BRANCA Postat Ianuarie 12, 2020 Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 (editat) Ca tot suntem la capitolul "chestia".De ce anume se face descarcarea prin puntea de diode?Si cam de ce a ales o infasurare de 6VAC,daca bine am inteles din schemele prefinale? Si asigurarea sarcinii minime pt tranz serie e putin neobisnuita.La majoritatea surselor se prevede un rezistor intre + si masa. Editat Ianuarie 12, 2020 de BRANCA Link spre comentariu
franzm Postat Ianuarie 12, 2020 Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 (editat) Cu rezistor, curentul de sarcina minim scade la tensiuni de iesire mici, adica tocmai în situati în care, datorita disipatiei marite pe ERS, cresc curentii reziduali. Mai bun decât un rezistor ar fi un termistor PTC sau, si mai bun, un bec cu incandescenta subvoltat. Cum becul este fragil si tot mai greu de gasit (mai ales unul cu caracteristica potrivita), s-a folosit o "sursa de curent" ("current sink", nu cunosc termenul corect în limba româna, eventual drena, de la drenaj) alimentat la o tensiune negativa. Si ar mai fi o "chestie": Un curent minim constant prin tranzistoare asigura anumite performante (fT, beta). Valoarea acestor parametri scad odata cu scaderea curentului prin tranzistoare. Editat Ianuarie 12, 2020 de franzm Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 12, 2020 Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 Acum am inteles,are o logica.Interesanta e insa valoarea reglata.Se da un interval de curenti la LM317 dar nu se specifica cum anume se regleaza.Adica in functie de ce? Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 12, 2020 Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 Deci d-le miticamy sa inteleg,"tradus",ca reglajul s-ar face pe osciloscop la deconectarea sursei?Adica urmarind o anume alura de curba? Link spre comentariu
spirica Postat Ianuarie 12, 2020 Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 Din ce am inteles eu: circuitul desenat de miticamy, pentru al doilea grafic, care este asemanator cu cel din schema din pagina anterioara cu LM 317, arata liniaritate curentului prin circuit fata de tensiunea aplicata. Curentul este constant in jurul valorii de 41-42mA (trasa rosie) pentru o tensiune aplicata (trasa verde) de la 20V la sub 1V. Schema desenata este un generator de cc. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 12, 2020 Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 CITAT: De ce anume se face descarcarea prin puntea de diode?Si cam de ce a ales o infasurare de 6VAC,daca bine am inteles din schemele prefinale? Mananca timp mult simularile, lucrez mai usor cu TINA dar nu am gasit LM317. Asa ca am trecut la LTS dar nu am mai avut rabdare sa fac generator de curent cu 317. Am facut un gen simplu cu tranzistor. Este raspuns la intrebarile de mai sus, este nevoie de tensiune negativa ca generatorul de curent sa functioneze identic si la tensiuni foarte mici de iesire. Colegul Spirica a punctat in cateva cuvinte ce am dorit. Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 12, 2020 Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 Multumesc de explicatii.Groso modo sursa curent constant cu LM317 am vazut-o din schema.Insa sunt o multime de valori const curent ce pot fi stabilite din rez R23 si asta ma deruteaza.Autorul lasa un interval de 50-75 mA. Link spre comentariu
spirica Postat Ianuarie 12, 2020 Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 In datasheet-ul lui LM317. 1,25V =0,05A x 24ohmi. Cam tot cat doua jonctiuni de Siliciu (1N4148 x 2), pe de'oparte, si jonctiunea b-e + rezistorul de 15 ohmi pe de cealalta parte. Oricum, e interesanta, si simpla, ideea de a avea un consum constant de curent indiferent de ce tensiune setezi la iesire. Si Miticami, ca de obicei, ne arata ceva si ne lasa sa "rumegam". Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 12, 2020 Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 (editat) Sunt mult mai multe aspecte, puterea de munca, starea de sanatate, nivelul subiectului dezbatut. M-am inscris si intrun grup strain de surse pe FB doar ca sa vad ce mai face lumea. La ce nivel se discuta acolo, eu sunt grupa mare la gradinita. La maruntisurile ce se mai trateaza pe forum nu pot fi asa entuziast. Mai aveam o simulare pt vreo 0,2V la iesire cu un echivalent al lui 317. Nu stiu sa folosesc si alte facilitati ale LTS, cum ar fi reprezentarea pe un singur grafic cu varierea unui parametru. EDIT, am refacut simularea cu tens variabila: Editat Ianuarie 12, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Mai 30, 2020 Partajează Postat Mai 30, 2020 (editat) Ai putea te rog sa-mi spui ce rol au cei doi capacitori de 0.1u plasati înainte de punte din primul post, schema lui Smilex..? Doar pentru protejare diode sau...? Ideea ca sunt in căutare de sursa pentru un DAC audio și as vrea sa fie cat mai filtrata. Mulțumesc anticipat. Editat Mai 30, 2020 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 30, 2020 Partajează Postat Mai 30, 2020 Mai indicat ar fi niște R+C in paralel pe fiecare diodă. Vezi "snubber circuit" pe Google. Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 30, 2020 Partajează Postat Mai 30, 2020 (editat) Condesatorul pus înaintea punții este pt a filtra paraziții de rețea. Cel de după punte are același rol doar ca mai filtrează și paraziții generați de diodele din punte. Pt un DAC se pot inventa tot felul de alimentari care de care mai stufoasa. Uimirea mea cea mare a fost sa vad alimentarea DAC-urilor și ADC-uri lor dintr-un mixer de studio profesional (nu jucariile folosite de diferiți Dj ci ceva slca costa cit un apartament). Alimentarea era foarte simplist făcută dacă o comparam cu sculele haudiofile: preregulator în comutație și apoi stabilizator LDO relativ uzual. În schimb în acel mixer absolut tot ce era analogic era prelucrat full diferential. Ce tip de alimentare îți trebuie? Este pt un DAC luat de pe net în format PCB plantat? Ce alimentari îți trebuie? Eu recomand următoarea configuratie: -traf cu secundar dublu de 2x14-16Vac, -punte redresoare integrata standard de 1A, cu sau fără condesatori pe diode (efectul lor nu se simte în 99% din cazuri) și filtrare cu 2200uF-4700uF pe ramura. -cele doua tensiuni de */-18-25V se trec printr-un filtru de mod comun format din 2 bobine pe un miez toroidal, minim citiva milihenri de bobina, -după bobina dubla cite în condesator de 10nF SMD între liniile de alimentare și masa și direct între + și - (3 buc în total) și încă 2 condesatori de 2200uF cite unul pe alimentare fata de masa. -urmează 2 stabilizatoare cu 317 și 337 setate la +/- 12V, 10uF de la pinul de adjust la masa și 1000uF la iesire. Cu asta alimentezi operaționali. Încă un regulator cu 317 setat la 5V dacă mai ai nevoie și de 5V suplimentar. Ps: nu ai nevoie de R-C uri pe diode decit dacă pui diode rapide și filtrare supradimensionata (peste 4700uF pe ramura). Diodele ultrarapide și filtrarea supradimensionata nu-s altceva decit mofturi haudiofile și mai mult strica și complica schema decit sa ajute. Crede-mă ca am testat inclusiv cu analizoare spectrale și nu-i altceva decit placebo. La fel superstabilizatoarele de care este plin Diyaudio. Un filtru L-C făcut bine va fi oricind mai bun decit orice superstabilizator. Editat Mai 30, 2020 de sesebe Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Mai 30, 2020 Partajează Postat Mai 30, 2020 (editat) DAC-ul exista, e cumparat. Pe el nu scrie decat 15-18V. Am masurat o medie la consum de 250mA.. Am incercat cu o sursa in comutatie dar are zgomot, si acum sunt in cautarea unei surse fie in comutatie urmat de un LM317 cu sau fara tranzistor, fie direct transformator toroidal fara mediana, punte, shunt de alimentare capacitori, si ma gandeam la 4x6700uF 50V. Acum ca am citit ce ai postat, ma gandesc sa ma orientez spre transformator cu mediana..si restul. Editat Mai 30, 2020 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 30, 2020 Partajează Postat Mai 30, 2020 Acum 26 minute, Gilbert Sparios a spus: Acum ca am citit ce ai postat, ma gandesc sa ma orientez spre transformator cu mediana..si restul. Ai luat o decizie foarte bună. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum