest tip: Source diverse, comutatie, aliexpress Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 16, 2023 Partajează Postat Noiembrie 16, 2023 (editat) Acum 20 minute, Icoman a spus: Da, este class D. Merge o sursa de acest tip: Source diverse, comutatie, aliexpress In nici un caz o sursa de 8Ron nu va fi buna acolo. Cu 8 Ron nu faci nici macar o carcasa cum trebuie. Cam asta este domeniul minim de pret pt o sursa serioasa: https://www.tme.eu/ro/details/rps-500-24-c/alimentatoare-tip-open-frame/mean-well/ https://www.tme.eu/ro/details/rps-500-24-sf/alimentatoare-tip-open-frame/mean-well/ https://www.tme.eu/ro/details/rps-500-24-tf/alimentatoare-tip-open-frame/mean-well/ Iar astea de aici s-ar incadra la ceriintele tale: https://www.tme.eu/ro/katalog/surse-de-alimentare/38ce3d6f12ca58047eacf5db7c103012.html Roaga eventual colegii sa-ti gaseasca ceva din primul interval de pret pus de mine si care sa se incadreze la ce ai tu nevoie. PS: linkul ducea la cea mai simpla si ieftina sursa dar chiar si acolo u sursa serioasa este minim 150Ron desi nu am incredere in acele surse. PS2: Amplificatoarele in clasa D se descurca onorabil si cu surse de alimentare chiar si sub puterea de iesire pt ca recupereaza o pare din energia din sarcina. Nu-i ca la amplificatoarele clasa AB unde sursa trebuia sa aiba cam dublul puterii de iesire a amplificatorului pt sinus continu la iesire sau pt muzica cu crest factor de minim 3 se descurcau cu alimentare de aceeasi putere ca si cea livrata in sarcina. Editat Noiembrie 16, 2023 de sesebe Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 17, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2023 10 hours ago, Sandu 64 said: multumesc @daniels cred ca o sa fac una cu lm317+pnp cu reglaj tensiune E cea mai simpla si sigura varianta ( ma refer la cea originala a lui Smilex, cu 317 si TIP36C ). Capabila de 5A ( putin peste 5 in anumite conditii ), este suficient pentru nevoile curente. Pentru curent mai mult adaugi mai multi TIP36C ( vezi varianta mea de 10A ). 6 hours ago, sesebe said: In nici un caz o sursa de 8Ron nu va fi buna acolo. Cu 8 Ron nu faci nici macar o carcasa cum trebuie. Nu-mi este clar unde ai vazut tu 8 lei, cea de 36V si 360W costa 140 lei. Pentru o clasa D cred eu ca-i tocmai buna. Link spre comentariu
Sandu 64 Postat Februarie 19 Partajează Postat Februarie 19 Am un traf 24v aproxiativ 5A si doresc sa fac aceasta schema pentru diverse utilitati Redresor auto si moto (12v,6v) motorase 12 si 24v4 Cum pot sa limitezi iesire la max 5A? Daca acumulatorul este descarcat si cere peste 5A transformatorul se va incalzi si doresc sa limitez curentul de iesire ,preferabil reglabil Nu vreau sa pun un bec auto in serie cu acumulatorul multumesc Link spre comentariu
Nostalgic Postat Februarie 19 Partajează Postat Februarie 19 Prin modificarea tensiuni de ieșire se modifică și curentul , dar în funcție de sarcină. Și cum un acumulator este o sarcină variabilă în funcție decît este de descărcat. Pe măsură ce se încarcă curentul va scade absorbit de acumulator.. Pentru o protecție suplimentară o rezistență 0,5 ohmi 10w serie cu ieșirea , plus un ampermetru să vezi curentul . Dacă ai neclarități voi mai dezvolta indicațiile. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 19 Autor Partajează Postat Februarie 19 Mareste pe R6 la 0R33. Link spre comentariu
Sandu 64 Postat Februarie 20 Partajează Postat Februarie 20 (editat) @ Nostalgic Stiu ca pe masura ce se incarca acumulatorul curentul scade,dar la inceput poate sa ia si 10A Pentru al limita la 5A trebuie sa scad tensiunea,dar asta inseamna ca trebuie sa il urmaresc si cand scade curentul sa maresc tensiunea @Marian O sa inlocuiesc r6 cu 0,33 Pentru siguranta ar trebui sa pun 2 tranzistori? Daca pun 2 tranz tot 0,33 sa folosesc? multumesc Editat Februarie 20 de Sandu 64 Link spre comentariu
dumitrumy Postat Februarie 20 Partajează Postat Februarie 20 (editat) Acum 2 ore, Sandu 64 a spus: Pentru al limita la 5A trebuie sa scad tensiunea,dar asta inseamna ca trebuie sa il urmaresc si cand scade curentul sa maresc tensiunea D-le, schema este discutata si ras-discutata. Este gandita sa fie sursa cu limitare de curent, Orice sursa cand este in limitare de curent este de fapt generator de curent. Adica isi reduce singur tensiunea de iesire pt a da 5A, nu trebuie interventie externa. Editat Februarie 20 de dumitrumy Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 20 Autor Partajează Postat Februarie 20 4 hours ago, Sandu 64 said: Pentru siguranta ar trebui sa pun 2 tranzistori? NU. Lasi doar un PNP cu LM317, marirea acelei rezistente la 0R33 reduce pragul limitarii pe la 2A prin PNP plus un maxim de sub 2A prin LM, rezulta un curent de maxim sa zicem 4A, deci safe. Link spre comentariu
tonib Postat Martie 13 Partajează Postat Martie 13 Salut. Ajutati-ma va rog. Vreau sa pun un etaj final cu integrat, la un radio vechi (din lipsa de componente originale, gen EFT 321 !!!) si vreau sa il alimentez din acelasi transformator din care alimentez restul aparatului (ambele se alimenteaza cu 6-7 Vcc). Cum fac alimentarea, separarea galvanica ? Multumesc Link spre comentariu
validae Postat Martie 13 Partajează Postat Martie 13 Păi alimentezi finalul cu integrat exact din punctele de alimentare ale vechiului amplificator.Dacă ai schema, vezi exact unde trebuie sa te conectezi, dar practic asta înseamnă la bornele condensatorului de filtraj de după punte.Ai grijă la polaritate... Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 13 Partajează Postat Martie 13 Numai sa nu fie un etaj in clasa D ca nu mai prinzi posturi pe urma. Link spre comentariu
tonib Postat Martie 15 Partajează Postat Martie 15 Multumesc din suflet, Oameni Buni ! Asa, DA ! Prompt, scurt si la obiect. Sa aveti o primavara minunata ! Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Mai 15 Partajează Postat Mai 15 Va salut. Am o intrebare legata tot de sursa discutata si ras-discutata cu LM317. Am construit multe astfel de surse pentru tot felul de utilizari, ca atare sau integrate in proiecte, atat cu tensiuni de iesire fixe cat si variabile.. Niciodata nu am reusit sa am la iesite tensiunea exact la valoarea dorita oricate calcule as fi facut pentru R1 si R2. Cauzele ar fi odata ca R2 (potentiometrul de reglaj in cazul surselor cu tensiune de iesire variabila) nu au o valoare exacta. Din cate potentiometre am utilizat, nu am intalnit macar unul care sa aiba valoarea declarata. Am cumparat si de la TME, se intampla acelasi lucru. Nu sunt diferente mari dar in economia sursei rezultatele sunt diferite de cele asteptate. A doua cauza ar fi ca nici pentru R1 nu se poate gasi exact valoarea care reiese din calcule pentru tensiunea de iesire dorita. Acum vine intrebarea: poate fi utilizat in locul R1 un semiraglabil multitura, de o valoare convenabila care sa acopere domeniul de reglaj -1V -> +1V fata de tensiunea de iesire dorita? Ar putea fi reglata foarte exact tensiunea de iesire. In cazul surselor simetrice ar putea fi o solutie pentru echilibrarea tensiunilor de iesire maxime pe cele doua ramuri. Eu as vedea asta un avantaj. Care ar fi dezavantajele/riscurile pe termen lung? Multumesc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum