Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discutii "Scheme alimentatoare"

Marian

Postări Recomandate

Schema aia liniara e destul de optimista.

Nu recomand o versiune liniara decat daca nu ai de ales.

Altfel cel mai simplu si ieftin scapi cu o sursa ATX cu 494 cu iesirea de 12 suficient de solida pe care o modifici.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Nostalgic a spus:

În comutație poți realiza la ieșire destul ușor și peste 100A dar liniar numai traful de rețea va avea mai multe zeci de kgr. plus și componentele semiconductoare să poată suporta puterile respective, foarte dificil și costisitor.

Dacă ați avea macar o sugestie, cam ce sa caut pe Google, că nici nu îmi vine in minte cum sa formulez întrebarea pentru o schema de smps  cu tensiunea de ieșire "semi" reglabila in domeniul dorit. :)) Sa nu mai zic că dacă puteți și vreți să postați o schema sau un link va rămân veșnic recunoscător! :)

Acum 1 oră, BRANCA a spus:

Vedeti la rubrica radioamatorilor.Acestia sunt mai harsaiti in problema asta.

Personal,daca m-as apuca,as folosi un acumulator cu plumb,pe care l-as incarca dintr-o sursa in comutatie.

Atelierul unde mă "distrez" cu componente electronice și fumul acestora, este o camera din apartamentul in care locuiesc, camera in care uneori mai și dorm... Că atare nu prea îmi surâde ideea unui acumulator , fie el și AGM... n-am încredere că nu emana oareșce gaze, mai ales că de 15 ani sunt mâncat în ceea ce privește diverși acumulatori de 12 V mai mari sau mai mici!

As fi întrebat la rubrica radioamatorilor dar fiind novice pe partea de radio chiar nu am habar unde ar fi locul potrivit pentru o atare intrebare... :(

Editat de elektronu85
Link spre comentariu
Acum 54 minute, Marian a spus:

Schema aia liniara e destul de optimista.

Nu recomand o versiune liniara decat daca nu ai de ales.

Altfel cel mai simplu si ieftin scapi cu o sursa ATX cu 494 cu iesirea de 12 suficient de solida pe care o modifici.

Uite că numai la asta nu m-am gândit.... Ar fi o varianta interesanta! Și ca sa dezvolt ideea, am câteva surse de server, 4 bucăți de HP de 1000 W plus inca două de alt neam de cate 1300W bucată. La cele de HP găsisem la un moment dat o schema pentru adăugarea unui semireglabile pentru creșterea tensiunii până la pragul de OVP, undeva spre 14,5V, suficient pentru ce îmi trebuie... Ampermetru și șunturi de sute de amperi s-ar găsi. Problema este că nu știu dacă pot face în așa fel încât să pot regla tensiunea simultan pe toate 4 sursele puse în paralel. :) Revin cu detalii, poate mă poți ajuta cu o sugestie, ai mai multa experiența cu modificările de surse decât mine! Mulțumiri!

Link spre comentariu

Unele surse de server au fin start conceput un mod de ale pune în paralel, mod în care una esteaster iar celelalte contribuie numai cu procente din curentul de iesire, dar trebuie sa ai informații solide despre sursele respective ca să le poți pune în modul asta de lucru. 

Dar dece ți-ar trebui citeva sute de amperi la 12-14V? Exista surse capabile de 100A.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, sesebe a spus:

Unele surse de server au fin start conceput un mod de ale pune în paralel, mod în care una esteaster iar celelalte contribuie numai cu procente din curentul de iesire, dar trebuie sa ai informații solide despre sursele respective ca să le poți pune în modul asta de lucru. 

Dar dece ți-ar trebui citeva sute de amperi la 12-14V? Exista surse capabile de 100A.

Sursele de care fac vorbire eu sunt redundante, in afara sunt foarte folosite de cei pasionati de aeromodele, navomodele si alte modele, pentru incarcarea diversilor acumulatori, de regula li-ion sau li-fe-po, iar in randurile acestora sunt multi care au reusit sa puna in paralel cu succes acest model de sursa, este vorba de sursa HP DPS-800GB sau echivalente. Informatii foarte solide nu prea se gasesc, schemele electrice ale acestora nu se gasesc cu nici un chip, cu toate ca sunt niste surse excelente, foarte bine puse la punct. O sa pun si cateva poze cu interiorul sa va faceti o idee despre constructia lor. Cateva sute de amperi imi sunt necesare pentru reglajul si probarea amplificatoarelor auto de putere foarte mare, peste 1000W la iesire, amplificatoare "la metru" cum le zic eu, si care in timpul probelor pe dummy-load sug un curent semnificativ, iar ideea unui acumulator de 12V in camera nu imi surade, indiferent ce fel de acumulator ar fi.

46521196-2012541938825510-92314518238212

70580523-3130543480320044-33362010936788

70731932-3130543766986682-24855156517125

70962477-3130543636986695-36730763209647

70987427-3130543550320037-37202157259320

Astea ar fi sursele. In imagini se vede si o placa de backplane care "leaga" doua surse in una, problema este ca am doar o singura placa, mi-ar mai trebui inca una identica si nu reusesc sa o gasesc desi caut de ceva timp....

dps-800gb-a-variable-output.png

In poza alaturata se vede si cum se poate face un mic reglaj de tensiune cu un semireglabil care la fel de bine poate sa fie un potentiometru. Potentiometru de care vreau sa ma folosesc in cazul in care tensiunea in sarcina scade sub o anumita limita la care se decupleaza automat alimentarea amplificatoarelor.

Ma pot descurca si fara acel backplane, insa constructia nu iese la fel de profesionala, si mai mult decat atat, in cazul folosirii a doua backplane se poate folosi un potentiometru cu doua sectiuni (stereo) pentru reglajul simultan al tensiunii de iesire la toate cele 4 surse, pe  cand fara acele placi mi-ar trebui un potentiometru cu 4 sectiuni... si marturisesc ca inca nu am vazut asa potentiometru.... o fi existant , doar ca eu nu am vazut... :)

Revenind oarecum on-topic, am zis ca daca nu pot face nimic cu acele surse as construi o sursa in comutatie "semi"reglabila in domeniul 10-15V, dar cu o capabilitate de curent semnificativa... :)

Link spre comentariu
Acum 10 minute, elektronu85 a spus:

Potentiometru de care vreau sa ma folosesc in cazul in care tensiunea in sarcina scade sub o anumita limita la care se decupleaza automat alimentarea amplificatoarelor

Sursele prezentate mai sus sunt surse stabilizate. Tensiunea in sarcina nu prea scade ca de aia se numesc stabilizate. Am zis nu prea deoarece exista o abatere de cativa mV sau zeci.

Link spre comentariu

Acea mica abatere se poate compensa automat utilizând "remote sensing". Sursele deștepte și mai ales de curenți ceva mai mari trebuie sa aibă asa ceva. 

Eu personal am folosit foarte rar acea facilitate (nu prea am lucrat cu curenți mari) dar colegi de-ai mei o utilizează zilnic. 

La curenți mari de sarcina este chiar obligatorie pt ca o rezistenta sumata a conexiunilor de numai 10mohm la 100A sarcina deja înseamnă 1V, iar 10mohm este chiar o valoare realista ce include rezistenta conecticii și a cablurilor de legătură (chiar foarte groase 16-25mm^2).

Link spre comentariu

Sursele de servere nu cred ca au remote sensing. Nu este nevoie de o precizie asa de mare la cei 12V oferiti de sursa. Ori 12.05V ori 12.1V intr-un server e cam tot aia. Asta e valabil si la amplificatoarele colegului,
Intr-adevar sursele de laborator care au fainosag, au remote sensing, dar aici discutam de surse de server/calculatoare.

Link spre comentariu

Remote sensing-ul asta presupun că măsoară căderea de tensiune pe că Kurile de forță utilizând alte fire mai subțiri, iar în funcție de valoarea masurata, corectează valoarea tensiunii furnizate de sursa.

In ceea ce privește reglajul de tensiune, am observat și eu că sursele sunt stabilizate, rămâne să văd la un test de putere și cât de bine stabilizează, mă aștept, așa cum ați spus și dvs la o variație mica de tensiune, dar rămâne de văzut. In afara de asta reglajul din potențiometru este util in anumite situații, de exemplu în cazul verificării protecțiilor unui amplificator, se reduce intenționat tensiunea de lucru sub 13,5V ca sa vezi daca protectia lucrează eficient sau nu.  Până la urma, acest mic reglaj este și un moft al meu, dacă vreți, pentru că eu când vreau sa construiesc ceva îmi place să dotez utilajul respectiv cu chestii care pot fi utile în situații diverse, adică să acopăr o plajă de utilizări cât se poate de largă. :)

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

O sursa de zgomot f mic si extrem de stabila.Se gaseste,in olandeza,la circuitsonline.net NA-01.

Se cam intelege tot in schema.Mai putin chestia cu LM317,cuplata pe infasurarea trafo de cca 6 VAC.Asigura si descarcarea la oprirea sursei?

NA-PSU-SCH-42.png

Link spre comentariu
La 10.01.2020 la 14:01, elektronu85 a spus:

fara acele placi mi-ar trebui un potentiometru cu 4 sectiuni... si marturisesc ca inca nu am vazut asa potentiometru.... o fi existant , doar ca eu nu am vazut

Salut gasiti la prietenii chinezi dar nu stiu daca au si liniari,astia recomandandu-i pentru audio banuiesc ca sunt logaritmici.                                      https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=AS_20200112005355&SearchText=potentiometer+quadruple        

Link spre comentariu

Locatia sursei https://www.circuitsonline/forum/view/110029

La pagina 23 este varianta finala a sursei.Din pacate nu are si PCB-uri.

Din ce am vazut eu pina acum pe net este cam singura sursa testata ca la carte!Adica ca intr-un laborator industrial.

Sunt doua obs la schema.Rezistorii de 6k82 nu exista pe piata.Corect trebuie folositi 6k81.Dioda D9 este un schotky tip 1N5819.

Autorul specifica un nivel zgomot de 5uV la o sarcina de 7A si impedanta iesire 30 mOhmi la 100kHz.

De asemeni specifica ca nu e o sursa pentru incepatori.

Link spre comentariu

1 oră în urmă, BRANCA a spus:

Se cam intelege tot in schema.Mai putin chestia cu LM317,cuplata pe infasurarea trafo de cca 6 VAC.Asigura si descarcarea la oprirea sursei?

Depinde de cantitatea de sarcina înmagazinata în C11. Sursa (tranzistoarele serie) are nevoie de o sarcina minima pentru a functiona corect. "Chestia cu LM317" asta face. La oprire, "chestia cu BS170" blocheaza tranzistoarele si "chestia cu LM317" descarca condensatoarele de la iesire si preia curentul rezidual al tranzistoarelor serie. Asta cu iesirea în gol.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări