Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discutii "Scheme alimentatoare"

Postări Recomandate

Acum 7 ore, Dan85 a spus:

Ar fi culmea sa nu-ti ''mearga'' sursa aia la sfert de cheie.

Nu zice hop pana nu sari gardul... Sunt o gramada de variabile cand o faci ca mine. Daca faci PCB-ul furnizat, mai poti gresi la orientarea diodelor, condensatoarelor si a pieselor cu 3 terminale daca esti novice.

Link spre comentariu
Acum 1 minut, Marian a spus:

Lasa ca tu nu esti novice :)

PS: Vezi ca alea nu-s radiatoare pentru un regulator liniar...

Stiu. Am nevoie de 0.x - 1, maximum 2 A si voi atasa si un ventilator si un voltmetru pe intrare.

Link spre comentariu

Postase cineva pe un grup de facebook o sursă liniară făcând mențiunea că schema ce a stat la baza ei este din alamanahul Tehnium'90, pagina 33. De curiozitate am căutat almanahul online să văd schema. Articolul se întinde pe cîteva pagini, cel puțin pag.33-34 prezente în pdf, DAR, pentru că reiese că este incomplet, și pe paginile următoare. Însă din pdf lipsesc paginile 35-36, documentul scanat trece de la pagina 34 direct la pagina 37 unde este altceva. Am găsit almanahul în mai multe surse online dar peste tot la fel, cu paginile 35-36 lipsă.

Nu este o schemă complicată sau deosebită: referință un zener, 2 potențiometre culeg tensiunea de referință și atacă cîte un AO, pentru tensiune respectiv curent, care comandă elementul regulator serie. Cele 2 AO își iau semnalele de eroare de pe divizorul de la ieșire, respectiv de pe șunt. Ma ofticat faptul că este incompletă scanarea, sau, să fie o eroare de redactare a almanahului, nu știu. Nefiind un articol complet, nici valorile la piese nu sunt prezente, nu că asta ar fi o tragedie. Deține cineva alamanahul? A făcut careva acea schemă? Mă interesează mai mult integritatea articolului/almanahului. Este moștenirea noastră, istoria electronică a vremurilor mult hulite.

Capture.jpg

Editat de x_dadu
Link spre comentariu

D-le x_dadu am articolul complet din almanah...de la pag. 33 la 36...pot sa-l scanez...dar, ca sa-l pot posta aici trebuie reduse pozele si atunci se micsoreaza rezolutia si nu se mai intelege mare lucru!...dati-mi o adresa de mail pe PM si le trimit la rezolutie mare...si alti colegi daca au nevoie, trimit pe mail...spor!

Link spre comentariu
2 hours ago, vio2007 said:

Lista de piese din Almanah Tehnium 90

https://i.postimg.cc/8PvK8nFR/Lista-piese.jpg

Puntea redresoare 3PM05 pentru 2A,in loc de LM324 se pot folosi 709,741,Lm358.

In pag 36 este prezentat cum sa se monteze un voltmetru la iesirea sursei.

Mai greu  cu 709,741. Operaționalele folosite trebuie să includă masa ( GND ) în domeniul de mod comun ceea ce 709,741 nu fac . 324, 358 da . 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări