Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discutii "Scheme alimentatoare"

Postări Recomandate

On 11/23/2014 at 11:30 AM, Marian said:

Salutari.

Acest topic va avea ca singur scop prezentarea de diverse scheme de alimentatoare de tot felul, fie ele liniare sau in comutatie, oricine poate posta aici, dar o va putea face doar sa prezinte o anumita schema care obligatoriu va trebui sa fie una functionala si preferabil deja testata de autor sau de terte persoane, nu se vor discuta sau dezbate schemele prezentate, ci doar veti posta o oarecare schema prezentandu-o cat mai detaliat puteti, obligatoriu veti preciza si sursa de informare de unde ati preluat schema respectiva si autorul ei, sau daca schema este de conceptie personala va veti limita doar la a va prezenta creeatia cat mai detaliat dimpreuna cu scopul ei.

Orice discutii, cereri de modificare sau adaptare, ori alte comentarii la scheme prezentate in topicul de fata, se vor putea face in topicul acesta:

http://www.elforum.info/topic/97185-discutii-scheme-alimentatoare/

Incep eu cu ceea ce consider un ajutor de nadejde pentru orice electronist, fie el amator sau experimentat, si anume LM317, si va voi prezenta cateva variante deja dezbatute mai mult sau mai putin pe forum, prima dintre ele, versiunea de baza:

Schema.png

Acesta poate fi folosit in nenumarate configuratii, eu am prezentat una care ofera o iesire reglabila intre 1,25-30V. O sa prezint pe scurt si componentele:

-B1 este o punte redresoare banala, se recomanda una de minim 4A;

-C1 filtreaza tensiunea redresata de B1;

-C2 cond decuplare inalta frecventa;

-D1 previne descarcarea C3 ( condul de pe iesire ) in iesirea regulatorului in eventualitatea unui scurt pe alimentare;

-R1 stabileste curentul prin divizorul de la Adj, pe ea pica referinta care este 1,25V, deci Idiv=1,25/R1;

-P1 stabileste gama maxima de reglaj si se alege in functie de curentul prin divizor si tensiunea maxim dorita la iesire din care se scade referinta;

-C4 idem C2;

-C3 filtrare suplimentara a iesirii, si asigura stabilitatea regulatorului ( a nu se confunda cu stabilizarea );

LM317+PNP

Este vorba despre binecunoscuta schema a lui Smilex care ofera cca 5A curent la iesire:

sursa09.gif

Vin cu o versiune usor modificata de mine pentru iesire 1,25-30V:

Schema.png

Si cablajul desenat tot de mine:

Dispunere_componente.png

Arhiva continand fisierele necesare realizarii placii:

https://www.mediafire.com/?u6z4brpc2f0y71b

LM317+PNP - 8A

Este vorba despre o varianta a aceleiasi scheme a lui Smilex dar adaptata de mine la cerere pentru un curent maxim de cca 8A:

Schema.png

Inca nu i-am desenat un cablaj, promit sa revin cu el cand o sa am timp.

LM317 3,5A+Iadj

Este vorba despre un regulator cu LM317 care ofera posibilitatea ajustarii curentului intre cca 0,15-3,5A, tensiunea este ajustabila ca de obicei intre 1,25-30Vcc. Bonus monitorizare curent pentru afisaj digital cu PIC, schema este conceptie personala:

Schema.png

Si cablajul pentru ea proiectat de mine:

Dispunere_componente.png

Si arhiva continand fisierele necesare:

https://www.mediafire.com/?l6z78cglgtqj5uq

Pentru moment cam atat, o sa revin bineinteles si cu alte scheme, in limita timpului disponibil. Topicul va fi unul "lipicios" pentru a ramane permanent in prima pagina.

Marian@Elforum.

Am o intrebare in legatura cu schema lm317+pnp-8A, ce valori au rezistentele R7, R3, R9 de pe baza tranzistorilor?

Link spre comentariu
8 hours ago, hyden said:

O intrebare de amator: "De ce avem pentru iesire cate doua orificii? La GND-out 2 si inca 2 la VCC-Out.

Papuci tata pentru cablaj.

8 hours ago, hyden said:

Ce parere aveti despre acea sursa reglabila?

Nu va mai pierdeti timpul cu prostii, exista pe topicul dedicat schemelor alimentatoare, destul de proiecte bine documentate si confirmate, ai de unde alege.

Link spre comentariu
10 hours ago, hyden said:

O intrebare de amator: "De ce avem pentru iesire cate doua orificii? La GND-out 2 si inca 2 la VCC-Out.

Am gasit urmatoare postare: http://reber.si/napajalniki/LM723/723_3A_01/index.htm

Se poate traduce cu google translate. Ce parere aveti despre acea sursa reglabila? Mai trebuie imbunatatita? Are vreo hiba?

Cred ca este cea din postul de mai jos, poti citi mai multe acolo. Eu retin ca functioneaza foarte bine.

Link spre comentariu
On 3/17/2015 at 9:23 PM, Marian said:

Variator PWM turatie motor 12Vcc.

Un montaj conceput si realizat practic de mine azi, schema:

Schema.png

Cablajul:

Dispunere_componente.png

Detalii complete si arhiva cu fisiere de interes aici:

http://www.elforum.info/topic/101948-regulator-turatie-motor-pwm/?p=1148688

Ai încercat și o variantă la 24 volti?

Motor pt 24 v si alimentare de la 2 baterii auto. Trz Irfz 44.

Editat de NICA
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări