Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discutii "Scheme alimentatoare"

Postări Recomandate

Ma rog , mai greseste si TI , si industria sovietica , si ICCE . N - am inteles ce legatura au explicatiile cu titulatura " A.O. de precizie "  . Adica de ce ar desfiinta - o , fie si partial . Ma rog , concluzie personala . N - am atata competenta sa cataloghez integratul respectiv " foarte prost ". Eu l - am folosit ( zic eu ... ) cu succes , conform foii de catalog  , in baza careia mi - am asumat optiunea pentru el . In rest , putem ( avea ) fiecare pareri , chiar daca nu concorda . Nu vad nimic rau in asta ... electronica e vasta ( mai vasta decat forumul ) , pot exista mai multe rezolvari pentru o cerinta a unei scheme . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Hai sa nu punem lucrurile astfel... Eu nu am contrazis pe nimeni din lista amintita, am spus doar ce am vazut in pdf.

Uitati-va in pdf, nici intrarile si nici iesirile nu pot merge/reda pana la masa/bratul negativ, si desigur nici la plus.

Adica nu-i un operational care sa poata fi folosit in alimentare asimetrica decat poate pentru anumite aplicatii fixe in apropierea zonei Vcc/2.

Si cum in majoritatea schemelor de alimentatoare se cere alimentare simpla, OP07 nu poate fi folosit.

Link spre comentariu

Nu poti compara Trabantul (TL072) cu Dacia 1300 (OP07), insa poti accepta ca ambele sunt autoturisme si, la modul general, isi fac treaba ignorand nivelul de confort.

TL072 este un produs zgomotos (cam cu un ordin de marime), comparativ cu OP07 adica 18nV/√Hz fata de 0.15 nV/√Hz , are o amplificare diferentiala de semnal mare tipica de 200V/mV fata de 400V/mV, un CMRR de 100dB fata de 110dB si tensiune diferentiala de intrare de -12/+15V fata de +/-14V.

Ce spui tu acolo se numeste "Rail-to-Rail inputs", respectiv "Rail-to-Rail outputs" si nici unul dintre cele doua amplificatoare operationale nu au aceste specificatii.

Ba da, poti alimenta si asimetric ambele operationale, cu conditia sa respecti cateva reguli de baza.

Editat de nico_2010
Link spre comentariu

Corectie, 10nV/Hz la OP07 versus 18nV/Hz la 072, aia 0,15nV sunt de la curentul de zgomot...

Diferenta nu-i asa mare, insa nu asta conteaza, ceea ce doream eu sa subliniez atunci cand am amintit de 072 este strict faptul ca iesirile lui nu pot merge pana la bratele de alimentare, si la fel se intampla si la OP07, NU am zis ca 072 ar fi direct comparabil per ansamblu cu OP07. 

Nu trebui sa fie neaparat rail to rail ca sa fie util in scheme cu alimentare asimetrica, este suficient ca atat intrarea cat si iesirea sa poata merge pana la bratul de jos al alimentarii, si sunt operationale care fac asta in timp ce nu pot merge pana la plus cu iesirea, si nici nu trebui daca se poate asigura o alimentare mai mare decat maximul necesar al iesirii, asta nu stirbeste cu nimic precizia lui, poate citi pana la masa si poate reda pana la masa, deci merge pe post de amplificator de shunt ( ca despre asta vorbim ).

Link spre comentariu
14 minutes ago, Marian said:

Hai sa nu punem lucrurile astfel... Eu nu am contrazis pe nimeni din lista amintita, am spus doar ce am vazut in pdf.

Uitati-va in pdf, nici intrarile si nici iesirile nu pot merge/reda pana la masa/bratul negativ, si desigur nici la plus.

Adica nu-i un operational care sa poata fi folosit in alimentare asimetrica decat poate pentru anumite aplicatii fixe in apropierea zonei Vcc/2.

Si cum in majoritatea schemelor de alimentatoare se cere alimentare simpla, OP07 nu poate fi folosit.

Multe lucruri nu am a mai spune , si nici nu doresc . Totusi , chiar nu vad unde e contradictia cu titulatura ( A.O . de precizie ) , in lumina celor de mai sus . Am mai spus - o , si repet . Parere pur personala . Componente ideale ( semiconductori ) , sa faca ce vrem noi oricand , oriunde si in orice conditii , eu  nu am gasit . Asta nu le descalifica in mod automat ( foarte proaste ) , si nu le schimba titulatura din foaia de catalog . Ca nu e valabila pentru orice apolicatie  , vina producatorului . Cam atat , e o polemica la care nu mai particip ... nu - mi foloseste la nimic , am spus ce am avut de spus .  

Editat de gauss
Link spre comentariu

Da, despre ele vorbeam si eu dar si tu si Dl Gauss cititi selectiv incercand subiectiv sa va impuneti convingerile, in timp ce eu vorbesc pe parametrii tehnici, si strict pe parametrii tehnici 072 in anumite aspecte ii da cu flit de la distanta lui OP07, in timp ce OP07 e net suprior la alti parametrii. 

Asta daca putem discuta obiectiv... ca daca nu...atunci sa aveti o zi buna.

Link spre comentariu

Imi mentin parerea ca ai citit pe diagonala ambele foi de catalog. In sfarsit nu mai continui, nu de alta dar iar imi aduc aminte ca ai idei putine si fixe.

Nu cred ca vreunul dintre cei mentionati de tine citeste selectiv ceva, ci doar ce ai scris si nimic altceva.

Editat de nico_2010
Link spre comentariu

Eu n - am sustinut nimic , nu am participat la discutii , comparatii etc . Doar am afirmat  ca titulatura cu care apare OP07 e corecta . Daca nu e , nu sant eu de vina . Macar pana voi proiecta integrate , iau de bun ce spun altii , mai doxati . Inca nu i - am prins cu greseala , n - am atata zestre intelectuala in electronica . O zi la fel de buna pentru toti cei din topic ... nu e sfarsitul lumii . Nici macar al electronicii .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Am gasit pe un alt forum:

"Precision op amps are defined by a combination of low offset, low noise, high open-loop gain, and specialized topologies."
http://www.national.com/en/amplifiers/precision_op_amps.html

Vedeti si pagina de mai jos de la Texas, rail to rail este o optiune la selectie, nu e obligatorie:

http://www.ti.com/amplifier-circuit/op-amps/precision/products.html

Link spre comentariu

TI Home > Amplifiers > Operational amplifiers (op amps) > Precision op amps (Vos<1mV

TEXAS:     Find specific parts with one click:
Low Noise (≤ 10nV/√Hz) (124)
Low Offset (≤ 100µV max) (105)
Low Power (≤ 500µA) (144)
Wide Bandwidth (≥ 5MHz) (108)
Small Footprint (≤ 9mm2) (61)
Low Input Bias (≤ 20pA max) (95)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cristi nu trebui sa fie neaparat rail to rail pentru situatia de fata ( am explicat deja ce si cum ), insa lasand asta la o parte, si tu si Dl Miticamy aveti dreptate, eu am gresit, deci imi cer scuze si retrag afirmatia ca OP07 nu ar fi unul de precizie, pastrand doar observatia ca are nevoie de alimentare simetrica.

Nico tu interpretezi gresit, problema este ca din cate vad in pdf-ul de la TI pentru OP07 este o eroare, parametrul prescurtat este Vn, valoarea exprimata este in nV/sqrt.hz, dar descrierea parametrului este trecuta eronat ca fiind "imput offset voltage", corect ar fi fost tot "imput noise voltage". In pdf-ul de la Analog Devices este trecut corect aici.

Si cei 0,15nV amintiti de tine sunt la curentul de zgomot, in timp ce acei 18nV de la 072 amintiti tot de tine, sunt de la tensiunea de zgomot ( chiar tu dovedesti prin acele printuri asta.

Sigur, OP07 este mai bun la capitolul tensiune de zgomot decat 072, la OP07 la 1khz sunt 9,8nV ( deci nu 10 cum ziceam eu ), si la 072 de cam 2 ori mai mult in aceleasi conditii.

Si ca sa-mi sustin afirmatia ca 072 ii da cu flit la OP07 in unele aspecte, dau 2 parametrii ilustrativi:

Banda 0,4Mhz la OP07, si 3Mhz la 072

SR 0,3V/uS la OP07 si 13V/uS la 072

Bineinteles, asta nu-l face pe 072 unul de precizie, insa nici nu infirma ce am spus eu. 

Cat de mult conteaza diferentele astea nu e treaba mea sa ma pronunt, cu siguranta 072 nu l-as recomanda pe post de amplificator de shunt, insa nici pe OP07.

De fapt pentru corectitudine ar fi de mentionat ca totusi OP07 ar putea deservi un amplificator de shunt daca este pe plus si pe post de amplificator diferential, cu alimentare simetrica separata, offset-ul foarte mic il recomanda acolo ca fiind foarte precis ( nu sunt convins in ce masura cursa maxim permisa a intrarilor ar pune ceva probleme, insa asta este alta discutie ). Un AO este bun sau foarte bun in masura in care face bine sau foarte bine cea ce se cere de la el in schema data

PS: Pacat ca nu putem discuta in contradictoriu fara sarcasm si ironii ( sau direct insulte ), dar asta e...

Din punctul meu de vedere conversatia asta s-a epuizat.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Doar documentatie, nu trebuie comentata in niciun fel:

Even though discrete implementations are commonly
used to implement low-side current sensing, careful
selection of op-amp is needed in order to achieve
optimal performance. For example, consider a widely
used op-amp such as the LM321. This device has an
input offset voltage as high as 7 mV. For current
sensing applications, the offset voltage greatly impacts
the accuracy when small differential voltage signals
are measured. To increase the differential signal, and
reduce the measurement error, the value of the sense
resistor must be increased. A larger sense resistor
value will result in increased power dissipation and will
require a larger, more expensive, higher wattage
resistor. The LM321 also has a slew rate of 0.4 V/µs
and a gain bandwidth product of 1 MHz. When
configured as gain of 20 current-sense amplifier, the
bandwidth would be reduced to approximately 50 kHz.
The low bandwidth and slew rate offered by the LM321
make this a poor design choice in applications where
fast current signals need to be monitored, or overcurrent
events need to be detected. The limitations of
the of the output swing and input common mode range
also restrict the areas which the device can operate,
especially if the output of the current sense amplifier is
connected to a lower voltage analog to digital
convertor (ADC).
In contrast, the INA180 features a maximum offset of
150 µV, allowing accurate current sensing
measurements with lower wattage, cost effective
resistors. Also, with a 350 kHz bandwidth (G=20) and
2 V/µs slew rate, the INA180 can quickly track input
current changes, making the device a good choice for
motor control and over current detection applications.
The INA180 can swing to within 30 mV to the positive
supply and operate with common voltages up to 26V
independent of the device supply voltage allowing the
device to operate well with lower voltage ADCs.

REVIN: laTimisoara au integrat specializat sub 10 lei. Este si la TINA in biblioteca.

INA214 10khz.jpg

INA14 test2.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări