Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discutii "Scheme alimentatoare"

Marian

Postări Recomandate

Nu ai nevoie de mediana dacă alimentarea DAC-ului este cu 15-18V.

Cauta doar un traf capabil de 15-20Vac, pune-i o punte redresoare și 4700uF și apoi un LM317 setat la 15-16V urmat de un condesator de 1000-2200uF. Peste electrolitici pune cite un condesator de 10-220nF (preferabil SMD direct între pinii condensatorului) și pune și un condesator de 10-47uF între pinul de ADJ de la 317 și masa. Ar trebui sa fie suficient asa. Dacă mai ai zgomote de înaltă frecventa, pocnitori foșnet etc, mai inseriata înainte de 317 o celula L-C (zeci - sute de microHenri și condesator de 1000uF paralel cu un ceramic de 10-220nF.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
La 15.10.2019 la 19:49, Tarabostes a spus:

Salutare.Atasez și eu o schema simpla găsită  la un rus.Este foarte simpla aș că m testat-o și eu.Surprinzator e că nu pocnește nimic dacă se scurtcircuitează ieșirea.

Screenshot_20190719-092603~2.png

la schema asta facuta de mine imi scade tensiunea in functie de consumul care il are,in loc de mj13009 am folosit 2n3055.

poate am gresit eu undeva.

Link spre comentariu

traful poate 2-3 amperi dar tensiunea scade cand creste consumul de la 400-500 mA in sus,ce se poate face?

in loc de npn ar trebui sa folosesc pnp?

mentionez ca nu am pus r2 nici r3 ca si in schema.

Editat de sebi
Link spre comentariu

Păi şi te mai miri că nu funcţionează bine dacă nu respecţi schema dată ? Ce crezi că se va întâmpla dacă pui un NPN acolo, se va inversa polaritatea curentului şi o să circule invers ???

Link spre comentariu

Eu vorbesc iar si iar si iar si tot eu aud...

Topicul de scheme e doar pentru scheme, NU dezbateri!

Am mutat discutia aici unde trebuia sa fie deschisa de fapt.

Cu sau fara R2 ( ca R3 e irelevanta ) schema aia e o porcarie, normal ca nu se comporta cum trebui.

Se stabilizeaza tensiunea din baza unui NPN cu amplificare in curent minuscula, si in configuratie repetor.

E normal ca iesirea sa varieze cu sarcina.

Am scris aici pe forum atata amar de teorie dar cand lenea e prea mare sa citim, reproducem porcarii in loc de scheme serioase ( si, culmea, unele destul de simple totusi ).

Link spre comentariu

Desigur, după cum arată și @Marian, schema stabilizează la nivelul pin OUT al LM317 din care se scade tensiunea Ube a tranzistorului care poate varia de la aproape 0 până la peste 1V de unde proasta stabilizare . R1 de valoare relativ mică și mai ales prezența lui R2 diminuează într-o măsură această variație - nu știu dacă ăsta a fost scopul .

Totuși utilizarea acelui tranzistor combinat cu pretențiile de 0-30V / 10A este o aberație . 

Putere disipată mică, rezistență termică joncțiune-capsulă dar și capsulă-radiator mare, SOA prost, ß mic . Nu are rost să detaliez.

De altfel performanțele pretinse nu pot fi ( practic ) atinse cu niciun tranzistor singur . 

Link spre comentariu

R2 incurca, nu ajuta.

Doar modifica parametri divizorului ( si implicit plaja de reglaj ), nu atenueaza deficientele schemei ci din contra le accentueaza pentru ca introduce in reteaua de reactie negativa o referinta puternic influentata de curentul de sarcina si de temperatura ( Vbe ). 

Insa chiar si fara R2, schema tot o porcarie ramane, cat despre curentul maxim pretins, nici macar o gluma proasta nu poate fi...

Editat de Marian
Link spre comentariu

Da, până la urmă cred că ai dreptate . Atenuarea variației Ube ( care există ) poate fi mai mică decât variația tensiunii la bornele P1 deci efectul poate fi invers decât cel dorit . Poate o valoare mai mare a R2 . 

În fine, pierdem timpul cu schema asta .

Iar pentru a reveni ON TOPIC IT ar trebui să detalieze - cît este tensiunea la intrarea în stabilizator în gol, cât este în sarcină , etc. 

Link spre comentariu

R2 era cu adevarat benefica daca referinta ar fi fost intre punctul comun al divizorului si masa ( adica in partea de jos a divizorului ), asa cu referinta fiind in partea de sus, eroarea din 2 directii a Vbe este luata direct in calcul pentru stabilirea tensiunii de la iesire ( am si simulat ca sa fiu sigur ca nu gresesc ).

LM317+PNP simpla a lui Smilex e cea mai indicata atunci cand simplitatea este o necesitate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări