Vizitator aws. Postat Ianuarie 14, 2019 Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 Nu chiar similar. In schema de jos (cea desenata de mana) este folosit si al doilea AO din capsula LM358 doar pentru comanda LED-ului B2 ( o chestie cam inutila din punctul meu de vedere atat timp cat acesta lucreaza in opozitie cu B1) in timp ce in schema spaniola exista tranzistorul care trece in off sursa atunci cand nu exista tensiunea de 5V din diverse motive (tensiune prea mica la intrarea montajului, scurt pe ramura de 5V etc) caz in care n-ar mai functiona protectia la curent, adica chiar un lucru util. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 14, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 Am mutat discutia aici. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 14, 2019 Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 Salutare! Are careva o schema de step down converter care sa aibe la baza un circuit integrat in capsula DIP (nu SMD). I s-a stricat unchiului meu regulatorul electronic ce incarca bateria si alimenteaza consumatorii la o mini masina Ma intereseaza sa accepte tensiuni intre 10 si 40V la intrare, iesirea o fac eu sa scooata 14,2V la amperajul dorit. Multumesc. Link spre comentariu
Vizitator aws. Postat Ianuarie 14, 2019 Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 (editat) Si nu poti folosi un TL494, recuperat dintr-o sursa veche de calculator, intr-o configuratie ca asta? Nu prea am inteles motivul pentru care vrei DIP si nu SMD. Editat Ianuarie 14, 2019 de aws. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 14, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 Nu merge cu buck ce vrei tu. Fie asiguri o alimentare de minim 15-16V pentru cei 14V doriti, fie mergi pe altceva. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 14, 2019 Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 (editat) Tensiunea data este mai mare, la ralanti ajunge la 16V si creste spre 30-34V la turatie marita. Scrisesem eu tensiunea minima aiurea... Deci, gasim ceva? Multumesc! Treaba este ca dinamul respectiv are excitatie permanenta maxima, iar dupa iesirea dinamului urma un regulator cu triace sau tiristoare, care a stat in umezeala si s-a dus naibii. Imposibil de indentificat piese sau schema... S-a carbonizat... Editat Ianuarie 14, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator aws. Postat Ianuarie 14, 2019 Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 (editat) @Marian Ai perfecta dreptate! Am prostul obicei sa citesc in diagonala de la o vreme. Acum am observat ca se doreste obtinerea a 14,4V la iesire si cand la intrare sunt 10V dar si cand sunt 40. Asta este o confuzie des intalnita aparuta ca urmare a modului oarecum ciudat in care sunt prezentate caracteristicile unui astfel de converter. Daca la cel de pe ebay, de exemplu, spune ca accepta, sa zicem, o plaja a tensiunii de intrare intre 7,5 si 30v iar la iesire se obtine o tensiune intre 2V si 28V, multi isi inchipuie ca asta e valabil indiferent ca converterul e alimentat cu 7,5 sau 30V. PS Vad ca intre timp a postat DjLeco Schema din pagina anterioara cu TL 494 nu e convenabila? Sunt multe astfel de scheme cu integrate diferite si care nu sunt foarte complicate. Editat Ianuarie 14, 2019 de aws. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 14, 2019 Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 (editat) Vmin este 16V, Vmax cred ca ajunge pina in 36V. Scrisesem eu gresit... Editat Ianuarie 14, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 14, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 MC34063 plus tranzistor extern, cea mai simpla si usor adaptabila solutie. Cel mult ai nevoie de o placuta din aia de test gaurita si cateva componente recuperate. Vezi topicul meu despre mc34063, gasesti acolo tot ce trebui pentru adaptarea unei scheme. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 14, 2019 Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 La ceva de gen (de la On Semi) ma gindeam, mercic frumos. Un link direct la topic? Multumesc. Link spre comentariu
Vizitator aws. Postat Ianuarie 14, 2019 Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 Zau daca inteleg de ce ti se pare o complicata o jucarioara ca asta dupa cata electronica ai facut tu pana acum (si cred ca am vazut si niste surse in comutatie prin amplificatoarele alea). Uite aici o schema simpla. Asa cum sunt calculate componentele scoate 12V/5A. Tensiunea la iesire se regleaza din R4/R5, iar curentul din R1. O privire aruncata in datasheet-ul integratului te va lamuri despre orice altceva. Pe net gasești si scheme cu MOS-FET daca crezi ca e mai convenabil. Oricum principiul de functionare ramane acelasi. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 14, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 Asta e topicul: https://www.elforum.info/topic/132069-mc34063-proiect-didactic/ Este mai lung insa am incercat sa explic acolo detaliat modul de functionare al integratului, ajuta pentru ca stii exact ce ai de facut. CI_uri de la onsemi: https://www.tme.eu/ro/katalog/#id_category=112882&s_field=artykul&s_order=ASC&visible_params=2%2C367%2C10%2C35%2C2613%2C2900%2C364%2C365%2C624%2C383%2C144%2C32%2C120&used_params=2%3A45097%3B2900%3A396098%3B Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 14, 2019 Partajează Postat Ianuarie 14, 2019 Multumesc amindoura! O sa ma documentez si vad la ce varianta ajung. Spor! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 15, 2019 Partajează Postat Ianuarie 15, 2019 Marian, m-am uitat pe topicul tau, interesant! Ce caut eu este un xircuit dr8ver care sa comande 1 mos fet sau 2 mosfeturi pe partea de forta, astfel incit sa pot comanda curenti mai maricei, minim 10A la out. Bobina nu-mi fac grija de ea. O sa incerc sa rascolwsc si oe la On Semi pe site. Daca intre timp are cineva vreo schema, care sa se asemene la ce am scris mai sus, as fi recunoscator. Multumesc. Link spre comentariu
kinderu56 Postat Ianuarie 15, 2019 Partajează Postat Ianuarie 15, 2019 Am realizat schema cu lm 2595 si lm358 functioneaza partial ok,singura problema este cu reglajul de curent adica potentiometrul functioneaza doar pe jumatate din cursa,si mai difera functionarea integului montaj in functie de lm358, de cine este produs Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum